Medence szezon! Készítsük fel medencénket a nyárra!

Ideje felébresztenünk a téli álmot alvó medencénket, hiszen egykettőre beköszönt a meleg idő és akkor már jó lenne használatba venni. Melyek a legfontosabb teendők?

Ha a téliesítést gondosan és szakszerűen elvégeztük, az alábbi feladatok állnak előttünk:

 • A téli takaró és vízzsákok eltávolítása (levétel után mindenképp tisztítsuk meg a téli takarót és csak teljes száradás után tegyük száraz, naptól védett helyre).
 • A fagytestek eltávolítása a medencéből.
 • Amennyiben télen kiszereltük a vízforgató szivattyút, azt ilyenkor szereljük vissza.
 • Ellenőrizni kell a szűrőhomok állapotát (ha a szűrőhomok erősen vízköves, vagy összeállt, célszerű a beüzemelés előtt kicserélni).
 • A téliesítéskor használt fagydugókat (befúvók, szkimmer) el kell távolítani.
 • A téliesítéskor leengedett vízmennyiséget pótolni kell.
 • A gépházban a téliesítéskor elzárt csapokat, szerelvényeket meg kell nyitni.
 • Ha a vízszint elérte a megfelelő magasságot és a gépházban a szerelvények megfelelő állásban vannak, indítsuk el a vízforgatást.
 • Ha a szűrés-forgatás megfelelően működik, a medence alját porszívóval tisztítsuk meg.

A nem megfelelő téliesítés esetén a víz télen is bealgásodhat, a medence fala erősen vízkövesedik, célszerű tehát a régi vizet leengedni éss a medencét erre a célra rendszeresített vegyszerrel (pl. BAYROL Decalcit Becken) megtisztítani.

Poolking medencék

Tavaszi fagyveszély – veszélyben a medence

A legfontosabb, hogy csak akkor végezzük el a tavaszi beüzemelést, ha már biztos nincs tartós fagyveszély. Azt is érdemes megfontolni, hogy ha túl korán helyezzük üzembe a medencénket éss csak később használjuk, a víz vegyszerezését, a szűrést és a forgatást folyamatosan biztosítani kell, ami jelentős költségekkel járhat.

Fontos ellenőrzések üzembehelyezés előtt

A gépházban:

 • A szűrőhomok állapotának ellenőrzése.
 • A szivattyú működésének ellenőrzése (egyenletes járás, nincsenek szokatlan zörejek, amit például a csapágyazás hibája okozhat).
 • A multi funkciós váltószelep működésének ellenőrzése.
 • Amennyiben van automata vegyszeradagoló, a szükséges kalibrálás elvégzése (célszerű szakemberre bízni!).
 • Egyéb elektromos berendezések (sóbontó, UV-fertőtlenítő, mérő szabályozó berendezések, medence fűtés) ellenőrzése.
 • Tömörség vizsgálat (szivárgások ellenőrzése az elzáró szerelvényeknél, menetes illetve ragasztott kötéseknél).

A medence szerkezeténél:

 • A beépített szerelvények  (szkimmer, befúvók, fenékürítő, porszívó csatlakozó, ellenáramoltató) állapotának ellenőrzése.
 • A medence világítás ellenőrzése, szükség esetén a "kiégett" lámpák cseréje.
 • a medence vízszintjének folyamatos ellenőrzése. Amennyiben a szokásosnál jelentősebb vízszint csökkenést tapasztalunk, a probléma egyik forrása a medence szerkezetének hibája lehet. A szivárgás okát a lehető leghamarabb fel kell tárni és meg kell szüntetni.
Poolking medencék

Gyakran előforduló hibák és sérülések, illetve azok javítása a téli hónapok után

A medence burkolat károsodása.

Szakszerű téliesítés esetén is előfordulhat, hogy a medence burkolata (elsősorban csempe, vagy mozaik) sérül. A jelentősebb károk megelőzése érdekében célszerű a legkisebb hibát is azonnal kijavítani.

Nem megfelelő víztelenítés esetén

Ilyenkor a csővezetékben, tartályban, szerelvényekben, berendezésekben maradó víz megfagyhat, így repedések keletkezhetnek a rendszerben. Az ilyen jellegű hibák az első feltöltés alkalmával kiderülnek.  Ebben az esetben a hibaelhárítást mindenképp bízzuk szakemberre.

Poolking medencék

Ha a tavaszi beüzemeléssel kapcsolatban a legkisebb bizonytalanság is felmerül bennünk, vagy nincs kellő tapasztalatunk, bízzuk a feladatot szakemberekre. A Poolking Kft. munkatársai több, mint 20 éves szakmai tapasztalattal állnak ügyfelei rendelkezésére, legyen az tavaszi beüzemelés, rendszeres karbantartás, üzemeltetés, hibaelhárítás vagy új medence építése. A tanácsadás ingyenes!

Kapcsolódó cikkek

Fűtsünk medencét megújulóval!

Amikor otthoni medencékről olvashatunk fórumokon, vagy elkapunk egy-egy beszélgetést a témában, sokszor találkozunk olyan “Zöld harcosokkal”, akik minden erejükkel a medencék ellen kampányolnak. Mivel azok sok energiát, vizet és vegyszert használnak fel, amely trió valóban kedvezőtlen Földanyánk számára.

Mozgatható padlójú medencék

Kertünk és teraszunk értékes részét képezik otthonainknak, ezért meggondoltan kell cselekednünk, ha azok méretén szeretnénk változtatni, valami jobb érdekében. Erre kínálnak megoldást a mozgatható padlójú medencék.

Szabadtéri fürdőmedencék átteleltetése

Kültéri medencék nem megfelelő átteleltetése nagyban befolyásolhatja mind a medenceszerkezet, mind a gépészet élettartamát, esetleg komoly meghibásodásokat is okozhat. Különösen vasbeton szerkezetű és csempeburkolatú medencéknél kell kiemelt figyelmet fordítani a téliesítésre.

Jacuzzi, hidromasszázskád, masszázsmedence

Bár a legtöbben jacuzzinak hívjuk, mégis hidromasszázskád a neve, a nagyobbaknak meg masszázsmedence. Kapható beltéri, kültéri, fa- vagy WPC-burkolatos, habbal kiöntött, tükörfóliával szigetelt, sokfúvókás, aromaterápiás, kétszemélyes vagy épp tízszemélyes, és nagyon nem mindegy, hogy mennyi áramot fogyaszt havonta.

Strandlabdákból fotel

Habár mindenki látott már felfújható, gumifotelt, ezen a szokatlan darabon mégis megakad a többség szeme. Egy francia tervező - Marie Galoye - alkotása ez a látványos, és stílusos kerti-vízi ülőbútor, mely kisebb és nagyobb strandlabda szerű buborékokból áll össze.

Gyönyörű és egyedi medencék megépítése

Legyen az Ön álma, egy olyan medence aminek a partján üldögélhet egy álmos vasárnap délután, vagy egy olyan ami mindig hangos a játszó gyermekek zsivajától, legyen akár a barátoknak tartott kerti mulatság központja, ez az álom megfelelő tervezéssel megvalósítható.

Medence: mielőtt kapavágást ejtenénk

Mikre ajánlatos odafigyelnünk, ha saját medencét akarunk építtetni? Kérdésünkre Fáczán Béla Zoltán, a LAMAX Mérnöki Szolgáltató Bt. szakértője válaszol, hozzáfűzve, hogy a kérdés oly összetett, amiről számtalan könyvet írtak.

Tiszta vizet a medencébe!

Ki ne vágyna vízpartra, mikor beköszönt a kánikula? Aki olyan szerencsés, hogy a kertjében fürdőzhet, tudja azt is, hogy a medence nem csupán örömmel, hanem kötelességekkel is jár: gondoskodni kell a víz tisztaságáról.

Takarjuk a medencét

Beköszöntött a medence szezon, ezzel együtt a medencével kapcsolatos munkák ideje is elérkezett. Egyik legfontosabb ezek közül, a vízfelület, illetve a medence letakarása.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár