Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

WC-tartály javítása házilag

Ha elromlott a WC-tartály ügyes kezűek házilag, saját maguk is megjavíthatják. Hogy milyen alkatrészre van szükség, azt egyszerűen megállapíthatják a tartály „robbantott” ábrájáról.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Kis gyakorlattal és néhány alapvető szerszámmal bárki hozzáfoghat a WC-tartály megjavításához. Előbb azért tudni kell mi is romlott el, és ahhoz milyen alkatrészekre van szükség. Szerencsére az Interneten szinte minden információ megtalálható. A megfelelő alkatrészek kiválasztásához nagy segítséget jelent a szaniteráruház „robbantott” ábrája.

A „robbantott” ábrát itt próbálhatja ki.

WC-tartály javítása házilag

A vécétartály több helyen is elromolhat:

  • tető
  • nyomógomb
  • töltőszelep
  • öblítőcső
  • tömítés

A nyomógombos wc tartály nem tartozik a legbonyolultabb szerkezetek közé, szerelése akár házilag is elvégezhető, feltéve, ha van otthon megfelelő alkatrész vagy sikerül azt beszereznünk. Az alkatrészek utánpótlásáról mindig érdeklődjünk a kereskedőnél, ahol a tartályt vásároltuk. Fontos tudni, hogy a wc tartályok felépítése – márkától függetlenül – hasonlít egymásra. Leggyakrabban a leeresztő szelep vagy a beeresztő szelep lehet a hiba forrása.

Mikor kell szerelni a wc tartályt?

  • ha a tartályból folyamatosan folyik vagy szivárog a víz a wc csészébe
  • hiába telt meg a tartály, a víz mégsem zár el
  • túl lassan tölt a tartály
  • nem működik a nyomógomb
  • vízszivárgást tapasztalunk a tömítésnél

A folyamatos vízszivárgást két dolog okozhatja:

1. A beeresztő szelep meghibásodott. Erről úgy győződhetünk meg, hogy elzárjuk a tartályba folyó víz szelepét. Ha a szivárgás ettől megszűnik, akkor a beeresztő szelep a hibás. 2. A leeresztő szelep tömítése okozza a hibát. Ha a víz szelep elzárása után továbbra is tapasztaljuk a szivárgást, akkor a leeresztő szelep tömítése elhasználódott, így folyamatosan szivárog mellette a víz. Ekkor szükségessé válik a tömítés cseréje.

Ha azt tapasztaljuk, hogy tartály folyamatosan tölt, annak oka a beeresztő szelep meghibásodása. Ekkor be kell állítani a tartályban lévő úszót, mely elzárja a szelepet. Viszont valószínű, hogy a szelepet is cserélni kell.

Ha a wc csésze és tartály között tapasztalunk szivárgást, akkor a tömítést kell kicserélni. Ha a tartály lassan tölt, a hiba okozója a beeresztő szelep dugulása lehet. Ekkor ki kell szedni a beeresztő szelepet és teljesen szét kell szedni, az alkatrészeket megtisztítani és összeszerelni. Ha a hiba ezután is fennáll, a beeresztő szelepet kell kicserélni. A lassú töltést okozhatja az alacsony víznyomás is, erről győződjünk meg a szerelés előtt.

A nyomógombos wc tartályban a gomb is meghibásodhat, valamelyik alkatrész eltörhet a gombban, ekkor szükségessé válhat a csere.

Népszerűek a témában

Csökkentsük a vízömlés okozta károkat rádiós vízérzékelővel!