Mivel tud többet az okos biztonság, mint a hagyományos?


Több ízben foglalkoztunk már a biztonság és az okosotthonok kapcsolatával. Ebben a cikkben annak járunk utána, mi teszi a biztonsági rendszert okossá és érdemes-e az intelligens otthon rendszert biztonságnövelő megoldásokra alkalmazni.

A hagyományos biztonsági jelzőrendszer ismérvei

Hagyományos biztonsági jelzőrendszer alatt azokat az eszközöket értjük, amelyek a behatolást, tüzet, füstöt, szén-monoxidot, vízszivárgást jelzik az otthon tulajdonosa felé. Az imént felsorolt rendszerek mindegyike alkalmazható otthonunk védelmének ellátására, külön-külön és egyszerre is. A behatolás jelző időben leadja jelzését az illetéktelen behatolóról, a tűz és gázjelző, vízszivárgás monitorozó berendezés figyelmeztet a bajra. Ha képesek vagyunk időben reagálni az adott jelzésre, megelőzhetjük a kár, tragédia bekövetkezését.Mivel tud többet az okos biztonság, mint a hagyományos?

 

Technikai információként említhetjük, hogy minden egyes rendszer megkívánja a saját kommunikációs hálózatot. Ez esetben jobb megoldást nyújtanak a vezeték nélküli eszközök (amelyek működtetése több odafigyelést igényel).   

Mitől lesz a biztonság Smart?

Hagyományos esetben felszerelt eszköz, például mozgásérzékelő, egy kimondott feladat ellátására alkalmas: például világításvezérlés vagy behatolás jelzés. Tehát a két említett cselekvés két külön eszközt és rendszert kíván meg. Intelligensotthon esetében, amikor az érzékelő (szenzor) jelzést ad le, a központi egységbe integrált program dönti el, hogy erre reagálva melyik egység milyen feladatot hajtson végre.

A cikk folytatása Intelligens Otthon Tudástár oldalunkon olvasható.

Kapcsolódó cikkek

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

Lehet-e megtérülő befektetés az okosotthon? A válaszunk: igen

A háztartások számára a legnagyobb kiadást a lakás üzemeltetése jelenti. Éppen ezért, ha lehetőség adódik arra, hogy ebből a költségből lefaragjunk, érdemes élnünk ezzel. Mutatjuk hogyan.

Hallássérültek és a Smart Home

Sokszor nem is gondolunk bele, hogy a mindennapos egyszerű teendők, milyen nehézségeket okozhatnak a fogyatékkal élő embertársaink számára. Cikkünkben a hallássérülteket érintő kihívások és Smart Home rendszerek kapcsolatával foglalkozunk.

Az idősek és a Smart Home

Egy intelligensotthon rendszer a közhiedelemmel ellentétben, nem csak a fiatalabb korosztály életének lehet szerves része. Számos olyan funkció létezik, melyek az idősebbek életminőségén javíthatnak. Létrehozva számukra egy biztonságosabb, költséghatékonyabb, szórakoztatóbb környezetet.

Hogy az időjárás ne legyen ellenség

Smart Home használatával mindennapjai sok területen tervezhetőbbé, kiszámíthatóbbá válnak, legyen szó épületen belül vagy épületen kívül végzett tevékenységről. Ebben a cikkben annak járunk utána, hogyan tudja felvenni a küzdelmet az időjárás viszontagságai, változékonysága ellen.

Okosotthon magasabb minőségben - Grenton, az élhetőbb otthon technológiája

A Grenton Okosotthon rendszer alkalmazásával új igényeket elégíthetünk ki a legmagasabb minőségben: a hétköznapok során használt berendezéseinket egy rendszerben képes kezelni.

Okosotthon 46 négyzetméteren

Az Év fürdőszobája pályázat győztes lakberendező párosa, Pongó Kriszta és Magyar Tibor egyik legfrisebb munkája, a tetőtérben kialakított modern, sok szempontból rendhagyó kis lakás tervezése.

Erre figyeljünk, ha okosotthont tervezünk! – Minőségi megoldások hosszú távra

Mint oly sok technikai újítás, kezdetben az okosotthon sem vált egyből a családok mindennapjainak a részévé, de mint számos innováció, ami bevált, idővel óhatatlanul kikerült a kvázi luxus kategóriájából. Az igazi okos otthon okos tervezést igényel – ez egy fontos és megszívlelendő üzenete cikkünknek, amelyben valódi okosotthon-megoldások bemutatásával világítunk rá, hogy többek közt melyek azok az ismérvek, amelyeknek egy mai, modern, intelligens háznak meg kell felelnie.