Hogyan működik egy okos otthon?

A sokat emlegetett okos otthonok működéséről keveset tudunk. Ha hiányosnak érezzük ismereteinket, itt az ideje, hogy mélyebben belelássunk ebbe a rendszerbe.

Egy okos ház rendszerfelépítése nem egy bonyolult dolog: minden intelligens rendszer legfontosabb elemei a központi egység, a különböző vezérlő felületek (fali kapcsolók, érintőképernyős vezérlő, okostelefon, táblagép, stb.) és természetesen a kapcsoló-, és szabályzó egységek. Ezek feladata, hogy az igényeknek megfelelő beállításokat követően megfelelően hangolják össze – egyebek mellett – a világítás, a fűtés, a redőnyvezérlés, a szellőztető rendszer, vagy a biztonsági rendszer működését.

Az okos otthon vezérlése

Milyen rendszer vezérelhet egy otthont?

A válasz attól függ, hogy építkezünk vagy felújítunk? Ha építkezésről van szó, akkor a vezetékes, ha csak felújításról, akkor pedig a vezeték nélküli rendszerben érdemes gondolkodni. Miért is?
Egy építkezésnél nem gond, ha vésni kell a falat, hisz ez a természetes, a vezetékeket a falba rejtve vezetjük egyik helyről a másikra. Egészen más azonban a helyzet egy felújításnál, ahol a szépen festett falat vagy a csempézett falat vésni kellene. Ilyenkor kitűnő választás a vezeték nélküli rendszer, mivel megkíméljünk magunkat egy bonyolult, drága, és napokig tartó munkálattól. Ehelyett mindössze néhány óra alatt beépíthető a vezeték nélküli rendszer és azonnal használható is.


Az iNELS intelligens rendszer egyik előnye, hogy utólag is bővíthető, valamint az, hogy egy ingyenes alkalmazás segítségével biztosítja otthonunk távoli elérését táblagépről vagy okostelefonról.

Kényelmesebb mindennapok. Hogyan?

Okos otthon vezérlésre tabletről

Íme, röviden összefoglalva azok az élethelyzetek, amikor a kényelmünket szolgálja az iNELS épületautomatizálási rendszer:

  • napi 10 perccel több idő, nyugodtabb reggeli indulás. Ez azt jelenti, hogy távozás előtt nem kell az egész házat végigellenőrizni, lekapcsolgatni az úgy felejtett világítást, mert egyetlen gombnyomással minden áramtalanítható
  • teljes átláthatóság: az internet segítségével bármikor és bárhonnan rákapcsolódhatunk otthonunkra
  • feltűnésmentes és teljesen megbízható házőrzés: kamerák, mozgás-, és füstérzékelők csatlakoztatásával védi az otthonunkat
  • ingyenes gyermekfelügyelet: a gyermekek hazaérkezését követően áramtalanítva maradnak az elektromos vezetékek az általunk meghatározott helyiségekben
  • a szórakozás új értelmet nyer: otthon bárhonnan elindítható egy kedvenc zene vagy egy film
  • Fényerőszabályzás korlátok nélkül: a világítótestek fényerőszabályzásával nem csak hangulatosabbá tehetjük otthonunkat, de jelentős mennyiségű energiát is megtakaríthatunk ezzel a módszerrel
  • a kényelmen túl ott van az energiatakarékosság és a biztonságosabb környezet. Ez a 3 ok már elegendő, hogy okos házban gondolkodjuk!

Forrás: elkoep.hu

Kapcsolódó cikkek

Betatherm: itthon is erősödik a külföldön már befutott radiátor-gyártó

A nemzetközi sikerek után a hazai piacra is fokozott figyelmet fordít a Betatherm, így a miskolci cég saját fejlesztésű radiátorai itthon is egyre népszerűbbek.

Ilyen volt, ilyen lett sorozat - EGLO

A belvárosi lakás átalakítása során a lámpatestek, fényforrások kiválasztására különösen nagy hangsúlyt helyeztek a tervezők.

EGLO okoslámpa - Több, mint fényforrás: a jövő megoldása a jelenben

Élmény, kényelem és biztonság – mindezeket szavatolják otthonunkban a világhíres osztrák gyártó, az EGLO okoslámpái és fényforrásai.

Modern otthonok világítása – EGLO Frania lámpacsalád

Világítás tekintetében egy modern otthonnak számtalan kihívással kell szembenéznie: energiatakarékosság, hosszú élettartam, megfelelő hatékonyság, könnyű kezelhetőség és esztétikus megjelenés. Azonban ne gondoljuk, hogy ezeknek az elvárásoknak lehetetlen eleget tenni!

Fűtés másképp: LG Therma-V Monobloc-os hőszivattyúk

Az ősz beköszöntével ismét slágertémává válnak az alternatív fűtési megoldások. Manapság számos különféle, a távhőtől és az általános gázos fűtési megoldásoktól eltérő rendszerek is elérhetők a korszerűsítésre, vagy új otthon kialakítására vállalkozók számára.

Lumenet: a világítás itt kezdődik

Amikor lámpát, fényforrást vásárolunk, bőven van mit mérlegelnünk, hiszen a technikai fejlődésnek köszönhetően a világítás az utóbbi időben olyan új funkciókat, szempontokat kapott, melyekkel tisztában kell lennünk ahhoz, hogy jó döntést hozzunk.

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

„Aki olyan mértékű felújításra szánja el magát, mint mi, legjobb, ha a fűtésrendszert egy alapos újragondolásnak veti alá.” Személyes tapasztalatok egy - többé-kevésbé - saját kezűleg végzett felújításról.

Stílushoz hangolt világítás – Inspirációk EGLO lámpa választáshoz

Megfelelő lámpát választani csupán látszólag tűnik egyszerű feladatnak. Már a világítás megtervezése is szakértelmet kíván, ám az út végén vár ránk a kérdés: milyen lámpák illenek az adott helyiségekbe? Hogyan tudjuk ezeket minden szempontnak megfelelően úgy összehangolni a bútorzattal, színekkel, anyagokkal és egymással, hogy a funkció mellett az esztétikum is tökéletesen érvényesüljön? Bemutatjuk, hogyan segít ebben a mára már világmárkát képviselő lámpagyártó és forgalmazó cég az EGLO.

Üzlettervezés mesterfokon: hangulatos és egyedi butik enteriőr

A belső tér praktikus kialakítása, a megfelelő hangulat megteremtése, mely számos egyéb szempont mellett a vásárlást is ösztönzi, az egyik legfontosabb momentuma egy új üzlet megnyitásának. A részletekbe avat be Vermes Dóri, tervező.