Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Mivel tud többet az okos biztonság, mint a hagyományos?


Több ízben foglalkoztunk már a biztonság és az okosotthonok kapcsolatával. Ebben a cikkben annak járunk utána, mi teszi a biztonsági rendszert okossá és érdemes-e az intelligens otthon rendszert biztonságnövelő megoldásokra alkalmazni.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A hagyományos biztonsági jelzőrendszer ismérvei

Hagyományos biztonsági jelzőrendszer alatt azokat az eszközöket értjük, amelyek a behatolást, tüzet, füstöt, szén-monoxidot, vízszivárgást jelzik az otthon tulajdonosa felé. Az imént felsorolt rendszerek mindegyike alkalmazható otthonunk védelmének ellátására, külön-külön és egyszerre is. A behatolás jelző időben leadja jelzését az illetéktelen behatolóról, a tűz és gázjelző, vízszivárgás monitorozó berendezés figyelmeztet a bajra. Ha képesek vagyunk időben reagálni az adott jelzésre, megelőzhetjük a kár, tragédia bekövetkezését.Mivel tud többet az okos biztonság, mint a hagyományos?

 

Technikai információként említhetjük, hogy minden egyes rendszer megkívánja a saját kommunikációs hálózatot. Ez esetben jobb megoldást nyújtanak a vezeték nélküli eszközök (amelyek működtetése több odafigyelést igényel).   

Mitől lesz a biztonság Smart?

Hagyományos esetben felszerelt eszköz, például mozgásérzékelő, egy kimondott feladat ellátására alkalmas: például világításvezérlés vagy behatolás jelzés. Tehát a két említett cselekvés két külön eszközt és rendszert kíván meg. Intelligensotthon esetében, amikor az érzékelő (szenzor) jelzést ad le, a központi egységbe integrált program dönti el, hogy erre reagálva melyik egység milyen feladatot hajtson végre.

A cikk folytatása Intelligens Otthon Tudástár oldalunkon olvasható.

Népszerűek a témában

Energiahatékonyság nélkül nincs kényelmes otthon – Hogyan segít ebben a LUXORliving okosotthon rendszer?

6 tipp, mely segít a villamosenergia fogyasztás csökkentésében

Okosotthon: egy szinttel feljebb az energiatakarékosságban