Hirdetés

Egy elfoglalt apa egy napja

Egy intelligens otthon a nap 24 órájában készenlétben áll. A fűtéstől a biztonsági rendszereken keresztül az árnyékolásig mindenre „gondol” helyettünk, így gondoskodik kényelmünkről és rendkívül energiatakarékos.

A mobiltelefon ébresztője keltette. Nem a sajátja volt; a felesége minden reggel húsz perccel korábban kelt, hogy elkészítse a reggelit, mire ő és a gyerekek megmosakodnak. Több időre nem volt szükség, hiszen a szendvicsek és a kávé elkészítésén kívül a többiről az automatizmusok gondoskodtak: felhúzták a redőnyöket, bekapcsolták a fűtést, és leoltották a folyosón az éjszakai világítást. Ő rendszerint szundítással töltötte ezt a húsz percet; megvárta, amíg a gyerekek végeznek a fürdőszobában. A készülődéshez sem volt szükség sok időre, hiszen a fürdőben az automatizmus folyamatosan melegen tartotta a vizet, így nem kellett megvárni, míg felmelegszik.

Reggeli közben végigvette a rá váró munkanap leglényegesebb teendőit. Egy fontos üzleti tárgyalásra készült: egy új ügyfelet próbáltak megszerezni, így minden gondolata a délutáni prezentáció körül forgott – másra szinte nem is tudott odafigyelni. Eszébe jutott, hogy még jó, hogy az automatizmus elintézi helyette a dolgokat – lekapcsolja a villanyt, bezárja az ajtót, és bekapcsolja a riasztót –, amikor elmegy, mert biztos, hogy most elfelejtene valamit.

Okos otthon vezérlése

Elég hideg volt kint, így örült, hogy nem kell kiszállnia a kocsiból, amíg bezárja a garázsajtót vagy a kaput – ezeknek az automata megoldásoknak főként ősszel és télen vette hasznát. Miközben épp egy lámpánál állt, eszébe jutott, hogy miután az automatizmus lekapcsolta a villanyt, még visszaszaladt egy mappáért: attól tartott, égve hagyta. A mobilján a távolból ellenőrizte az adott fogyasztó állapotát, és mivel tényleg égett a lámpa, lekapcsolta.

Az üzleti tárgyalás jól sikerült, megszerezték az ügyfelet, így egészen megnyugodott. Délután volt pár szabad perce, így a mobiljáról megnézte, minden rendben van-e otthon: a rendszer jelezte, hogy a felesége és a gyerekek már hazaértek, hiszen az ő kódjukkal történt a belépés. A kinti kamera képére is vetett egy pillantást: no, nem mintha bármi oka lett volna aggódni, csak ellenőrizni akarta, hogy a szomszéd macskája nem mászott-e megint át hozzájuk. Szerencsére a kép nem mutatott semmi mozgást – az állat legnagyobb szerencséjére, ugyanis a család kutyája nem sokáig hagyta volna a kertben kószálni.

Hazaérve a reggelinél talán még jobban örült annak, hogy az automata kinyitja helyette az ajtót, hiszen a hideg mellett most még sötét is volt. Bár a felesége épp edzésre vitte a gyerekeket, így a fűtés lekapcsolt, fél órával a hazaérkezése előtt újból felkapcsolta, hogy kellemes meleg fogadja.

Telefonos irányítás az intelligens házban

Hamarosan megjöttek a többiek is, így megvacsoráztak, majd filmnézéshez gyűltek össze a moziszobában. Csak most döbbent rá, mennyire elszívta az energiáját a tárgyalás – de szerencsére nem is kellett semmit sem tennie a terep előkészítéséhez: ahogy betette a DVD-t a lejátszóba, a rendszer hangulatvilágításra váltott, bekapcsolta az audioberendezést, és lehúzta a redőnyöket. Azzal a tudattal feküdt le aludni, hogy másnap legalább ilyen jó napja lesz – ráadásul fontos tárgyalás nélkül.

forrás: elkoep

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

Okos megoldások a kertben - Tökéletes kényelem, gombnyomásra

Mindaz, amit eddig csak filmekben láttál, mára valósággá vált: az intelligens otthon ma már olyan összehangolt rendszerként működik, mely szinte önálló életre kel. A te igényeidre szabva, a te kényelmedet szolgálva távolról is vezérelhetővé teszi a ház és a kert működését a világítási és biztonsági rendszerektől az árnyékolásig és medencefűtésig, a legújabb anyagok segítségével pedig minimálisra csökkenti kerti bútoraid karbantartási idejét – így még több időd marad pihenésre!

Hővisszanyerős szellőztető: összeköti az egészségest a kötelezővel

A közel nulla energiaigényű épületeknek 2021-től számos követelménynek meg kell felelniük, ami már most előre gondolkodást, alapos felkészülést igényel azoktól, akik jövőre építkezésbe fognak. Sarkalatos pont a megfelelő mennyiségű friss levegő biztosítása, ennek legoptimálisabb módjáról kérdeztük Papp Szilárdot, az Energetika 2020 Kft. ügyvezető igazgatóját.

Hőszigetelés Kisokos: Mit? Mivel? Mennyire?

Az Austrotherm Hőszigetelés kisokos egyszerű és könnyen hozzáférhető tájékoztatást nyújt az épületek, lakóházak szigetelésével kapcsolatban.

Újdonságok a légkondicionálók között - BreezeleSS+

Aki igazán előrelátó, az a légkondicionáló készülék megvásárlását sem hagyja az utolsó pillanatra, amikor már elviselhetetlen forróság tombol a lakásban. Sőt, így elegendő ideje marad arra is, hogy alaposan körülnézzen az aktuális újdonságok között és felfedezheti a Midea egyik forradalmi innovációját.

Egy évtizedünk maradt változtatni - Szigeteléssel csökkenthető a klímaszorongás

A korszerűtlen épületek többlet energiafogyasztása nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz. Szigetelésükkel azonban több üvegházhatású gáztól menthetjük meg a Föld légkörét, ugyanis így több mint 0,4 tonnával, akár 40-50%-kal is csökkenthetjük CO2-kibocsátásunkat.

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkentheti fűtési költségeit

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35%-a a falakon, 25%-a az ablakokon, 15%-a a padlón keresztül, 25%-a pedig a tetőn át távozik. A tető hőszigetelése az egyre népszerűbb innovatív fújható szigetelésnek köszönhetően a legegyszerűbben, leggyorsabban elvégezhető munka.

Új hőszigetelő panel technológiát vezet be a magyar piacon az Isopan

Energiatakarékos hőszigetelő megoldást mutatott be a magyar piacon a fém hőszigetelő panelek szegmensének az egyik piacvezető gyártója az Isopan.