Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

„Okosotthon, okos fűtés” – fenntarthatóság és környezettudatosság

Hűtés, fűtés, árnyékolás, világítás, energiamenedzsment, beléptetés és biztonság. Egy komplex okosotthon összes funkciója egy platformon, felhasználóbarát módon és bárhonnan elérhetően. Ezt hozza tető alá az Uponor és a Chameleon együtt.

Mit tekinthetünk okosotthonnak?

Upnor és Chameleon Smarthome vezérlés

Sokan gondolják, hogy az okosotthon valójában egy távirányító, amivel távolról vezérelhetjük otthonunkat. Pedig az okosotthon sokkal több ennél: igazi erőssége pont abban rejlik, hogy a beavatkozásunk nélkül is képes reagálni a környezet vagy élethelyzetünk változásaira, mindezt a hálózatába kötött szenzorok és aktorok automatizmusainak segítségével. Otthonunk így számos apró és unalomig ismételt feladat terhét veszi le vállunkról.

A modern építőipari trendek határozottan az automatizált rendszerekkel átszőtt okosotthonok felé tendálnak. Egyre több ilyen ingatlan épül Magyarországon is, melyek költségesebbek ugyan, mint a hagyományos lakóházak, ellenben hosszabb távon megtérülő befektetésként tekinthetünk rájuk. Lényegesebb azonban ma már figyelembe venni a divatos megoldások mellett azt is, hogy leendő okosotthonunk környezettudatos és jövőálló legyen, hiszen csak így érdemes belefogni tervezésükbe. A jövőállóság tekintetében mindössze azt kell figyelembe vennünk, hogy ne egy zárt és erősen korlátolt rendszert válasszunk otthonunkba, hanem egy nyitott, akár hosszú évek múltán is szabadon bővíthető, több gyártó termékével is kompatibilis szisztémát.

„Ez a fenntarthatóságon túl rendkívül fontos alapvetés akkor is, ha környezetvédelmi törekvéseink lennének, hiszen a szabadon kalibrálható, egymással összedolgozó részegységek az alapjai annak, hogy okosotthonunkban környezettudatos életet élhessünk” – jegyzi meg Szarvas Péter, a Chameleon Smarthome alapítója.

Okostermosztát a fűtés szabályozásáért

Egy általános háztartásban a legtöbb rezsiköltséget rendszerint a fűtés emészti fel. Ez nem meglepő annak fényében, hogy az év 12 hónapjából gyakran 7-8-ban, tehát több mint az év felében aktívan üzemel a fűtésrendszer, ennek megfelelően rendkívül lényeges lehet minden okosotthonban automatizálni a termosztátot. Ez a szenzorokra épülő megoldás folyamatosan monitorozza a helyiségeket, képes akár külön épületrészenként szabályozni a fűtés mértékét, hogy mindenhol egységesen meleg legyen, ami nemcsak az épületszerkezetnek tesz jót, de mindemellett a komfortszintünket is megnöveli, illetve a költségek tekintetében egyaránt rengeteget spórolhatunk vele. Az Uponor Smatrix Pulse termosztátok nemcsak intelligensek, de egy modern otthon belső terének elegáns kiegészítője is, melyen keresztül otthonról vagy távolról is könnyen vezérelhető a felületfűtés/hűtés, akár hangvezérléssel is.

Upnor és Chameleon Smarthome vezérlés

A hőmérsékletingadozás ugyanis a legrosszabb a fűtési költségek tekintetében, lévén egy 24 Celsius fokra melegített lakás hőmérséklete sokkal egyszerűbben, illetve kevesebb energia vagy fűtőanyag felhasználásával tartható fenn, mintha hagynánk kihűlni, és ismét megpróbálnánk elérni az eredeti hőfokot. Egy okosotthonban mindezt ráadásul nemcsak automatizálhatjuk, de távolról is szabályozhatjuk – ha éppen megérkezett például egy melegfront, és nincs szükség olyan melegre –, de a rendszerkombináció egyaránt sokat segíthet a spórolásban.

AZ UPONOR YOUTUBE CSATORNÁJA

Bővebben a Chameleon Smarthome-ról

A Chameleon egy magyarországi okosotthon gyártó és forgalmazó, 2017-ben alapított cég. Megoldásaival lakossági ingatlanokban és társasházakban egyaránt megjelenik. A Chameleon egy független okosotthon rendszer, ami azt jelenti, hogy a kiépített hardveres infrastruktúra más rendszerekkel is képes működni, akár más gyártók mobil alkalmazásaival is vezérelhető.

ÉRDEKLŐDÖM A TERMÉKEK IRÁNT

Népszerűek a témában

A villanykapcsolók csúcsmodellje

Különleges design és technológiai sokoldalúság – kapcsolók és vezérlők nem csak okosotthonokhoz

Reflektorfényben a kompatibilitás – Ilyen is lehet a jövő okosotthona

Ez is érdekelhet

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

EGLO connect okoslámpa: A fény, ahogy Te AKAROD!

Exkluzív termékek a kärcher online áruház kínálatában!

Tervezz ötcsillagos tetőt a gasztronómiából inspirálódva

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Könnyű cserepek az időtálló tetőért

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Ne mondjon le a fürdés élményéről, válasszon inkább akadálymentes kádat

Loggia – a modern, tolópaneles zsalugáter

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Jelenlétszimuláció a biztonságos okosotthonért

Okosotthon egyszerűen

Minimalizáljuk a zajforrásokat! Ezért jó a hangcsillapított szennyvízvezeték

Prémium masculin penthouse lakás – Home of vision

Finomhangolások az okosotthon vezérlésben – Fókuszban a világítás

Megfelelő világítással az egészséges környezetért

A villanykapcsolók csúcsmodellje

Integrálható szenzorok - a mindennapok segédei

Összhangban az építkezőkkel

Milyen lehetőségeket rejt és hogyan működik a SmartHome rendszer?

Kényelmes, minőségi élet egy okosotthonban – mit nyújt a Grenton?

RE.SOURCE: kényelem és funkcionalitás egyben

A Hörmann tippjei az otthoni energiatakarékossághoz