Egy elfoglalt apa egy napja

Egy intelligens otthon a nap 24 órájában készenlétben áll. A fűtéstől a biztonsági rendszereken keresztül az árnyékolásig mindenre „gondol” helyettünk, így gondoskodik kényelmünkről és rendkívül energiatakarékos.

A mobiltelefon ébresztője keltette. Nem a sajátja volt; a felesége minden reggel húsz perccel korábban kelt, hogy elkészítse a reggelit, mire ő és a gyerekek megmosakodnak. Több időre nem volt szükség, hiszen a szendvicsek és a kávé elkészítésén kívül a többiről az automatizmusok gondoskodtak: felhúzták a redőnyöket, bekapcsolták a fűtést, és leoltották a folyosón az éjszakai világítást. Ő rendszerint szundítással töltötte ezt a húsz percet; megvárta, amíg a gyerekek végeznek a fürdőszobában. A készülődéshez sem volt szükség sok időre, hiszen a fürdőben az automatizmus folyamatosan melegen tartotta a vizet, így nem kellett megvárni, míg felmelegszik.

Reggeli közben végigvette a rá váró munkanap leglényegesebb teendőit. Egy fontos üzleti tárgyalásra készült: egy új ügyfelet próbáltak megszerezni, így minden gondolata a délutáni prezentáció körül forgott – másra szinte nem is tudott odafigyelni. Eszébe jutott, hogy még jó, hogy az automatizmus elintézi helyette a dolgokat – lekapcsolja a villanyt, bezárja az ajtót, és bekapcsolja a riasztót –, amikor elmegy, mert biztos, hogy most elfelejtene valamit.

Okos otthon vezérlése

Elég hideg volt kint, így örült, hogy nem kell kiszállnia a kocsiból, amíg bezárja a garázsajtót vagy a kaput – ezeknek az automata megoldásoknak főként ősszel és télen vette hasznát. Miközben épp egy lámpánál állt, eszébe jutott, hogy miután az automatizmus lekapcsolta a villanyt, még visszaszaladt egy mappáért: attól tartott, égve hagyta. A mobilján a távolból ellenőrizte az adott fogyasztó állapotát, és mivel tényleg égett a lámpa, lekapcsolta.

Az üzleti tárgyalás jól sikerült, megszerezték az ügyfelet, így egészen megnyugodott. Délután volt pár szabad perce, így a mobiljáról megnézte, minden rendben van-e otthon: a rendszer jelezte, hogy a felesége és a gyerekek már hazaértek, hiszen az ő kódjukkal történt a belépés. A kinti kamera képére is vetett egy pillantást: no, nem mintha bármi oka lett volna aggódni, csak ellenőrizni akarta, hogy a szomszéd macskája nem mászott-e megint át hozzájuk. Szerencsére a kép nem mutatott semmi mozgást – az állat legnagyobb szerencséjére, ugyanis a család kutyája nem sokáig hagyta volna a kertben kószálni.

Hazaérve a reggelinél talán még jobban örült annak, hogy az automata kinyitja helyette az ajtót, hiszen a hideg mellett most még sötét is volt. Bár a felesége épp edzésre vitte a gyerekeket, így a fűtés lekapcsolt, fél órával a hazaérkezése előtt újból felkapcsolta, hogy kellemes meleg fogadja.

Telefonos irányítás az intelligens házban

Hamarosan megjöttek a többiek is, így megvacsoráztak, majd filmnézéshez gyűltek össze a moziszobában. Csak most döbbent rá, mennyire elszívta az energiáját a tárgyalás – de szerencsére nem is kellett semmit sem tennie a terep előkészítéséhez: ahogy betette a DVD-t a lejátszóba, a rendszer hangulatvilágításra váltott, bekapcsolta az audioberendezést, és lehúzta a redőnyöket. Azzal a tudattal feküdt le aludni, hogy másnap legalább ilyen jó napja lesz – ráadásul fontos tárgyalás nélkül.

forrás: elkoep

Kapcsolódó cikkek

Így hasznosíthatjuk a napenergiát otthonunkban - Napelemes és napkollektoros rendszerek

A többség számára manapság már nyilvánvaló, hogy a napelemek a napsugárzást elektromos energiává alakító eszközök. Sokan azonban még mindig összetévesztik ezeket a fotovoltaikus rendszereket tévesztik a napkollektorokkal, pedig működésük és hasznosításuk is jelentősen eltérő. Bár mind a napelem, mind a napkollektor napenergiát alakít át, a napelem elektromos-, a napkollektor pedig hőenergia hasznosítás célját szolgálja.

Otthonunk intelligens nyílászárói

Digitális világunk okos megoldásai átszövik életünk szinte minden területét. Komfortot, biztonságot, vagy éppen védelmet nyújtanak otthonunk szinte minden pontján. De mitől lehet egy terasztajtó vagy egy tetőablak intelligens és milyen kényelmi funkciókat kínálhatnak számunkra?

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.

Intelligens fűtőberendezések - Beszéljünk a kényelemért!

Manapság az, hogy otthonunkban az ideális hőfokot élvezzük, csupán egyetlen szavunkba kerül. És ez nem átvitt értelemben, hanem szó szerint így van, hiszen a legmodernebb fűtőberendezések már hangvezérléssel is működtethetők.

7 kérdés a nyílászárók kiválasztásáról – válaszok a szakértőtől

Legyen szó köz- vagy lakóépületekről, megjelenésüket és üzemeltetési költségeiket jelentősen befolyásolják a homlokzatokon alkalmazott nyílászárók. Ezek kiválasztása, az igényeknek megfelelő ablakok, bejárati- és teraszajtók felkutatása az építkezők, felújítók számára nem egyszerű feladatok. Szakértőnk tanácsaival igyekszünk megkönnyíteni az eligazodást.

Számoljunk le az elektromos fűtést övező tévhitekkel!

Czinege Károly az Az elektromos fűtés a jövő megoldása! című könyve igazi hiánypótló szakkönyv nemcsak szakmabelieknek, amely tisztáz minden, az elektromos fűtéssel kapcsolatos félreértést. Lásson ön is tisztán, hiszen könnyen meglehet, hogy otthonában is az elektromos megoldás lesz a leginkább költséghatékony megoldás!

Lehet-e megtérülő befektetés az okosotthon? A válaszunk: igen

A háztartások számára a legnagyobb kiadást a lakás üzemeltetése jelenti. Éppen ezért, ha lehetőség adódik arra, hogy ebből a költségből lefaragjunk, érdemes élnünk ezzel. Mutatjuk hogyan.

Hővisszanyerős szellőztető rendszerek: friss levegő, energiatakarékosság, talajhő hasznosítás

Ahogy egyre inkább elszigeteljük magunkat a külső környezettől, úgy feledkezünk meg a belső komfort egyik alapvető eleméről, a szükséges friss levegőről. Ennek energiatakarékos és hatékony pótlását ma a legmodernebb hővisszanyerős szellőztető rendszerekkel érhetjük el.

Levegő-víz hőszivattyú - Hűtés, fűtés, melegvíz ellátás kazán és klíma nélkül

Sokak számára még mindig rengeteg kérdés merül fel a levegő-víz hőszivattyúkkal kapcsolatban, hiszen gyakran még mindig nem egyértelmű, hogy milyen előnyökkel jár egy ilyen készülék beszerelése.