Beköszöntött a klíma berendezések szezonja

A klímák működéséről nem kell az átlag lakástulajdonosnak többet tudni, mint a többi háztartási gépről, vásárlás előtt azonban javasolt némi elmélyülés a készülékek fajtáiban, újdonságaiban és a vásárlási szempontokat a választék, a szolgáltatás és az igények alapján ajánlatos mérlegelni.

Ilyenkor már a klímaberendezések nevének említése is enyhülést hoz ebben az igencsak befűtött nyárban. Ezek a készülékek már ugyanolyan részeivé váltak otthonainknak mint a megszokott sütő, porszívó, mosógép, hűtőszekrény. Mellesleg ez utóbbi közeli rokonságban is áll vele, hiszen a klímaberendezések alapjában és technikailag kifordított hűtőszekrények.
Érdemes áttekinteni a klímaberendezéseket, röviden csak a klímák fajtáit is.

Split klíma

A legközismertebb, már az utcáról is feltűnően látható készülék csoport. A split klímák hosszútávra kínálnak megoldást, melyek különféle méretű helyiségeknél egyaránt alkalmazhatók. Beépítésük szakember segítségével történik. Népszerűségüket annak köszönheti, hogy valódi luxusérzetet biztosítanak, mivel többnyire esztétikusak és a csendes működés pihenés közben sem zavaró.
Ezen belül is az On/Off-os és az Inverteres készülékek a csendes üzemmódnak és az alacsony fogyasztásának köszönhetően a legmodernebb, legkorszerűbb klímaberendezések. Az inverteres vezérlés esetén fokozatmentes teljesítményszabályozás állítja folyamatosan a kompresszor teljesítményét és ventilátorok sebességét.

Split klíma

  • Multi Split klíma készüléknek azokat a berendezéseket nevezzük, amelyek egy kültéri egységről több (1-2-3) beltéri egységet látnak el.
  • A mennyezeti kazettás klíma egy álmennyezetbe építhető beltéri egységgel rendelkezik, melyből alulról, csak a légbeömlő rostély, és annak kerete látszik. Nagy légterű álmennyezetes irodák, üzletek szokásos és hatékony berendezése.

 

Split klíma

Ablakklímák

A hőfelvevő és hőleadó egység egy kompakt szerves egységet alkot, épp ezért a klímát általában az egyik ablakszárny helyére, kis üzletek ajtó feletti részébe, illetve könnyűszerkezetes házak falába építik be. A régebbi típusok többnyire ilyenek voltak, nagyon könnyű őket a kialakított helyre beszerelni, akár szakember nélkül is.

Split klíma

Mobilklíma

Mobil klímának nevezzük azokat a berendezéseket, melyeket kedvünk szerint szállíthatunk, mozgathatunk egyik helyiségből a másikba. A kompakt berendezésből a meleg levegő egy 100-150 mm átmérőjű flexibilis csövön át távozik a szabadba. A beszerelése, működtetése nem igényel komolyabb szakértelmet. A berendezések elektronikus vezérlésűek és távirányítóval is működtethetőek. Választáskor, vásárláskor azonban figyelni kell a kivezető cső helyes elhelyezhetőségét, csatlakoztathatóságát is.

Léghűtő

Akkor érdemes választani, amikor egy egészen kisméretű helyiséget szeretnénk lehűteni. Egy kisebb hálószoba, vagy gyerekszoba hűtésére is alkalmas. A készülék egy belső ventilátor, és ugyancsak a benne elhelyezett jégakkuk segítségével hűti le az átáramló levegőt. A csere akkukat a hűtőszekrény fagyasztójában hűthetjük le ismét. A léghűtő ideális olyan fogyasztók számára, akik kis összeget akarnak erre beruházni, vagy valamilyen okból kifolyólag nem bírják a hagyományos klímaberendezéseket. A berendezés kivezetést nem igényel, fogyasztása természetéből adódóan nagyon alacsony.

Energiatakarékosság

Választáskor ne felejtsük el, hogy a klímák kemény áramfogyasztók lehetnek, így ezt is gondoljuk át, az optimális teljesítmény meghatározása kulcsfontosságú.
Az általánosan elfogadott kalkuláció, hogy négyzetméterenként 0,1 kW klíma-hűtőteljesítmény szükséges.
Az adott alapterület csak egy kiinduló adat, megfelelő klíma választásához figyelembe kell venni még a belmagasságot, az épület hőszigetelését, az ablakok üvegfelületének nagyságát és azok fekvését, a helyiség használati módját, gyakoriságát.
Energiatakarékossági szempontból nagy különbségek lehetnek a régi és újabb készülékek, valamint az egyes gyártók fejlesztése között is.
Annál gazdaságosabban üzemel egy klíma, minél nagyobb a hatásfoka. Ez mutatja, hogy egy egységnyi elektromos áram segítségével hány egység hűtési teljesítményt kapunk. Az minél nagyobb, annál olcsóbb az üzemeltelés költsége. Ezt nevezik COP és EER hatásfoknak. Úgy pl., ha 3,2 kw-nál nagyobb a hűtőteljesítmény és a felvett villamos teljesítmény csak 1 kw, akkor az már „A” energiaosztályú, ami a legjobb.

Zöld kártya

Fontos és elengedhetetlen követelmény a beszerelést végző szakembert illetően.
22/1993. KTM rendelet 2.§ (5): 2002. 01. 01-től csak a technológia elsajátításáról szóló arcképes igazolással rendelkező személy végezhet hűtőközeg kezelést, vagy bármilyen munkát a hűtőkör bármely részén, ami esetleg a hűtőközegnek a légkörbe kerülését okozhatja.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

4 + 1 tipp az egészséges lakóklímáért a nyári hőségben

A vírushelyzet enyhülésének ellenére valószínű, hogy az eddig megszokottaktól eltérően az idei nyáron többen, több időt töltenek majd otthonaikban, zárt térben. Éppen ezért érdemes tehát odafigyelnünk életterünk klímájára.

Klíma-tippek: így ellenőrizd, tisztítsd, tartsd karban a légkondidat

Cikkünkben szakértő segítségével vettünk számba olyan szempontokat, információkat, melyek segíthetnek a klímaberendezés lehető legjobb hatásfokkal történő működtetésében.

Több, mint fűtés: Ariston hőszivattyúk a megújuló energia erejével

Ha három ismérvet kellene felsorakoztatni, hogy miért érdemes beruházni az Ariston által gyártott Nimbus NET hőszivattyú-család valamelyik tagjára, akkor ezek lennének azok: hatékony, megtérülő és környezettudatos.

Vírusfertőzések – vannak ellenük műszaki megoldások

Ma már olyan komoly légtisztító készülékek kaphatók, melyekkel a virágporon és a háziporon kívül a füst, szmog, kipufogógázok, benzingőz, a szagokat okozó vegyületek, atkák, gombaspórák, baktériumok, sőt, a vírusok jelentős része is kiszűrhető a levegőből.

Újdonságok a légkondicionálók között - BreezeleSS+

Aki igazán előrelátó, az a légkondicionáló készülék megvásárlását sem hagyja az utolsó pillanatra, amikor már elviselhetetlen forróság tombol a lakásban. Sőt, így elegendő ideje marad arra is, hogy alaposan körülnézzen az aktuális újdonságok között és felfedezheti a Midea egyik forradalmi innovációját.

A kényelmes otthon nélkülözhetetlen tartozéka a modern légkondicionáló készülék

A tartós nyári forróság előtt érdemes egy rövid szemlét tartani a légkondicionálók piacán. Vajon találunk-e olyan készüléket, mely egyszerre hatékony, energiatakarékos, netán még tetszetős is? A válaszunk: igen.

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.