Egy gyerek mindennapjai egy okosházban

Egy okosház, életkortól függetlenül, könnyebbé teszi a benne élők mindennapjait. Számos, otthon elintézendő feladat válik egy csapásra gyerekjátékká. De most lássuk csak, mit is jelent ez egy kisgyerek számára.

Gergő az ébresztőóra kedves dallamára ébredt. Előző este elég nehezen aludt el, mert az iskolában egy nehéz matekdolgozat várta. Bár jó tanuló volt, minden hasonló megmérettetés előtt úgy érezte, hogy nem tud semmit. Egy pillanatra az is megfordult a fejében, milyen jó lenne egyszerűen tovább aludni, és megszökni a dolgozat elől. Az okosház azonban máshogy gondolta: az automatizmus a beállított időben elvégezte reggeli teendőit: felhúzta a redőnyöket, feljebb kapcsolta a fűtést, és megkezdte a szellőztetést, így Gergő kénytelen volt kimászni az ágyból.

Közben két kisebb testvére is felkelt; hallotta a hangjukat a másik gyerekszobából. Meg akarta előzni őket a fürdőben, hogy reggeli előtt még belepillanthasson a matekfüzetébe. Szerencsére nem tartott sokáig a készülődés, hiszen a csapot megnyitva egyből jött a meleg víz, nem kellett várni; a rendszer ugyanis folyamatosan langyosan tartotta a reggeli órákban, amikor szokatlanul nagy volt a forgalom a fürdőszobában.

Okosház vezérlés tabletről

Miután felöltözött, lement reggelizni; mivel minden gondolata a matekdolgozat körül forgott, elfelejtette lekapcsolni a villanyt a szobájában. Az automatizmus szerencsére erről is gondoskodott: passzív szobahasználat esetén egy kis idő eltelte után leoltotta a bekapcsolva maradt világítást. Reggeli után elindult az iskolába. Az első órája a matek volt, így gyorsan letudta a dolgozatot, ami jól sikerült. A nap többi része így nyugodtan telt.

  

Fél kettő körül ért haza. Szülei még dolgoztak, testvérei pedig az óvodában voltak, így egyedül volt a házban. Mivel kulcstartóján ott fityegett a riasztó kikapcsolásához szükséges azonosító címke, a rendszer pontosan tudta, ki érkezett haza, így Gergő igényei szerint hajtotta végre a különböző előre beprogramozott feladatokat: felhúzza a redőnyöket a megadott helyiségekben, és felkapcsolta a fűtést. Hogy kellemesebben teljen az ebéd, a fiú a mobiltelefonja segítségével kiválasztott a zenetárból egy számot, és máris szólt a zene a fali hangszórókból.

Miután megette az előző napi vacsoráról maradt sült csirkét, bement a nappaliba – a zene ide is vele tartott: a „követés üzemmódot” bekapcsolva a mozgásérzékelők észrevették, hol mozog a felhasználó, és ott kapcsolták be a zenét, a használaton kívüli helyiségekben pedig kikapcsolták. Épp a szobájában dolgozott a házi feladatán, amikor a fali hangszóróból édesanyja hangját hallotta – a rendszer nemcsak a magnót, hanem a házitelefont is helyettesíteni tudta. Lement, hogy üdvözölje, és amíg az anyja a vacsorát készítette, illetve a táblagépére telepített iNELS Home Control applikáció segítségével néha ránézett a hátsó kertben játszó kicsikre, beszámolt neki a matekdolgozatról.

Az okosház vezérlése gyerekjáték

Vacsora után a család a moziszobában gyűlt össze. Ma este rajta volt a sor, hogy filmet válasszon. Mivel kistestvéreire is gondolni kellett, beleegyezett, hogy egy mesét nézzenek. Mire vége lett, eljött a lefekvés ideje: a fűtés már alacsonyabb fokozatra váltott, a redőnyök lehúzódtak, és a folyosón bekapcsolt az éjszakai világítás. Gergő elégedetten feküdt le – és ezúttal azonnal el is aludt. 

forrás: elkoep.hu

Kapcsolódó cikkek

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

A kellemeset az egészségessel – jakuzzik otthonra, élmény minden napra

Az elmúlt évtizedekben talán soha nem volt akkora jelentősége az otthon eltöltött időszak minőségének, s vele együtt az egészségmegőrzésnek, mint ebben az évben.

Vírus veszély! Az intelligens otthonokat vezérlő szoftverek is célponttá válhatnak

Néhány hete egy újonnan felbukkanó zsaroló vírus tartotta rettegésben világot, nem ok nélkül. Több ország egészségügyi vagy kormányzati rendszerét támadta és bénította meg napokra. Sajnos az okos otthonok sem immunisak az eféle vírusokra, előbb-utóbb a támadások célpontjaivá válhatnak.

Napelemes mobilház nem csak városi nomádoknak

A mobilházak ma már messze túlmutatnak az eddig ismert lehetőségeken, a lakókocsikon és a látványosan felújított autóbuszokon. A Koda egy olyan prototípusa az előre gyártott otthonoknak, mely tökéletesen megfelel a modern, örökmozgó fiatalok életformájának és a környezetbarát elvárásoknak.

A ház visszabeszél, avagy mennyire lehet intelligens egy otthon?

A technológiai fejlődés mai szintjén, amikor minden percben kommunikálhatunk bárhol a világon élő barátainkkal, rokonainkkal, vagy az autónk GPS berendezése beszél hozzánk, egyáltalán nem utópia, hogy szóba elegyedjünk saját házunk, lakásunk intelligens részével.

Erre figyeljünk, ha okosotthont tervezünk! – Minőségi megoldások hosszú távra

Mint oly sok technikai újítás, kezdetben az okosotthon sem vált egyből a családok mindennapjainak a részévé, de mint számos innováció, ami bevált, idővel óhatatlanul kikerült a kvázi luxus kategóriájából. Az igazi okos otthon okos tervezést igényel – ez egy fontos és megszívlelendő üzenete cikkünknek, amelyben valódi okosotthon-megoldások bemutatásával világítunk rá, hogy többek közt melyek azok az ismérvek, amelyeknek egy mai, modern, intelligens háznak meg kell felelnie.

Okos megoldások a kertben - Tökéletes kényelem, gombnyomásra

Mindaz, amit eddig csak filmekben láttál, mára valósággá vált: az intelligens otthon ma már olyan összehangolt rendszerként működik, mely szinte önálló életre kel. A te igényeidre szabva, a te kényelmedet szolgálva távolról is vezérelhetővé teszi a ház és a kert működését a világítási és biztonsági rendszerektől az árnyékolásig és medencefűtésig, a legújabb anyagok segítségével pedig minimálisra csökkenti kerti bútoraid karbantartási idejét – így még több időd marad pihenésre!

Otthonunk intelligens nyílászárói

Digitális világunk okos megoldásai átszövik életünk szinte minden területét. Komfortot, biztonságot, vagy éppen védelmet nyújtanak otthonunk szinte minden pontján. De mitől lehet egy terasztajtó vagy egy tetőablak intelligens és milyen kényelmi funkciókat kínálhatnak számunkra?

Intelligens fűtőberendezések - Beszéljünk a kényelemért!

Manapság az, hogy otthonunkban az ideális hőfokot élvezzük, csupán egyetlen szavunkba kerül. És ez nem átvitt értelemben, hanem szó szerint így van, hiszen a legmodernebb fűtőberendezések már hangvezérléssel is működtethetők.