Hirdetés

A kaputelefonokról

A kaputelefonok használata mindenki számára ismeretes: egy nyomógomb segítségével becsengethetünk vele a vágyott lakásba, beszélhetünk és bebocsájtást nyerhetünk.

Ma már minden igényt kielégítő, színes választékból válogathatunk. Szerepük egyre fontosabb: megóv a nem kívánt látogatóktól, emellett növeli biztonságukat és megvédi otthonunk értékeit. Használható egy vagy akár több száz lakás esetében is. Társasházak szempontjából elengedhetetlen.

kivitelezes_intelligensepulet_kaputelefon

A kaputelefon három fő részből áll: táp-, beltéri- és kültéri egységből. Az utóbbit a kapuhoz, vagy társasházaknál a bejárati ajtóhoz szerelik fel, míg az előbbit a lakás bármelyik helyiségében elhelyezhetik, de leggyakrabban az előszoba kellékeit gyarapítja. Lehet kagylós vagy kagyló nélküli, néhány modellhez asztali adapter is vásárolható. A kapuegység lehet hagyományos, ami alapján minden lakóhoz kapcsolódik egy névcímke és hívógomb, vagy lehet digitális (különösen társasházaknál preferált), ahol minden lakóhoz egy külön hívószám tartozik.

kivitelezes_intelligensepulet_kaputelefon

A kültéri telefonban található: a hangszóró, a mikrofonegység, az erősítő és a kaputábla, melyen a hívógombok is vannak. A videós típusnál a kamera is itt helyezkedik el. Süllyesztett és falon kívüli változatban szokták telepíteni. A másik fontos elem az elektromos zár. A legismertebb a rátét és a hagyományos zár elektromos kioldással, melyeket az ajtó fix, vagy mozgó részébe szokás beépíteni. Előfordul a motoros - és a síktapadó mágneses kivitel is. Meg kell említeni még az ajtóbehúzókat, melyek az ajtó becsukását biztosítják és gyakran a bejárat világításának kapcsolása is a kaputelefonról működik.

Az alapkészülékeken található a zárnyitó gomb, de fellelhető további nyomógombos változat is, melyekkel egyéb funkciókat is használhatunk, például: toló kapu - garázsnyitás, kertvilágítás stb. Vannak típusok melyeknél a becsengetési hangerő több fokozatban állítható és kikapcsolható, a bejárati ajtó állapota kijelezhető. Két fajtája létezik: az audió, amely csak hang továbbítására alkalmas, és a videó, amely ezen túl a képi megjelenítést is lehetővé teszi. Mindkettő lehet analóg vagy digitális.

kivitelezes_intelligensepulet_kaputelefon

A fekete-fehér képi változat ma már nem jellemző, inkább a színeset preferálják a forgalmazók. A kamerákat infravörös megvilágítóval ruházzák fel, azért, hogy a felcsengető a sötétben is azonosítható legyen. A biztonság érdekében használható opcionális kódzár vagy proximity kártya. A kódzár általában minden digitális kaputábla alapfunkciója. Hagyományos kivitel esetén, ha a kaputábla moduláris felépítésű, a kódos beléptető, mint külön egység könnyedén beilleszthető.

Kódzáras megoldás esetén, a felhasználó egy (általában) négy számjegyű kód bevitelével nyitja a nyílászárót. A proximity, úgynevezett közelítő kártyás beléptető, melynél a zárnyitás egy korábban felprogramozott kártyának vagy korongnak az olvasóhoz való közelítésével történik. Nagyon fontos szempont a bejáratok számának meghatározása, mert nem mindegyik kaputelefon használható többkapus kivitelben.

kivitelezes_intelligensepulet_kaputelefon

A ház és a kapu közötti kapcsolatot az esetek többségében vezetékezéssel hozzák létre (optimális esetben minél kevesebbel), de létezik már vezeték nélküli változat, mely viszont korlátolt távolsághoz kötött. Érdemes video- kaputelefont vásárolni, mivel a két típus közötti árkülönbség nem jelentős, ebben az esetben pedig egy hosszú távú befektetésről beszélhetünk, hiszen az ember - más elektronikai berendezéssel ellentétben – ezt nem cseréli le évenként. A drágább készülékeknek jobb a hang-és képminőségük, több opcióval rendelkeznek, igény szerint bővíthetőek és a lakáskultúra szempontjából színes választékkal állnak a vásárlók szolgálatába. Az olcsóbbak zárt rendszerűek, az idő előrehaladtával elavultakká válhatnak és eltűnhetnek a palettáról.

kivitelezes_intelligensepulet_kaputelefon

A kaputelefonok a szokásos telefonfunkció mellett még interkom tulajdonsággal is bírhatnak, ami azt jelenti, hogy magánházaknál lehetővé válik a különböző helyiségek közötti kapcsolat, társasházak esetében a lakók egymással tudnak kommunikálni a kapuegység leválasztásával. A videós készülékek ezen kívül alkalmasak lehetnek képi üzenetet tárolására, amelyek pontosan visszanézhetőek dátum és idő szerint, valamint kameramozgatásra. A videojel csatlakoztatható a már létező megfigyelő rendszerhez is.

A kültéri egységek anyagára a műanyag, alumínium, vagy rozsdamentes acél a jellemző, de piacra dobták már a „vandál biztos" (tűkamerás) változatot is, amit egy strapabíró öntött fémház takar. Ez a rongálás okozta meghibásodás ellen nyújt nagyobb védelmet. Újdonságként feltűnt a postaládás kombináció, akár süllyeszthető formában, alumíniumból. Az audio típust inkább a társasházak keresik, míg az újépítésű lakások és a családi házak a videós megoldást részesítik előnyben. Az olcsóbb kaputelefonok 6000-10 ezer fotinttól kezdődnek, a drágábbak ára a márka, a műszaki igények és az extra szolgáltatások függvényében növekszik.

Javításra és cserére mindössze pár évet vállalnak a forgalmazók, de nem a garancia határozza meg a minőséget. A szakemberek szerint a kivitelezőkön, a szerelők hozzáértésén múlik, hogy jól működik-e a készülék. Nagyon fontos az adott rendszerhez ajánlott vezeték keresztmetszett betartása, ezért a vezetékezést a kaputelefon kiválasztása után célszerű megejteni.

A legtöbb vásárló árérzékeny, azonban tanácsos végigböngészni a cégek terméklistáit és ajánlatait, mert laikusként meg se fordulna a fejünkbe, hogy a mai, modern kaputelefonok milyen testhezálló, kényelmes és biztonságos megoldásokat kínálnak számunkra.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Közel nulla

2021 január 1-től már minden épületre a közel nulla szabályozás vonatkozik. A tavalyi év végén elrendelt türelmi idővel azonban 2021. július 1-ig elhalasztották az új követelmények számonkérését. Változott a rendelkezés azon pontja is, mely a megújuló energia minimális részarányát írta elő. Bővebben a videóban.

Vírus veszély! Az intelligens otthonokat vezérlő szoftverek is célponttá válhatnak

Néhány hete egy újonnan felbukkanó zsaroló vírus tartotta rettegésben világot, nem ok nélkül. Több ország egészségügyi vagy kormányzati rendszerét támadta és bénította meg napokra. Sajnos az okos otthonok sem immunisak az eféle vírusokra, előbb-utóbb a támadások célpontjaivá válhatnak.

A legmodernebb eszközök kaputelefon helyett

A 2N interkomokkal használható új beltéri kommunikátor költséghatékony megoldást kínál otthonokba, lakásokba és lakóépületekbe.

Elektromos zárak és kilincsek: újdonságok a Videosec kínálatában

Az Euro Tech Corp. Kft. termékválasztékában idén tavasszal már elérhetővé vált a beléptető rendszerek csoportjához tartozó elektromos zárak, kártyaolvasók és azok kiegészítői.

Világújdonság: 2N LTE Verso

A 2N-től megszokott innovatív megoldások közül is kiemelkedik a 2018. márciusában bejelentett 2N LTE Verso Intercom. A készülék különlegessége, hogy egy 12V-os tápellátáson kívül egyáltalán nem igényel egyéb kábelezést, ami az alkalmazott LTE technológiának köszönhető, amelyet a világon elsőkét alkalmazott a 2N ilyen célokra.

IP kaputelefonok az otthonokban

Amikor kaputelefonra gondolunk, legtöbbünknek a klasszikus, leginkább a panel- és bérházakban megtalálható, általában nem túl szép kivitelű nyomógombos készülékek jutnak az eszünkbe. Ezeken megnyomjuk a megfelelő gombot, majd hang kapcsolatba léphetünk a kedves lakóval, és ha minden rendben, akkor egy berregő hang kíséretében máris nyílik a lépcsőház ajtaja. Ezek jellemzően analóg eszközök, amelyek hamarosan kiszorulnak a piacról, mert számos olyan igény lép fel, melyeket már nem tudnak kielégíteni.

12 fontos dolog, melyekről felújítás előtt a villanyszerelővel beszélnünk kell

Egy általános összefoglalóban tekintsük át, hogy egy régi építésű családi ház villamos felújításánál mire figyeljünk, miről beszélgessünk el a kivitelezővel. Egy felújításnál ugyanis nem készülnek villamos tervek, így a helyszíni felmérés során tudjuk megadni igényeinket.

LARA Intercom Több, mint egy rádió

Kaputelefon és beengedés? Épületen belüli kommunikáció, esetleg rádió és mp3 lejátszó? Mindez egy eszközben? Olvassa el cikkünket és Ismerje meg a LARA Intercom-ot!