Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Vezeték nélküli lakásvezérlés – iNELS RF Control rádiófrekvenciás rendszer

A technika és az emberiség életkörülményei állandó fejlődésben vannak, egymást húzva, egymásra hatva teremtenek meg új megoldásokat a jobb életkörülmények érdekében. A távvezérlés, távjelzés régóta foglalkoztatja az emberiséget, és mindig meg is oldotta azt az adott kornak megfelelő szinten, így például füstjelekkel…

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A tévé infratávvezérlését teljesen természetesnek tartjuk, de már jócskán a „jelen” az is, hogy az internet vagy a mobiltelefon segítségével kommunikálunk a lakásunkkal (intelligens otthon). A rádiófrekvenciás (RF) távirányítás civil alkalmazásának tipikus példái a jól megszokott és már mindennapinak tekintett autó távirányítók és garázsajtó nyitók, de a rádióelektronika fejlődése ma már komplett vezeték nélküli lakásvezérlő rendszerek kialakítását is lehetővé teszi.
Az ELKO EP vállalat vezeték nélküli iNELS RF Control rendszerének látványos fejlődése is bizonyítja, hogy a rádiófrekvenciás rendszerekkel számos vezérlési vagy szabályozási feladat megoldható például egy lakásban is.

Frekvencia, hatótávolság

A felhasználó szemével nézve nem túl fontos jellemző a használt frekvencia, de például a legtöbb autó távirányítója 433MHz körüli értéket alkalmaz. A már-már túlterhelt frekvencia helyett az iNELS RF Control rendszer eszközei a 868MHz-es ISM-sávban működnek, amely hatósági engedély nélkül használható a kis hatótávolságú rádiófrekvenciás eszközöknél.
A másik sokszor feltett kérdés és fontos tulajdonság a hatótávolság. Kis hatótávolságú rádiós eszközökről (SRD = Short Range Devices) beszélünk, ennek megfelelően, eszköztől függően 100–200 méter nyílt terepen a hatótávolság. Épületen belül kicsit más a helyzet. A különböző építőanyagok eltérően csillapítják a rádiófrekvenciás jeleket, de elmondható, hogy a szokásos építőanyagokkal készült lakásokban nem szokott ezzel gond lenni. A legtöbb problémát a monolit, vasbeton födémek okozzák, de erre is vannak megoldásaink.
A hatótávolság megnövelhető jelismétlő (repeater) használatával, amely 200 méterrel képes megtoldani azt 20 darab vevő (aktor) számára.

Vezeték nélküli lakásvezérlés – iNELS RF Control rádiófrekvenciás rendszer

Adók és vevők – egy rendszerben az intelligens otthonban

Lakásainkban egyre több elektromos készülék, berendezés működik kézi vezérléssel – vagyis egyszerűen be- és kikapcsoljuk – vagy valamilyen programozott vezérlő által automatikusan működik. A rádiófrekvenciás rendszer mindkét esetre biztosítja a megfelelő funkcionális eszközöket. Az adóegységek feladata a kézi működtetések távvezérlése, így az adók eszköz választéka is ehhez igazodik.

A következő RF adótípusok állnak rendelkezésre az intelligens otthonban:

 • 4 csatornás hordozható vezérlő (egy csatorna = egy önálló adóparancs), kis mérete miatt zsebben hordható.
 • Fali kapcsoló jellegű adó 2 vagy 4 csatornával – külsőre nem tér el a megszokott fali kapcsolótól; vékony, síkfelületre ragasztható vagy csavarozható; a Logus90 szerelvénycsalád teljes választékában beszerezhető (műanyag, üveg, fa, fém, gránit keretekkel).
 • Univerzális adómodul 2 vagy 4 csatornával – az eszköz kisméretű, így kapcsoló mögé építhető; segítségével a lakásban már alkalmazott kapcsoló dizájnt megtartva, ugyanazon szerelvénycsalád nyomógombját alakíthatjuk át rádiófrekvenciás adóvá.
 • RF Pilot: kézi távirányító OLED kijelzővel – 40 vevő (aktor) vezérelhető a kijelzőn követhető menürendszer segítségével; kellemes fogású, könnyen kezelhető távirányító, amellyel a fűtés/hűtés szabályzás kivételével minden vezérelhető kézzel.
 • Hőmérsékletérzékelő és szobatermosztát távadók – a fűtés/hűtés szabályzásához használható eszközök, amelyek az adott helyiség, szoba hőmérsékletének értékét továbbítják a központ felé (lásd lentebb: RF Touch).
 • Detektorok: mozgásérzékelők, ablak/ajtó nyitásérzékelők, üvegtörés érzékelők – elsősorban vezérlési feladatokra, például teraszajtó nyitásra teraszvilágítás kapcsolása.

Vezeték nélküli lakásvezérlés – iNELS RF Control rádiófrekvenciás rendszer

Az adóegységek önmagukban csak a parancsok kiadására alkalmasak, a végrehajtás a vevők (aktorok) feladata. Az eszközválasztékban szinte minden fontos feladatra megtalálható a megfelelő funkcióval rendelkező vevő aktor. Kimondhatjuk, hogy az ismertetett rádiófrekvenciás eszközök használatának nem csak az az előnye, hogy nem kell vezetékezni, hanem az is, hogy minden fontos funkció azonnal telepíthető, hiszen van hozzá célirányos eszköz.

Az állítást a vevő aktorok ismertetése igazolja:

 • Kapcsoló aktorok 1, 2 vagy 6 kimenettel (tipikusan relés kontaktus kimenetek) – elektromos készülékek, berendezések be-, kikapcsolására alkalmas RF vevők, akár többfunkciós lehetőséggel, például időzítés is programozható.
 • Fényerőszabályzás (R, L, C, ESL, LED, RGB LED-szalag, hagyományos fénycső) – a felsorolásból láthatóan szinte mindenfajta szabályozható(!) fényforráshoz van eszköz.
 • Kétirányú mozgatás (redőny, kapu, napellenző, medencetakaró stb.) – beleértve a lamellák finomállítását is.
 • Fűtés/hűtésszabályozás szobánként, hőmérsékletmérés és termoszelep-vezérlés – gyors, fúrás/vésés nélküli fűtéskorszerűsítés, például meglévő radiátoros rendszer átalakítása szobánkénti külön szabályozásra, amellyel komoly energiatakarékosság is elérhető. Nincs más tennivaló csak termoszelepekre cserélni a régi radiátorszelepeket, felpattintani rájuk az elemmel működő termofejvezérlőt, ami méri és továbbítja a szoba hőmérsékletét, valamint működteti is a szelepet, elemről, tehát nem kell hozzá hálózati feszültség sem. A szobánkénti napi-heti beállításokat az RF Touch központi vezérlőbe kell programozni, ahol eldől, kell-e indítani a kazánt és valamelyik fűtési kört (radiátort). Az RF Touch közben más funkciókat is vezérelhet.

Vezeték nélküli lakásvezérlés – iNELS RF Control rádiófrekvenciás rendszer

Az adócsatornákat a megfelelő funkciót végrehajtó vevő aktorral vagy aktorokkal össze kell tanítani. A tanítás adócsatornánként 10–20 mp (ha nincs időzítés). Az intelligens otthonban a rendszer fontos jellemzője, hogy egy vevő aktor akár 32 adócsatorna parancsát képes fogadni és végrehajtani, tehát például egy készülék be-, kikapcsolása egy kapcsoló aktorral akár 32 helyről is elvégezhető, bármelyik adóegység bármelyik gombjáról. Másik jól használható tulajdonság, hogy egy adó a hatósugarán belül elvileg „végtelen” számú vevőt képes működtetni, persze vannak ésszerű és szükséges határok. Bármelyik adót bármelyik vevővel össze lehet tanítani, így megoldható az is, hogy például a kulcstartós adó egyetlen gombnyomására több aktor is működésbe lépjen, mondjuk minden készülék, lámpa kikapcsol, amelyeket egyébként külön-külön kapcsolt be más-más családtagunk.

Egyedi és központi vezérlés az intelligens otthonban

Az előzőekben többszöri utalás történt a vezérlési irányok sokszínűségére. A vezérlések alapvetően adók és vevők között történnek, de lehetőség van az RF Touch nevű érintőképernyős központi vezérlő beiktatására is, amely minden funkcióra rendelkezik felhasználói felülettel. 40 aktort és 30 detektort (mozgás-, nyitás-, törésérzékelő) képes kezelni. Érintőképernyője segítségével személyi számítógép nélkül programozható, akár előre beállított időkre történő feladatokra is, mint például az ütemezett redőnyvezérlésre. A szobánkénti hőmérsékletszabályozás is az RF Touch központ felhasználásával valósul meg.
Az RF Touch központi vezérlőben szobánként lehet beállítani a szabályzás eszközeit: a hőérzékelőt, a kazánt és fűtési kört be- és kikapcsoló aktort és magát a valós idejű ütemezőt is, ahol naponkénti időtartományokra adhatjuk meg a kívánt hőmérsékleteket, gyakorlatilag a digitális szobatermosztátoknál megszokottak szerint. Egy ikon érintésével az érintőképernyőn szobánként választhatunk direkt üzemmódok között, így nem kell állítgatnunk a hőmérsékletet, ha éppen például baráti társaságot fogadunk vagy hosszabb időre távozunk és „szabadság” üzemmódba kapcsoljuk a rendszert.

Kicsit összefoglalva a következő lehetőségeket kínálja a rendszer adó-vevő viszonylatban az intelligens otthonban:

 • egy adó → egy vevő
 • egy adó → több vevő
 • több adó (legfeljebb 32) → egy vevő
 • több adó (legfeljebb 32) → több vevő
 • és ezek kombinációi

Vezeték nélküli lakásvezérlés – iNELS RF Control rádiófrekvenciás rendszer

A vevőket működtető különböző adók mellett az RF Touch is használható az aktorok közvetlen vezérlésére az érintőképernyő és a menürendszer segítségével. A rendszer összeállítása és használata során figyelembe kell venni, hogy az RF Touch által, például valós időre működtetett funkciókat (redőny) ugyanúgy elérjük bármelyik kézi adóval, ha azt összetanítottuk az aktorral.

Alkalmazási lehetőségek

Az RF rendszerek alkalmazási lehetőségeiben van néhány korlátozás, amit elsősorban a rádiófrekvenciás árnyékolás okoz a hatótávolságon belül, mint például a vasbeton födém vagy egyéb, RF jelet árnyékoló, csillapító építészeti megoldás vagy műtárgy. Ez nem jelenti azt, hogy néhány extrém kivételtől eltekintve ne lehetne megoldani az emelet és a pince közötti RF kapcsolatot az intelligens otthonban. Másik gyakorlati korlátozás, hogy a túl sok letelepített rádiós eszköz egy lakásban hibás működéshez vezethet, amennyiben véletlenül éppen egyszerre sugározná az RF kódokat például két adó. Az ésszerű határokat betartva ez utóbbi szerencsére nem fordul elő, mert az adóegységek nagyon rövid idejű üzenet csomagokat küldenek ki, így szinte valószínűtlen az éteri kódcsata.

Az alkalmazás fő területei:

 • funkció utólagos telepítése – régi lakásokban, felújításkor vagy új lakásban, ha kimaradt egy vezeték.
 • új lakásokban – praktikus, kényelmes és biztonságos megoldás a távvezérlésekre
 • üzletekbe – termékdemonstráció megvilágítására vagy éppen világítástechnikai üzletben
 • történelmi vagy muzeális építményekben, ahol sokszor nem is lehet vezetékezni stb….

Új megoldások az új igényekhez az intelligens otthonban

A rádiófrekvenciás eszközök fejlesztése nem csak a hagyományos funkciók irányába történik, hanem igazodik az új felhasználói igényekhez is. A fenti rendszer egyik legújabb eszköze a GSM-RF átjáró, amely lehetővé teszi a modul saját két kimenetének vezérlését mobiltelefonról SMS-el vagy egyszerű csengetéssel, sőt rendelkezik 4 bemenettel, amelyek állapotáról szintén SMS-t kaphatunk. Mondhatnánk, hogy hasonló van már a piacon, de olyan, nincs amely segítségével elérhető lakásunk iNELS RF Control rendszere is.
További újdonság az LAN-RF átjáró, amely lehetővé teszi, hogy RF rendszerünket a helyi hálózaton át, akár WIFI-ről is elérhessük PC-vel, és nyilván így az Internetről is, ha adottak a feltételek.

Az eszközkészlet és a rendszer által kínált taníthatóság lehetősége magától kínálja a megoldást lakásunk vezérlésének korszerűsítésére, tulajdonképpen egy intelligens otthon kialakítására. A továbbiakat a fantáziájára bízzuk… a rendszer már adott hozzá.

ELKO EP Hungary Kft.
1143 Budapest, Hungária körút 69.

Intelligens otthon, Inels, ELKO EP

Vezeték nélküli lakásvezérlés – iNELS RF Control rádiófrekvenciás rendszer

Népszerűek a témában

A villanykapcsolók csúcsmodellje

Integrálható szenzorok - a mindennapok segédei

Finomhangolások az okosotthon vezérlésben – Fókuszban a világítás

Ez is érdekelhet

Ezeket a termékeket biztosan imádni fogod a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon

Különleges prémium termékek is bemutatkoznak a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon

Kültéri világítás lépésről lépésre

Így csaljunk a csempével: hidegburkolattal is formálhatjuk a teret

Legyen neked is DESIGN ELEM a fürdőszobádban a törölközőszárítód!

Higiénia, praktikum és esztétikum a fürdőszobában

Kád is, zuhany is - melyik az idális fürdőkád számomra

Ahogyan még soha nem gondolt a zuhanyajtókra

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Különleges design és technológiai sokoldalúság – kapcsolók és vezérlők nem csak okosotthonokhoz

Kockából építhető mindenre kiterjedő okosotthon - A Hörmann Homee-val teljes okosotthon ökoszisztéma építhető

Legyen az otthonunk valóban okos! - Új Grenton Multisensor

„Okosotthon, okos fűtés” – fenntarthatóság és környezettudatosság

Okosotthon trendek – Mi várható a közeljövőben?

Jelenlétszimuláció a biztonságos okosotthonért

Mi az energiamérleg, és miért érdemes javítani rajta?

Okosotthon egyszerűen

Alternatív fűtések – Érdemes-e hőszivattyúra váltani?

Finomhangolások az okosotthon vezérlésben – Fókuszban a világítás

Tervezzünk velük előre! Villanykapcsolók, konnektorok

Integrálható szenzorok - a mindennapok segédei

Olcsó és gyors is? Pénzügyileg is jó megoldás lehet a gyorsház

Ha jól csináljuk, rengeteget spórolhatunk a szigeteléssel – 5 szigetelési hiba, melyeket mindenképpen kerüljünk el!

Okosotthon: egy szinttel feljebb az energiatakarékosságban

A Hörmann tippjei az otthoni energiatakarékossághoz

Mit jelent az IP védettség?