Hirdetés

Beköszöntött a klíma berendezések szezonja

A klímák működéséről nem kell az átlag lakástulajdonosnak többet tudni, mint a többi háztartási gépről, vásárlás előtt azonban javasolt némi elmélyülés a készülékek fajtáiban, újdonságaiban és a vásárlási szempontokat a választék, a szolgáltatás és az igények alapján ajánlatos mérlegelni.

Ilyenkor már a klímaberendezések nevének említése is enyhülést hoz ebben az igencsak befűtött nyárban. Ezek a készülékek már ugyanolyan részeivé váltak otthonainknak mint a megszokott sütő, porszívó, mosógép, hűtőszekrény. Mellesleg ez utóbbi közeli rokonságban is áll vele, hiszen a klímaberendezések alapjában és technikailag kifordított hűtőszekrények.
Érdemes áttekinteni a klímaberendezéseket, röviden csak a klímák fajtáit is.

Split klíma

A legközismertebb, már az utcáról is feltűnően látható készülék csoport. A split klímák hosszútávra kínálnak megoldást, melyek különféle méretű helyiségeknél egyaránt alkalmazhatók. Beépítésük szakember segítségével történik. Népszerűségüket annak köszönheti, hogy valódi luxusérzetet biztosítanak, mivel többnyire esztétikusak és a csendes működés pihenés közben sem zavaró.
Ezen belül is az On/Off-os és az Inverteres készülékek a csendes üzemmódnak és az alacsony fogyasztásának köszönhetően a legmodernebb, legkorszerűbb klímaberendezések. Az inverteres vezérlés esetén fokozatmentes teljesítményszabályozás állítja folyamatosan a kompresszor teljesítményét és ventilátorok sebességét.

Split klíma

  • Multi Split klíma készüléknek azokat a berendezéseket nevezzük, amelyek egy kültéri egységről több (1-2-3) beltéri egységet látnak el.
  • A mennyezeti kazettás klíma egy álmennyezetbe építhető beltéri egységgel rendelkezik, melyből alulról, csak a légbeömlő rostély, és annak kerete látszik. Nagy légterű álmennyezetes irodák, üzletek szokásos és hatékony berendezése.

 

Split klíma

Ablakklímák

A hőfelvevő és hőleadó egység egy kompakt szerves egységet alkot, épp ezért a klímát általában az egyik ablakszárny helyére, kis üzletek ajtó feletti részébe, illetve könnyűszerkezetes házak falába építik be. A régebbi típusok többnyire ilyenek voltak, nagyon könnyű őket a kialakított helyre beszerelni, akár szakember nélkül is.

Split klíma

Mobilklíma

Mobil klímának nevezzük azokat a berendezéseket, melyeket kedvünk szerint szállíthatunk, mozgathatunk egyik helyiségből a másikba. A kompakt berendezésből a meleg levegő egy 100-150 mm átmérőjű flexibilis csövön át távozik a szabadba. A beszerelése, működtetése nem igényel komolyabb szakértelmet. A berendezések elektronikus vezérlésűek és távirányítóval is működtethetőek. Választáskor, vásárláskor azonban figyelni kell a kivezető cső helyes elhelyezhetőségét, csatlakoztathatóságát is.

Léghűtő

Akkor érdemes választani, amikor egy egészen kisméretű helyiséget szeretnénk lehűteni. Egy kisebb hálószoba, vagy gyerekszoba hűtésére is alkalmas. A készülék egy belső ventilátor, és ugyancsak a benne elhelyezett jégakkuk segítségével hűti le az átáramló levegőt. A csere akkukat a hűtőszekrény fagyasztójában hűthetjük le ismét. A léghűtő ideális olyan fogyasztók számára, akik kis összeget akarnak erre beruházni, vagy valamilyen okból kifolyólag nem bírják a hagyományos klímaberendezéseket. A berendezés kivezetést nem igényel, fogyasztása természetéből adódóan nagyon alacsony.

Energiatakarékosság

Választáskor ne felejtsük el, hogy a klímák kemény áramfogyasztók lehetnek, így ezt is gondoljuk át, az optimális teljesítmény meghatározása kulcsfontosságú.
Az általánosan elfogadott kalkuláció, hogy négyzetméterenként 0,1 kW klíma-hűtőteljesítmény szükséges.
Az adott alapterület csak egy kiinduló adat, megfelelő klíma választásához figyelembe kell venni még a belmagasságot, az épület hőszigetelését, az ablakok üvegfelületének nagyságát és azok fekvését, a helyiség használati módját, gyakoriságát.
Energiatakarékossági szempontból nagy különbségek lehetnek a régi és újabb készülékek, valamint az egyes gyártók fejlesztése között is.
Annál gazdaságosabban üzemel egy klíma, minél nagyobb a hatásfoka. Ez mutatja, hogy egy egységnyi elektromos áram segítségével hány egység hűtési teljesítményt kapunk. Az minél nagyobb, annál olcsóbb az üzemeltelés költsége. Ezt nevezik COP és EER hatásfoknak. Úgy pl., ha 3,2 kw-nál nagyobb a hűtőteljesítmény és a felvett villamos teljesítmény csak 1 kw, akkor az már „A” energiaosztályú, ami a legjobb.

Zöld kártya

Fontos és elengedhetetlen követelmény a beszerelést végző szakembert illetően.
22/1993. KTM rendelet 2.§ (5): 2002. 01. 01-től csak a technológia elsajátításáról szóló arcképes igazolással rendelkező személy végezhet hűtőközeg kezelést, vagy bármilyen munkát a hűtőkör bármely részén, ami esetleg a hűtőközegnek a légkörbe kerülését okozhatja.

 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Átszellőztetett homlokzati hőszigetelés ISOTEC Falpanelekkel

Rendezze be teraszát, kertjét!

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Kompakt okosotthon rendszer: a nagyobb kényelem könnyed megoldása

Patikamérlegen a hőszigetelés vastagsága

Innovatív megoldások a lakossági légkondicionálás területén – Midea BreezeleSS+

4 + 1 tipp az egészséges lakóklímáért a nyári hőségben

Klíma-tippek: így ellenőrizd, tisztítsd, tartsd karban a légkondidat

Több, mint fűtés: Ariston hőszivattyúk a megújuló energia erejével

Vírusfertőzések – vannak ellenük műszaki megoldások

Újdonságok a légkondicionálók között - BreezeleSS+

A kényelmes otthon nélkülözhetetlen tartozéka a modern légkondicionáló készülék

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Ne maradjon le! Pályázati lehetőség megújuló energiával működő fűtés/hűtésre

Új technológiás légkondicionálók: nagyobb energiamegtakarítás, hatékonyabb működés

4 fontos dolog, melyekre klíma vásárlás előtt figyeljünk

Energiahatékonyság, egészségvédelem és esztétikus megjelenés – a legfontosabb szempontok a klíma készülék kiválasztásakor

Vásárlási listák
További vásárlási listák