Fürödni a kerti tóban - vegyszerek nélkül

DéZsé, Tarpataki Károly

A természetes környezetet kedvelőknek sem kell lemondaniuk az otthoni fürdőzés gyönyöreiről: szögletes, csempézett medence helyett építhetnek tájba illeszkedő, biológiai úton tisztuló fürdőtavat.

Mi az a fürdőtó?

A fürdőtó egy olyan, természetes tónak látszó épített medence, melyben a víz biológiai úton tisztul. Képzeljünk el egy kis tavat, ha tetszik növényekkel, kövekkel, sziklákkal. Kb. 80 százalékában nincs se vízirózsa, se nád, se hal – itt tudunk úszni, ez az úgynevezett úszózóna. Általában legalább 1,5 méter mély, de lehet akár 3 méteres is.

A kert dísze és hűsítő élmény a fürdőtó

A fennmaradó részben kap helyet a növényekkel beültetett zóna, pontos nevén szűrőzóna. Ez a biofilter kb. 20-30 cm mély, természetes úton (aerob baktériumkultúrákkal) gondoskodik a víz tisztaságáról.

Az arány természetesen eltolódhat a sekély rész javára. A gépészeti akna a földbe süllyesztett, így biztonsági és esztétikai szempontoknak is megfelel.

Mekkora és mennyibe kerül?

A biológiai szűrőrendszer kb. 25 négyzetmétertől működőképes, ekkora tavat tehát mindenképpen építenünk kell. Négyzetméterenként nagyjából 90.000 forinttal számolhatunk, de persze minél nagyobb a tó, annál kisebb a négyzetméterár (egy valamirevaló méret esetén 70.000/m2).

Természetes formájú kerti tó

Semmi sem tökéletes, mert tisztítani ezt a tavat is kell. Kéthetente szivattyúzással kell a vizet részben cserélni. A medence alját porszívózni kell, de ez a hagyományos típusnál is így működik.

Mivel beépített vízforgatóval működik, a sekély részen gyorsan felmelegedő víz beljebb sodoródik, és a fürdőtő gyorsan felmelegszik, májustól szeptemberig nyugodtan használhatjuk, télen pedig gyönyörködhetünk benne. A folyamatos vízmozgásnak köszönhetően nem maradnak meg benne a szúnyogok, de ha beköltöztetünk néhány halat, azok megeszik az egy-két próbálkozó rovart.

Oázis a kertben

Fürdőtó vagy biomedence?

Aki nem szereti az ennyire természetes közeget, de ragaszkodna a biológiai víztisztításhoz, építhet biomedencét, melyről sorozatunk következő részében lesz szó.

A kerti tó egész évben szórakozást jelent a családnak


A fürdőtó előnyei

- bármilyen formájú lehet
- természetes módon tisztul, vegyszermentes
- érzékeny bőrűeknek, allergiásoknak is megfelelő
- a vizet nem kell télen leengedni
- fenntartása olcsóbb, mint a hagyományos medencéé
- gyorsan felmelegszik, nincs szükség melegítésre
- télen a kert dísze lehet
- ha befagy, saját korcsolyapályát tudhatunk magunkénak

Kerti fürdőtó létesítése

A fürdőtó nem a szokásos fürdőmedence, nem is egészen kerti tó, hanem a kettő keveréke, megtartva az előnyöket.

Fürdőtó és medence együtt
Fürdőtó és medence együtt

Mi a kerti tó?

A szokásos kerti tó is mesterségesen létrehozott, de a természetes tavakat és vízgyűjtőket utánozza. Funkciója alapvetően a kerti környezet esztétikussá tétele, növénytársulásokkal körbeültetve, szép kövekkel kirakva, a nagyobbaknál esetleg kis hidacskával, aprócska szigettel, benne vízinövényekkel, halakkal. Üde látvány a kertben, csobogóval is kiegészítve a víz jelenléte megnyugtató és természetes hatású, nyáron enyhíti a nagy meleget, de más igazán praktikus funkciója nincs. Nem szükséges a vizét télen leengedni, nincsenek szezonális korlátjai. Megfelelő mikró ökológiai egyensúlyt kialakítva gondozást is alig igényel.

Kerti fürdőmedence

A kerti medence valójában egy épített műtárgy, ami nem kifejezetten simul bele a természetes közegbe, látványát tekintve inkább a ház építészetileg meghosszabbított része, a professzionálisan épített közfürdők, uszodák kicsinyített házi változata. Kiválóan alkalmas fürdésre, házi strandolásra, ami forró napokon megfizethetetlen jótétemény, hiszen arra tervezték. A funkciójából és a kialakításából is következik, hogy a medence gondozást, rendszeres takarítást igényel, a vizét folyamatosan szűrni és fertőtleníteni kell, fenntartása egy erősen szezonális dolog, a téli takarásról is gondoskodni kell.

A kerti fürdőtó

A fürdőtó valami új és előremutató kombináció, a kerti tó és a medence keveréke, mindkettőnek az előnyeit ötvözve és csökkentve az egyenkénti hátrányokat.

A fürdőtó tökéletes megoldás mindazoknak, akik egy teljesen egyedileg megtervezett saját kerti tavat szeretnének sok zöld növénnyel, és időnként csobbannának, úsznának ebben az idilli környezetben. További előnye, hogy napsütésben viszonylag gyorsan felmelegszik, ami a strandolásnak kedvez, és így az üzemeltetési költsége is alacsony.

Fürdőtó a kertben
Fürdőtó a kertben

További előnye, hogy a fürdőtó egész évben funkcionál, vizét nem kell leengedni, a tisztasága könnyen biztosítható.

A fürdőtavak három típusa

A fürdőtó a kisebbik változat. Ezek hagyományosabb kialakításúak 30-70% körüli fürdőfelület-növény aránnyal bírnak, természetes tavat imitálnak, ezek tehát inkább szabálytalan formájú tavak mint fürdők, azzal az előnnyel, hogy lehet csobbanni bennük. Rendelkezhet stéggel és létrával.

A modernebb úszótó változatok kiegyensúlyozottan rendelkeznek a tó és a medence előnyeivel, a hátrányok nélkül. Felerészben használhatóak fürdésre, formájuk még inkább az igazi tóra jellemző, de az épített jelleg már jellemzően megjelenik.

A biomedencék már nagy részben medenceszerűek, némi növényzettel természetessé téve, itt a növényzet aránya 20% körüli a fürdőfelülethez képest, ami az alsó határ, hogy még működjön az öntisztítás. Formája inkább a tervezett és épített szögletes úszómedencére, mint a természetes tóra emlékeztet.

A biomedencék és fürdőtavak közös jellemzője a vízkezelés módja: a fürdővíz egész évben áttetsző vegyszerek használata nélkül is, nem irritálja a bőrt, nem vált ki allergiás reakciókat. Kialakítását tekintve a fürdőtó bonyolultabb és a fenntartása is némileg összetettebb, mint a sima tavak és medencék. Elvileg a betelepített, biológiai szűrőként működő növények miatt nincs szükség egészségtelen klórozásra, vegyszerezésre, különösen halak betelepítése és más tavi élőlények megjelenése esetén, amúgy is szigorúan kerülendő.

Kerti fürdőtó
Kerti fürdőtó

A fürdőtó előnyei és hátrányai

Az ilyen természetes medencék kiépítése a biológiai körforgás figyelembevételével történik. A mélyebb fürdőrész mellett gondoskodni kell a regenerációs rész kialakításáról és ápolásáról is. Területe legalább akkora, vagy nagyobb, mint az úszó rész nagysága. Ennek a sekély vizű területnek fontos szerepe van, az ide beültetett növények, nád, káka és a többi hasonló vízi és mocsári növény segítségével történik a víztisztítás, ami csökkenti az algásodást. A mikroorganizmusok lebontják az algát, a káros anyagokat, továbbá csírátlanítanak, így gondoskodnak a víz tisztaságáról. Szűrővel és szivattyúval is segíthetjük az egyensúly kialakítását.

Fürdőtó a ház előtt
Fürdőtó a ház előtt

Előnyök

 • Egyesíti a dekoratív, természetes dísztó és az épített fürdőmedence előnyeit.
 • Kristálytiszta fürdővíz fenntartása biológiai öntisztítással.
 • Vegyszermentes üzemeltetés, káros környezeti hatások nélkül.
 • Egész évben díszíti a kertet, része a természetes környezetnek.
 • Nem kell a vizet télre leengedni, az élővilágot megbolygatni.
 • Végtelen variálhatóság a kialakítás módjában, fejlesztésében.
 • Jórészt természetes anyagok és növények kerülnek beépítésre, ültetésre.
 • Kisebb fenntartási költségek az önszabályozásnak köszönhetően.
 • A gyorsan felmelegedő vízfelület kiváló strandolást biztosít.
Fürdőtó kavicsos parttal
Fürdőtó kavicsos parttal

Hátrányok

Míg egy simán kibetonozott, csempével burkolt, vagy öntött műanyag medence viszonylag egyszerűen tisztítható, addig egy ökológiailag kialakult fürdőtó már sokkal nagyobb figyelmet igényel. A növényeket gondozni kell, az élővilágot etetni és kordában tartani a természetes folyamatokat. Mivel a fürdőtó hasonló az élővizekhez, számolni lehet a szúnyogokkal, bár a halak és a betelepült békák jól kezelik a helyzetet, innentől fogva persze békakuruttyolással is számolni kell.

 • Fontos tudni, hogy a biológiai szűrőrendszer életképességéhez legalább 25-30 négyzetméteres vízfelület kell, így kis kertekben nem igazán megvalósítható.
 • További negatívum, hogy kisgyermekek esetén a fürdőtó plusz veszélyforrás, több odafigyelést, felügyeletet igényel.
 • A magas bekerülési ár sem elhanyagolható körülmény.

Így készül a kerti fürdőtó – technikai tudnivalók, árak

Milyen formájú legyen a fürdőtó?

 • Lehet bármilyen ismert geometriai alakzat, mint téglalap, négyzet, kör, ellipszis stb. formájú, ezeket jellemzően a biomedencékhez használják.
 • Lehet természetes formájú, amorf, szabad alakítású, hasonlóan a természetes tavakhoz, ilyenkor fürdőtavakról beszélünk.
 • Lehet az előző két alaptípus keveréke ahol a geometrikus úszózóna kiegészül a természetes szabadformájú ökológiai növényzónával.

A fürdőtavak nagy előnye a rendkívüli változatosság. Mivel a fürdőtó létesítése gondos és szakszerű technikai előkészületeket és műveleteket igényel, érdemes ezzel szakértő céget, gyakorlott mesterembert megbízni. Ezzel sok költséget megtakarítunk és későbbi váratlan problémáktól szabadulunk meg. Ha azonban eléggé gyakorlottnak érezzük magunkat és elég tárgyi ismerettel rendelkezünk a tóépítésben, akkor magunk is belevághatunk.

Kerti fürdőtó benyúló terasszal
Kerti fürdőtó benyúló terasszal

Fürdőtó építése saját kezűleg

Ha már kijelöltük a tó helyét, akkor neki is állhatunk a kemény földmunkának. A tó telepítése akkor a legmegfelelőbb, ha a kert olyan részébe kerül, ahol nincs közvetlen föléje nyúló lombhullató fa, de azért kellemesen árnyékos a terület.

A kerti dísztavak átmérője legkevesebb 3-4 m legyen. El kell dönteni, hogy a tóba kívánunk-e halakat is telepíteni, mert úgy legalább 1-1,5 m mélységet kell kialakítani.

A tómeder kiásásakor a tó közép részén alakítjuk ki a mélyebb úszó zónát, a peremrészeken körben a jóval sekélyebb ültető zónát.

Ügyeljünk arra, hogy az ültető zóna legalább 30 cm mély legyen, mert a sekély víz túlzottan felmelegszik.

Hangulatos fürdőtó
Hangulatos fürdőtó

Szükséges engedélyek

A bruttó 50,0 m3-nél nem nagyobb térfogatú vagy a 1,5 m-nél nem mélyebb, magáncélú kerti víz- és fürdőmedence esetén nem kell engedély.

Fóliázás

A kiszámíthatatlan talajviszonyok miatt célszerű a fóliázást minden esetben elvégezni. A fólia vastagsága minimum 1 mm legyen.

Fólia szükséglet kiszámítása
Szükséges fólia hosszúsága/szélessége = tó hosszúsága/szélessége + 2 × a mélység + 2 × 50 cm ráhagyás + 1 × padka szélessége

PVC vagy gumi?

A gumi sokkal rugalmasabb és tartósabb anyag, mint a PVC, egyes gyártók akár 20 év garanciát is adnak a tóbélelő fóliájukra. A PVC viszont olcsóbb és könnyebben kezelhető.

Helyezzünk el alulra egy réteg homokot és arra geotextíliát a bélelőfólia védelmére. Fóliázáskor terítsük az anyagot a kiásott felületre lehetőleg gyűrődés mentesen. A növénycsoportok elhelyezésére szolgáló ültető tasakokat és kosarakat a telepítésnél kialakított ültető zónában is elhelyezhetjük.

Kerti tó fóliázás árak
1-1,5 mm = 1.000-1.500,- Ft/m2

A feltüntetett árak többnyire tartalmazzák a geotextil, a PVC-fólia árát és a munkadíjat.

Kényelmes méretű kerti fürdőtó
Kényelmes méretű kerti fürdőtó

A PVC fólia előnyei

 • Költségkímélő
 • Minden területen alkalmazható
 • Gyorsan, egyszerűen telepíthető
 • Közvetlenül a talajra fektethető
 • Hosszú élettartamú
 • Nem igényel karbantartást
 • Könnyen és gazdaságosan javítható
 • Újrahasznosítható.

Zónák a fürdőtóban

A kerti fürdőtó különlegessége és lényege, hogy a regenerációs zóna és a fürdőterület nem különül el egymástól, így a víz szabadon áramolhat a két terület között.

Mivel a tó kémiai szerektől mentes, ezért kellemes, lágy vize megfelel az ökológiai elvárásoknak. A növények elegendő oxigénnel dúsítják a tavat, amely így ideális életfeltételeket teremt a halaknak is.

A sekély parti zóna hamar felmelegszik és ezzel a mélyebb fürdőrész felmelegedését is elősegíti. Nincs tehát szükség külön elektronikus eszközökre.

A fürdőrész használatát egy stég biztosítja létrával, vagy lépcsővel.

Növények elhelyezése

A tó tisztulását jelentős mennyiségű, növényzet biztosítja. A szükséges vízszintet folyamatosan pótolni kell.

A kerti tavaknál különböző mélységű és méretű ültetőzónákat hoznak létre. A tómeder kiásásakor lépcsőzetesen alakítják ki az ültetőzónákat, ezeken a víz alatti teraszokon kerülnek elhelyezésre a vízinövény csoportok.

A kerti fürdőtó feltöltése

Célszerű, ha a tó vízzel való feltöltése több lépésben történik. Feltöltés közben a bélelő tófólia még helyezkedik a mederben, erre elegendő időt kell biztosítani.

A vezetékes vízzel való feltöltést javasoljuk, mivel annak összetétele ismert és már szűrt. A kútvizekkel való feltöltésnél zavarosság léphet fel.

A kerti tó tisztán tartása

Még a nagyobb vízmennyiségű tavaknál sem lehet csupán vízinövényekkel biztosítani a biológiai egyensúlyt. Célszerű új tavaknál indító folyadékot alkalmazni.

A megfelelő vízminőség fenntartásához lehet, hogy szükséges a külső technikai eszközök működtetése. Ilyenek a kerti tó szűrő, kerti tó vízpumpa, és algamentesítő.

Amennyiben a kerti tó méretéhez, a halak fajtájához és mennyiségéhez megfelelő technikai eszközöket szereljük fel, akkor nem sok gond lesz a kerti fürdőtavunkkal.

Költségek és időráfordítás

Egy átlagos (80-200 m2) családi fürdőtó kivitelezési ideje a helyszínen 8-12 nap. A víz feltöltése után azonnal birtokba is vehetjük saját tavukat.

A szigetelés árak nem tartalmazzák a szükséges kiegészítők árát. A pontos árak kivitelezőnként változhat.

Kapcsolódó cikkek

Építsünk medencét!

Ha eldöntöttük, hogy meglepjük magunkat és családunkat egy medencével, de még nem tudjuk, hogy igényeinkhez és lehetőségeinkhez melyik típus illene, akkor van egy jó hírünk. Bemutatjuk az egyes típusokat és legfontosabb jellemzőiket.

Takarjuk a medencét

Beköszöntött a medence szezon, ezzel együtt a medencével kapcsolatos munkák ideje is elérkezett. Egyik legfontosabb ezek közül, a vízfelület, illetve a medence letakarása.

Tiszta vizet a medencébe!

Ki ne vágyna vízpartra, mikor beköszönt a kánikula? Aki olyan szerencsés, hogy a kertjében fürdőzhet, tudja azt is, hogy a medence nem csupán örömmel, hanem kötelességekkel is jár: gondoskodni kell a víz tisztaságáról.

Mozgatható padlójú medencék

Kertünk és teraszunk értékes részét képezik otthonainknak, ezért meggondoltan kell cselekednünk, ha azok méretén szeretnénk változtatni, valami jobb érdekében. Erre kínálnak megoldást a mozgatható padlójú medencék.

Járni a vízen, avagy medence mozgatható padlóval

Sokan csupán azért mondanak le a kerti medencéről, mert aprócska a kert, kevés a hely. Néhány hónapot leszámítva pedig nem használnák a medencét, az viszont arányaiban jelentős területet elvenne a kertből. Ennek áthidalására született egy zseniális mérnöki megoldás.

Medence, mint híd két toronyház között

Medence-rajongók figyelem! Akinek az életéből még hiányzik a felhőkarcolók tetején úszkálás élménye, hamarosan ezt is megteheti. Nem is akárhol és nem is akárhogyan: Szingapúrban, két tető között.

Jacuzzi, hidromasszázskád, masszázsmedence

Bár a legtöbben jacuzzinak hívjuk, mégis hidromasszázskád a neve, a nagyobbaknak meg masszázsmedence. Kapható beltéri, kültéri, fa- vagy WPC-burkolatos, habbal kiöntött, tükörfóliával szigetelt, sokfúvókás, aromaterápiás, kétszemélyes vagy épp tízszemélyes, és nagyon nem mindegy, hogy mennyi áramot fogyaszt havonta.

Strandlabdákból fotel

Habár mindenki látott már felfújható, gumifotelt, ezen a szokatlan darabon mégis megakad a többség szeme. Egy francia tervező - Marie Galoye - alkotása ez a látványos, és stílusos kerti-vízi ülőbútor, mely kisebb és nagyobb strandlabda szerű buborékokból áll össze.

Gyönyörű és egyedi medencék megépítése

Legyen az Ön álma, egy olyan medence aminek a partján üldögélhet egy álmos vasárnap délután, vagy egy olyan ami mindig hangos a játszó gyermekek zsivajától, legyen akár a barátoknak tartott kerti mulatság központja, ez az álom megfelelő tervezéssel megvalósítható.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár