Vékony, megformázott, exkluzív…A bécsi Könyvtár és Tanulóközpont épülete

A bécsi Közgazdaság-és Gazdálkodástudományi Egyetem Könyvtárának és Tanulóközpontjának homlokzata FiberC betonburkolattal készült – a Zaha Hadid által tervezett bécsi épület üvegszál erősítésű beton burkolati elemek uralják.

A bécsi Közgazdaság – és Gazdálkodástudományi Egyetem 90 000 m2-es területének középpontjában létesült Könyvtár és Tanulóközpont épületét Zaha Hadid tervezte. Az épület egymásba kapcsolódó két fő részét összetéveszthetetlenné teszi a megjelenés: a fekete a nyilvános tér és a fehér a magántér. Az építész üvegszál erősítésű betonelemeket választott a homlokzat megkülönböztető anyagaként.

FiberC betonburkolat a homlokzaton

A pályázatot az osztrák Rieder Csoport nyerte el a FiberC homlokzatburkolati elemeivel. A több színben kivitelezett, beton megjelenésű, 13 mm vékony üvegszálas elemek mindenben megfeleltek a sztárépítész elvárásainak, ideértve az esztétikát, az anyagminőséget és azt a kihívást is, hogy az enyhén ívelt épület görbületét ívelt elemekkel kivitelezzék.

A bécsi Könyvtár és Tanulóközpont

Az új egyetemváros 25 ezer hallgatónak

Mivel a Bécsi Közgazdász Gazdálkodástudományi Egyetem kinőtte korábbi épületét, az egyetem úgy döntött, hogy a Szövetségi Ingatlanfejlesztő Társasággal együttműködésben teljesen új egyetemvárost épít. A több mint 10 000 m2 hasznos alapterületű új gazdaságtudományi egyetemet 24 000 hallgatóra és 1800 alkalmazottra tervezték. Az egyetem épület a 2013/2014. tanév téli félévében nyílt meg.

A terv koncepciója

A Zaha Hadid és társa, Patrik Schumacher által alkotott tervet Hadid hamburgi irodájában dolgozta ki és valósította meg a Cornelius Schlotthauer projektvezető által irányított csoport.
Schumacher szerint az Központi Könyvtár és Tanulóközpontot (Library Center, LC), „olyan városi épületként képzeltük el, amely a környező házakra utal”. A koncepció alapja az volt, hogy a „végigsétálható parkként” megálmodott és a fő tervben szereplő közterületeivel és közlekedési útvonalaival összekapcsolódó egyetemváros az LC-be integrálódjon, és harmadik dimenzióba bővüljön az épület íveinek alkalmazásával. Az eredmény két, összekapcsolódó építmény lett, és a közöttük lévő tér olyan kanyonszerű átriumként biztosítja az összekötést, amely az egész épületen áthúzódik.

A bécsi Könyvtár és Tanulóközpont épülete

A felfelé irányuló mozgás dinamikája a központi térre néző, több mint 28 méter magas déli könyvtárban csúcsosodik ki, amely több mint 16 méterrel magasodik a 35 fokban kinyúló bejárati homlokzat fölé. A látogatók közvetlenül az átriumba lépnek be, amely egy többemeletes, impozáns méretű nézőtérként az épület kommunikációs központját és szívét alkotja. A teljes könyvtári szárny alaprajza egy elnyújtott nyolcas.

A Zaha Hadid által kedvelt betonhatás

A betonhatás fontos szerepet játszott a homlokzat meghatározásában. A homlokzatra több mint 6100 m2 üvegszálas homlokzati elem került fel, melyeket a nemzetközi Rieder Csoport gyártott. Az üvegszálas betonelemek számos dizájnlehetőséget kínálnak az egyenletes színezésnek, illetve az anyag két vagy három dimenziójában alakíthatóságának köszönhetően. A karcsú 13 mm vékony elemeket még a gyártás során színezték, nem pedig utólag. Ezen kívül a durva, homokfúvott felület különleges mélységet és egységes küllemet kölcsönöz a homlokzatnak, és ellenáll az öregedési folyamatnak.

A bécsi Könyvtár és Tanulóközpont épülete

Az a tervezési koncepció, hogy a földszint vízszintes közlekedési irányait hajlítással a harmadik dimenzióba bővítik, jól látszik a homlokzat különböző szalag-és uszonyformákkal tagolt kivitelezéséből. Az összes zárt nagy felület függönyszerű, hátul átszellőztetett homlokzattal készült, és üvegszálas betonelemek borítják. Ehhez 3600 x 1200 mm szabványméretű üvegszálas elemeket használtak. A vízszintes és ferde szalagok átmeneti területén különösen nagy, akár 4200 mm hosszúságú elemekre volt szükség. A nagy elemméret és az illeszkedések ebből eredő kis aránya igen nagyvonalú megjelenést ad az épületnek.

A bécsi Könyvtár és Tanulóközpont. Zaha Hadid tervei alapján

Az LC megnyitásával a Bécsi Közgazdaság-és Gazdálkodástudományi Egyetem a maga nemében az egyik legkorszerűbb és leghaladóbb épülettel büszkélkedhet. A homlokzat kivitelezése és anyaga hozzájárul ahhoz, hogy az LC az egyetemváros központi találkozóhelye legyen.

Lambda Systeme Kft.
www.lambda.hu 

 | 
Kapcsolódó cikkek

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Otthonfelújítási támogatástól az építőanyag vásárlásig – Ezentúl mindezt egy helyen intézhetjük!

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Kézzel fogható és lábbal járható az „életre kelt” kertépítő katalógus

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Fürdőszobatrendek, melyeket érdemes követni 2021-ben

5 ok, miért a Természetes Kő a legjobb választás otthonunk díszítéséhez

Mennyit spórolhatunk a Homeinfo Kedvezmény Hetek kuponjaival? Íme, egy példa arra, hogy elég sokat!

Megéri az árát? Mit kell tudnunk a minőségi lakberendezési termékekről?

Izgalmas részletek egy étterem belső átalakításakor – Mihálydeák Krisztina lakberendező munkája

2021 színei: napsárga és nyugtató szürke. Inspiráló párosítás, melytől otthonunk is frissebbnek hat

Mire figyeljünk, ha kőburkolatot vásárolunk?

Hidegburkolatok: színek, formák és felületek változatossága, különleges méretek – Mit találunk a kínálatban?

Az EQUITONE pályázata az építészek és építészhallgatók számára - A hangsúly idén is az anyag kreatív felhasználásán van

Hajdúszoboszlón épül a világ egyik legmodernebb betoncserépgyára

Ragyogó tisztaság kültéren is – okosvezérléssel

112 dekor és széles szaniter választék az eredménye a REHAU és a Hyundai összefogásának

Virtuálisan is látogathatók az Aqualand bemutatótermei

Vásárlási listák
További vásárlási listák