Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Energiatakarékos világítás gyorsan és egyszerűen – 1. rész

Hogyan–gyorsan–egyszerűen? Hogyan takarékoskodjunk energiával, pénzzel világítástechnikai megoldások segítségével. Gyors és egyszerű megoldások az ELKO EP eszközeivel.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Sokan gondolkodunk a hagyományos izzók kiváltásán, hiszen kis hatásfokuk miatt nem sok idejük van már hátra ezeknek a fényforrásoknak. Biztosan sokan vásároltak már például kompakt fénycsövet vagy éppen LED-lámpát, hogy elinduljon vagy tovább haladjon az energiatakarékosság és a környezettudatosság útján.

Bárhogy is van, tudni kell, hogy nem csak a takarékos, alig fogyasztó fényforrás kiválasztásával kímélheti pénztárcáját, hanem annak használatával is, amely alapvetően két irányból közelíthető meg:

  • A fényforrás élettartamának (maximális üzemórájának) hatékony hasznosítása
  • A fényforrás fényerősségének szabályzása az egyes élethelyzetekhez igazítva

A fényforrás élettartamának hatékony hasznosítása

Itt főleg a tipikus égve felejtésre gondolunk. A világítások kapcsolgatásának rosszul berögződött szokásait nehéz elhagyni, mert sokszor hangulatfüggő a figyelmünk. Minden fényforrás rendelkezik gyárilag megadott üzemórával, ami például a LED-lámpáknál elég magas érték, de az égve felejtés feleslegesen növeli ezt a „számlálót”, ami azt jelenti, hogy a LED-lámpa árában megfizetett hosszabb élettartamot nem a rendeltetésnek megfelelően használjuk ki. A megoldást a hétköznapokat nem zavaró automatizmusok, praktikus működések, időzítések, jelenlét érzékelések beépítése jelentheti – ezt nyújtja többek között például az intelligens ház is (iNELS BUS System). Persze az egyszerű égve felejtés akár egy időrelével is megoldható, ilyen például a szakember által gyorsan telepíthető SMR-T típus).

Gyors és egyszerű világítástechnikai megoldások az ELKO EP eszközeivel
Kapcsoló alá szerelhető multifunkciós időrelé

A fényforrás fényerősségének szabályzása

A fényerőszabályzás szintén pénztárcakímélő megoldás. Visszahat az előző pontban említett üzemidőre, ugyanis az üzemórát teljes fényre adják meg. Ha a fényforrást szabályozni lehet, és például tévénézéshez elég, ha 20 százalékon üzemel, akkor belátható, hogy kíméletesebben üzemeltetjük, mintha 100 százalékon világítana, tehát így növelhető az üzemeltetési idő (nem az üzemidő!).
Sajnos ez a növekedés nem arányos, de nem is elhanyagolható, hiszen elképzelhető, hogy az egyébként például 3 évig üzemelő fényforrás, akár több hónappal is tovább világíthat a szabályzásnak köszönhetően. Nem utolsó szempont, hogy a szabályzással kevesebb áram is fogy – persze csak, ha használjuk is a szabályzót, és nem állandóan 100 százalékon fénylenek a lámpák.

További előny lehet a hálózat felől érkező túlfeszültség impulzusokkal szembeni „védelem”, ami abból adódik, hogy a például 70 százalékon működő fényforrásra a túlfeszültségből is csak kisebb rész kerül. A félreértések elkerülésére a „védelem” szó idézőjele arra utal, hogy a fényerőszabályzók nem helyettesíthetik és nem is helyettesítik a túlfeszültség elleni védelmeket.

Gyors és egyszerű világítástechnikai megoldások az ELKO EP eszközeivel
Vezeték nélküli vezérlés az iNELS RF Control rendszerrel

A cikksorozat következő részeiben a fenti gondolatokra konkrét megoldásokat mutatunk be az ELKO EP vállalat hagyományos, vezeték nélküli és intelligens épületautomatizálási rendszereinek alkalmazásával. A megoldások többsége villamossági szakembert igényel, de találkozhat olyan eszközökkel is, amelyek különösebb szakmai hozzáértés nélkül, „laikusként” is telepíthetők.

Forrás: ELKO EP

Takarékosság a világítással, Elko EP

Népszerűek a témában

Okosotthon: egy szinttel feljebb az energiatakarékosságban

Mit jelent az okosotthon?

Miért a Ksenia okosotthont érdemes választani?