Hirdetés

Konyhai páraelszívók típusai – Milyet válasszunk?

Azt gondoljuk, hogy mindent tudunk a páraelszívókról, hiszen elég gyakran találkozunk ilyen berendezésekkel ismerőseink konyhájában, vagy az üzletek kínálatában. Mielőtt azonban az új konyhabútorunkhoz beszereznénk egyet, nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, milyen páraelszívók léteznek és számunkra melyik lenne az ideális.

 

Elhelyezését tekintve alapvetően két típus a legismertebb: a fali és a sziget elszívók. Vannak még egyéb különleges elhelyezésűek, melyeket majd külön bemutatunk.

Fali elszívók - Közvetlenül a falra, vagy a konyhabútor felső eleme alá is szerelhetők.

Hagyományos páraelszívó

A hagyományos konyhai páraelszívó a legegyszerűbb típus és ára is kedvező. Általában lapos doboz formájú, az első részén kis lejtővel, esetleg felcsapható üveg légterelővel. Kivitelük többnyire fehérre festett, de vannak rozsdamentes kivitelűek is, ezek tudásban is jobbak. Általában rostos papírszerű szűrővel rendelkeznek, amelyet viszonylag gyakran, használattól függően 2-3 havonta cserélni kell, de van pár fémszűrős és szénszűrős kivitelű is. Ez utóbbi keringető üzemmódban is használható. Közvetlenül, önállóan a falra csavarozható, de szekrényelem alá is szerelhető, csak a megfelelő levegő‑kivezetést kell kialakítani. Kisméretű, kis költségvetésű konyhákhoz ajánlott, elszívó teljesítményük is szerény, 100‑400 m3/h között van.

Konyhai páraelszívó

Kürtős páraelszívók

Talán a legismertebb típus, vásárláskor a legszélesebb választékot is itt találjuk. A neve is mutatja, hogy fém‑lemez kürtő adja a szerkezetet, alul általában piramis forma, melyre felül csatlakozik egy hasáb, vagy henger, mely tartalmazza a motort, a szűrőket a világítást és a vezérlést.
Közepes, vagy a nagyobb konyhákba ajánlható, ahol két felső szekrény közé szerelve a dekoratív megjelenés biztosítható. De önállóan is felszerelhető egy tűzhely fölé a falra.
A különféle gyártmányok ma már nagy formai változatosságot mutatnak, mint szögletes, sokszög, félkör, ovális és ezen belül csupa fém, fém‑üveg, és csupa üveg ernyőkkel és egyéb rafinált formai megoldásokkal találkozunk.

Konyhai páraelszívó

Az elszívó teljesítmény is nagyon tág határok között, akár 500 m3-től az 1000 m3 felett is fellelhetők. Ennek megfelelően különféle típusú, erősségű szimpla vagy kettős turbina motorokkal.

A kürtős páraelszívókhoz lehetőség szerint mindig levegő kivezetést kell biztosítani, megfelelő csövezést szükséges kiépíteni. Végső esetben alkalmazzuk a szénszűrős megoldást. Egyes gyártmányok kaphatók külső motoros változatban is. Standard méretekben kaphatók, ha nem is minden típus, többnyire 50, 60, 80, 90, 100, 120 cm szélességben.

 

Kihúzható, teleszkópos páraelszívók

Eléggé keresett, és nagyon praktikus típus, részben az ára, a helytakarékossága, helykihasználása és könnyű beépíthetősége miatt. Ha nincs rá szükség, be lehet tolni a szűrő fiókot, így elkerülve a kellemetlen lefejelést is. Ezeket a páraelszívókat egy egyszerű konyhaszekrény felső elemébe lehet beépíteni. Általában közepes teljesítményű 1 vagy 2 motorral vannak szerelve, mechanikus vezérléssel, normál égős világítással. Létezik azonban motoros teleszkóp mozgatású, és digitális érintő vezérlésű is. Szerelhetők csöves kivezetéssel a szabadba, de keringetős, szénszűrős megoldással is. Teljesítményük motortól függően 500‑800 m3/h teljesítményű változatban is.

Konyhai páraelszívó

Aláépíthető páraelszívók

Ezeket a páraelszívókat egy meglévő, tulajdonképpen álkürtőbe lehet beépíteni. Maga a kürtő ahova az elszívó alulról beépítésre kerül, nagyon sok -féle formai változatot mutathat, a bútor stílusának megfelelően. Általában a rusztikus, vidékies tanyakonyha stílusú berendezésekhez alkalmazzák. A kürtő készülhet leginkább gipszkartonból, fémlemezből, de fából is, vagy ezeket kombinálva. Különféle fa vagy kerámia, csempe szegélyekkel, öntött, kovácsoltvas díszítésekkel is. Az álkürtő tetszőlegesen festhető, vagy mintákkal díszíthető.

Konyhai páraelszívó

Maga az elszívó szerkezetileg és műszaki tartalomban a teleszkópos változathoz hasonlít, csak nincs kihúzható, mozgatható elem, de erősebb motorral rendelkezik. Van rajtuk vezérlés, ami lehet tolókapcsolós, mechanikus vagy elektronikus, illetve távvezérlős is. Rendelkeznek világítással, ami lehet normál vagy halogén. Előnye, hogy beszerelhetők 50 cm-től akár tetszőlegesen széles kürtőbe is. Általában rozsdamentes, fehér vagy fekete színben kaphatók. Ezeket a páraelszívókat is lehet használni csöves kivezetéssel, szénszűrős keringetéssel, de vannak külső motoros típusok is.

Sziget páraelszívók

A kürtős páraelszívók speciális változatai, melyeket arra terveztek, hogy egy főzősziget fölé, a mennyezetre szerelve végezzék a munkájukat. Formailag olyan mintha két egyforma kürtős elszívót egymásnak háttal összeszereltek volna, mert minden irányból esztétikus képet mutatnak. Egyéb belső szerkezetet tekintve megfelelnek a kürtős elszívóknak, világításban is sokfélék, és távirányítóval is rendelkezhetnek.

Konyhai páraelszívó

Formára is ugyanolyan változatosak mint a fali típusok, de annál jóval magasabb árfekvésűek. Előnyük, hogy ernyőjükkel egészen nagy felületet is lefedhetnek. Teljesítményük szintén széles skálán mozog 600‑1200 m3/h. Ezeket a páraelszívókat is lehet külső motorral szerelni. A felfüggesztésük, beszerelésük már kissé komplikáltabb és szakértelmet kíván, mert egy részleges, vagy teljes álmennyezeti fedésben célszerű az oldalfalon kívülre a kivezetést megoldani.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

A tisztaság és a tisztánlátás végett: menő újdonságok a Kärchertől

Van, akinek kifejezetten hobbija a takarítás, és így gyakran él is ennek a szenvedélyének, az emberek döntő többsége azonban jobban szereti mással tölteni a szabadidejét. Amiben nincs különbség közöttük, hogy ha takarításra kerül a sor, azt milyen eszközökkel, mennyi macerával és mennyi idő alatt végzik el. Ezen tényezők között szoros összefüggés mutatható ki, melyeket hatékonyan hangolt finomra a takarítástechnika világpiaci vezetője, a Kärcher.

Tiszta udvar, rendes ház újratöltve: Kärcher megoldások kintre, bentre

Függőleges vagy vízszintes, sarok vagy lépcső, kint vagy bent, szőnyeg vagy padló, csempe vagy üveg – nehéz olyan felületet találni, amelyet nem lehet hatékonyan tisztítani a Kärcher háztartási gépeivel. A tisztítástechnika világpiaci éllovasa több, mint 80 év tapasztalatát gyúrta össze a felhasználói igényekkel, hogy az ennek eredményeként kifejlesztett eszközök használatával időt és energiát takaríthassunk meg a takarítással.

Teljeskörű lakásfelújítás lépésről lépésre

A jó adottságokkal rendelkező, Budapest belvárosában található, tetőtéri lakás meglehetősen rossz állapotban került a tervezők kezébe. Az átalakítás legfontosabb pillanatait örökítettük meg, a végeredmény pedig példaértékű.

Minden, amit a konyhai páraelszívókról tudni érdemes

A konyha a finomabbnál finomabb ételek készítésének helye. Az ételszagok és a nagy mennyiségű gőz azonban nemkívánatos velejárói ennek, így hát munka közben csúcsra járatjuk a páraelszívót. De vajon megfelelően és főleg biztonságosan működnek-e?

Konyhatervezés A-tól Z-ig

A lakás építése vagy felújítása során számos, fejtörést okozó kérdéssel találjuk szembe magunkat. A belső terek kialakításakor az egyik legkeményebb diót a konyha megtervezése jelenti, mely még a profik számára is alapos körültekintést igényel. Laikusként pedig – legyünk bármilyen alaposak – könnyen futunk olyan hibákba, melyeket aztán csak komoly idő és költség ráfordítással tudunk orvosolni.

Miért nagyon hasznos a jó lakberendezési terv?

A közösségi terekre fókuszálva nyújtunk segítséget abban, hogy mire érdemes figyelni a berendezési tárgyak elhelyezését illetően.

Hogyan használjuk az ultraviolát az otthonunkban?

Már mindenki tudja a hírt, hogy a design, a divat és képzőművészet idei meghatározó színe az ultraviola lett. A 2018-as szín egy kékalapú lila, mely “magasabb szintre helyezi az ember éberségét és alkotói potenciálját” – mondta róla a Pantone ügyvezetője, Leatrice Eiseman. De lássuk csak, hogyan illeszthető be ez az árnyalat otthonainkba?

A rönkház fűtése, fenntartási költségek

A rönkház anyaga alapvetően fa, ami felvet bizonyos tűzbiztonsági kérdéseket. És ha már a tűznél tartunk, érdemes áttekinteni a gazdaságos fűtési lehetőségeket és a fenntartás költségeit.

Tadelakt - Vakolat másként

Időről időre egy-egy újdonság, vagy újdonságnak vélt, de tulajdonképpen ősi technika kerül előtérbe és egy ideig folyamatosan foglalkoztatja a belsőépítészet világát. A tradicionális eljárások mindig felkeltik az érdeklődést, egyrészt misztikusságuk és rusztikus megjelenésük miatt, másrészt egyre fokozottabb igény van az egyszerű környezetbarát megoldások iránt. Ilyen belsőépítészeti eljárás például a tadelakt.