Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

A kaputelefonokról

A kaputelefonok használata mindenki számára ismeretes: egy nyomógomb segítségével becsengethetünk vele a vágyott lakásba, beszélhetünk és bebocsájtást nyerhetünk.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Ma már minden igényt kielégítő, színes választékból válogathatunk. Szerepük egyre fontosabb: megóv a nem kívánt látogatóktól, emellett növeli biztonságukat és megvédi otthonunk értékeit. Használható egy vagy akár több száz lakás esetében is. Társasházak szempontjából elengedhetetlen.

kivitelezes_intelligensepulet_kaputelefon

A kaputelefon három fő részből áll: táp-, beltéri- és kültéri egységből. Az utóbbit a kapuhoz, vagy társasházaknál a bejárati ajtóhoz szerelik fel, míg az előbbit a lakás bármelyik helyiségében elhelyezhetik, de leggyakrabban az előszoba kellékeit gyarapítja. Lehet kagylós vagy kagyló nélküli, néhány modellhez asztali adapter is vásárolható. A kapuegység lehet hagyományos, ami alapján minden lakóhoz kapcsolódik egy névcímke és hívógomb, vagy lehet digitális (különösen társasházaknál preferált), ahol minden lakóhoz egy külön hívószám tartozik.

kivitelezes_intelligensepulet_kaputelefon

A kültéri telefonban található: a hangszóró, a mikrofonegység, az erősítő és a kaputábla, melyen a hívógombok is vannak. A videós típusnál a kamera is itt helyezkedik el. Süllyesztett és falon kívüli változatban szokták telepíteni. A másik fontos elem az elektromos zár. A legismertebb a rátét és a hagyományos zár elektromos kioldással, melyeket az ajtó fix, vagy mozgó részébe szokás beépíteni. Előfordul a motoros - és a síktapadó mágneses kivitel is. Meg kell említeni még az ajtóbehúzókat, melyek az ajtó becsukását biztosítják és gyakran a bejárat világításának kapcsolása is a kaputelefonról működik.

Az alapkészülékeken található a zárnyitó gomb, de fellelhető további nyomógombos változat is, melyekkel egyéb funkciókat is használhatunk, például: toló kapu - garázsnyitás, kertvilágítás stb. Vannak típusok melyeknél a becsengetési hangerő több fokozatban állítható és kikapcsolható, a bejárati ajtó állapota kijelezhető. Két fajtája létezik: az audió, amely csak hang továbbítására alkalmas, és a videó, amely ezen túl a képi megjelenítést is lehetővé teszi. Mindkettő lehet analóg vagy digitális.

kivitelezes_intelligensepulet_kaputelefon

A fekete-fehér képi változat ma már nem jellemző, inkább a színeset preferálják a forgalmazók. A kamerákat infravörös megvilágítóval ruházzák fel, azért, hogy a felcsengető a sötétben is azonosítható legyen. A biztonság érdekében használható opcionális kódzár vagy proximity kártya. A kódzár általában minden digitális kaputábla alapfunkciója. Hagyományos kivitel esetén, ha a kaputábla moduláris felépítésű, a kódos beléptető, mint külön egység könnyedén beilleszthető.

Kódzáras megoldás esetén, a felhasználó egy (általában) négy számjegyű kód bevitelével nyitja a nyílászárót. A proximity, úgynevezett közelítő kártyás beléptető, melynél a zárnyitás egy korábban felprogramozott kártyának vagy korongnak az olvasóhoz való közelítésével történik. Nagyon fontos szempont a bejáratok számának meghatározása, mert nem mindegyik kaputelefon használható többkapus kivitelben.

kivitelezes_intelligensepulet_kaputelefon

A ház és a kapu közötti kapcsolatot az esetek többségében vezetékezéssel hozzák létre (optimális esetben minél kevesebbel), de létezik már vezeték nélküli változat, mely viszont korlátolt távolsághoz kötött. Érdemes video- kaputelefont vásárolni, mivel a két típus közötti árkülönbség nem jelentős, ebben az esetben pedig egy hosszú távú befektetésről beszélhetünk, hiszen az ember - más elektronikai berendezéssel ellentétben – ezt nem cseréli le évenként. A drágább készülékeknek jobb a hang-és képminőségük, több opcióval rendelkeznek, igény szerint bővíthetőek és a lakáskultúra szempontjából színes választékkal állnak a vásárlók szolgálatába. Az olcsóbbak zárt rendszerűek, az idő előrehaladtával elavultakká válhatnak és eltűnhetnek a palettáról.

kivitelezes_intelligensepulet_kaputelefon

A kaputelefonok a szokásos telefonfunkció mellett még interkom tulajdonsággal is bírhatnak, ami azt jelenti, hogy magánházaknál lehetővé válik a különböző helyiségek közötti kapcsolat, társasházak esetében a lakók egymással tudnak kommunikálni a kapuegység leválasztásával. A videós készülékek ezen kívül alkalmasak lehetnek képi üzenetet tárolására, amelyek pontosan visszanézhetőek dátum és idő szerint, valamint kameramozgatásra. A videojel csatlakoztatható a már létező megfigyelő rendszerhez is.

A kültéri egységek anyagára a műanyag, alumínium, vagy rozsdamentes acél a jellemző, de piacra dobták már a „vandál biztos" (tűkamerás) változatot is, amit egy strapabíró öntött fémház takar. Ez a rongálás okozta meghibásodás ellen nyújt nagyobb védelmet. Újdonságként feltűnt a postaládás kombináció, akár süllyeszthető formában, alumíniumból. Az audio típust inkább a társasházak keresik, míg az újépítésű lakások és a családi házak a videós megoldást részesítik előnyben. Az olcsóbb kaputelefonok 6000-10 ezer fotinttól kezdődnek, a drágábbak ára a márka, a műszaki igények és az extra szolgáltatások függvényében növekszik.

Javításra és cserére mindössze pár évet vállalnak a forgalmazók, de nem a garancia határozza meg a minőséget. A szakemberek szerint a kivitelezőkön, a szerelők hozzáértésén múlik, hogy jól működik-e a készülék. Nagyon fontos az adott rendszerhez ajánlott vezeték keresztmetszett betartása, ezért a vezetékezést a kaputelefon kiválasztása után célszerű megejteni.

A legtöbb vásárló árérzékeny, azonban tanácsos végigböngészni a cégek terméklistáit és ajánlatait, mert laikusként meg se fordulna a fejünkbe, hogy a mai, modern kaputelefonok milyen testhezálló, kényelmes és biztonságos megoldásokat kínálnak számunkra.

Népszerűek a témában

A villanykapcsolók csúcsmodellje

Különleges design és technológiai sokoldalúság – kapcsolók és vezérlők nem csak okosotthonokhoz

Legyen az otthonunk valóban okos! - Új Grenton Multisensor

Ez is érdekelhet

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

EGLO connect okoslámpa: A fény, ahogy Te AKAROD!

Exkluzív termékek a kärcher online áruház kínálatában!

Látványos és elegáns öntöttmárvány térkádak az AREZZO design-tól

Tervezz ötcsillagos tetőt a gasztronómiából inspirálódva

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Most érdemes igazán napelemben gondolkozni

Hörmann bejárati ajtók

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Ahogyan még soha nem gondolt a zuhanyajtókra

Erre figyelj oda, ha pliszé szúnyoghálót veszel!

A napellenző kiválasztása teraszra, erkélyre

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Elektromos zárak és kilincsek: újdonságok a Videosec kínálatában

Betörések hóesésben, avagy lábnyomok a hóban

12 fontos dolog, melyekről felújítás előtt a villanyszerelővel beszélnünk kell

Vírus veszély! Az intelligens otthonokat vezérlő szoftverek is célponttá válhatnak

LARA Intercom Több, mint egy rádió

A ház visszabeszél, avagy mennyire lehet intelligens egy otthon?