Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Hogyan szabályozzuk energiatakarékosan fűtési rendszerünket?

Házaink fűtésrendszerének szívét a kazán képezi, amely biztosítja a megfelelő hőkomfortot a hosszú, téli hónapok során. De a szív hibátlan működéséhez szükség van az agy biztosította vezérlésre is. A fűtési rendszer esetében az agy szerepét a vezérlő rendszer tölti be, amely a teljes folyamatot irányítja. Az optimálisan vezérelt rendszer kézzelfogható megtakarítást, akár 30 százalékot is elérhet, miközben biztosítja a megfelelő hőkomfortot az épület minden helyiségében.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Még a legjobb minőségű szerelvényekből készült fűtésrendszer sem képes hatékony működésre a megfelelően beállított vezérlés nélkül. Amennyiben fűtési rendszerünk híján van az optimalizált vezérlésnek, a kazánunk általában éjjel-nappal dolgozik, számláink az egekbe szöknek, s szélmalomharcot folytatunk, miközben otthonunk hőmérséklete sem megfelelő.
A fűtési rendszerünkben rejlő teljesítmény hatékony kihasználása, és a szobáink használatához igazodó komfort a fűtést vezérlő rendszeren áll vagy bukik. Gazdaságos beállítás mellett jelentős csökkenti a fűtésszámlánkat.

Fűtésszámla csökkentése megfelelő szabályozással

 • minél függetlenebb a rendszer, költségeink annál alacsonyabbak, és annál inkább érzékelhető az egyedi komfort a különböző helyiségekben
 • a fürdőszoba hőmérséklete legyen 2 Celsius-fokkal magasabb a ház többi részéhez képest
 • a hálószoba optimális hőmérséklete 18-20 Celsius-fok között mozog
 • a ritkán használt helyiségekben csökkentsük a hőfokot, így például a garázsban, a padlásszobában, a kamrában
 • bizonyos időszakokra, például napközbenre, amikor üres a ház, alacsonyabb hőfokot állítsunk be
 • ne hagyjuk otthonunkat túlságosan kihűlni, hiszen a kívánt hőmérséklet újbóli elérése több energiát igényel, mint annak szinten tartása
 • röviden, de intenzíven szellőztessünk
 • hosszabb távollét alkalmával állítsuk a rendszert fagymentes üzemre

Fűtési rendszerek szabályozása

Itt túl meleg, ott túl hideg

Otthonainkban, főként a többemeletes épületekben, helyiségeink levegőjének hőmérséklete eltérő. Ez számos tényezőnek köszönhető.

 • Az épület sarkain elhelyezkedő szobákban nagyobb a hőveszteség, mint az épület belsejében.
 • A ház egyik oldalát a nap gyakrabban süti, így ez az oldal melegebb is.
 • Az ablakok is nagyon fontosak a hőgazdálkodás szempontjából. Az üvegfelület mérete és az ablak hőszigetelése meghatározóan befolyásolja a helyiség fűtési igényét.
 • Másfelől a kiegészítő hőforrások is fontosak – például kandalló, tűzhely vagy konyhai főzés, hiszen ezek átmenetileg mind növelik a belső hőmérsékletet.

A szabályzó szelep – a siker kulcsa

A modern, gazdaságos fűtési rendszerek megkívánják a szabályzók alkalmazását. Máskülönben a rendszeren keresztül folyamatosan áramlik a forró víz, így a felhasznált hőmennyiség, s végeredményben a fűtésszámla is változatlan. Amennyiben szabályozzuk az áramló víz mennyiségét, gazdaságosabbá tehetjük a hőenergia felhasználását, így végül kevesebbet is fizetünk.

Fűtési rendszerek szabályozása

A többgenerációs épületek esetében a központi termosztát és a fűtőtesten elhelyezett termosztatikus fejekkel ellátott szelepek szolgálnak a legjobb megoldással. A Purmo beépített szelepes lapradiátorai gyárilag rendelkeznek termosztatikus szelepekkel, így csak egyetlen eszköz, a megfelelő termosztatikus fej beszerzése szükséges.
A piacon számos, különböző termosztatikus fej kapható, amelyek eltérő módokon segítenek a beltéri hőmérsékletet szabályozni. Vannak az alapmodellek, amelyek manuális beállítást igényelnek, de megtalálható a fejlett, beépített hőfokérzékelővel ellátott, az automatikus beállítást lehetővé tevő, programozható egység is.
Amikor a beltéri hőmérséklet eléri a kívánt hőfokot (például 22 Celsius-fokot), a termosztatikus szelep automatikusan csökkenti a fűtőtestben átáramló forró víz mennyiségét, ez végül is a fűtésszámla csökkenéséhez vezet.

Kazánvezérlő termosztát

A legelterjedtebb szabályzó rendszer egy, a házunk központi, szabadon álló részén elhelyezett termosztát. Ezt a termosztátot lehetőségünk van heti programra beállítani, de be lehet állítani azt is, hogy mely időszakban legyen otthonunk belső hőmérséklete magasabb vagy alacsonyabb.
Amennyiben ezt a rendszert alkalmazzuk, ajánlatos alacsonyabb hőfokot beállítani éjszakára, valamint a nap azon szakára, amikor nem tartózkodunk otthon, például munkaidőben. Ha esetleg hosszabb időre elutazunk, ne felejtsük el kazánunkat a fagymentes üzemre átkapcsolni.
A termosztát helye nagyon fontos. Javasolt jól hozzáférhető helyen, a padlótól számított 1,5 m-es magasságban elhelyezni, távol a hőforrásoktól (tűzhely, napsütötte felületek, radiátor) és a változó hőmérsékletű felületektől (ajtók és ablakok), így elkerülhető a hőfokmérő befolyásolása.

A független vezérlés az optimális megoldás

 • Az egy termosztátos fűtési rendszer nem teszi lehetővé a szobáink külön-külön történő temperálását. Az otthonunk adott részén elhelyezett érzékelő nem elég hatékony, hogy az épület minden helyiségében biztosítani tudjuk a megfelelő hőkomfortot. Ennek eredményeként egyes helyiségek túlfűtötté, amíg mások alulfűtötté válnak, így a lakók a központi szabályozón kénytelenek növelni a hőfokot, ez pedig szükségtelenül növeli a fűtési költségeket is.
 • Minél fejlettebb a szabályozó rendszer, annál több lehetőséget biztosít a független vezérlésre. A több termosztátos rendszert alkalmazva a felhasználónak lehetősége van a szobák hőmérsékletét egymástól függetlenül szabályozni, egyedi üzemmódot napszakhoz, életritmushoz és egyéni igényekhez igazodó hőfokot beállítani.

A fejlett szabályozóknak köszönhetően lehetőségünk van éjszakára hálószobánkban alacsonyabb, amíg a fürdőszobában, a fürdés idejére magasabb hőfokot beállítani. Amikor begyújtunk a nappaliban a kandallóban, a vezérlés alacsonyabbra állítja a hőfokot anélkül, hogy a ház többi szobájában megváltozna a hőmérséklet, hiszen minden helyiség saját vezérléssel rendelkezik.

Fűtési rendszerek szabályozása

Padlófűtés-szabályozó rendszer 

A kereskedők a vezérlési rendszerek teljes skáláját kínálják, beleértve a padlófűtést is. A padlófűtés esetében a termosztatikus szelep az elosztócsonkon található, s ezt egy speciális, vezetékes vagy rádiófrekvenciás termosztát vezérli, amelyet a falra rögzítenek.
A legfejlettebb termosztát modell lehetővé teszi a levegő és a padló hőmérsékletének a szabályozását is, mi több, akár távvezérelhető is mobiltelefonunkkal, ha esetleg nem tartózkodnánk otthon.
A vezetékek miatt a szabályozó rendszert a fűtési rendszer kiépítésével egyszerre szükséges telepíteni. Így a fűtési rendszerünk felújítása esetén különösebb átépítés nélkül van lehetőségünk a legmodernebb megoldást alkalmazni. Ez esetben a rádiófrekvenciás szabályozó jól jöhet, hiszen nincs szüksége kábelcsatlakozásokra.

http://www.purmo.com/hu/

Népszerűek a témában

A hőszivattyú lehet a megoldás?

Fűtés hőszivattyúval

Miért válasszunk infrafűtést?

Ez is érdekelhet

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Az Ön számára mi fontos egy fürdőszobában?

4 tipp, ahogy érdemes megválasztani a ház stílusát

Kérjen gyors, díjmentes, nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Mit jelent az okosotthon?

Ahogyan még soha nem gondolt a zuhanyajtókra

Lakóépületek építése, avagy az előírások és a lehetőségek találkozása

10 érv a sugárzó fűtés mellett

Termosztáttal alacsonyabb lehet a rezsi számlánk - Nélkülözhetetlen eszköz az otthoni energiahatékonysághoz

A külső vagy a belső számít igazán? – A legfontosabb szempontok klímaválasztás során

Otthonos energiahatékonyság: a biomasszával működő fűtési rendszerhez nélkülözhetetlen a jó kémény

A fafűtéses rendszerek előnyei – Kandalló, faelgázosítós kandalló, vízteres és légfűtéses lehetőségek

FERRO golyóscsapok a biztonságos ivóvízhálózatért és stabil fűtési rendszerekért - A MINŐSÉG ELLENŐRZÉS ALATT

A hőszivattyú lehet a megoldás?

Mivel fűtsünk, hogy ne szálljanak el az energiaköltségeink? Gáz, áram, fa?

Tippek és tanácsok a panelek energetikai korszerűsítéséhez

10 + 1 tipp otthonunk sikeres energetikai korszerűsítéséért

Rövid- és hosszútávú megoldások az elszálló rezsiköltségek ellen

Dizájn radiátorok egyedi igényekre

Természetes elegancia a fürdőszobánkban: STONELINE kőhatású, elektromos radiátor

Ytong: ahol a minőség, a fenntarthatóság és az elkötelezettség találkozik

Különleges szolgáltatással számítható ki, hogy mennyibe kerülne most a házépítés