Hirdetés

Hogyan működik egy okos otthon?

A sokat emlegetett okos otthonok működéséről keveset tudunk. Ha hiányosnak érezzük ismereteinket, itt az ideje, hogy mélyebben belelássunk ebbe a rendszerbe.

Egy okos ház rendszerfelépítése nem egy bonyolult dolog: minden intelligens rendszer legfontosabb elemei a központi egység, a különböző vezérlő felületek (fali kapcsolók, érintőképernyős vezérlő, okostelefon, táblagép, stb.) és természetesen a kapcsoló-, és szabályzó egységek. Ezek feladata, hogy az igényeknek megfelelő beállításokat követően megfelelően hangolják össze – egyebek mellett – a világítás, a fűtés, a redőnyvezérlés, a szellőztető rendszer, vagy a biztonsági rendszer működését.

Az okos otthon vezérlése

Milyen rendszer vezérelhet egy otthont?

A válasz attól függ, hogy építkezünk vagy felújítunk? Ha építkezésről van szó, akkor a vezetékes, ha csak felújításról, akkor pedig a vezeték nélküli rendszerben érdemes gondolkodni. Miért is?
Egy építkezésnél nem gond, ha vésni kell a falat, hisz ez a természetes, a vezetékeket a falba rejtve vezetjük egyik helyről a másikra. Egészen más azonban a helyzet egy felújításnál, ahol a szépen festett falat vagy a csempézett falat vésni kellene. Ilyenkor kitűnő választás a vezeték nélküli rendszer, mivel megkíméljünk magunkat egy bonyolult, drága, és napokig tartó munkálattól. Ehelyett mindössze néhány óra alatt beépíthető a vezeték nélküli rendszer és azonnal használható is.


Az iNELS intelligens rendszer egyik előnye, hogy utólag is bővíthető, valamint az, hogy egy ingyenes alkalmazás segítségével biztosítja otthonunk távoli elérését táblagépről vagy okostelefonról.

Kényelmesebb mindennapok. Hogyan?

Okos otthon vezérlésre tabletről

Íme, röviden összefoglalva azok az élethelyzetek, amikor a kényelmünket szolgálja az iNELS épületautomatizálási rendszer:

  • napi 10 perccel több idő, nyugodtabb reggeli indulás. Ez azt jelenti, hogy távozás előtt nem kell az egész házat végigellenőrizni, lekapcsolgatni az úgy felejtett világítást, mert egyetlen gombnyomással minden áramtalanítható
  • teljes átláthatóság: az internet segítségével bármikor és bárhonnan rákapcsolódhatunk otthonunkra
  • feltűnésmentes és teljesen megbízható házőrzés: kamerák, mozgás-, és füstérzékelők csatlakoztatásával védi az otthonunkat
  • ingyenes gyermekfelügyelet: a gyermekek hazaérkezését követően áramtalanítva maradnak az elektromos vezetékek az általunk meghatározott helyiségekben
  • a szórakozás új értelmet nyer: otthon bárhonnan elindítható egy kedvenc zene vagy egy film
  • Fényerőszabályzás korlátok nélkül: a világítótestek fényerőszabályzásával nem csak hangulatosabbá tehetjük otthonunkat, de jelentős mennyiségű energiát is megtakaríthatunk ezzel a módszerrel
  • a kényelmen túl ott van az energiatakarékosság és a biztonságosabb környezet. Ez a 3 ok már elegendő, hogy okos házban gondolkodjuk!

Forrás: elkoep.hu

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

Öko-tűztér, a korszerű kandallók és cserépkályhák legfontosabb eleme

Bátran kijelethetjük, hogy a fatüzelésű cserépkályhák, kandallók ideje nem hogy lejárt volna, hanem egyenesen reneszánszukat élik. Az elsődleges okok között a látvánnyal, hangulattal kezdhetnénk a felsorolást, de legalább ennyire fontos, hogy fával fűteni manapság az egyik legkorszerűbb, sőt, a leginkább környezetbarát fűtési módnak számít.

Kandalló – soha nem megy ki a divatból. Új anyagok, innovatív tűzterek, energiatakarékosság

Számos fűtési megoldás közül választhatnak azok, akik tudatosan tervezik meg otthonaikat, figyelembe véve a bekerülési költségeket, megtérülési időt és a környezetre gyakorolt hatásokat.

Élvezd a kerted egész évben! Teraszmelegítés felsőfokon

Gyakran gondolunk úgy a kertünkre, mint otthonunk meghosszabbítására, a nyugalom és a boldogság szigetére. Legtöbben mégis csak a nyári hónapokban élvezik ki a kert adottságait, pedig egy jó teraszmelegítővel a külső terek akár egész évben használhatók. Ha te is szeretnéd ősszel és télen is élvezni a kerted előnyeit, olvass tovább!

Okosotthon 46 négyzetméteren

Az Év fürdőszobája pályázat győztes lakberendező párosa, Pongó Kriszta és Magyar Tibor egyik legfrisebb munkája, a tetőtérben kialakított modern, sok szempontból rendhagyó kis lakás tervezése.

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Magyarországon 2,7 millió családi ház van. Energetikailag korszerűnek 5-10%-uk mondható, melyek energetikai korszerűsítést nem igényelnek, hiszen ezeket eleve a kor követelményeinek megfelelően építették, vagy már energiahatékonysági szempontból teljes körűen felújították azokat.

Patikamérlegen a hőszigetelés vastagsága

A 2021. január 1-je után új építésű lakóépületek esetén előírt közel nulla energiafelhasználás eléréséhez a hőszigetelési vastagságoknak elkerülhetetlenül növekednie kell. Ez tény és szakemberek évek óta figyelmeztetnek a közeledő változásra. Tévedés viszont, hogy ez csak az építési költségek komoly emelkedésével lehetséges.

Erre figyeljünk, ha okosotthont tervezünk! – Minőségi megoldások hosszú távra

Mint oly sok technikai újítás, kezdetben az okosotthon sem vált egyből a családok mindennapjainak a részévé, de mint számos innováció, ami bevált, idővel óhatatlanul kikerült a kvázi luxus kategóriájából. Az igazi okos otthon okos tervezést igényel – ez egy fontos és megszívlelendő üzenete cikkünknek, amelyben valódi okosotthon-megoldások bemutatásával világítunk rá, hogy többek közt melyek azok az ismérvek, amelyeknek egy mai, modern, intelligens háznak meg kell felelnie.