Vigyázat! Fakárosítók!

A beépített szerkezeti faanyagokban a legnagyobb károkat, a szilárdságot csökkentő, korhadást okozó gombák és egyes rovarfajok okozzák. Legyünk résen, ismerjük fel ezeket!

A farontó gombák megtelepedésének veszélye az épületekben csak akkor áll fenn, ha a beépített faanyag valamilyen oknál fogva folyamatosan nedvesedik. Ennek leggyakoribb okai:

  • tetőburkolat sérülése,
  • a csapadékvíz elvezetésének hiányosságai,
  • a kémények és a tetőburkolat illeszkedési hibái,
  • szigetelési hibák,
  • csőrepedések, csőtörések,
  • szellőzési problémák,
  • az építésnél visszahagyott zsaluanyagok,
  • pincében tárolt régi faanyagok,bútorok, tűzifa.

Fakárosítók

Házi kéreggomba

Házi kéreggombaA tetőszerkezetben a vápáknál és az ablakok mentén, de a pincében is a leggyakrabban előforduló, barna korhadást okozó gomba. A hosszabb ideig tartó beázások hatására telepedik meg, ha a faanyag folyamatosan nedvesedik. Régi és új faanyagokban egyaránt előfordul. Az aktív gombát fehér, az aljzaton elterülő csövecskés termőtestéről lehet felismerni. A felületet beborítják végigfutó finom, hófehér, bolyhos gombafonalai. Leginkább a fenyőfélék faanyagait kedveli, de a lombos faanyagokat is támadja. Működéséhez magas, 40 százalék feletti nedvességtartalom szükséges, 26 C fokos hőmérséklettel. Nagyon agresszív gomba. A száraz periódusokban stagnál, de újabb nedvességkor ismét aktivizálódik. A faanyag szilárdságát csökkenti, akár teljesen tönkre is teheti. Megszüntetni csak
a beázások kiküszöbölésével és a fa védőkezelésével lehet.
A legjobb védekezés a vegyszeres kezelés.

Könnyező házigomba

Gyakran keverik a házi kéreggombával, de annál sokkal agresszívebb és veszélyesebb károsító. Megtelepedéséhez súlyos kivitelezési vagy épülethibák együttes megléte szükséges. Okozhatja a zsaluzásnál a külső oldalon bennhagyott zsaludeszka, pincében tárolt tűzifa, régi pincében álló faanyag, akár régi bútorok is. Csírázáshoz magas fanedvesség tartalom kell, optimális hőmérséklet igénye 18-22 C fok. A megtámadott faanyag cellulózának bontásával vizet állít elő magának, ezért találhatunk például száraz ajtótokoknál, küszöböknél a károsított faanyag bontása után vizet. Innen származik a neve is. A faanyagon barna korhadást okoz. Gombafonalai szürkésfehérek, erősek, szétterülők, termőteste kenyérbarna, a szélein fehér. A gombafonalak a beton és téglafalrepedéseken is áthatolnak, a termőtesttől akár 20 méterre is elfutnak. Rövid idő alatt akár az egész házat behálózhatják. Az ily módon károsodott fán nem lehet megszüntetni a gombát. Ezt a faanyagot ki kell bontani és el kell égetni. A falazaton vegyszeres vagy égetéses kezelést kell alkalmazni.

Könnyező házigomba

Pincegomba

Leggyakrabban nedves pincékben és a pincék feletti közvetlen földszinti helyiségekben fordul elő, az egyik leggyakoribb farontó gomba. Lomb és fenyőféléket egyaránt megtámad. Megtelepdéséhez és szaporodásához egyaránt 50-60 százalékos nedvességtartalom és 22-24 C fokos hőmérséklet szükséges. Termőteste az aljzaton szétterülő, sárgásbarna, szemölcsös, szegélye fehéren gyapjas, barna sávval. A nedves felületekhez, falazatokhoz közvetlenül kapcsolódó, nedves faanyagokat károsítja. Barna korhadást okoz. A nedvesedés megszüntetésével, a falazatok kiszárításával, majd vegyszeres védőkezeléssel megszüntethető.

Pincegomba

Házi cincér

Házi cincérA beépített fenyő leggyakoribb károsítója. A rovar kifejlődése átlagosan 4-5 évig tart, de kedvezőtlen körülmények között 10-15 év is lehet. A faanyag külső részét, hártyaszerűen épen hagyja a rágás során, csak kisebb ceruza vastagságú szellőzőnyílásai árulják el, ahol a rágcsálékot is kitolja a járataiból. A 25-35 százalék közötti fanedvesség tartalmat és a 23-28 C fokos hőmérsékletet kedveli. A gombák által előbontott és visszanedvesedő faanyagban könnyebben megtelepszik. Lábatlan, egyenes, fehér színű lárvája 12-18 milliméter nagyságú. Hazánkban nagyon elterjedt károsító. Ennek oka részben a beépített faanyagok gyenge minősége, mivel költségcsökkentésből főleg a vékonyabb rönkből kivágott gerendákat építik be. Ezt pedig könnyebben megtámadja a cincér. Megfelelő minőségű faanyaggal és vegyszeres kezeléssel védekezhetünk ellene.

Közönséges kopogóbogár vagy halálórája

Közönséges kopogóbogár A beépített, száraz lombos és a fenyő faanyagot egyaránt megtámadja. A gombák által már előbontott anyagokban még gyorsabban károsít. Álcái a faanyagot teljesen átrágják. A felületen apró gombostűfejnyi, 1-2 milliméter átmérőjű, kerek kirepülő nyílásairól lehet megismerni. Régi és új fát egyaránt támad, nem válogat faszerkezetben vagy bútorban. Elgázosítással jobb eredményt lehet ellene elérni, mint vegyszeres kezeléssel. A vegyszernek inkább a megelőzésben van jelentőssége.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Hogyan munkáljunk meg faanyagot? 3. rész / Dekopírfűrész használata

A fát mint nyersanyagot az emberiség ősidők óta sok mindenre használja. Többek között építkezésre is! Nézze meg videóinkon, hogyan tudja szakszerűen és szépen megmunkálni a különböző tipusú fákat!

Hogyan munkáljunk meg faanyagot? 4. rész / Gérláda használata

A fát mint nyersanyagot az emberiség ősidők óta sok mindenre használja. Többek között építkezésre is! Nézze meg videóinkon, hogyan tudja szakszerűen és szépen megmunkálni  a különböző tipusú fákat!

Kéménybajok ellen

Egy épület szerkezeti elemei közül a kémény az, ami a legintenzívebb állagromlást szenvedi el a használat során. A nem éppen esztétikus látvány csak a kisebbik baj, az életveszélyes használat ennél súlyosabb probléma.

Problémás faszerkezetek felújítása

A fa évezredek óta az építészet egyik alapvető anyaga, ám mint minden természetes matéria, romlandó. Ahhoz, hogy állagát megóvjuk, vagy ha szükséges, felújítsuk, tudnunk kell, milyen problémával állunk szemben.

Klíma-tippek: így ellenőrizd, tisztítsd, tartsd karban a légkondidat

Cikkünkben szakértő segítségével vettünk számba olyan szempontokat, információkat, melyek segíthetnek a klímaberendezés lehető legjobb hatásfokkal történő működtetésében.

Miért fontos a fűtési rendszer átmosása?

A fűtési rendszer megfelelő áttisztítása elengedhetetlen az üzembe helyezés előtt. Számos problémát előzhetünk meg ezzel a gondos eljárással, többek között a hőcserélők kilyukadását, a rendszer dugulását és a kazán élettartamát is növelhetjük.

Kellemetlen, de szükséges: tavaszi eresztakarítás

Mire jó az ereszcsatorna? Elvezeti a vizet, megóvja a ház állapotát, nem engedi, hogy a házfal, az alap vizesedjen, folyamatosan nedves legyen, hogy az esővíz olyan helyre folyjon, ahova nem szabadna. A tavaszi hetekben mindenképpen fordítsunk időt a karbantartására.

Szauna karbantartás

Ha meg szeretnénk óvni otthoni izzasztókabinunkat az idő vasfogával szemben, nem kell sok idővel vagy anyagi ráfordítással számolnunk, mindössze néhány praktikus tanácsot megtartva igazán komfortos és tartós szaunára tehetünk szert. Ugyanúgy, mint a ház többi helyiségét a szaunát is takarítani kell.

Ideális vízszigetelő megoldás

A vízszigetelés minden esetben hosszú távú döntés, amely funkcióját ellátva az üzemeltetés során biztonságot ad nemcsak az épületnek ...