Hirdetés

Energiatakarékos világítás gyorsan és egyszerűen – 2. rész

Hogyan–gyorsan–egyszerűen? Hogyan takarékoskodjunk energiával, pénzzel világítástechnikai megoldások segítségével. Gyors és egyszerű megoldások az ELKO EP eszközeivel.

Az előző részben ígérteknek megfelelően bemutatjuk az időzítő eszközök néhány alkalmazását konkrét megoldásokkal. Az intelligens rendszerek mellett hétköznapi, úgynevezett hagyományos villanyszerelési eszközökkel is meg lehet valósítani praktikus, takarékos és nem utolsósorban komfortnövelő vezérléseket. Így a következő részekben három területet felölelve adunk tanácsokat a világításkapcsolásokkal és az időzített vezérlésekkel:

 • hagyományos villamossági eszközök
 • iNELS RF Control vezeték nélküli, rádiófrekvenciás rendszer
 • iNELS Bus System vezetékes intelligens épületautomatizálás

Időzített működések a lakásban hagyományos eszközökkel

Az időzítők használata nagyban képes csökkenteni a lámpák és egyéb fogyasztók felesleges működését. A hagyományos időzítők telepítése elsősorban a kisebb felújítások során jön szóba vagy egyszerűen csak szükség van az „égve felejtés”elleni funkcióra. Egy biztos: jó lenne megúszni a pluszvezetékezést és az azzal járó falvésést. Az előző részben már említett SMR-T típusú többfunkciós időrelé éppen erre a faladatra lett kitalálva:

 • „mini” tokozása miatt a szerelvénydobozban is elfér a hagyományos fali kapcsoló mögött
 • csak 3 vezetéket kell bekötnie a szakembernek, ezért elég a régi kapcsoló vezetékezése, így gyorsan telepíthető
 • megmaradhat a régi kapcsoló, a régi dizájn
 • 9 funkcióból választható ki a szükséges működés

Energiatakarékos világítás gyorsan és egyszerűen – 2. rész
Világítás időzítése a meglévő kapcsoló és vezetékek felhasználásával (1. ábra)

Az időzített világításvezérlés a lakás számos helyiségében jól használható funkció (1. ábra). A kamra, a garázs, a különböző tároló- és mellékhelyiségek legtöbbször csak rövid ideig látogatottak, ezért nagyobb az esélye a világítás bekapcsolva felejtésének. A többfunkciós (multifunkciós) időzítőkkel sok hasznos vezérlési lehetőségekből választhatunk:

 • Nyomógombot használva vezérelhetjük egyszerű időzítéssel a kamra világítását: megnyomva a gombot felkapcsol a lámpa és indul az időzítés, az idő letelte után lekapcsol a lámpa.
 • Megnyomva a gombot felkapcsol a lámpa, és indul az időzítés. Ha időzítés közben nem felejtettük el újra megnyomni a gombot és ezzel lekapcsolni a lámpát, akkor az idő letelte után fog lekapcsolni.
 • Garázsban munkálkodáshoz vagy előszoba takarításnál lehet hasznos funkció az „időtöbbszörözéses” időzítő funkció. A nyomógomb többszöri megnyomására a beállított időzítést többszörözzük, tehát például az 5 percre beállított alapidőzítő gombját 3-szor megnyomva 15 percre növeljük a lámpa világítási idejét, így hosszabb ideig tartó tevékenységet is végezhetünk az időzítő funkció megtartása mellett.

Szellőztető ventilátor

Az időzítések egyik tipikus felhasználása a vécék szellőztető ventilátorainak világításfüggő vezérlése (2. ábra). Az SMR-T típusú időzítővel ez is megvalósítható, igaz, itt már egy plusz vezetékre is szükség van a ventilátor felöl. A többféle üzemmódból a két leggyakrabban használt a következők szerint működik:

 • Bekapcsolásra világít a lámpa, de a ventilátor nem indul el. A lámpa lekapcsolása után elindul a ventilátor, majd a beállított időzítés után leáll.
 • Bekapcsolásra világít a lámpa és elindul a ventilátor is, a lámpa lekapcsolása után a ventilátor tovább működik, amíg az időzítése le nem jár (szellőztetési idő).

Fenti funkciókra más időzítő eszközök is rendelkezésre állnak különböző feladatokhoz, különböző kivitelekben akár különlegesebb vezérlési lehetőségekkel is: CRM-61; CRM-91H; CRM-93H; SMR-B stb.

Energiatakarékos világítás gyorsan és egyszerűen – 2. rész
Szellőztetés világításfüggő időzítése (2. ábra)

Világítás kapcsolása több helyről – impulzusrelékkel vagy időzítőkkel

Egy lámpa több helyről történő kapcsolhatósága nem csak kényelmes, de praktikus és takarékos funkció is. Különösen praktikus ez, ha több be- és kijárata van például a nappalinak, hiszen így bárhonnan fel- és lekapcsolhatjuk a világítást. Lépcsőknél szinte elengedhetetlen funkció. A takarékosság olyan apróság miatt is felmerülhet, hogy nem kapcsoljuk le a világítást, ha csak öt percre távozunk egy helyiségből, mert a szoba másik végén van a kapcsoló, de ha minden közlekedési irányból lehet kapcsolni, akkor nem kerül nagy fáradtságba a művelet (mondhatjuk: ennyi mozgás kell… mégsem mindig tesszük meg). A már–már elavultnak is tekinthető váltó- és keresztkapcsolók használata helyett előtérbe került az úgynevezett impulzusrelék beépítése, ugyanis leegyszerűsödik a vezérlés vezetékezése, egyszerű nyomógombokkal működtethető a világítás. Az ELKO EP impulzusrelék (MR-41; MR-42) elektronikus eszközök, amelyek előnye az elektromechanikus típusokkal szemben a csendes, szinte hangtalan működés – átkapcsoláskor nem hallható nagy csattanás.

Hogy kerülnek szóba az impulzusrelék az időzítők használatakor?

A válasz egyszerű: az időzítőket is lehet több helyről működtetni. A feltétel az, hogy az időzítőt ne kapcsolóval vezéreljük (mint például a 2. ábrán), hanem nyomógombbal (persze a funkciókat ehhez kell igazítani). Az ok, hogy a kapcsoló „úgy marad”, be- vagy kikapcsolva és a bekapcsolt helyzet nem engedi a másik kapcsoló működését, hiszen már be van kapcsolva. A nyomógomb viszont elengedés után mindig visszaáll alaphelyzetbe. Az eszköz bemenetére több, eszköztől függően akár 50–100 nyomógombot is beköthetünk, így minden csatlakoztatott gombbal működtethető a fényforrás. Lehetőség van irányfénnyel ellátott nyomógombok használatára is.

A következő részben a rádiófrekvenciás kapcsolásokról, időzítésekről mutatunk be konkrét alkalmazási lehetőségeket rövid leírással.

Forrás: Elko EP

Energiatakarékos világítás gyorsan és egyszerűen – 2. rész

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

Lehet-e a lakásszerelvény látványelem? A válaszunk: igen

A lakásszerelvényektől – mint bármelyik berendezési tárgytól - elvárható, hogy harmonizáljanak otthonunk stílusával, színvilágával, uralkodó anyagaival. Sőt, lehetnek akár az adott helyiség látványelemei is.

Vírus veszély! Az intelligens otthonokat vezérlő szoftverek is célponttá válhatnak

Néhány hete egy újonnan felbukkanó zsaroló vírus tartotta rettegésben világot, nem ok nélkül. Több ország egészségügyi vagy kormányzati rendszerét támadta és bénította meg napokra. Sajnos az okos otthonok sem immunisak az eféle vírusokra, előbb-utóbb a támadások célpontjaivá válhatnak.

Gondolkodó, gondoskodó otthon

Hazaérve felkapcsoljuk a lámpát, magasabbra állítjuk a fűtést vagy a klímát, elindítjuk a mosógépet, majd egy kávét főzünk. Most képzeljük el, hogy mire a lakásba lépünk, mindez már működik. Ezt tudja az intelligens ház.

EGLO lámpakínálat felsőfokon

Az EGLO egyedülálló szolgáltatásokkal és szokatlanul gazdag kínálattal áll a vásárlók rendelkezésére. Szinte minden megtalálható, amit a világítással kapcsolatban keresünk: kül- és beltéri lámpák különféle stílusban, technikai újdonságok, különleges fényforrások és tartozékok. Az EGLO közel 7000 darabos évente megújuló kollekciójának számos terméke elérhető az EGLO Bemutatótermeiben és Lámpaszalonjaiban, valamint az országszerte megtalálható EGLO SHOP in SHOP partnerüzletekben.

Lumenet: a világítás itt kezdődik

Amikor lámpát, fényforrást vásárolunk, bőven van mit mérlegelnünk, hiszen a technikai fejlődésnek köszönhetően a világítás az utóbbi időben olyan új funkciókat, szempontokat kapott, melyekkel tisztában kell lennünk ahhoz, hogy jó döntést hozzunk.

Lehet-e megtérülő befektetés az okosotthon? A válaszunk: igen

A háztartások számára a legnagyobb kiadást a lakás üzemeltetése jelenti. Éppen ezért, ha lehetőség adódik arra, hogy ebből a költségből lefaragjunk, érdemes élnünk ezzel. Mutatjuk hogyan.

12 fontos dolog, melyekről felújítás előtt a villanyszerelővel beszélnünk kell

Egy általános összefoglalóban tekintsük át, hogy egy régi építésű családi ház villamos felújításánál mire figyeljünk, miről beszélgessünk el a kivitelezővel. Egy felújításnál ugyanis nem készülnek villamos tervek, így a helyszíni felmérés során tudjuk megadni igényeinket.