Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

A megfelelő hely kiválasztásától, a medence típusokon át, a szűrőberendezésekig, takarókig, téli karbantartásig itt mindent megtalál a kerti medencékről!

Mindent a kerti medencékről a megfelelő hely kiválasztásától, a medencetípusokon át, a szűrőberendezésekig, takarókig, téli karbantartásig.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Ha van egy megfelelő méretű telkünk, akkor szinte biztos, hogy az kerti medence építésre is alkalmas. Amint eldöntöttük, hogy belevágunk a megvalósításba, bátran kezdjünk kutakodni, válogatni a különféle technikai megoldások, az eltérő méretű és formájú kerti medencék, valamint a különböző jellegű kivitelezések között. Ugyanis a piacon mindenki megtalálhatja a maga pénztárcájának megfelelő megoldást!

Ha kijelöltük kertünkben a medence helyét, megterveztettük egy szakemberrel, végigvettük a műszaki tudnivalókat, megfelelően körbeburkoltuk, gondoskodtunk a gépészetről, és végigizgultuk a telepítés folyamatát, utána már csak néhány pihenőágyat kell beszereznünk, feltölteni vízzel a medencét, és máris élvezhetjük a magánstrandunk minden örömét. Ezeknek a lépéseknek a végrehajtásában segítünk most!

A megfelelő hely

Elsősorban minden esetben a telek, illetve a rajta lévő ház adottságai határozzák meg, hová érdemes medencét építeni. Vegyük figyelembe a szomszéd épületek közelségét, a közelben lévő nagyobb fákat, bokrokat, a meglévő kerti létesítményeket. És persze a talaj lejtése, minősége is fontos szempont.

Ha nagyon sziklás a talaj és nagyon nagy energiát igényelne, illetve extra költségekkel járna a kerti medence helyének kiásása, akkor megfontolandó, hogy nem érdemes-e olyan medencét választani, amely kiemelkedik a talajszintről. Ekkor építhetünk köré napozóteraszt is.

Ha nem ütközik akadályba, akkor a legpraktikusabb a déli tájolás, ebben az esetben éri a legtöbb napsütés a vízfelületetet és a medence környékét. A kerti medence égtáj szerinti kijelölését az is meghatározhatja, hogy a család azt milyen időszakban szeretné a legtöbbet használni. Ha reggeli fürdőzésre használnánk, akkor keleti, dél-keleti; ha inkább délutáni kikapcsolódásra, akkor nyugati tájolással dél-nyugat irányába építsük.

Kerti medence

A nagyobb fák, bokrok ugyancsak befolyásolhatják döntésünket: nem csak a medence tervezett helyén nem szerencsés, ha nagyobb fás növények vannak, de közvetlenül ezek mellett sem ideális a medence elhelyezése. Egyrészt az árnyékolás miatt, másrészt a lehulló falevelek, termések, virágszirmok nehezíthetik meg a kerti medence tisztántartását. Nagyobb fák gyökérzete apránként ugyancsak alattomos károkat okozhat a medencében.

Ha már kialakított kertbe építünk medencét, akkor készüljünk fel arra, hogy a kertünk csatatérré válik néhány hétre, és a földmunkák, gépek miatt mindenképpen újra kell majd füvesítenünk a kerti medence környéki területet.

Fedett kerti medence

Milyen formák közül válasszunk?

Nagyon sok mindentől függ, hogy milyen a számunkra megfelelő formájú medence: a rendelkezésre álló hely méretétől, alakjától, a ház stílusától, az ízlésünktől. De mindenek előtt attól, hogy pontosan mire is szeretnénk majd használni a kerti medencét. Sportolásra, vagy ülő-, illetve pezsgő-fürdőzésre? Gyerekeinknek építjük elsősorban pancsolásra? Esetleg mindezek kombinációjára szeretnénk használni? Ha tudjuk a választ ezekre a kérdésekre, akkor határozhatjuk meg nem csupán a formavilágot, de a fontosabb paramétereket is, úgy mint a mélységét és az alapterületet.

Medence az épület tetején

Ha valakinek a látvány az első, akkor az íves, piskóta alakú medencék közül érdemes választani, mert ezek igazán mutatósak. Úszásra, sportolásra inkább a téglalap alakúak praktikusabbak.

Választhatunk lejtetett-, illetve egyenes padlózatú medencét is. Előbbi egyfajta kettő az egyben megoldás: mély vizű, és sekélyebb medencét is kapunk egyszerre. Ha fejeseket szeretnénk ugrani, akkor nagyon mélyre kell ásatnunk a medence fenekét, hogy ne legyen balesetveszélyes.

Ha hosszabb távokat szeretne valaki úszni, akkor ne a sportuszodák 25-50 méteres óriásmedencéi lebegjenek a szeme előtt. Otthonra szinte senki nem tervez ekkora medencét, ugyanis a kívánt eredményhez megteszi egy ellenáramoltató is.

mobil medence

A kerti medence környéke

Hogy igazán élvezni tudjuk a kerti medencénket, és az valódi dísze legyen házunknak, ahhoz nem elég egy szép és nagy medence: megfelelő méretű és alakú medencénket a kertünkhöz kell megválasztani, alakítani, valamint a medence partját, közvetlen környezetét is meg kell komponálnunk. És akkor a biztonságról még nem is beszéltünk!

A legtöbbeknek nem ez jut először eszébe, de a csúszásmentes burkolat elengedhetetlen a biztonságos fürdőzéshez, amelynek a közhiedelemmel ellentétben nem muszáj kerámiának lennie. Kifejezetten vizes használatra gyártanak például trópusi fafajtákból készülő faburkolatot. Ez ugyan költségesebb az átlagos kerámiánál, ám különlegesen szép és a meztelen talpunknak is kellemes az érintése. Attól sem kell félnünk, hogy hamar tönkremegy: gondoljunk csak a hajótestekre, a mólókra, hogy milyen kitartóan viselik a víz állandó jelenlétét.

Ahhoz azonban, hogy a faburkolatunk ugyanolyan szép maradjon évek múlva is, némleg több gondoskodást igényel a kerámiáknál, vagy a természetes köveknél: évente legalább egyszer át kell olajozni, így őrzi meg a színét.

A természetes kövek is gyönyörűek, vigyázzunk azonban, mert az érdes felület, a kiálló élek kellemetlenek lehetnek, ha papucs nélkül sétálunk rajtuk.

Medencés télikert

Medencetípusok

Miután felmértük családunk igényeit és lehetőségeit, a következő feladat a megfelelő medencetípus kiválasztása. A következőkben bemutatjuk az egyes típusokat és legfontosabb jellemzőiket:

  • műanyag medencék, amelyek üvegszálas poliészter gyantából készülnek, kerámiabevonattal biztosítják a kellemes felületet,
  • vasbeton medencék, amelyek burkolata általában fólia, üvegmozaik vagy csempe,
  • fémfalú medencék, amelyeket fóliaburkolat véd a korrózió ellen,
  • puhafalú medencék, amelyek üzembehelyezése nem kíván különösebb szaktudást.

Előregyártott műanyagmedencék

Szerkezetük alapján beszélhetünk előregyártott medencékről: ezek jellemzően üvegszövet erősítésű poliészterből vagy polipropilénből, azaz műanyagból készülnek. Léteznek ezen kívül még betonmedencék – falazott zsaluelemes szerkezettel, és fóliával is.

Medence lépcső

Poliészter medence

Az 5-6 milliméter vastag üvegszövet erősítésű poliészterből sablonra készített medencéket teljes medence méretű térelemek formájában használják. Az egyetlen elemből készülő, bordákkal és peremkialakítással erősített, általában kék, ritkábban fehér, vagy világosszürke színű felülettel készített térelemeket 15-20 centiméter vastag vasalt betonaljzatra helyezik, majd földnedves betonnal körbeöntik.

A poliészter medencék bekerülési költsége viszonylag magas. Előnyük azonban, hogy felületük és szerkezetük jól javítható, felújítható, emiatt teljes élettartamuk viszonylag hosszú. A poliészter medencék maximális mérete a közúti szállítási lehetőségek miatt körülbelül 4,2 x 10,6 méter.

Kerti medence

Polipropilén medence

A polipropilén medencéket általában 6 milliméter vastag, UV-álló, kék színű lemezből, hegesztéssel készítik. A poliészter anyagú medencékhez hasonló méretekben és változatos formákban készülnek. Az elemek merevségét acél vagy polipropilén zártszelvénnyel biztosítják. 8 méternél nagyobb oldalhosszúságú medence készítése nem ajánlott, mert a lemezek hajlamosak a hullámosodásra, deformációra. Körbebetonozáskor a medencét célszerű a mindenkori betonozási szint fölöttig vízzel feltölteni azért, hogy a bedolgozás alatt álló beton ne nyomja be a medence falát.

A polipropilén medencék viszonylag olcsók, de élettartamuk gondos karbantartás mellett is legfeljebb 10-14 év. Mivel a polipropilénnek nincs oldószere, ezért ragasztani, festeni nem lehet, tehát a felújításra sincs lehetőség. Így csak a csere jöhet szóba.

Kerti medence

Épített medencék

A családi használatra készülő, épített medencék anyaga vízzáró vasbeton. Mivel a szerkezet nem vízhatlan, illetve szivárgás bármilyen oknál fogva – repedések, munkahézagok hibái miatt – előfordulhat, meg kell oldani, hogy a távozó víz ne okozhasson kárt. Erre a célra a medencét szivárgóval kell körülvenni és az abba jutó víz elvezetéséről is gondoskodni kell.

Jó ötlet a kerti medence körül kialakítani egy folyosót, így a szerkezeten jelentkező vízszivárgás azonnal felismerhető, majd kívülről injektálásos módszerrel gyorsan és olcsón javítható. De ne bízzuk a véletlenre: ha vízzáró vasbeton medence mellett döntünk, akkor a szerkezetről mindig készíttessünk építésszel statikai tervet.

Ha nem vízzáró burkolatú medencét építünk, akkor is vízzáróan kell azt megépíteni. A tömör, jó víztartású szerkezetet kell építtetnünk, amelyen terhelés hatására sem keletkezhetnek repedések.

Kültéri vagy beltéri medence?

Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy a medencék lehetnek kültériek vagy beltériek. Utóbbi esetén a medence szerkezete és az épület szerkezete kapcsolatban vannak egymással, ezen kapcsolat mikéntjének szinte csak a fantázia szab határt.

Beltéri medencét inkább az válasszon, aki még csak a házépítés tervezési szakaszában jár. Az utólagos kialakítás ugyanis komplikált és költséges, igaz, nem lehetetlen. Utólagos építésnél gyorsabb és jobban kialakítható megoldás egy kültéri medence.

Medence típusok működésük szerint

E szempontból a medencéket két csoportra oszthatjuk: süllyesztett víztükrű- és feszített víztükrű medencékre.

Süllyesztett víztükrű úszómedence

A medence vízszintje változó, a víztükör a medence felső síkjánál 10-15 cm-rel lejjebb van, így a használat miatt keletkezett vízkiszorításból eredő vízmennyiség a medencében marad. Előnye, hogy olcsóbban kivitelezhető és a nagyobb úszó szennyeződések is egyszerűbben eltávolíthatók belőle. Szerkezetileg kisebb helyet igényel, ahogyan a gépháza is, működése nem jár zajjal jár, vízbe ugráláshoz is előnyösebb. Hátránya annyiban van lakossági felhasználás esetén, hogy korlátozott használó létszámot enged, illetve úszás közben vízhullámzás lép fel a medence oldalától.

Feszített víztükrű úszómedence

A víztükör a medence felső síkjában van és a használat során a vízkiszorításból erdeő vízmennyiség a kiegyenlítő tárolóban gyűlik össze. Előnye, hogy esztétikusabb, illetve úszás közben nem kletkezik hullámzás. A használói létszám sem korlátozott, csak a kényelem szab határt. Kivitelezése azonban kb. 30%-kal drágább és beltéri elhelyezésnél a felület takarásakor 5-10 nm takaratlan felülettel kell számolni - üzemeltetési költsége is magasabb ezáltal. A túlfolyó rács takarítása időigényes, kültérre nem is ajánlott feszített víztükrű medence elhelyezése. Nagyobb helyigénye van, zajjal jár a működése is.

Összességében kijelenthetjük, hogy magán célra tökéletesen megfelelnek a süllyesztett víztükrű medencék.

Takarjuk a kerti medencénket!

Ha a kültéri kerti medence mellett döntöttünk, akkor az egyik legfontosabb megoldandó feladat a vízfelület, illetve a medence letakarása. Azonban ne higgyük, hogy beltéri medencéknél nem fontos a takarás! Ugyanis így csökkenthetjük a páramentesítő berendezés teljesítményét és üzemidejét is.

Szolártakaró

A szolártakaró népszerű, használatát tekintve egyszerű és árában is kedvező, költséghatékony megoldás. Hőszigetelő és párafékező tulajdonsága kiváló, nevét onnan kapta, hogy a nyári nap sugarait összegyűjtve fűti a medence vizét.

Szolártakaró

Segítségével jelentős mennyiségű energiát takaríthatunk meg, hiszen a medence működtetése során jelentős energiaveszteség lép fel. Ennek fő okozója a párolgás, ami a legtöbb hőt vonja el a medencétől. Egy átlagos méretű családi medencéből 100 liter víz is elpárologhat egy nap alatt, ami 60 kW energiaveszteséget jelent!

A szolártakaróval az energiavesztés 90 százalékát okozó tényezőket korlátozzuk, így csökken a párolgás okozta vízveszteség, és ezzel a friss víz utánpótlására sincs szükség, illetve kevesebb vegyszert kell használnunk a tisztításhoz.

Ezt a takarótípust pontosan a víztükör méretére kell igazítani, így tökéletes a szigetelése, a szennyeződéseket így fogja fel a legjobban. Ehhez a változathoz érdemes tekerő szerkezetet is vásárolni, amit szerelhetünk közvetlenül a kerti medence mellé, vagy falra is.

Ennek segítségével a medencenyitás és zárás pillanatok alatt egyedül is elvégezhető. Beltéri medencéknél ugyancsak praktikus a szolártakaró, mivel mint már említettük, a párolgás csökkentésével a párátlanító berendezések üzemideje is csökken.

Szolártakaró

Biztonsági takaró

Ha van a családban kisgyerek vagy háziállat, feltétlenül gondoskodjunk biztonsági takaróról! A piacon találunk olyan takarót, ami extra erős ponyvából készül, és olyat is, amiben keresztben méterenként alumíniumcső erősítések vannak.

A ponyvát a medence felületére kell kifeszíteni, az az alumíniumcső erősítésnek köszönhetően a peremeken fekszik fel és oldalt vannak a rögzítései. Rögzítése egyszerű, és általában jár hozzá tekerőszerkezet is, így gyakorlatilag egyedül, néhány perc alatt elvégezhetjük a takarást. További előnye, hogy feltekert állapotban kevés helyet foglal, a medence egyik végében elfér. Egyes típusoknál a ponyva sínben fut, vagy lamellákra szerelt.

A biztonsági takaró kifeszített és rögzített állapotában maximálisan 50 kilogrammig terhelhető, így a gyerekek, kutyák, macskák teljes biztonságban élvezhetik a kerti örömöket. A biztonsági takaróval szemben követelmény, hogy a bajba jutott gyermek segítségére siető felnőttet is meg kell tartania, mégpedig úgy, hogy bármely irányban el tudja hagyni a medencét. Ekkor már természetesen a szerkezet deformálódhat, de be nem szakadhat.

Biztonsági takaró

A biztonsági takarók másik típusa a nyitott biztonsági háló, ami ugyancsak fizikai akadályt képez a víz felett, azonban nem zavarja a víz és környezetének látványát. Bármilyen tetszőleges formájú, méretű, kialakítású, anyagú és környezetű medencénél felszerelhető. Említésre méltó tulajdonsága, hogy 210 kilogrammos terhelés esetén is hatékony védelmet nyújt. A víz felett tartja a gyerekeket és a felnőtteket úgy, hogy nem gátolja a kimászást sem a vízből, ráadásul csúszásmentes is.

A háló mérete nem okoz veszélyhelyzetet akkor sem, ha a gyerekek rámásznak. A szabályosan felrakott és megfeszített háló alá pedig lehetetlen bebújni, illetve azt egy gyerek nem tudja leszerelni.

Létezik olyan biztonsági takaró is, am egyben szolártakaróként is funkcionál.

Redőnylamellás takaró

Ez a típus a medencetakarók csúcsa. Kijelenthetjük, hogy minden paraméterében a legjobb: esztétikus, bizonyos kiegészítők felszerelésével biztonsági és szolár takaróként is ideális. Egyetlen hátránya az ára, ugyanis az természetesen tükrözi a magas minőséget.

A redőnylammelás medencetakaró mozgatása emberi kéz érintése nélkül történik, de ha szükséges, megoldható kézi mozgatással is, így a kezelése nagyon kényelmes. Akár a lakásból vagy a teraszról egy távirányító segítségével kinyithatjuk, vagy becsukhatjuk a medencét. A víz felszínén úszó, üreges szerkezetű lamellák szinte hangtalanul csúsznak egymás fölé.

A legjobb, ha a kerti medence falára a vízvonal alatt rozsdamentes acélkapaszkodót szerelünk, vagy a medence falába építünk egy olyan vállat, amire a takaró széle támaszkodhat. Ez a takaró egyedi méretben és formában készül, a medence építésével egy időben, vagy utólag a helyi adottságok figyelembevételével.

Redőnylamellás takaró

Azzal azonban, nem árt tisztában lennünk, hogy a teljes víztükör lefedésének feltétele, hogy a feltekercselés helyétől a medence szélessége csak szűkülhet, azaz visszahajló, konkáv részek a medence alaprajzán nem lehetnek, ha ilyen takarót szeretnénk.

Téli takaró

Télen a medencét vízzel telve kell hagyni, mivel a burkolat károsodhat a jégtől és a fagytól. A medencék falaira belülről ható nyomás a vízbe helyezett fagytestekkel nyelhető el. Ezek az 50 centiméteres, poliészter műanyag súlyozott testek a vízfelszínen lebegnek, és a jég nyomását teljes keresztmetszetükben felveszik, így óvják a medenceszerkezetet.

A téli hónapokban a kerti medencék felszínét egy olyan speciális téli takarófóliával ajánlatos letakarni, amely tökéletesen lezárja medencét. Ez lehet előre gyártott méretű, de ha medencénk formája, mérete eltér az általánostól, készíttethetjük egyedi méretben, formában is.

Fontos, hogy a téli takarónak a medence víztükrénél lényegesen nagyobbnak kell lennie. A rögzítés függ a medence tulajdonságaitól, illetve a takarás fajtájától is. Az előre konfekcionált takaróknál a vízzsákos megoldást javasolják a szakemberek, a helyszínen készített takaróknál a hevederes, beakasztó füles rögzítést vagy ezek kombinációit alkalmazzák. A takaró anyaga egy szöveterősített PVC ponyva, ez többféle vastagságban és színben kapható.

Téli takaró

A fürdőszezon kezdetekor el kell távolítani az összegyűlt csapadékot a takaróról, majd miután levesszük a fóliát, a fagytesteket, és elvégezzük a megfelelő vegyszerezést, már be is indíthatjuk a vízforgatást.

Kerti fürdőmedencék átteleltetése

Kerti fürdőmedencék nem megfelelő átteleltetése nagyban befolyásolhatja mind a medenceszerkezet, mind a gépészet élettartamát, és akár komoly meghibásodásokat is okozhat. Különösen vasbeton szerkezetű és csempeburkolatú medencéknél kell kiemelt figyelmet fordítani a téliesítésre.

A téliesítés szempontjából két medenceszerkezetet kell megkülönböztetni:

  • Terepszint alatt, rendszerint vasbeton szerkezet, vagy erősített műanyagból kialakított medenceszerkezet.
  • Terepszint felett elhelyezett medenceszerkezet, rendszerint fémlemez műanyag fóliaborítással.

Terepszint alatti fürdőmedencék szerkezete

A fürdőmedencét körülvevő talaj télen egészen 80–100 cm mélységig megfagyhat. Ez a talajréteg a fagyástól kiterjed és nyomást gyakorol a medence falára. Ezért kell télen vízzel tele hagyni a medencét, mert a vízzel telített medence jobban ellenáll a nyomásnak, így csökken az esetleges szerkezeti károsodás lehetősége.

Olyan helyeken, ahol tavasszal aránylag erősen emelkedik a talajvíz szintje, a víz nyomást gyakorol a medence fenekére, esetleg az oldalakra is. A vízzel feltöltött medence ellensúlyozza a talajvíz nyomásának kedvezőtlen hatását is.

Terepszint alatti medece

Terepszint feletti medencék szerkezete

A fémlemez szerkezetű és műanyag borítású medencéknél a fóliaréteg a víz betöltése után az egyenletes nyomás következtében kisimul. A víz leengedése után a fólia eltávolodhat a szerkezettől és egyenetlenségek keletkezhetnek, amikre a fagy kedvezőtlen hatással lehet. A leürített medencében a megfagyott fólia keménnyé, rideggé és törékennyé válik.

Terepszint feletti medence

A kerti fürdőmedence belső burkolatának károsodása

A leürített medencék burkolatánál a következő károsodások keletkezhetnek:

  • a kerámia burkolatú medencéknél az egyes elemek közötti hézagok cement vagy ragasztó alapú anyaga kifagyhat, mivel az anyagban megmaradó vízcseppek térfogatát a fagy megnöveli
  • a fóliás burkolatú medencéknél a fólia élettartama jelentősen csökkenhet, mivel a fólia pórusaiba beszivárgó vízbuborékok megfagynak és roncsolják a szerkezetet. A fény közvetlen UV-sugárzása a fólia elszíneződését eredményezi;
  • a műanyag szerkezetű medencéknél hasonló kedvezőtlen jelenségek keletkezhetnek, mint a fóliás burkolatú medencéknél;
  • a festékréteggel védett medencéknél a műanyag festékréteg pórusaiba vagy a hajszálrepedésekbe beszivárgó vízbuborékok megfagynak és roncsolják a festékréteget. A fény közvetlen UV-sugárzása a festékréteg elszíneződését okozhatja.

A szerkezet és a burkolat károsodása elleni védekezés

A medence szerkezete és burkolata legjobban akkor védhető meg, ha a medencéből a víz télen sincs leengedve. A vízfelszín kb. 10–20 cm vastagságban megfagyhat.

medence falaira belülről ható nyomás a már említett fagytestekkel nyelhető el. Ezek a műanyagból készült súlyozott tartályok 30 cm mélységben bemerülnek a vízbe, így az esetleg keletkező jég teljes keresztmetszetében felveszik a nyomást. A fagytesteket csak a medence bizonyos részeibe kell behelyezni. A téglalap alakú medencéknek a két egymásra merőleges oldalfalaira, az ovális medencéknél a medence kerületének a felére.

  • A medence vize vegyszerrel tartósítható, így a következő szezonban sem kell a vizet kicserélni. A vegyszer meggátolja a víz algásodását, és tartósítja a medencében lévő fertőtlenítő hatását.
  • A vízzel feltöltött medence felszínét speciális téli műanyag fóliával lehet letakarni, amely tökéletesen lezárja a medencét.
  • Ha a medence télen nincs letakarva, szintén lehet a vegyszereket és a fagytesteket használni. A tavaszi fürdőszezon kezdetén a felületről le kell takarítani a télen keletkezett szennyeződéseket (levelek, stb.). A vizet alaposan szűrni és fertőtleníteni kell.
  • A fürdővizet a használati utasítások szerint az első fertőtlenítésre előírt vegyszeradaggal kell kezelni.

A medence gépészetének károsodása elleni védekezés a gépházban vagy aknában telepített kvarchomok töltetű szűrőknél

A lefölöző edényes (szkimmeres) medencéknél a víz szintjét a szkimmerek alsó pereme alatt kell tartani. A szkimmereket le kell üríteni és kiszárítani.

A feszített víztükrű medencéknél a víz szintjét úgy kell beállítani, hogy a vályúba ne kerüljön víz. A vályút le kell takarni, hogy esővíz vagy hó ne kerüljön a belsejébe. A lefolyókat dugóval kell elzárni. Ezeknél a medencéknél a szűrőtől a medencébe és vissza a víz a földbe fektetett (rendszerint PVC) csővezetékben áramlik.

Mivel elkerülhetetlen a talaj megfagyó rétegében (kb. 60 – 80 cm a terepszint alatt) való vezetés (pl. a szkimmerhez), a csőrendszert a szétfagyás ellen védeni kell. A medence falába helyezett befúvóknál a csőrendszer a medence felől dugókkal lezárható, majd a gépházban leüríthető. A padlóösszefolyót nem kell vízteleníteni.

A medence fenekén elhelyezett befúvókat egyes típusoknál el lehet zárni. A csőrendszer kb. 100 cm-rel a terepszint alatt elhelyezkedő részeit nem kell vízteleníteni és a fenékbefúvókat sem kell elzárni a mélyen elhelyezett csőrendszernél.

A medence gépészetének károsodása elleni védekezés a kiemelhető szűrőknél

A medencéből kiemelhető (rendszerint papír, vagy habszivacs) szűrőberendezést ki kell emelni és vízteleníteni. A betéteket tisztítani és szárítani kell. A víz felszíne alatt elhelyezkedő csővezetékeket nem kell leüríteni.

A klóros vegyszereket előre feloldva közvetlenül a medencevízbe, vagy a vízen úszó vegyszeradagolóba tehetjük, esetleg a szűrőrendszerbe épített fölözőn (szkimmer) illetve mechanikus vegyszeradagoló berendezésen keresztül is a vízbe juttathatjuk.

Tiszta vizet a kerti medencébe!

Természetes dolog, hogy a medencénk vizét szűrni és fertőtleníteni kell. A jó fürdővíz csillogóan tiszta, átlátszó, nem bántja a bőrünket, nem pirosítja be a szemünket, és nem fertőz meg semmivel.

A medencéket tisztításkor fizikai és különböző bakteriális szennyeződésektől mentesítjük. Ehhez egyrészt olyan szűrőberendezésre van szükségünk, amelyen a fizikai szennyeződések fennakadnak, másrészt vegyszerekre, amelyek elpusztítják a mikroorganizmusokat.

A szűrés feladatát a vízforgató berendezések látják el. A vízforgatókat teljesítményük (egy óra alatt átforgatott víz köbméterben: m3/h) és a szűrő betét anyaga szerint csoportosíthatjuk. A medence térfogatához megfelelő teljesítményű berendezést kell választani.

A szűrő betét anyaga szerint lehet papírszűrő, amely megközelítőleg 1,5-4,5 m3 víz átforgatására képes berendezésekbe ajánlott. A megfelelő vízminőség érdekében a szűrőbetétet érdemes hetente 2-3 alkalommal tisztítani. Alkalmazása 6-10 m3-es medencék esetében megfelelő.

Víztisztító kerti medencéhez

Nagyobb térfogatú medencék (kb. 25 m3) vizének tisztításához a szakemberek homokszűrős vízforgatót ajánlanak. Esetükben egy speciális, 0,4-0,8 mm-es szemcseméretű szűrőhomokot alkalmazhatunk. Ezen szűrőberendezések 5-14 m3 víz átforgatására képesek óránként. Vegyszerekkel összhangban használva több éven keresztül biztosítják a tiszta vizet.

A homokszűrő alternatívájaként megemlíthetjük az üvegszűrőt. Előnye, hogy a szűrőhomok szükséges mennyiségénél 20%-kal kevesebbel is ellátja feladatait. Bakteriális tulajdonságai miatt kevesebb tisztítószert igényel a medence vize, ezért alkalmazása környezetkímélő.

A két leggyakoribb rendszer a betétes (cserélhető vagy mosható betéttel) szűrők és a homokszűrős (kvarchomokkal töltött műanyag vagy fém tartályos) vízforgatók.

Vízforgató kerti medencéhez

Homokszűrős tartállyal működő vízforgató berendezések

Ahogy a tenger vize megtisztul a parti homokon átszűrődve, ugyanezen az elven tisztítanak a homokszűrők is.

A medencéből elszívott víz először a szivattyún található előszűrőn halad át. Ez felfogja a hajszálak, bogarak, kisméretű szennyeződések egy részét. A még kisebb méretű szennyeződések áthaladnak a szivattyún, majd a váltószelepen át bejutnak a szűrőtartályba. Itt a medence vize fentről lefelé átpréselődik a kvarchomokos szűrőtölteten, közben a szennyeződések felakadnak a szűrőrétegen. A megszűrt víz a váltószelepen át visszajut a medencébe.

Természetesen idővel a szűrőhomok is telítődik – ezt a tartályon lévő nyomásmérő jelzi – és tisztításra szorul. Ilyenkor a beépített váltószelepet kell átállítani, ezzel átmossuk a homokot és a benne lévő szennyeződés egy kevés vízzel együtt távozik. Ajánlott középen elválasztott tartályt választani, mert így a későbbi homokcsere egyszerűbben elvégezhető. A szűrőhomokot 2-3 évente érdemes cserélni.

Előnye egyben hátránya is, hogy használatához külön akna építése szükséges, igaz, hogy így teljesen elrejthető. Az aknát a medence padlószintje alá minimum 25 centiméterrel kell elhelyezni. Akár automatizálható is, és hőcserélővel, vegyszeradagolóval is egybeépíthető. Üzembe állításához szakember szükséges.

Kültéri medencékben általában hetente, beltéri medencékben két-háromhetente ajánlatos visszamosni a tartály szűrőközegét!

A medencéhez tartozó elektromos berendezések csak maximum 30 mA-es életvédelmi relével ellátott hálózatról üzemeltetők! Az életvédelmi relé működőképességét évente szakemberrel ellenőriztessük!

Vízforgató kerti medencéhez

Belógatós, szűrőbetétes vízforgató berendezések

Ezek a berendezések általában kisebb, az áruházakban kapható, saját kezűleg megépíthető vagy puhafalú medencékhez alkalmasak, legfeljebb 15 m3 térfogatig.

Ahogy a nevéből is kiderül, a medence faláról kell a vízbe lógatni egy sűrűn perforált műanyag dobozt, ami a szűrőbetétet tartalmazza. Ezek cserélhető vagy mosható szűrőbetéttel készülnek és többféle típusút, kialakításút találunk. Van, amelyik éppen csak működik, és akad olyan, amelyikkel akár porszívózni is lehet. Saját és családunk érdekében inkább az utóbbit válasszuk.

Egyes betétes szűrőberendezések között is léteznek kiválóan használható, nagy medencékhez tervezett, beépíthető készülékek is. Gyártanak ilyen rendszerű vízforgatót medencelétrával, akár világítással egybeépítve is.

Vízforgató kerti medencéhez

Vegyszeres vízkezelés

Medencénk vizét nem elég csupán szűrni, hiszen az algák, a szabad szemmel nem látható mikróbák eltávolítására a szűrőrendszerek nem alkalmasak. Ezek a szennyeződések túl aprók ahhoz, hogy a szűrőberendezéseken fennakadjanak, ezért eltávolításuk vegyszereket igényel.

A vízkezelés legegyszerűbb módja a kézi vegyszerezés. Ekkor a víz kezelése során két alapvető feladatunk van: a helyes klórszint és a pH érték beállítása.

A klórszintnek 0,4-0,8 mg/l, a pH értéknek 7,2-7,6 közötti szint a megfelelő. Az értékeket kézi teszterrel mérhetjük. A piacon többféle tesztert találunk: vannak úgynevezett reagenstabletták vagy folyadékok, illetve lakmuszpapírhoz hasonló tesztcsíkok. Léteznek elektronikus, kijelzős teszterek is, áruk azonban lényegesen drágább a kézi módszernél.

A klóros vegyszereket előre feloldva közvetlenül a medencevízbe, vagy a vízen úszó vegyszeradagolóba tehetjük, esetleg a szűrőrendszerbe épített fölözőn (szkimmer) illetve mechanikus vegyszeradagoló berendezésen keresztül is a vízbe juttathatjuk.

Vegyszeres vízkezelés

Klór nélküli vízkezelés

Az ózonnal működő készülékek oxigént vonnak ki a levegőből és átalakítják biztonságos mennyiségű ózonná. Amikor az ózon bejut a medence vizébe, elpusztítja azokat a szennyeződéseket és a kémiai melléktermékeket, amelyektől a víz rossz minőségű és kellemetlen szagú. Itt gyakorlatilag nem kell karbantartás, és minimális vegyszerhozzáadás mellett, alacsony üzemben tartási költséggel maradhat a víz minősége megfelelő.

Nagyon fontos, hogy sose dobjunk vegyszert közvetlenül a medencébe vagy a feszített víztükrű medence túlfolyójába, kiegyenlítő tartályába!

Fenntartható medence

Szerencsére a technika már fejlett annyira, hogy egy medence egyszeri feltöltéssel hosszú időn keresztül üzemeljen, ezt a modern vízforgató berendezéseknek köszönhetjük: így nem pazaroljuk annyira a vizet.

A víztisztító vegyszerek területén is folyamatos fejlesztéseket hajtanak végre, amelyek eredménye a környezetbarát, bio összetételű víztisztítószer.

A harmadik terület, ahol fontos a környezettudatosság, pedig a víz melegítésére felhasznált nagy mennyiségű energia. A továbbiakban ezzel foglalkozunk, ugyanis a medence fűtése kulcskérdés.

Több szempont szerint választhatunk fűtési alternatívát: meglévő vagy épülő medencét szeretnénk-e fűteni? Teljes mértékben alternatív energiaforrásból szeretnénk megoldani a fűtést, esetleg vegyesen, vagy teljesen fosszilis energiaforrás felhasználásával?

Fenntartható medence

Gyors összefoglaló az alkalmazható technológiákról

Tulajdonképpen közvetetten bármilyen megújuló energiát hasznosíthatunk, legyen szó például szélerőműről, naperőműről, amelyek elektromos energiát állítanak elő. Az előállított energiából pedig fűtő, vízmelegítő berendezésekkel hőenergiát tudunk előállítani.

Ha az alkalmazható lehetőségeket csoportosítani szeretnénk, akkor két nagy csoportról beszélhetünk:

  • külső energiabefektetést nem igénylő és
  • külső energiabefektetést igénylő fűtőrendszerekről.

Amely fűtési módszerek nem igényelnek külső energiát, azok a nap hőjét használják fel.

Medencetakarás, medencefedés

Medencetakaró fólia, medencefedés: ezen fűtési megoldásoknak a kulcsa, hogy gátolják a medence nagy kiterjedéséből fakadó jelentős hőleadását. A kerti medence vizének felszínére helyezett polikarbonátból készült takarófólia, amely alak és méretpontos, teljesen lefedi a medence vízfelületét. A fólia üvegházhatást hoz létre, így a napból érkező hősugárzás bejut, de ki már nem, ezért a medence vize felmelegszik 3-6°C-al.

Ehhez a módszerhez hasonló a polikarbonátos medencefedés, ez átlagosan 7°C-al emeli meg a víz hőmérsékletét. Használatával akár 2-3 hónappal tovább élvezhetjük medencénket.

Medencetakarás, medencefedés

Napkollektoros fűtés

Ez már az előzőeknél összetettebb épületgépészeti megoldás. Szükségünk van hozzá egy napkollektorra, hőcserélőre és vezetékrendszerre, ezért utólagos kiépítése nem ajánlott.

Előnye, hogy a medence fűtése mellett a háztartási melegvíz előállítását is megtámogathatjuk vele. Átlagosan 7°C rásegítést eredményez a medence fűtésében. A külső energiabefektetést igénylő rendszereket csak érintőlegesen említjük, a teljesség érdekében.

  • A fűtés történhet kazánról, amely esetben a hőt fosszilis energiaforrások elégetéséből nyerjük.
  • Alkalmazhatunk utólag beépített elektromos fűtőpatront.

Az előbbiekben láttuk, hogy az elektromos megoldásokat táplálhatjuk megújuló energiával, ezért ezeket akár környezetbarát technológiaként is számon tarthatjuk. A hőszivattyú is ebbe a csoportba tartozik. A hőszivattyú elektromos energia felhasználásával nyeri ki a környezet hőtartalmát.

Mozgatható padlójú medencék

A mozgatható padlójú medence felépítése a felhasznált gépészeti megoldások és azok beépítése terén tér el a hagyományos medencéktől. Szükségünk van hozzá egy keretre, amelynek alapterülete megegyezik a medence alapterületével. Ez fogja betölteni a mozgó padló szerepét. Erre kerül a padlózat, amely alatt található a mozgató szerkezet.

A medence kialakításánál ügyelni kell a padló mozgatásának sebességére azért, hogy a víz a medencében maradjon. Így megközelítőleg 15 perc alatt alakul a terasz medencévé.

Mozgatható padlójú medencék

Amikor a padlózat a helyiség padlójának szintjén található, akkor a víz a medencében marad. A szerkezet kialakításából fakadóan nagy teherbírással rendelkezik, így nyugodtan használhatjuk úgy, mint egy átlagos helyiséget. Az indító jel hatására a mozgató rendszer működésbe lép, és szép lassan kialakul a kívánt mélység.

Mozgatható padlójú medencék

Legnagyobb előnye, hogy többfunkciós tereket hozhatunk létre: ha fürdeni szeretnénk, akkor a helyiség átalakul medencévé, ha a terasz vagy pince előnyeit szeretnénk élvezni, akkor azt is megtehetjük.

A padlózat mozgatásával különböző mélységű medencét hozhatunk létre, ennek megfelelően állíthatjuk be a padlózat magasságát.

A technológia újdonságát ára is kiválóan tükrözi, jelentősen megemeli a medence építésének költségeit. Mindezek ellenére olyan épületekbe, otthonokba ajánlott, amelyekben szeretnénk megtartani a tér előzetesen használt funkcióit és szeretnénk ötvözni a medence nyújtotta kikapcsolódás élményével.

Medencevilágítás

A medencevilágítás nemcsak szebbé és hangulatosabbá teszi medencénket és a környezetét, de biztonságosabbá is, illetve jól jön, amikor rosszak a látási viszonyok, mégis pancsolni szeretnénk. ezt a medencetulajdonosok is észrevették, így a medencevilágítás egyre népszerűbb, aminek köszönhetően aztán egyre többféle modell létezik a piacon. Vannak víz alatti lámpák, de olyanok is, amelyek a víz felszínén lebegnek, vannak, amelyeket a medence fölé lehet lógatni és olyan spotlámpák is, amelyek a medencének csak bizonyos részeit világítják be.

Fontos, hogy már a kivitelezés előtt megszerezzük ezeket a termékeket, hiszen az építés során kell, hogy beszereljék őket. Egyes halogén lámpákat külön transzformátorral kell működtetni. Más típusú lámpák javasoltak beton és műanyagmedencébe, ezekről mindenképpen konzultáljon a medencét építő szakemberrel!

Lebegő lámpák

Remekül mutatnak, különösen partik esetén kedvelik a vevők. Ezek a fajta ledek főleg elemmel vagy napenergiával működnek. Különböző színben és formában kaphatók, van, amelyik el is merül, még érdekesebb látványt nyújtva ezzel.

Lebegő lámpák

Halogén reflektor

Kedvező áruk miatt kedveltek és mert könnyű őket installálni. A led lámpákkal ellentétben viszont kevéssé tartósak, így gyakrabban kell őket cserélni.

Ledes reflektor

Nemcsak a medencében, de körülötte is elhelyezhetők, különösen nagy tér esetén ideálisak. Kevesebb energiát fogyasztanak, mint halogénes társaik és élettartamuk is hosszabb. Olcsó őket beépíteni, de érdemes szakemberre bízni ezt a munkát.

Így készült úszómedence a konténerből

Az újrahasznosító és a Do It Yourself (DIY, azaz csináld magad!) mozgalmakat nem hagyta nyugodni a kérdés, miképpen kaphatnának a konténerek az eddig kipróbált és bevált funkciókon túl valami újat. Hát íme! A kanadai Modpool tervezői megtalálták a választ: legyen belőle kerti medence!

Úszómedence konténerből

A folyamat a következő: a megrendelés és helyszíni felmérés után beszerzik a konténert a kívánt méretben, elvégzik rajta a szükséges átalakításokat (korrózióvédelem, szigetelések, stb.), majd következik a telepítés. Utóbbiban minden benne foglaltatik, tehát az esetleges földmunkák elvégzése, a rögzítés, a víztisztító beszerelése, kívánságra medence világítás, próbaüzem, de a karbantartást is vállalják.

Ha a megrendelő nem éri be úszómedencével, akkor pezsgőfürdős kialakításra is van lehetőség, így egész évben élvezhető a konténer-medence. Ekkor a medencébe helyezhető egy elválasztó lap, így a teret kettéosztva az egyik fele a pezsgőfürdőé.

Úszómedence konténerből

A konténer oldalába akár egy ablakot is lehet vágni, így a design is rendben van. Egyetlen hátránya a formai kötöttség, tehát a konténer alakja adott, nincs lehetőség ívelt vagy kerek formák kialakítására. Viszont lényegesen olcsóbb, mint egy épített medence, tehát ezt a kompromisszumot érdemes számításba venni.

Népszerűek a témában

Felpezsdítő luxus: ezek a VitalSpa legértékesebb masszázsmedencéi

Legyen otthon medencénk! – Méretek, kialakítás, költségek

Miért vásárolt „mindenki” jakuzzit mostanában? Most vegyünk masszázsmedencét vagy halasszuk a vásárlást?

Ez is érdekelhet

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

A mai görgős zuhanykabinok csak hírből ismerik a '90-es évekbeli elődeiket

Erre figyelj oda, ha pliszé szúnyoghálót veszel! – válaszol a szakértő

Erre figyeljünk, ha pergolát vásárolunk! – válaszol a specialista

Az egyrétegű falazatok használata a gyakorlatban

Ha nem mindegy, hogyan használja a kertjét, akkor ott a helye az idei GardenExpón!

Kertészkedés egyenes derékkal, környezetbarát módon

Hogyan válasszunk kültéri burkolatot és hogyan tartsuk karban, ha tartós és esztétikus felületet szeretnénk?

A szabadság és a stílus találkozása – Kültéri „szobák” berendezése

Így legyen a kerted álmaid oázisa! - 5+1 ok, amiért érdemes tájépítészt felfogadni átalakítás előtt

Így tárolhatod stílusosan kerti szerszámaidat

Gyors és hatékony felújítás a kertben és a teraszon: fa- és fémfelületek festése, megóvása. Milyen festéket válasszunk?

Fürdőtó a kertünkben – kialakítás, használat, karbantartás

Tudatos tervezéssel hangulatos és stílusos lesz a kert és a terasz

Legyen a kert otthonunk legjobb része!

Vegyszermentes kert - Biológiai hatóanyagok is óvhatják zöldségeinket, gyümölcsfáinkat

Harmóniában a kertünkkel: esztétikus és praktikus megoldások a Ketertől

VitalSpa masszázsmedence: fenntartható luxus az otthonában