Víztakarékos vécétartályok

A víz egyre nagyobb értéket képvisel, és az ára is folyamatosan nő. Mi pedig ivóvízzel öblítjük a vécéket, legalább próbáljunk meg takarékoskodni vele. Szerencsére egyre inkább terjed a víztakarékos vécétartályok használata.

A fűtés- és villanyszámla mellett nem kevés pénzt emészt fel havonta a víz- és csatornadíj is. A rezsiköltségek csökkentése érdekében a vízhasználatra is oda kell figyelni, a víztakarékos vécétartályok is hozzájárulnak a fogyasztás mérsékléséhez.
A falon kívüli, illetve a falba építhető víztakarékos vécétartályok piacán a svájci Geberit nevéhez fűződik a múlt század elején az első vízöblítéses tartály gyártása – mondta Alle László, a cég projekt munkatársa. Az első falba rejtett öblítőtartály pedig 1964-ben jelent meg a piacon.

Víztakarékos vécétartályok

A víztakarékos vécétartályokban az öblítőszelep működtetése történhet egy vagy két billentyű segítségével. Az utóbbinál a vízmennyiség a kisöblítésnél 3–4 liter, amíg a nagyöblítés ma már 4,5–6–7,5 liter értékekre állítható. Az egybillentyűs változatot azoknak ajánlják, akik maguk akarják meghatározni az öblítővíz mennyiségét. A tapasztalat azt mutatja, hogy a középületekben – ahol külön férfi és női mosdó is van – a hölgy vécében a kisöblítés minimum mennyiségét érdemes 4,5 literre állítani.

Víztakarékos vécétartályok

A cég a mozgássérültekre is gondolt, részükre fejlesztette ki a villanykapcsolókhoz hasonló távműködtetőt – áram nem szükséges hozzá –, amelynek segítségével működtetni lehet az öblítő szelepet.

Alle László hozzátette, az épületminősítéseknél a víztakarékossággal is sok pontot lehet szerezni, s előfordul, hogy az öblítővíz legnagyobb mennyiségét 4,5 literre szeretnék beállítani. Azonban ez régi csatornarendszerre illesztés esetében veszélyforrás lehet, mivel állandó dugulás alakulhat ki.

Víztakarékos vécétartályok

Falon kívüli tartályok is széles választékban kaphatók. A termékpaletta két nagy csoportra osztható. A svájci gyártású tartályok listaára 15–30 ezer forint között mozog, a fehér színű mindig a legolcsóbb. De kaphatók tízezer forint alatt is tartályok – különböző nagyságban, formában. Van például olyan, amelyikbe a háziasszonyok a fertőtlenítő tablettát is biztonságosan adagolhatják.

Víztakarékos vécétartályok

A’90-es évek közepén terjedt el itthon a falba szerelhető öblítőtartályok használata. Az első megrendelők az irodaházak, gyorséttermi láncok, kulturális intézmények építtetői voltak. Ma már a magán megrendelői körben is keresett terméknek számítanak, sok újépítésű lakásban, családi házban találkozhatunk ezzel a megoldással. Régi épületekben sem kizárt a telepítése, ha nincsenek kizáró műszaki akadályok. A falba szerelhető tartályok nem csak esztétikusak, a vécéhelyiség tisztán tartása is egyszerűbb feladat. Aki ebben a megoldásban gondolkodik, annak több pénzt kell szánnia az ügyletre. A falba építhető tartály átlagos listaára elérheti a 60 ezer forintot is, a nyomólap – többféle méretben, anyagban, színben kapható – ára is 10 ezer forintnál kezdődik, s akkor még számolnunk kell a kőműves munkadíjával is.

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák