Hirdetés

Egy elfoglalt apa egy napja

Egy intelligens otthon a nap 24 órájában készenlétben áll. A fűtéstől a biztonsági rendszereken keresztül az árnyékolásig mindenre „gondol” helyettünk, így gondoskodik kényelmünkről és rendkívül energiatakarékos.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A mobiltelefon ébresztője keltette. Nem a sajátja volt; a felesége minden reggel húsz perccel korábban kelt, hogy elkészítse a reggelit, mire ő és a gyerekek megmosakodnak. Több időre nem volt szükség, hiszen a szendvicsek és a kávé elkészítésén kívül a többiről az automatizmusok gondoskodtak: felhúzták a redőnyöket, bekapcsolták a fűtést, és leoltották a folyosón az éjszakai világítást. Ő rendszerint szundítással töltötte ezt a húsz percet; megvárta, amíg a gyerekek végeznek a fürdőszobában. A készülődéshez sem volt szükség sok időre, hiszen a fürdőben az automatizmus folyamatosan melegen tartotta a vizet, így nem kellett megvárni, míg felmelegszik.

Reggeli közben végigvette a rá váró munkanap leglényegesebb teendőit. Egy fontos üzleti tárgyalásra készült: egy új ügyfelet próbáltak megszerezni, így minden gondolata a délutáni prezentáció körül forgott – másra szinte nem is tudott odafigyelni. Eszébe jutott, hogy még jó, hogy az automatizmus elintézi helyette a dolgokat – lekapcsolja a villanyt, bezárja az ajtót, és bekapcsolja a riasztót –, amikor elmegy, mert biztos, hogy most elfelejtene valamit.

Okos otthon vezérlése

Elég hideg volt kint, így örült, hogy nem kell kiszállnia a kocsiból, amíg bezárja a garázsajtót vagy a kaput – ezeknek az automata megoldásoknak főként ősszel és télen vette hasznát. Miközben épp egy lámpánál állt, eszébe jutott, hogy miután az automatizmus lekapcsolta a villanyt, még visszaszaladt egy mappáért: attól tartott, égve hagyta. A mobilján a távolból ellenőrizte az adott fogyasztó állapotát, és mivel tényleg égett a lámpa, lekapcsolta.

Az üzleti tárgyalás jól sikerült, megszerezték az ügyfelet, így egészen megnyugodott. Délután volt pár szabad perce, így a mobiljáról megnézte, minden rendben van-e otthon: a rendszer jelezte, hogy a felesége és a gyerekek már hazaértek, hiszen az ő kódjukkal történt a belépés. A kinti kamera képére is vetett egy pillantást: no, nem mintha bármi oka lett volna aggódni, csak ellenőrizni akarta, hogy a szomszéd macskája nem mászott-e megint át hozzájuk. Szerencsére a kép nem mutatott semmi mozgást – az állat legnagyobb szerencséjére, ugyanis a család kutyája nem sokáig hagyta volna a kertben kószálni.

Hazaérve a reggelinél talán még jobban örült annak, hogy az automata kinyitja helyette az ajtót, hiszen a hideg mellett most még sötét is volt. Bár a felesége épp edzésre vitte a gyerekeket, így a fűtés lekapcsolt, fél órával a hazaérkezése előtt újból felkapcsolta, hogy kellemes meleg fogadja.

Telefonos irányítás az intelligens házban

Hamarosan megjöttek a többiek is, így megvacsoráztak, majd filmnézéshez gyűltek össze a moziszobában. Csak most döbbent rá, mennyire elszívta az energiáját a tárgyalás – de szerencsére nem is kellett semmit sem tennie a terep előkészítéséhez: ahogy betette a DVD-t a lejátszóba, a rendszer hangulatvilágításra váltott, bekapcsolta az audioberendezést, és lehúzta a redőnyöket. Azzal a tudattal feküdt le aludni, hogy másnap legalább ilyen jó napja lesz – ráadásul fontos tárgyalás nélkül.

forrás: elkoep

Ez is érdekelhet

Tisztíts úgy, mint egy profi!

Magasabb flexibilitás és vízlepergető hatás FX 66 Platinum Flexfugázóval!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

„Segítség, beázik az új tetőm!”

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Medence kompromisszumok nélkül

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

A mai görgős zuhanykabinok csak hírből ismerik a '90-es évekbeli elődeiket

Outdoor-otthonok modern árnyékoló és pergola megoldásai - kültéri életterek tervezése az Archishade szakértőivel

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Integrálható szenzorok - a mindennapok segédei

Energiafogyasztásban dobogós helyen a lakosság

Okosház rendszerek kiépítése a SmartHome-mal

Okosotthon magasabb minőségben - Grenton, az élhetőbb otthon technológiája

A lakosság a legnagyobb energiafogyasztó

Most éri meg igazán szigetelni - Az állami lakásfelújítási programmal akár egy nap alatt 25 százalékkal csökkentheti fűtési költségeit

Trendi, energiahatékony zöldtetők - Fejünk felett épülhet a zöld jövő

Energia- és pénz megtakarítás tudatos házkialakítással. Szakértők szerint a tudatos választás akár már 5 éven belül is megtérülhet a rezsiköltségekben

Kandalló – soha nem megy ki a divatból. Új anyagok, innovatív tűzterek, energiatakarékosság

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Patikamérlegen a hőszigetelés vastagsága

Otthonunk egészséges lakóklímája a jó minőségű hőszigeteléssel kezdődik

Vásárlási listák
További vásárlási listák