Hirdetés

Medence szezon! Készítsük fel medencénket a nyárra!

Ideje felébresztenünk a téli álmot alvó medencénket, hiszen egykettőre beköszönt a meleg idő és akkor már jó lenne használatba venni. Melyek a legfontosabb teendők?

Ha a téliesítést gondosan és szakszerűen elvégeztük, az alábbi feladatok állnak előttünk:

 • A téli takaró és vízzsákok eltávolítása (levétel után mindenképp tisztítsuk meg a téli takarót és csak teljes száradás után tegyük száraz, naptól védett helyre).
 • A fagytestek eltávolítása a medencéből.
 • Amennyiben télen kiszereltük a vízforgató szivattyút, azt ilyenkor szereljük vissza.
 • Ellenőrizni kell a szűrőhomok állapotát (ha a szűrőhomok erősen vízköves, vagy összeállt, célszerű a beüzemelés előtt kicserélni).
 • A téliesítéskor használt fagydugókat (befúvók, szkimmer) el kell távolítani.
 • A téliesítéskor leengedett vízmennyiséget pótolni kell.
 • A gépházban a téliesítéskor elzárt csapokat, szerelvényeket meg kell nyitni.
 • Ha a vízszint elérte a megfelelő magasságot és a gépházban a szerelvények megfelelő állásban vannak, indítsuk el a vízforgatást.
 • Ha a szűrés-forgatás megfelelően működik, a medence alját porszívóval tisztítsuk meg.

A nem megfelelő téliesítés esetén a víz télen is bealgásodhat, a medence fala erősen vízkövesedik, célszerű tehát a régi vizet leengedni éss a medencét erre a célra rendszeresített vegyszerrel (pl. BAYROL Decalcit Becken) megtisztítani.

Poolking medencék

Tavaszi fagyveszély – veszélyben a medence

A legfontosabb, hogy csak akkor végezzük el a tavaszi beüzemelést, ha már biztos nincs tartós fagyveszély. Azt is érdemes megfontolni, hogy ha túl korán helyezzük üzembe a medencénket éss csak később használjuk, a víz vegyszerezését, a szűrést és a forgatást folyamatosan biztosítani kell, ami jelentős költségekkel járhat.

Fontos ellenőrzések üzembehelyezés előtt

A gépházban:

 • A szűrőhomok állapotának ellenőrzése.
 • A szivattyú működésének ellenőrzése (egyenletes járás, nincsenek szokatlan zörejek, amit például a csapágyazás hibája okozhat).
 • A multi funkciós váltószelep működésének ellenőrzése.
 • Amennyiben van automata vegyszeradagoló, a szükséges kalibrálás elvégzése (célszerű szakemberre bízni!).
 • Egyéb elektromos berendezések (sóbontó, UV-fertőtlenítő, mérő szabályozó berendezések, medence fűtés) ellenőrzése.
 • Tömörség vizsgálat (szivárgások ellenőrzése az elzáró szerelvényeknél, menetes illetve ragasztott kötéseknél).

A medence szerkezeténél:

 • A beépített szerelvények  (szkimmer, befúvók, fenékürítő, porszívó csatlakozó, ellenáramoltató) állapotának ellenőrzése.
 • A medence világítás ellenőrzése, szükség esetén a "kiégett" lámpák cseréje.
 • a medence vízszintjének folyamatos ellenőrzése. Amennyiben a szokásosnál jelentősebb vízszint csökkenést tapasztalunk, a probléma egyik forrása a medence szerkezetének hibája lehet. A szivárgás okát a lehető leghamarabb fel kell tárni és meg kell szüntetni.
Poolking medencék

Gyakran előforduló hibák és sérülések, illetve azok javítása a téli hónapok után

A medence burkolat károsodása.

Szakszerű téliesítés esetén is előfordulhat, hogy a medence burkolata (elsősorban csempe, vagy mozaik) sérül. A jelentősebb károk megelőzése érdekében célszerű a legkisebb hibát is azonnal kijavítani.

Nem megfelelő víztelenítés esetén

Ilyenkor a csővezetékben, tartályban, szerelvényekben, berendezésekben maradó víz megfagyhat, így repedések keletkezhetnek a rendszerben. Az ilyen jellegű hibák az első feltöltés alkalmával kiderülnek.  Ebben az esetben a hibaelhárítást mindenképp bízzuk szakemberre.

Poolking medencék

Ha a tavaszi beüzemeléssel kapcsolatban a legkisebb bizonytalanság is felmerül bennünk, vagy nincs kellő tapasztalatunk, bízzuk a feladatot szakemberekre. A Poolking Kft. munkatársai több, mint 20 éves szakmai tapasztalattal állnak ügyfelei rendelkezésére, legyen az tavaszi beüzemelés, rendszeres karbantartás, üzemeltetés, hibaelhárítás vagy új medence építése. A tanácsadás ingyenes!

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Maximális fürdő élmény Swim Spa-val

Uszodai, illetve valóságos fürdőbeli körülményeket nehéz, vagy csak komoly kompromisszumok árán lehet otthon megteremteni. Azonban a Wellis új kollekciója olyan megoldásokat kínál, melyekkel akár egy uszoda, vagy egy wellness központ lehetőségeit tudhatjuk magunkénak.

Fontos dolog, melyről a medence építést tervezők gyakran elfeledkeznek

Egy kertes ház számtalan lehetőséget rejt magában: egyik ezek közül a kerti medence. A medence szezon viszonylagos rövidsége miatt azonban más alternatívában is érdemes gondolkodnunk.

Vízszigetelés – ragasztás szakszerűen medencéknél

Az úszómedencék nagy értéket képviselnek, ennek folytán kivitelezésük mindig is magas költséggel járó, sok problémát, sok rejtett csapdát tartogató feladat.

Karácsonyi dekoráció kül- és beltérre

Koszorúk, csillámló díszek, fényfüzérek és girlandok, no meg az elmaradhatatlan fenyőfa. Ezek nélkül elképzelni sem tudjuk a karácsonyt.

Így készült úszómedence a konténerből – Csúcsrajáratott újrahasznosítás

Lakóház, nyaraló, kioszk, pop-up bolt, most pedig kerti medence. És ez még csak alig néhány lehetőség a sokból, melyekkel egy kimustrált teherszállító konténert újra munkára foghatunk.

Járni a vízen, avagy medence mozgatható padlóval

Sokan csupán azért mondanak le a kerti medencéről, mert aprócska a kert, kevés a hely. Néhány hónapot leszámítva pedig nem használnák a medencét, az viszont arányaiban jelentős területet elvenne a kertből. Ennek áthidalására született egy zseniális mérnöki megoldás.

Medence, mint híd két toronyház között

Medence-rajongók figyelem! Akinek az életéből még hiányzik a felhőkarcolók tetején úszkálás élménye, hamarosan ezt is megteheti. Nem is akárhol és nem is akárhogyan: Szingapúrban, két tető között.