Fair Személyi kölcsön

Fűtsünk medencét megújulóval!

Amikor otthoni medencékről olvashatunk fórumokon, vagy elkapunk egy-egy beszélgetést a témában, sokszor találkozunk olyan “Zöld harcosokkal”, akik minden erejükkel a medencék ellen kampányolnak. Mivel azok sok energiát, vizet és vegyszert használnak fel, amely trió valóban kedvezőtlen Földanyánk számára.


Folyamatosan fejlődő medence technológiák

Szerencsére a technika már fejlett annyira, hogy a medence egyszeri feltöltéssel hosszú időn keresztül üzemeljen, ezt a modern vízforgató berendezéseknek köszönhetjük. A víztisztító vegyszerek területén is folyamatos fejlesztéseket hajtanak végre, amelyek eredménye a környezetbarát, bio összetételű “víztisztítószer”. A harmadik terület pedig a víz melegítésére felhasznált “nagy mennyiségű” energia. Továbbiakban ezzel foglalkozunk.

Melyiket válasszam?

Több szempont szerint választhatunk fűtési alternatívát: meglévő vagy épülő medencét szeretnénk-e fűteni? Teljes mértékben alternatív energiaforrásból szeretné megoldani a fűtést, esetleg vegyesen, vagy teljesen fosszilis energiaforrás felhasználásával? Kérdéseinkre a választ a következőkben adjuk meg!

Medence fűtése megújuló energiával

Gyors összefoglaló az alkalmazható technológiákról

Tulajdonképpen közvetetten bármilyen megújuló energiát hasznosíthatunk, legyen szó például szélerőműről, naperőműről, amelyek elektromos energiát állítanak elő. Az előállított energiából pedig fűtő, vízmelegítő berendezésekkel hőenergiát tudunk létrehozni.

Ha az alkalmazható lehetőségeket csoportosítani szeretnénk, akkor két nagy csoportot hozhatnánk létre:

  • külső energia befektetést nem igénylő és
  • külső energia befektetést igénylő fűtőrendszerekre.

Amely fűtési módszerek nem igényelnek külső energiát, azok a nap hőjét használják fel.

 

Medencetakaró fólia, medence fedés: ezen fűtési megoldásnak a kulcsa, hogy gátolja a medence nagy kiterjedéséből fakadó jelentős hőleadását. A medence vízének felszínére kell helyezni egy polikarbonátból készült takarófóliát, amely alak és méretpontos, teljesen lefedi a medence vízfelületét. A fólia üvegházhatást hoz létre, így a napból érkező sugárzás (hő) bejut, de onnan nem jut ki, ezt követően felmelegszik a medence vize (3-6°C-al), előnye, hogy utólag is “felszerelhető”.

Ehhez a módszerhez hasonló a polikarbonátos medencefedés, ez átlagosan 7°C-al emeli meg a víz hőmérsékletét. Használatával akár 2-3 hónappal is tovább élvezhetjük medencénket.

Medence fűtése megújuló energiával

Napkollektoros fűtés: az előzőeknél már összetettebb épületgépészeti megoldás. Szükségünk van egy napkollektorra, hőcserélőre és vezetékrendszerre, utólagos kiépítése nem ajánlott. Előnye, hogy a medence fűtése mellett a háztartási melegvíz előállítását is megtámogathatjuk vele. Átlagosan 7°C rásegítést eredményez a medence fűtésében.

A külső energia befektetést igénylő rendszereket csak érintőlegesen említjük, a teljesség érdekében.

  • A fűtés történhet kazánról, amely esetben a hőt fosszilis energiaforrások elégetéséből nyerjük.
  • Alkalmazhatunk utólag beépített elektromos fűtőpatront.

Az előbbiekben láttuk, hogy az elektromos megoldásokat táplálhatjuk megújuló energiával, ezért ezeket akár környezetbarát technológiaként is számon tarthatjuk. A hőszivattyú is ebbe a csoportba tartozik. Elektromos energia felhasználásával nyeri ki a környezet hőtartalmát.

A környezetbarát technológiák alkalmazása életünk legtöbb területén, hosszú távon pozitív hatást gyakorolnak környezetünkre, pénztárcánkra és a lelkibékénkről sem szabad megfeledkezni. Minden olyan újítást, amely valamilyen módon csökkenti energiaéhségünket, ki kell használni a közeli és távoli jövő érdekében.

Személyi kölcsön
Kapcsolódó cikkek

Takarjuk a medencét

Beköszöntött a medence szezon, ezzel együtt a medencével kapcsolatos munkák ideje is elérkezett. Egyik legfontosabb ezek közül, a vízfelület, illetve a medence letakarása.

Medence: mielőtt kapavágást ejtenénk

Mikre ajánlatos odafigyelnünk, ha saját medencét akarunk építtetni? Kérdésünkre Fáczán Béla Zoltán, a LAMAX Mérnöki Szolgáltató Bt. szakértője válaszol, hozzáfűzve, hogy a kérdés oly összetett, amiről számtalan könyvet írtak.

Fizikai víztisztás a kerti medencében

Medencénk vízének tisztítása elengedhetetlen, ha nem akarunk a kórokozóknak kellemes környezetet biztosítani és szemmel láthatóan koszos vízben hűsölni. Milyen lehetőségekkel élhetünk?

Mozgatható padlójú medencék

Kertünk és teraszunk értékes részét képezik otthonainknak, ezért meggondoltan kell cselekednünk, ha azok méretén szeretnénk változtatni, valami jobb érdekében. Erre kínálnak megoldást a mozgatható padlójú medencék.

Szabadtéri fürdőmedencék átteleltetése

Kültéri medencék nem megfelelő átteleltetése nagyban befolyásolhatja mind a medenceszerkezet, mind a gépészet élettartamát, esetleg komoly meghibásodásokat is okozhat. Különösen vasbeton szerkezetű és csempeburkolatú medencéknél kell kiemelt figyelmet fordítani a téliesítésre.

Medence szezon! Készítsük fel medencénket a nyárra!

Ideje felébresztenünk a téli álmot alvó medencénket, hiszen egykettőre beköszönt a meleg idő és akkor már jó lenne használatba venni. Melyek a legfontosabb teendők?

Búcsú a hagyományoktól – Megújuló napelemek, figyelemreméltó innovációk

Mondhatni, az egész világ napelem fejlesztési lázban ég, csak úgy röpködnek a jobbnál jobb ötletek. Az új típusú napelemek fejlesztését egyébiránt több tengerendtúli nagyvállalat is támogatja.

Van új a nap alatt - Napelem fejlesztések, újdonságok

A napelemek fejlődése olyan ugrásszerűen változik, hogy lassan a hagyományos és jól bevált szilíciumlapkás táblákat említeni szinte korszerűtlen. Mielőtt sorolnánk a jobb és ígéretesebb, zseniális újdonságokat, tegyünk említést a hagyományos és jelenleg is általánosan használatban lévő szilícium napelemekről.

Így készült úszómedence a konténerből – Csúcsrajáratott újrahasznosítás

Lakóház, nyaraló, kioszk, pop-up bolt, most pedig kerti medence. És ez még csak alig néhány lehetőség a sokból, melyekkel egy kimustrált teherszállító konténert újra munkára foghatunk.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár