Beköszöntött a klíma berendezések szezonja

A klímák működéséről nem kell az átlag lakástulajdonosnak többet tudni, mint a többi háztartási gépről, vásárlás előtt azonban javasolt némi elmélyülés a készülékek fajtáiban, újdonságaiban és a vásárlási szempontokat a választék, a szolgáltatás és az igények alapján ajánlatos mérlegelni.

Ilyenkor már a klímaberendezések nevének említése is enyhülést hoz ebben az igencsak befűtött nyárban. Ezek a készülékek már ugyanolyan részeivé váltak otthonainknak mint a megszokott sütő, porszívó, mosógép, hűtőszekrény. Mellesleg ez utóbbi közeli rokonságban is áll vele, hiszen a klímaberendezések alapjában és technikailag kifordított hűtőszekrények.
Érdemes áttekinteni a klímaberendezéseket, röviden csak a klímák fajtáit is.

Split klíma

A legközismertebb, már az utcáról is feltűnően látható készülék csoport. A split klímák hosszútávra kínálnak megoldást, melyek különféle méretű helyiségeknél egyaránt alkalmazhatók. Beépítésük szakember segítségével történik. Népszerűségüket annak köszönheti, hogy valódi luxusérzetet biztosítanak, mivel többnyire esztétikusak és a csendes működés pihenés közben sem zavaró.
Ezen belül is az On/Off-os és az Inverteres készülékek a csendes üzemmódnak és az alacsony fogyasztásának köszönhetően a legmodernebb, legkorszerűbb klímaberendezések. Az inverteres vezérlés esetén fokozatmentes teljesítményszabályozás állítja folyamatosan a kompresszor teljesítményét és ventilátorok sebességét.

Split klíma

  • Multi Split klíma készüléknek azokat a berendezéseket nevezzük, amelyek egy kültéri egységről több (1-2-3) beltéri egységet látnak el.
  • A mennyezeti kazettás klíma egy álmennyezetbe építhető beltéri egységgel rendelkezik, melyből alulról, csak a légbeömlő rostély, és annak kerete látszik. Nagy légterű álmennyezetes irodák, üzletek szokásos és hatékony berendezése.

 

Split klíma

Ablakklímák

A hőfelvevő és hőleadó egység egy kompakt szerves egységet alkot, épp ezért a klímát általában az egyik ablakszárny helyére, kis üzletek ajtó feletti részébe, illetve könnyűszerkezetes házak falába építik be. A régebbi típusok többnyire ilyenek voltak, nagyon könnyű őket a kialakított helyre beszerelni, akár szakember nélkül is.

Split klíma

Mobilklíma

Mobil klímának nevezzük azokat a berendezéseket, melyeket kedvünk szerint szállíthatunk, mozgathatunk egyik helyiségből a másikba. A kompakt berendezésből a meleg levegő egy 100-150 mm átmérőjű flexibilis csövön át távozik a szabadba. A beszerelése, működtetése nem igényel komolyabb szakértelmet. A berendezések elektronikus vezérlésűek és távirányítóval is működtethetőek. Választáskor, vásárláskor azonban figyelni kell a kivezető cső helyes elhelyezhetőségét, csatlakoztathatóságát is.

Léghűtő

Akkor érdemes választani, amikor egy egészen kisméretű helyiséget szeretnénk lehűteni. Egy kisebb hálószoba, vagy gyerekszoba hűtésére is alkalmas. A készülék egy belső ventilátor, és ugyancsak a benne elhelyezett jégakkuk segítségével hűti le az átáramló levegőt. A csere akkukat a hűtőszekrény fagyasztójában hűthetjük le ismét. A léghűtő ideális olyan fogyasztók számára, akik kis összeget akarnak erre beruházni, vagy valamilyen okból kifolyólag nem bírják a hagyományos klímaberendezéseket. A berendezés kivezetést nem igényel, fogyasztása természetéből adódóan nagyon alacsony.

Energiatakarékosság

Választáskor ne felejtsük el, hogy a klímák kemény áramfogyasztók lehetnek, így ezt is gondoljuk át, az optimális teljesítmény meghatározása kulcsfontosságú.
Az általánosan elfogadott kalkuláció, hogy négyzetméterenként 0,1 kW klíma-hűtőteljesítmény szükséges.
Az adott alapterület csak egy kiinduló adat, megfelelő klíma választásához figyelembe kell venni még a belmagasságot, az épület hőszigetelését, az ablakok üvegfelületének nagyságát és azok fekvését, a helyiség használati módját, gyakoriságát.
Energiatakarékossági szempontból nagy különbségek lehetnek a régi és újabb készülékek, valamint az egyes gyártók fejlesztése között is.
Annál gazdaságosabban üzemel egy klíma, minél nagyobb a hatásfoka. Ez mutatja, hogy egy egységnyi elektromos áram segítségével hány egység hűtési teljesítményt kapunk. Az minél nagyobb, annál olcsóbb az üzemeltelés költsége. Ezt nevezik COP és EER hatásfoknak. Úgy pl., ha 3,2 kw-nál nagyobb a hűtőteljesítmény és a felvett villamos teljesítmény csak 1 kw, akkor az már „A” energiaosztályú, ami a legjobb.

Zöld kártya

Fontos és elengedhetetlen követelmény a beszerelést végző szakembert illetően.
22/1993. KTM rendelet 2.§ (5): 2002. 01. 01-től csak a technológia elsajátításáról szóló arcképes igazolással rendelkező személy végezhet hűtőközeg kezelést, vagy bármilyen munkát a hűtőkör bármely részén, ami esetleg a hűtőközegnek a légkörbe kerülését okozhatja.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Mintha új lakásba költöztünk volna – így érezhetik magukat, akik egy mindent felforgató, szakszerűen levezényelt, alapos felújítás mellett döntenek. Íme, egy látványos átalakítás, mely igazolja, hogy megéri a munkát profi lakberendezőre bízni.

Levegő-víz hőszivattyú - Hűtés, fűtés, melegvíz ellátás kazán és klíma nélkül

Sokak számára még mindig rengeteg kérdés merül fel a levegő-víz hőszivattyúkkal kapcsolatban, hiszen gyakran még mindig nem egyértelmű, hogy milyen előnyökkel jár egy ilyen készülék beszerelése.

Fűtés, hűtés környezetbarát és gazdaságos módon - Mit kell tudnunk a hőszivattyúról?

Hazánkban a levegő-víz hőszivattyúk a legelterjedtebbek, mert ezek beruházási költsége a legkedvezőbb, így alábbi cikkünkben elsősorban ezekkel a készülékekkel foglalkozunk.

Hűtés, fűtés, melegvíz ellátás gazdaságosan, hőszivattyúval

Gyakran még mindig nem egyértelmű, hogy milyen előnyökkel jár egy hőszivattyú beszerelése. Íme, egy új típus, számos pozitív tulajdonsággal.

Tervezzünk, mielőtt klímát veszünk!

Még éppen időben vagyunk, ha belevágunk a légkondicionáló berendezés megvásárlásába. Közben persze számtalan kérdés merül fel: melyik és milyen készülék lesz megfelelő, mennyire hűtsük le a lakást, tartsunk-e a zajoktól, érdemes-e hűtő-fűtő készüléket venni?

Mire figyeljünk klíma választás előtt? A legfontosabb tudnivalók a készülék kiválasztásától a garanciáig

Ha eddig halogattuk, most már nagyon időszerű beszereznünk a megfelelő klíma készüléket. De vajon tudjuk-e, hogy milyen szempontok szerint keressünk és válasszunk?

Sugárzó felületfűtések, hűtések – Búcsúzzunk el a radiátoroktól!

Épületeink hűtésében-fűtésében egyre nagyobb teret kapnak a nagy hőleadó felülettel rendelkező rendszerek.

12 fontos dolog, melyekről felújítás előtt a villanyszerelővel beszélnünk kell

Egy általános összefoglalóban tekintsük át, hogy egy régi építésű családi ház villamos felújításánál mire figyeljünk, miről beszélgessünk el a kivitelezővel. Egy felújításnál ugyanis nem készülnek villamos tervek, így a helyszíni felmérés során tudjuk megadni igényeinket.