Takarjuk a medencét

Beköszöntött a medence szezon, ezzel együtt a medencével kapcsolatos munkák ideje is elérkezett. Egyik legfontosabb ezek közül, a vízfelület, illetve a medence letakarása.

Szolártakaró

Népszerű, használatát tekintve egyszerű és árában is kedvező, sőt költséghatékony megoldás a szolártakaró alkalmazása. Hőszigetelő és párafékező tulajdonsága kiváló, a nyári nap sugarait összegyűjtve fűti a medence vizét.medence_takar1
Segítségével jelentős mennyiségű energiát takaríthatunk meg, hiszen a medence működtetése során jelentős energiaveszteség lép fel. Ennek fő okozója a párolgás, ami a legtöbb hőt vonja el a medencétől. Egy átlagos méretű családi medencéből 100 liter víz is elpárologhat egy nap alatt, ami 60 kW energiaveszteséget jelent. A szolártakaróval az energiavesztés 90 százalékát okozó tényezőket korlátozzuk, így csökken a párolgás okozta vízveszteség, és ezzel a friss víz utánpótlására sincs szükség, kevesebb vegyszert kell használnunk a tisztításhoz. Ezt a takarótípust pontosan a víztükör méretére kell igazítani, így tökéletes a szigetelése, a szennyeződéseket így fogja fel a legjobban. Ehhez a változathoz érdemes tekerő szerkezetet is vásárolni, mely lehet közvetlenül a medence mellé vagy falra szerelt. Segítségével a medencenyitás és zárás pillanatok alatt egyedül is elvégezhető.
Beltéri medencéknél ugyancsak praktikus a szolártakaró, hiszen a párolgás csökkentésével a párátlanító berendezések üzemideje is csökken.

medence_takar3

Biztonsági takaró

Ha van a családban kisgyerek vagy háziállat, feltétlenül gondoskodjunk biztonsági takaróról.
Találunk olyan takarót, mely extra erős ponyvából készül, amiben keresztben méterenként alumíniumcső erősítések vannak. A ponyvát a medence felületére kell kifeszíteni, az alumíniumcső erősítésnek köszönhetően a peremeken fekszik fel, és oldalt vannak a rögzítések. Rögzítése egyszerű, általában jár hozzá tekerő szerkezet, így gyakorlatilag egyedül néhány perc alatt elvégezhetjük a takarást. Feltekert állapotban kevés helyet foglal, a medence egyik végében elfér. Egyes típusoknál a ponyva sínben fut, vagy lamellákra szerelt.
A biztonsági takaró kifeszített és rögzített állapotában maximálisan 50 kilogrammig terhelhető, így a gyerekek, kutyák, macskák teljes biztonságban élvezhetik a kerti örömöket. A biztonsági takaróval szemben az is követelmény, hogy a bajba jutott gyermek segítségére siető felnőttet is meg kell tartania, mégpedig úgy, hogy bármely irányban el tudja hagyni a medencét. Ekkor már természetesen a szerkezet deformálódhat.

medence_takar4

Választhatunk olyan biztonsági takarót, mely egyben szolártakaró is.
A biztonsági takarók másik típusa a nyitott biztonsági háló, mely ugyancsak fizikai akadályt képez a víz felett, azonban érintetlenül hagyja a víz és környezetének látványát. Bármelyik, tetszőleges formájú, méretű, kialakítású, anyagú és környezetű medencénél felszerelhető. Említésre méltó tulajdonsága, hogy 210 kilogrammos terhelés esetén is hatékony védelmet nyújt. A víz felett tartja a gyereket, akár többet is, és a felnőtteket, nem gátolja a kimászást, csúszásmentes. A háló mérete nem okoz veszélyhelyzetet akkor sem, ha a gyerekek rámásznak. A szabályosan felrakott és megfeszített háló alá pedig lehetetlen bebújni, illetve azt egy gyerek nem tudja leszerelni.

Redőnylamellás takaró

Ez a típus a medencetakarók csúcsa, minden paraméterében a legjobb: esztétikus, bizonyos kiegészítők felszerelésével biztonsági és szolár takaróként is ideális. Ára természetesen tükrözi a minőséget.
A redőnylammelás medencetakaró mozgatása emberi kéz érintése nélkül történik, ha szükséges, megoldható kézi mozgatással is, így a kezelése nagyon kényelmes. Akár a lakásból vagy a teraszról egy távirányító segítségével kinyithatjuk, vagy becsukhatjuk a medencét. A víz felszínén úszó, üreges szerkezetű lamellák szinte hangtalanul csúsznak egymás fölé.
Az a legjobb, ha a medence falára a vízvonal alatt rozsdamentes acélkapaszkodót szerelünk, vagy a medence falába beépítünk egy olyan vállat, amire a takaró széle támaszkodhat. Ez a takaró egyedi méretben és formában készül, a medence építésével egy időben, vagy utólag a helyi adottságok figyelembevételével.

medence_takar6

Azzal azonban, nem árt tisztában lennünk, hogy a teljes víztükör lefedésének feltétele, hogy a feltekercselés helyétől a medence szélessége csak szűkülhet, azaz visszahajló, konkáv részek a medence alaprajzán nem lehetnek.

Téli takaró

Télen a medencét vízzel telve kell hagyni, mivel a burkolat károsodhat a jégtől és a fagytól. A medencék falaira belülről ható nyomás a vízbe helyezett fagytestekkel elnyelhető. Ezek az 50 centiméteres poliészter műanyag súlyozott testek a vízfelszínen lebegnek és a jég nyomását teljes keresztmetszetükben felveszik, ezzel óvják a medenceszerkezetet.
A téli hónapokban a medencék felszínét egy speciális téli takaró fóliával ajánlatos letakarni, amely tökéletesen lezárja medencét. Ez lehet előre gyártott méretű, de ha medencénk formája, mérete eltér az általánostól, készíttethetjük egyedi méretben, a helyszínen is. Fontos, hogy a téli takarónak a medence víztükrénél lényegesen nagyobbnak kell lennie. A rögzítés függ a medence tulajdonságaitól, illetve a takarás fajtájától is. Az előre konfekcionált takaróknál a vízzsákos megoldást javasolják a szakemberek, míg a helyszínen készített takaróknál a hevederes, beakasztó füles rögzítést, vagy ezek kombinációit alkalmazzák.
A takaró anyaga egy szöveterősített PVC ponyva, mely többféle vastagságban, és színben kapható.

medence_takar5

A fürdőszezon kezdetekor el kell távolítani az összegyűlt csapadékot a takaróról, majd levesszük a fóliát, a fagytesteket, és a megfelelő vegyszerezés után beindíthatjuk a vízforgatást.

Személyi kölcsön
Kapcsolódó cikkek

Fürödni a kerti tóban - vegyszerek nélkül

A természetes környezetet kedvelőknek sem kell lemondaniuk az otthoni fürdőzés gyönyöreiről: szögletes, csempézett medence helyett építhetnek tájba illeszkedő, biológiai úton tisztuló fürdőtavat.

Fizikai víztisztás a kerti medencében

Medencénk vízének tisztítása elengedhetetlen, ha nem akarunk a kórokozóknak kellemes környezetet biztosítani és szemmel láthatóan koszos vízben hűsölni. Milyen lehetőségekkel élhetünk?

Fűtsünk medencét megújulóval!

Amikor otthoni medencékről olvashatunk fórumokon, vagy elkapunk egy-egy beszélgetést a témában, sokszor találkozunk olyan “Zöld harcosokkal”, akik minden erejükkel a medencék ellen kampányolnak. Mivel azok sok energiát, vizet és vegyszert használnak fel, amely trió valóban kedvezőtlen Földanyánk számára.

Adj teret az élményeknek - Otthon, a kertben is!

Köztudott, hogy a fény hatással van hangulatunkra, közérzetünkre. Talán ez az egyik oka annak, hogy a napsütéses órák számának növekedésével párhuzamosan a szabadtéri programok iránti igényünk is növekszik.

Milyen világítást válasszunk a kertbe?

Ha kertes házban, vagy belső udvarral rendelkező társasházban lakunk, jól megtervezett, ízléses világítással egyszerűen hangulatossá és látványossá varázsolhatjuk a külső tereket. Kültéri lámpáink kiválasztása azonban sem könnyű feladat, szánjunk időt rá!

Medence szezon! Készítsük fel medencénket a nyárra!

Ideje felébresztenünk a téli álmot alvó medencénket, hiszen egykettőre beköszönt a meleg idő és akkor már jó lenne használatba venni. Melyek a legfontosabb teendők?

Milyen legyen a télikertünk? Anyagok, formák, tájolás

A télikertek, bár szerkezetileg nagyon hasonló elvek alapján épülnek fel, elég sok választási lehetőséget hagynak az előzetes tervezgetéseknél, az elképzelések kialakításánál. Választási lehetőség a különféle keretanyagok és az üvegfelületek minőségének esetére is vonatkozik. Ehhez jönnek még a nyílászárók, nem beszélve a számtalan árnyékoló lehetőségről és szellőztető ablakokról.

Télikert – Télen is a természetben

Egyre népszerűbb lehetőség a lakóterület akár utólagos bővítése, fedett, de mégis világos, napos élettér kialakítása. Szeretnénk, ha eddigi kedvelt teraszunk, esetleg a mellé épült medencénk télen, vagy rossz időben is használható lenne. Miért hasznos a télikert?

Szabadtéri fürdőmedencék átteleltetése

Kültéri medencék nem megfelelő átteleltetése nagyban befolyásolhatja mind a medenceszerkezet, mind a gépészet élettartamát, esetleg komoly meghibásodásokat is okozhat. Különösen vasbeton szerkezetű és csempeburkolatú medencéknél kell kiemelt figyelmet fordítani a téliesítésre.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár