Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Konyhai páraelszívók típusai – Milyet válasszunk?

Azt gondoljuk, hogy mindent tudunk a páraelszívókról, hiszen elég gyakran találkozunk ilyen berendezésekkel ismerőseink konyhájában, vagy az üzletek kínálatában. Mielőtt azonban az új konyhabútorunkhoz beszereznénk egyet, nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, milyen páraelszívók léteznek és számunkra melyik lenne az ideális.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.
 

Elhelyezését tekintve alapvetően két típus a legismertebb: a fali és a sziget elszívók. Vannak még egyéb különleges elhelyezésűek, melyeket majd külön bemutatunk.

Fali elszívók - Közvetlenül a falra, vagy a konyhabútor felső eleme alá is szerelhetők.

Hagyományos páraelszívó

A hagyományos konyhai páraelszívó a legegyszerűbb típus és ára is kedvező. Általában lapos doboz formájú, az első részén kis lejtővel, esetleg felcsapható üveg légterelővel. Kivitelük többnyire fehérre festett, de vannak rozsdamentes kivitelűek is, ezek tudásban is jobbak. Általában rostos papírszerű szűrővel rendelkeznek, amelyet viszonylag gyakran, használattól függően 2-3 havonta cserélni kell, de van pár fémszűrős és szénszűrős kivitelű is. Ez utóbbi keringető üzemmódban is használható. Közvetlenül, önállóan a falra csavarozható, de szekrényelem alá is szerelhető, csak a megfelelő levegő‑kivezetést kell kialakítani. Kisméretű, kis költségvetésű konyhákhoz ajánlott, elszívó teljesítményük is szerény, 100‑400 m3/h között van.

Konyhai páraelszívó

Kürtős páraelszívók

Talán a legismertebb típus, vásárláskor a legszélesebb választékot is itt találjuk. A neve is mutatja, hogy fém‑lemez kürtő adja a szerkezetet, alul általában piramis forma, melyre felül csatlakozik egy hasáb, vagy henger, mely tartalmazza a motort, a szűrőket a világítást és a vezérlést.
Közepes, vagy a nagyobb konyhákba ajánlható, ahol két felső szekrény közé szerelve a dekoratív megjelenés biztosítható. De önállóan is felszerelhető egy tűzhely fölé a falra.
A különféle gyártmányok ma már nagy formai változatosságot mutatnak, mint szögletes, sokszög, félkör, ovális és ezen belül csupa fém, fém‑üveg, és csupa üveg ernyőkkel és egyéb rafinált formai megoldásokkal találkozunk.

Konyhai páraelszívó

Az elszívó teljesítmény is nagyon tág határok között, akár 500 m3-től az 1000 m3 felett is fellelhetők. Ennek megfelelően különféle típusú, erősségű szimpla vagy kettős turbina motorokkal.

A kürtős páraelszívókhoz lehetőség szerint mindig levegő kivezetést kell biztosítani, megfelelő csövezést szükséges kiépíteni. Végső esetben alkalmazzuk a szénszűrős megoldást. Egyes gyártmányok kaphatók külső motoros változatban is. Standard méretekben kaphatók, ha nem is minden típus, többnyire 50, 60, 80, 90, 100, 120 cm szélességben.

 

Kihúzható, teleszkópos páraelszívók

Eléggé keresett, és nagyon praktikus típus, részben az ára, a helytakarékossága, helykihasználása és könnyű beépíthetősége miatt. Ha nincs rá szükség, be lehet tolni a szűrő fiókot, így elkerülve a kellemetlen lefejelést is. Ezeket a páraelszívókat egy egyszerű konyhaszekrény felső elemébe lehet beépíteni. Általában közepes teljesítményű 1 vagy 2 motorral vannak szerelve, mechanikus vezérléssel, normál égős világítással. Létezik azonban motoros teleszkóp mozgatású, és digitális érintő vezérlésű is. Szerelhetők csöves kivezetéssel a szabadba, de keringetős, szénszűrős megoldással is. Teljesítményük motortól függően 500‑800 m3/h teljesítményű változatban is.

Konyhai páraelszívó

Aláépíthető páraelszívók

Ezeket a páraelszívókat egy meglévő, tulajdonképpen álkürtőbe lehet beépíteni. Maga a kürtő ahova az elszívó alulról beépítésre kerül, nagyon sok -féle formai változatot mutathat, a bútor stílusának megfelelően. Általában a rusztikus, vidékies tanyakonyha stílusú berendezésekhez alkalmazzák. A kürtő készülhet leginkább gipszkartonból, fémlemezből, de fából is, vagy ezeket kombinálva. Különféle fa vagy kerámia, csempe szegélyekkel, öntött, kovácsoltvas díszítésekkel is. Az álkürtő tetszőlegesen festhető, vagy mintákkal díszíthető.

Konyhai páraelszívó

Maga az elszívó szerkezetileg és műszaki tartalomban a teleszkópos változathoz hasonlít, csak nincs kihúzható, mozgatható elem, de erősebb motorral rendelkezik. Van rajtuk vezérlés, ami lehet tolókapcsolós, mechanikus vagy elektronikus, illetve távvezérlős is. Rendelkeznek világítással, ami lehet normál vagy halogén. Előnye, hogy beszerelhetők 50 cm-től akár tetszőlegesen széles kürtőbe is. Általában rozsdamentes, fehér vagy fekete színben kaphatók. Ezeket a páraelszívókat is lehet használni csöves kivezetéssel, szénszűrős keringetéssel, de vannak külső motoros típusok is.

Sziget páraelszívók

A kürtős páraelszívók speciális változatai, melyeket arra terveztek, hogy egy főzősziget fölé, a mennyezetre szerelve végezzék a munkájukat. Formailag olyan mintha két egyforma kürtős elszívót egymásnak háttal összeszereltek volna, mert minden irányból esztétikus képet mutatnak. Egyéb belső szerkezetet tekintve megfelelnek a kürtős elszívóknak, világításban is sokfélék, és távirányítóval is rendelkezhetnek.

Konyhai páraelszívó

Formára is ugyanolyan változatosak mint a fali típusok, de annál jóval magasabb árfekvésűek. Előnyük, hogy ernyőjükkel egészen nagy felületet is lefedhetnek. Teljesítményük szintén széles skálán mozog 600‑1200 m3/h. Ezeket a páraelszívókat is lehet külső motorral szerelni. A felfüggesztésük, beszerelésük már kissé komplikáltabb és szakértelmet kíván, mert egy részleges, vagy teljes álmennyezeti fedésben célszerű az oldalfalon kívülre a kivezetést megoldani.

Ez is érdekelhet

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Korszerű árnyékolás zsaluziával

4K Napelemes megoldás

Ablakok otthonfelújításhoz: időtálló teljesítmény és szépség

Így lesz energetikailag korszerűbb a kockaház

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Miért a Ksenia okosotthont érdemes választani?

A kényelmes zuhanykabin 4+1 titka

Gőzzel takarítani? A gőztisztítók megmutatják, hogyan lehet

Indukciós főzőlapok – Gyors és energiatakarékos főzés, minimális hőveszteséggel

Újragondolt konyhai tárolás: innovatív felsőszekrények

Nappali, konyha, fürdőszoba – Vásárlási listával mutatjuk, mit szerezhetünk be jelentős kedvezménnyel a Homeinfo Heteken

Miért válasszunk beépíthető háztartási gépeket? 7+1 figyelemre méltó készülék

Prémium masculin penthouse lakás – Home of vision

2021 színei: napsárga és nyugtató szürke. Inspiráló párosítás, melytől otthonunk is frissebbnek hat

Modern és ergonómikus konyhabútorok – a tervezés során felmerülő kérdések egy tervező szemével

Belvárosi kislakás átalakítása – Merész ötletek keltek életre

Konyha a szabadban – ahogy te szeretnéd

Gránit mosogatók világa: esztétikus és kőkemény anyag tartós használatra

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Szebb otthon lakberendező segítségével: H8 projekt

Kertészkedés egyenes derékkal, környezetbarát módon

Indukciós főzőlapok – energiatakarékosság a konyhában

„Az egyedi környezet kialakításához mindig magam tervezem a bútorokat is” – beszélgetés Zsákai Gábor belsőépítész, lakberendezővel