Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Vigyázat! Fakárosítók!

A beépített szerkezeti faanyagokban a legnagyobb károkat, a szilárdságot csökkentő, korhadást okozó gombák és egyes rovarfajok okozzák. Legyünk résen, ismerjük fel ezeket!

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A farontó gombák megtelepedésének veszélye az épületekben csak akkor áll fenn, ha a beépített faanyag valamilyen oknál fogva folyamatosan nedvesedik. Ennek leggyakoribb okai:

  • tetőburkolat sérülése,
  • a csapadékvíz elvezetésének hiányosságai,
  • a kémények és a tetőburkolat illeszkedési hibái,
  • szigetelési hibák,
  • csőrepedések, csőtörések,
  • szellőzési problémák,
  • az építésnél visszahagyott zsaluanyagok,
  • pincében tárolt régi faanyagok,bútorok, tűzifa.

Fakárosítók

Házi kéreggomba

Házi kéreggombaA tetőszerkezetben a vápáknál és az ablakok mentén, de a pincében is a leggyakrabban előforduló, barna korhadást okozó gomba. A hosszabb ideig tartó beázások hatására telepedik meg, ha a faanyag folyamatosan nedvesedik. Régi és új faanyagokban egyaránt előfordul. Az aktív gombát fehér, az aljzaton elterülő csövecskés termőtestéről lehet felismerni. A felületet beborítják végigfutó finom, hófehér, bolyhos gombafonalai. Leginkább a fenyőfélék faanyagait kedveli, de a lombos faanyagokat is támadja. Működéséhez magas, 40 százalék feletti nedvességtartalom szükséges, 26 C fokos hőmérséklettel. Nagyon agresszív gomba. A száraz periódusokban stagnál, de újabb nedvességkor ismét aktivizálódik. A faanyag szilárdságát csökkenti, akár teljesen tönkre is teheti. Megszüntetni csak
a beázások kiküszöbölésével és a fa védőkezelésével lehet.
A legjobb védekezés a vegyszeres kezelés.

Könnyező házigomba

Gyakran keverik a házi kéreggombával, de annál sokkal agresszívebb és veszélyesebb károsító. Megtelepedéséhez súlyos kivitelezési vagy épülethibák együttes megléte szükséges. Okozhatja a zsaluzásnál a külső oldalon bennhagyott zsaludeszka, pincében tárolt tűzifa, régi pincében álló faanyag, akár régi bútorok is. Csírázáshoz magas fanedvesség tartalom kell, optimális hőmérséklet igénye 18-22 C fok. A megtámadott faanyag cellulózának bontásával vizet állít elő magának, ezért találhatunk például száraz ajtótokoknál, küszöböknél a károsított faanyag bontása után vizet. Innen származik a neve is. A faanyagon barna korhadást okoz. Gombafonalai szürkésfehérek, erősek, szétterülők, termőteste kenyérbarna, a szélein fehér. A gombafonalak a beton és téglafalrepedéseken is áthatolnak, a termőtesttől akár 20 méterre is elfutnak. Rövid idő alatt akár az egész házat behálózhatják. Az ily módon károsodott fán nem lehet megszüntetni a gombát. Ezt a faanyagot ki kell bontani és el kell égetni. A falazaton vegyszeres vagy égetéses kezelést kell alkalmazni.

Könnyező házigomba

Pincegomba

Leggyakrabban nedves pincékben és a pincék feletti közvetlen földszinti helyiségekben fordul elő, az egyik leggyakoribb farontó gomba. Lomb és fenyőféléket egyaránt megtámad. Megtelepdéséhez és szaporodásához egyaránt 50-60 százalékos nedvességtartalom és 22-24 C fokos hőmérséklet szükséges. Termőteste az aljzaton szétterülő, sárgásbarna, szemölcsös, szegélye fehéren gyapjas, barna sávval. A nedves felületekhez, falazatokhoz közvetlenül kapcsolódó, nedves faanyagokat károsítja. Barna korhadást okoz. A nedvesedés megszüntetésével, a falazatok kiszárításával, majd vegyszeres védőkezeléssel megszüntethető.

Pincegomba

Házi cincér

Házi cincérA beépített fenyő leggyakoribb károsítója. A rovar kifejlődése átlagosan 4-5 évig tart, de kedvezőtlen körülmények között 10-15 év is lehet. A faanyag külső részét, hártyaszerűen épen hagyja a rágás során, csak kisebb ceruza vastagságú szellőzőnyílásai árulják el, ahol a rágcsálékot is kitolja a járataiból. A 25-35 százalék közötti fanedvesség tartalmat és a 23-28 C fokos hőmérsékletet kedveli. A gombák által előbontott és visszanedvesedő faanyagban könnyebben megtelepszik. Lábatlan, egyenes, fehér színű lárvája 12-18 milliméter nagyságú. Hazánkban nagyon elterjedt károsító. Ennek oka részben a beépített faanyagok gyenge minősége, mivel költségcsökkentésből főleg a vékonyabb rönkből kivágott gerendákat építik be. Ezt pedig könnyebben megtámadja a cincér. Megfelelő minőségű faanyaggal és vegyszeres kezeléssel védekezhetünk ellene.

Közönséges kopogóbogár vagy halálórája

Közönséges kopogóbogár A beépített, száraz lombos és a fenyő faanyagot egyaránt megtámadja. A gombák által már előbontott anyagokban még gyorsabban károsít. Álcái a faanyagot teljesen átrágják. A felületen apró gombostűfejnyi, 1-2 milliméter átmérőjű, kerek kirepülő nyílásairól lehet megismerni. Régi és új fát egyaránt támad, nem válogat faszerkezetben vagy bútorban. Elgázosítással jobb eredményt lehet ellene elérni, mint vegyszeres kezeléssel. A vegyszernek inkább a megelőzésben van jelentőssége.