Víztakarékos vécétartályok

A víz egyre nagyobb értéket képvisel, és az ára is folyamatosan nő. Mi pedig ivóvízzel öblítjük a vécéket, legalább próbáljunk meg takarékoskodni vele. Szerencsére egyre inkább terjed a víztakarékos vécétartályok használata.

A fűtés- és villanyszámla mellett nem kevés pénzt emészt fel havonta a víz- és csatornadíj is. A rezsiköltségek csökkentése érdekében a vízhasználatra is oda kell figyelni, a víztakarékos vécétartályok is hozzájárulnak a fogyasztás mérsékléséhez.
A falon kívüli, illetve a falba építhető víztakarékos vécétartályok piacán a svájci Geberit nevéhez fűződik a múlt század elején az első vízöblítéses tartály gyártása – mondta Alle László, a cég projekt munkatársa. Az első falba rejtett öblítőtartály pedig 1964-ben jelent meg a piacon.

Víztakarékos vécétartályok

A víztakarékos vécétartályokban az öblítőszelep működtetése történhet egy vagy két billentyű segítségével. Az utóbbinál a vízmennyiség a kisöblítésnél 3–4 liter, amíg a nagyöblítés ma már 4,5–6–7,5 liter értékekre állítható. Az egybillentyűs változatot azoknak ajánlják, akik maguk akarják meghatározni az öblítővíz mennyiségét. A tapasztalat azt mutatja, hogy a középületekben – ahol külön férfi és női mosdó is van – a hölgy vécében a kisöblítés minimum mennyiségét érdemes 4,5 literre állítani.

Víztakarékos vécétartályok

A cég a mozgássérültekre is gondolt, részükre fejlesztette ki a villanykapcsolókhoz hasonló távműködtetőt – áram nem szükséges hozzá –, amelynek segítségével működtetni lehet az öblítő szelepet.

Alle László hozzátette, az épületminősítéseknél a víztakarékossággal is sok pontot lehet szerezni, s előfordul, hogy az öblítővíz legnagyobb mennyiségét 4,5 literre szeretnék beállítani. Azonban ez régi csatornarendszerre illesztés esetében veszélyforrás lehet, mivel állandó dugulás alakulhat ki.

Víztakarékos vécétartályok

Falon kívüli tartályok is széles választékban kaphatók. A termékpaletta két nagy csoportra osztható. A svájci gyártású tartályok listaára 15–30 ezer forint között mozog, a fehér színű mindig a legolcsóbb. De kaphatók tízezer forint alatt is tartályok – különböző nagyságban, formában. Van például olyan, amelyikbe a háziasszonyok a fertőtlenítő tablettát is biztonságosan adagolhatják.

Víztakarékos vécétartályok

A’90-es évek közepén terjedt el itthon a falba szerelhető öblítőtartályok használata. Az első megrendelők az irodaházak, gyorséttermi láncok, kulturális intézmények építtetői voltak. Ma már a magán megrendelői körben is keresett terméknek számítanak, sok újépítésű lakásban, családi házban találkozhatunk ezzel a megoldással. Régi épületekben sem kizárt a telepítése, ha nincsenek kizáró műszaki akadályok. A falba szerelhető tartályok nem csak esztétikusak, a vécéhelyiség tisztán tartása is egyszerűbb feladat. Aki ebben a megoldásban gondolkodik, annak több pénzt kell szánnia az ügyletre. A falba építhető tartály átlagos listaára elérheti a 60 ezer forintot is, a nyomólap – többféle méretben, anyagban, színben kapható – ára is 10 ezer forintnál kezdődik, s akkor még számolnunk kell a kőműves munkadíjával is.

Kapcsolódó cikkek

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

A térkő tavaszi tisztítása, felújítása

A növényápolás mellett a tavaszi kerti munkák része a díszburkolat, a térkő felújítása, gondozása. Ha hosszú ideig szeretnénk gyönyörködni a lerakott térburkolatban, akkor szenteljünk időt a térkövek rendszeres karbantartására.

Földházak

Földházak a földréteggel fedett épületek, előnyeik közé tartozik az energiatakarékos a fenntartásuk, hogy belső klímájuk állandó, és beolvadnak a természetes környezetbe.

Szempontok a kémény kiválasztásához

Milyen az ideális kémény? Érdemes alaposan körülnézni a kémény kiválasztása előtt építkezés, felújítás, fűtéskorszerűsítés vagy épp tetőtér-beépítés során. A készkémény, elemes kémény, szerelt kémény mára általánossá vált, mivel számos előnnyel bír a falazott kényekhez viszonyítva.

Készkémény, elemes kémény, szerelt kémény

Több dolgot is végig kell gondolni a kéménnyel kapcsolatban építkezés, felújítás, fűtéskorszerűsítés vagy épp tetőtér-beépítés során. A legfontosabb szempont a biztonság, ezt szorosan követi az energiatakarékosság.

Közös tulajdon 4. – A kötelezettségek

A közös tulajdon esetén is igaz, hogy a tulajdonosokat a tulajdonukat képező dologgal kapcsolatban kötelezettségek is terhelik. A dolog fenntartásával járó és a dologgal kapcsolatos egyéb kiadások, a közös tulajdoni viszonyból eredő kötelezettségek mértékét is a tulajdoni hányad határozza meg.

Megváltozott a Gázipari Műszaki Biztonsági Szabályzat

Megváltozott a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról szóló rendelet és a Gázipari Műszaki Biztonsági Szabályzat.

Építési hibák – fűtéstervezés

Lakásunk, házunk fűtésének kiépítésekor, felújításakor a tervezéshez feltétlenül épületgépész szakember segítségét kell kérni, aki szakszerű számítások alapján tesz javaslatot az új fűtési rendszerre, a kéményre, a fűtőtestek elhelyezésére. A tervezéskor évtizedekre eldőlhet, hogy mennyi energiát kell a fűtésre fordítanunk.