Hirdetés

WC-tartály javítása házilag

Ha elromlott a WC-tartály ügyes kezűek házilag, saját maguk is megjavíthatják. Hogy milyen alkatrészre van szükség, azt egyszerűen megállapíthatják a tartály „robbantott” ábrájáról.

Kis gyakorlattal és néhány alapvető szerszámmal bárki hozzáfoghat a WC-tartály megjavításához. Előbb azért tudni kell mi is romlott el, és ahhoz milyen alkatrészekre van szükség. Szerencsére az Interneten szinte minden információ megtalálható. A megfelelő alkatrészek kiválasztásához nagy segítséget jelent a szaniteráruház „robbantott” ábrája.

A „robbantott” ábrát itt próbálhatja ki.

WC-tartály javítása házilag

A vécétartály több helyen is elromolhat:

  • tető
  • nyomógomb
  • töltőszelep
  • öblítőcső
  • tömítés

A nyomógombos wc tartály nem tartozik a legbonyolultabb szerkezetek közé, szerelése akár házilag is elvégezhető, feltéve, ha van otthon megfelelő alkatrész vagy sikerül azt beszereznünk. Az alkatrészek utánpótlásáról mindig érdeklődjünk a kereskedőnél, ahol a tartályt vásároltuk. Fontos tudni, hogy a wc tartályok felépítése – márkától függetlenül – hasonlít egymásra. Leggyakrabban a leeresztő szelep vagy a beeresztő szelep lehet a hiba forrása.

Mikor kell szerelni a wc tartályt?

  • ha a tartályból folyamatosan folyik vagy szivárog a víz a wc csészébe
  • hiába telt meg a tartály, a víz mégsem zár el
  • túl lassan tölt a tartály
  • nem működik a nyomógomb
  • vízszivárgást tapasztalunk a tömítésnél

A folyamatos vízszivárgást két dolog okozhatja:

1. A beeresztő szelep meghibásodott. Erről úgy győződhetünk meg, hogy elzárjuk a tartályba folyó víz szelepét. Ha a szivárgás ettől megszűnik, akkor a beeresztő szelep a hibás. 2. A leeresztő szelep tömítése okozza a hibát. Ha a víz szelep elzárása után továbbra is tapasztaljuk a szivárgást, akkor a leeresztő szelep tömítése elhasználódott, így folyamatosan szivárog mellette a víz. Ekkor szükségessé válik a tömítés cseréje.

Ha azt tapasztaljuk, hogy tartály folyamatosan tölt, annak oka a beeresztő szelep meghibásodása. Ekkor be kell állítani a tartályban lévő úszót, mely elzárja a szelepet. Viszont valószínű, hogy a szelepet is cserélni kell.

Ha a wc csésze és tartály között tapasztalunk szivárgást, akkor a tömítést kell kicserélni. Ha a tartály lassan tölt, a hiba okozója a beeresztő szelep dugulása lehet. Ekkor ki kell szedni a beeresztő szelepet és teljesen szét kell szedni, az alkatrészeket megtisztítani és összeszerelni. Ha a hiba ezután is fennáll, a beeresztő szelepet kell kicserélni. A lassú töltést okozhatja az alacsony víznyomás is, erről győződjünk meg a szerelés előtt.

A nyomógombos wc tartályban a gomb is meghibásodhat, valamelyik alkatrész eltörhet a gombban, ekkor szükségessé válhat a csere.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

Lakásfelújítás saját kezűleg – A hungarocell csodája

A felújítás során használt egyik leghasznosabb anyag a polisztirol. Egyszerű vele bánni, díszít, és – köznapi nevén – a hungarocell még szigetel is egyben.

Karácsonyi szalvétagyűrű saját kezűleg

Készítsen édességre emlékeztető szalvétagyűrűket karácsonyra saját kezűleg! A karácsonyi asztal dísze lesz, vagy ajándékba is adható a magunk által készített a szalvétagyűrű.

Gravírozás saját kezűleg

A gravírozás sokkal könnyebb feladat, mint elsőre gondolnánk. Könnyen készíthetünk személyes ajándékot szeretteinknek: névre szóló gravírozott poharat, üveget vagy épp fűszertartót.

Lakásfelújítás saját kezűleg – Ne féljünk belevágni!

Rengeteg pénzt takaríthatunk meg, ha a felújítás során egyes munkálatokat magunk végzünk el saját kezűleg. A szakember munkája csakis akkor kifizetődő, ha jó minőséget nyújt. Nem egyszerű feladat már a lakásfelújítás első lépése sem, a bontás.

Madáretető, madárodú saját kezűleg

Nyáron nehéz elképzelni a téli zord napokat, mégis ilyenkor érdemes madáretetőt, madárodút készíteni a madaraknak, hogy élelmet és védelmet találjanak kertünkben.

Fotel vintázs bőröndből saját kezűleg

Nézzen körül a padlásán vagy a bolhapiacon, hogy megtalálja a megfelelő bőröndöt, amelynek nemcsak új külsőt, de új szerepet is adhat.

Fogas a gyerekszobába saját kezűleg

Csináld magad: készítsen egyszerű, és biztos lábakon álló fa formájú ruhafogast, amelyen a levelek helyén kabátokat, táskákat és játékokat is tárolhat.