Takarjuk a medencét

Beköszöntött a medence szezon, ezzel együtt a medencével kapcsolatos munkák ideje is elérkezett. Egyik legfontosabb ezek közül, a vízfelület, illetve a medence letakarása.

Szolártakaró

Népszerű, használatát tekintve egyszerű és árában is kedvező, sőt költséghatékony megoldás a szolártakaró alkalmazása. Hőszigetelő és párafékező tulajdonsága kiváló, a nyári nap sugarait összegyűjtve fűti a medence vizét.medence_takar1
Segítségével jelentős mennyiségű energiát takaríthatunk meg, hiszen a medence működtetése során jelentős energiaveszteség lép fel. Ennek fő okozója a párolgás, ami a legtöbb hőt vonja el a medencétől. Egy átlagos méretű családi medencéből 100 liter víz is elpárologhat egy nap alatt, ami 60 kW energiaveszteséget jelent. A szolártakaróval az energiavesztés 90 százalékát okozó tényezőket korlátozzuk, így csökken a párolgás okozta vízveszteség, és ezzel a friss víz utánpótlására sincs szükség, kevesebb vegyszert kell használnunk a tisztításhoz. Ezt a takarótípust pontosan a víztükör méretére kell igazítani, így tökéletes a szigetelése, a szennyeződéseket így fogja fel a legjobban. Ehhez a változathoz érdemes tekerő szerkezetet is vásárolni, mely lehet közvetlenül a medence mellé vagy falra szerelt. Segítségével a medencenyitás és zárás pillanatok alatt egyedül is elvégezhető.
Beltéri medencéknél ugyancsak praktikus a szolártakaró, hiszen a párolgás csökkentésével a párátlanító berendezések üzemideje is csökken.

medence_takar3

Biztonsági takaró

Ha van a családban kisgyerek vagy háziállat, feltétlenül gondoskodjunk biztonsági takaróról.
Találunk olyan takarót, mely extra erős ponyvából készül, amiben keresztben méterenként alumíniumcső erősítések vannak. A ponyvát a medence felületére kell kifeszíteni, az alumíniumcső erősítésnek köszönhetően a peremeken fekszik fel, és oldalt vannak a rögzítések. Rögzítése egyszerű, általában jár hozzá tekerő szerkezet, így gyakorlatilag egyedül néhány perc alatt elvégezhetjük a takarást. Feltekert állapotban kevés helyet foglal, a medence egyik végében elfér. Egyes típusoknál a ponyva sínben fut, vagy lamellákra szerelt.
A biztonsági takaró kifeszített és rögzített állapotában maximálisan 50 kilogrammig terhelhető, így a gyerekek, kutyák, macskák teljes biztonságban élvezhetik a kerti örömöket. A biztonsági takaróval szemben az is követelmény, hogy a bajba jutott gyermek segítségére siető felnőttet is meg kell tartania, mégpedig úgy, hogy bármely irányban el tudja hagyni a medencét. Ekkor már természetesen a szerkezet deformálódhat.

medence_takar4

Választhatunk olyan biztonsági takarót, mely egyben szolártakaró is.
A biztonsági takarók másik típusa a nyitott biztonsági háló, mely ugyancsak fizikai akadályt képez a víz felett, azonban érintetlenül hagyja a víz és környezetének látványát. Bármelyik, tetszőleges formájú, méretű, kialakítású, anyagú és környezetű medencénél felszerelhető. Említésre méltó tulajdonsága, hogy 210 kilogrammos terhelés esetén is hatékony védelmet nyújt. A víz felett tartja a gyereket, akár többet is, és a felnőtteket, nem gátolja a kimászást, csúszásmentes. A háló mérete nem okoz veszélyhelyzetet akkor sem, ha a gyerekek rámásznak. A szabályosan felrakott és megfeszített háló alá pedig lehetetlen bebújni, illetve azt egy gyerek nem tudja leszerelni.

Redőnylamellás takaró

Ez a típus a medencetakarók csúcsa, minden paraméterében a legjobb: esztétikus, bizonyos kiegészítők felszerelésével biztonsági és szolár takaróként is ideális. Ára természetesen tükrözi a minőséget.
A redőnylammelás medencetakaró mozgatása emberi kéz érintése nélkül történik, ha szükséges, megoldható kézi mozgatással is, így a kezelése nagyon kényelmes. Akár a lakásból vagy a teraszról egy távirányító segítségével kinyithatjuk, vagy becsukhatjuk a medencét. A víz felszínén úszó, üreges szerkezetű lamellák szinte hangtalanul csúsznak egymás fölé.
Az a legjobb, ha a medence falára a vízvonal alatt rozsdamentes acélkapaszkodót szerelünk, vagy a medence falába beépítünk egy olyan vállat, amire a takaró széle támaszkodhat. Ez a takaró egyedi méretben és formában készül, a medence építésével egy időben, vagy utólag a helyi adottságok figyelembevételével.

medence_takar6

Azzal azonban, nem árt tisztában lennünk, hogy a teljes víztükör lefedésének feltétele, hogy a feltekercselés helyétől a medence szélessége csak szűkülhet, azaz visszahajló, konkáv részek a medence alaprajzán nem lehetnek.

Téli takaró

Télen a medencét vízzel telve kell hagyni, mivel a burkolat károsodhat a jégtől és a fagytól. A medencék falaira belülről ható nyomás a vízbe helyezett fagytestekkel elnyelhető. Ezek az 50 centiméteres poliészter műanyag súlyozott testek a vízfelszínen lebegnek és a jég nyomását teljes keresztmetszetükben felveszik, ezzel óvják a medenceszerkezetet.
A téli hónapokban a medencék felszínét egy speciális téli takaró fóliával ajánlatos letakarni, amely tökéletesen lezárja medencét. Ez lehet előre gyártott méretű, de ha medencénk formája, mérete eltér az általánostól, készíttethetjük egyedi méretben, a helyszínen is. Fontos, hogy a téli takarónak a medence víztükrénél lényegesen nagyobbnak kell lennie. A rögzítés függ a medence tulajdonságaitól, illetve a takarás fajtájától is. Az előre konfekcionált takaróknál a vízzsákos megoldást javasolják a szakemberek, míg a helyszínen készített takaróknál a hevederes, beakasztó füles rögzítést, vagy ezek kombinációit alkalmazzák.
A takaró anyaga egy szöveterősített PVC ponyva, mely többféle vastagságban, és színben kapható.

medence_takar5

A fürdőszezon kezdetekor el kell távolítani az összegyűlt csapadékot a takaróról, majd levesszük a fóliát, a fagytesteket, és a megfelelő vegyszerezés után beindíthatjuk a vízforgatást.

Kapcsolódó cikkek

Fürödni a kerti tóban - vegyszerek nélkül

A természetes környezetet kedvelőknek sem kell lemondaniuk az otthoni fürdőzés gyönyöreiről: szögletes, csempézett medence helyett építhetnek tájba illeszkedő, biológiai úton tisztuló fürdőtavat.

Fizikai víztisztás a kerti medencében

Medencénk vízének tisztítása elengedhetetlen, ha nem akarunk a kórokozóknak kellemes környezetet biztosítani és szemmel láthatóan koszos vízben hűsölni. Milyen lehetőségekkel élhetünk?

Fűtsünk medencét megújulóval!

Amikor otthoni medencékről olvashatunk fórumokon, vagy elkapunk egy-egy beszélgetést a témában, sokszor találkozunk olyan “Zöld harcosokkal”, akik minden erejükkel a medencék ellen kampányolnak. Mivel azok sok energiát, vizet és vegyszert használnak fel, amely trió valóban kedvezőtlen Földanyánk számára.

Adj teret az élményeknek - Otthon, a kertben is!

Köztudott, hogy a fény hatással van hangulatunkra, közérzetünkre. Talán ez az egyik oka annak, hogy a napsütéses órák számának növekedésével párhuzamosan a szabadtéri programok iránti igényünk is növekszik.

Milyen világítást válasszunk a kertbe?

Ha kertes házban, vagy belső udvarral rendelkező társasházban lakunk, jól megtervezett, ízléses világítással egyszerűen hangulatossá és látványossá varázsolhatjuk a külső tereket. Kültéri lámpáink kiválasztása azonban sem könnyű feladat, szánjunk időt rá!

Medence szezon! Készítsük fel medencénket a nyárra!

Ideje felébresztenünk a téli álmot alvó medencénket, hiszen egykettőre beköszönt a meleg idő és akkor már jó lenne használatba venni. Melyek a legfontosabb teendők?

Szabadtéri fürdőmedencék átteleltetése

Kültéri medencék nem megfelelő átteleltetése nagyban befolyásolhatja mind a medenceszerkezet, mind a gépészet élettartamát, esetleg komoly meghibásodásokat is okozhat. Különösen vasbeton szerkezetű és csempeburkolatú medencéknél kell kiemelt figyelmet fordítani a téliesítésre.

Így készült úszómedence a konténerből – Csúcsrajáratott újrahasznosítás

Lakóház, nyaraló, kioszk, pop-up bolt, most pedig kerti medence. És ez még csak alig néhány lehetőség a sokból, melyekkel egy kimustrált teherszállító konténert újra munkára foghatunk.

Mozgatható padlójú medencék

Kertünk és teraszunk értékes részét képezik otthonainknak, ezért meggondoltan kell cselekednünk, ha azok méretén szeretnénk változtatni, valami jobb érdekében. Erre kínálnak megoldást a mozgatható padlójú medencék.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár