Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Finn szauna: hogy elfelejtse gondjait

A tél és a hideg közeledtével egyre több embert foglalkoztat a szaunázás gondolata. Bár a finnek ennek a szaunázási típusnak a névviselői, érdemes tudni, hogy már az inkák, maják és közép amerikai indiánok is szerettek szaunázni.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Miért ennyire közkedvelt a szaunázás már évezredek óta? Talán mert nagyon sok jótékony hatással bír mindamellett, hogy kikapcsol és megnyugtatja az idegrendszert ebben a mai rohanó világban.

Finn szauna

Választhatunk kültéri vagy beltéri szaunát, hatásukban ugyanazt tudják. A finn szauna működési elve egy kályha és a rá helyezett köveken alapszik. A kályha felforrósítja a köveket, ami segít a kabinban lévő levegő felmelegedésében, majd a felfűtött kövekre, ha vizet locsolunk, pára képződik. De mire is jó az ilyen típusú kikapcsolódás? Betegségek legyőzésére, testedzésre, javítja a vérkeringést, erősíti az immunrendszert, méregtelenít, oldja a stresszt, segít az álmatlanság ellen, enyhíti az izomlázat és nem utolsó sorban jó hatással van a bőrre is. A finn szaunázás mindmáig az egyik legkedveltebb szauna típus. Ellenjavallott viszont különböző betegségek esetén, mint pl.: epilepszia, szívbetegség, keringési problémák, súlyos vesebetegség, gyulladásos betegség. Terhesség alatt is kifejezetten tiltják a szaunázást.

Szaunázás télen

Ha úgy dönt, hogy szaunázik és biztosan szeretné elérni a kívánt hatást, fontos betartani a szaunázás szabályait. Első sorban, ha úgy érzi, hogy kissé betegeskedik, előbb várja meg a gyógyulást, vagy beszéljen egy orvossal. Bár a legtöbb ember számára az egészség és a jó közérzet jut eszébe a szaunázásról, van, aki hiába próbálta nem igazán vált hasznára. Ennek egyik oka az lehet, hogy minden szervezet különböző, más és más igényekkel. Ugyanabban a napszakban van, aki felfrissül, van, aki pedig elfárad egy szaunázástól. Ezért figyelni kell a test reakcióira, és érdemes megtalálni a megfelelő időpontot arra, hogy mikor fárasszuk szervezetünket (mondjuk alvás előtt) és mikor frissítsük (reggel).

20100929_belsoepiteszet_szauna_04

Útmutató

Úgy lehet a leghamarabb a kellő hatást elérni, ha egy szaunázás 3-4 fordulót kitesz, időben pedig kb. 1,5 óra. Mielőtt beülne valaki a fülkébe, távolítsa el a felesleges szennyeződéseket a bőréről egy alapos zuhanyzással. Az izzadság, dezodorok és krémeken kívül a bőr által termelt zsír egy részétől is meg lehet szabadulni. Mindez viszont még nem elég egy jó izzadáshoz. Alaposan meg kell törülközni, a bőr pórusai kitágulásával a párolgás is hatékonyabb legyen. A hőmérsékletet mindenki egyénenként állítsa be magának. A 70-90 °C közötti hőmérsékletet ajánlják legtöbben, de vannak olyanok, akik akár 130 °C-os meleget is szeretik. Ha többen vannak egy fülkében és különbözőek az igények, arra is van megoldás. Ilyenkor a legjobb, ha olyan szaunát választunk, ahol több szinten is van pad, vagy ülő rész kialakítás, mert az alacsonyabb felületeken hidegebb, a magasabb részeken pedig jóval melegebb van. Így a gond egyszerre letudva. Ha a levegő nem elég meleg nem kell rögtön feljebb emelni a hőfokot. A locsolással keletkezett gőz hatására hőérzetünk nő és fokozódik az izzadás.

20100929_szauna_06

10-15 perc elteltével, ha megfelelően lett a hőmérséklet beállítva, és már alig lehet a meleget elviselni, akkor kell a testet lehűteni. Előbb nyugtassuk meg bőrünket, testünket egy kis pihenéssel a friss levegőn, vagy egy napozó ágyon akár kint a szabadban, akár egy szobában. Ezután jöhet a hideg zuhany, vagy medence, jobb esetben egy jéghideg tófürdőzés. A hideg fürdő előtt azért fontos pihentetni a szervezetet, mert a hirtelen hideg hatására az erek összerándulnának, és ha a szervezet nagyon le van terhelve, infarktus is lehet a vége.

Mindezek után, ha a vérkeringés egy kis meleg lábfürdővel helyreállt, ismét szárazra törülközve jöhet a következő menet. Ne feledkezzen meg senki a folyadék pótlásáról, természetesen ezt is igény szerint.

Szaunázás kellékei

Kellemesebb lehet a pihenés, ha kiegészítőket, illóolajokat is használunk érzékszerveink stimulálására. Mire jók mindezek?

  • Nyírfa vessző: ha a testet csapkodják vele, serkenti a vérkeringést és a benne lévő nedv is kellemesen hat
  • Különleges kefékkel, dörzsölőkkel: szintén vérkeringés fokozására használható
  • Fenyő illóolaj: használják légtér fertőtlenítésre, megfázásra, köhögésre, antiszeptikus, erősítő, frissítő, nyálkaoldó.
  • Eukaliptusz illóolaj: köhögés, hörghurut, orrmelléküreg-gyulladás
  • Mentol illóolaj: lázcsillapító, görcsoldó, hősít, légút tisztító
  • Terva illóolaj: érdekes fanyar illatú olaj, van, aki ezt szereti
  • Keverék illatok: pl. erdőillat
  • Szauna-méz: testápolásra használható két szaunázás között, fokozza a bőr szépségét.

Amennyiben végeztünk a szaunázással és a végső fürdővel, felhevült testünk védelmére mindig gondoskodjunk egy kicsit melegebb öltözetről, mint érkezéskor, a megfázás elkerülése végett.

Ugye megjött a kedve?

Népszerűek a témában

Medenceépítés gyorsan, karbantartás könnyedén – 6 lépéses medence projekt

Legyen otthon medencénk! – Méretek, kialakítás, költségek

Miért vásárolt „mindenki” jakuzzit mostanában? Most vegyünk masszázsmedencét vagy halasszuk a vásárlást?