Hirdetés

Hogyan szabályozzuk energiatakarékosan fűtési rendszerünket?

Házaink fűtésrendszerének szívét a kazán képezi, amely biztosítja a megfelelő hőkomfortot a hosszú, téli hónapok során. De a szív hibátlan működéséhez szükség van az agy biztosította vezérlésre is. A fűtési rendszer esetében az agy szerepét a vezérlő rendszer tölti be, amely a teljes folyamatot irányítja. Az optimálisan vezérelt rendszer kézzelfogható megtakarítást, akár 30 százalékot is elérhet, miközben biztosítja a megfelelő hőkomfortot az épület minden helyiségében.

Még a legjobb minőségű szerelvényekből készült fűtésrendszer sem képes hatékony működésre a megfelelően beállított vezérlés nélkül. Amennyiben fűtési rendszerünk híján van az optimalizált vezérlésnek, a kazánunk általában éjjel-nappal dolgozik, számláink az egekbe szöknek, s szélmalomharcot folytatunk, miközben otthonunk hőmérséklete sem megfelelő.
A fűtési rendszerünkben rejlő teljesítmény hatékony kihasználása, és a szobáink használatához igazodó komfort a fűtést vezérlő rendszeren áll vagy bukik. Gazdaságos beállítás mellett jelentős csökkenti a fűtésszámlánkat.

Fűtésszámla csökkentése megfelelő szabályozással

 • minél függetlenebb a rendszer, költségeink annál alacsonyabbak, és annál inkább érzékelhető az egyedi komfort a különböző helyiségekben
 • a fürdőszoba hőmérséklete legyen 2 Celsius-fokkal magasabb a ház többi részéhez képest
 • a hálószoba optimális hőmérséklete 18-20 Celsius-fok között mozog
 • a ritkán használt helyiségekben csökkentsük a hőfokot, így például a garázsban, a padlásszobában, a kamrában
 • bizonyos időszakokra, például napközbenre, amikor üres a ház, alacsonyabb hőfokot állítsunk be
 • ne hagyjuk otthonunkat túlságosan kihűlni, hiszen a kívánt hőmérséklet újbóli elérése több energiát igényel, mint annak szinten tartása
 • röviden, de intenzíven szellőztessünk
 • hosszabb távollét alkalmával állítsuk a rendszert fagymentes üzemre

Fűtési rendszerek szabályozása

Itt túl meleg, ott túl hideg

Otthonainkban, főként a többemeletes épületekben, helyiségeink levegőjének hőmérséklete eltérő. Ez számos tényezőnek köszönhető.

 • Az épület sarkain elhelyezkedő szobákban nagyobb a hőveszteség, mint az épület belsejében.
 • A ház egyik oldalát a nap gyakrabban süti, így ez az oldal melegebb is.
 • Az ablakok is nagyon fontosak a hőgazdálkodás szempontjából. Az üvegfelület mérete és az ablak hőszigetelése meghatározóan befolyásolja a helyiség fűtési igényét.
 • Másfelől a kiegészítő hőforrások is fontosak – például kandalló, tűzhely vagy konyhai főzés, hiszen ezek átmenetileg mind növelik a belső hőmérsékletet.

A szabályzó szelep – a siker kulcsa

A modern, gazdaságos fűtési rendszerek megkívánják a szabályzók alkalmazását. Máskülönben a rendszeren keresztül folyamatosan áramlik a forró víz, így a felhasznált hőmennyiség, s végeredményben a fűtésszámla is változatlan. Amennyiben szabályozzuk az áramló víz mennyiségét, gazdaságosabbá tehetjük a hőenergia felhasználását, így végül kevesebbet is fizetünk.

Fűtési rendszerek szabályozása

A többgenerációs épületek esetében a központi termosztát és a fűtőtesten elhelyezett termosztatikus fejekkel ellátott szelepek szolgálnak a legjobb megoldással. A Purmo beépített szelepes lapradiátorai gyárilag rendelkeznek termosztatikus szelepekkel, így csak egyetlen eszköz, a megfelelő termosztatikus fej beszerzése szükséges.
A piacon számos, különböző termosztatikus fej kapható, amelyek eltérő módokon segítenek a beltéri hőmérsékletet szabályozni. Vannak az alapmodellek, amelyek manuális beállítást igényelnek, de megtalálható a fejlett, beépített hőfokérzékelővel ellátott, az automatikus beállítást lehetővé tevő, programozható egység is.
Amikor a beltéri hőmérséklet eléri a kívánt hőfokot (például 22 Celsius-fokot), a termosztatikus szelep automatikusan csökkenti a fűtőtestben átáramló forró víz mennyiségét, ez végül is a fűtésszámla csökkenéséhez vezet.

Kazánvezérlő termosztát

A legelterjedtebb szabályzó rendszer egy, a házunk központi, szabadon álló részén elhelyezett termosztát. Ezt a termosztátot lehetőségünk van heti programra beállítani, de be lehet állítani azt is, hogy mely időszakban legyen otthonunk belső hőmérséklete magasabb vagy alacsonyabb.
Amennyiben ezt a rendszert alkalmazzuk, ajánlatos alacsonyabb hőfokot beállítani éjszakára, valamint a nap azon szakára, amikor nem tartózkodunk otthon, például munkaidőben. Ha esetleg hosszabb időre elutazunk, ne felejtsük el kazánunkat a fagymentes üzemre átkapcsolni.
A termosztát helye nagyon fontos. Javasolt jól hozzáférhető helyen, a padlótól számított 1,5 m-es magasságban elhelyezni, távol a hőforrásoktól (tűzhely, napsütötte felületek, radiátor) és a változó hőmérsékletű felületektől (ajtók és ablakok), így elkerülhető a hőfokmérő befolyásolása.

A független vezérlés az optimális megoldás

 • Az egy termosztátos fűtési rendszer nem teszi lehetővé a szobáink külön-külön történő temperálását. Az otthonunk adott részén elhelyezett érzékelő nem elég hatékony, hogy az épület minden helyiségében biztosítani tudjuk a megfelelő hőkomfortot. Ennek eredményeként egyes helyiségek túlfűtötté, amíg mások alulfűtötté válnak, így a lakók a központi szabályozón kénytelenek növelni a hőfokot, ez pedig szükségtelenül növeli a fűtési költségeket is.
 • Minél fejlettebb a szabályozó rendszer, annál több lehetőséget biztosít a független vezérlésre. A több termosztátos rendszert alkalmazva a felhasználónak lehetősége van a szobák hőmérsékletét egymástól függetlenül szabályozni, egyedi üzemmódot napszakhoz, életritmushoz és egyéni igényekhez igazodó hőfokot beállítani.

A fejlett szabályozóknak köszönhetően lehetőségünk van éjszakára hálószobánkban alacsonyabb, amíg a fürdőszobában, a fürdés idejére magasabb hőfokot beállítani. Amikor begyújtunk a nappaliban a kandallóban, a vezérlés alacsonyabbra állítja a hőfokot anélkül, hogy a ház többi szobájában megváltozna a hőmérséklet, hiszen minden helyiség saját vezérléssel rendelkezik.

Fűtési rendszerek szabályozása

Padlófűtés-szabályozó rendszer 

A kereskedők a vezérlési rendszerek teljes skáláját kínálják, beleértve a padlófűtést is. A padlófűtés esetében a termosztatikus szelep az elosztócsonkon található, s ezt egy speciális, vezetékes vagy rádiófrekvenciás termosztát vezérli, amelyet a falra rögzítenek.
A legfejlettebb termosztát modell lehetővé teszi a levegő és a padló hőmérsékletének a szabályozását is, mi több, akár távvezérelhető is mobiltelefonunkkal, ha esetleg nem tartózkodnánk otthon.
A vezetékek miatt a szabályozó rendszert a fűtési rendszer kiépítésével egyszerre szükséges telepíteni. Így a fűtési rendszerünk felújítása esetén különösebb átépítés nélkül van lehetőségünk a legmodernebb megoldást alkalmazni. Ez esetben a rádiófrekvenciás szabályozó jól jöhet, hiszen nincs szüksége kábelcsatlakozásokra.

http://www.purmo.com/hu/

Kapcsolódó cikkek

A lakásokkal szemben egyre nagyobb kereslet mutatkozik a házakra

A korábban nagy népszerűségnek örvendő lakások kezdik elveszteni a varázserejüket. Persze még mindig vannak olyanok, akik szívesebben alakítják ki otthonukat egy lakásban, mint egy házban, de egyre többet vannak azok, akik a házakat részesítik előnyben. Az Ingatlannet.hu utánajárt minek köszönhető a változás.

Fűtés másképp: LG Therma-V Monobloc-os hőszivattyúk

Az ősz beköszöntével ismét slágertémává válnak az alternatív fűtési megoldások. Manapság számos különféle, a távhőtől és az általános gázos fűtési megoldásoktól eltérő rendszerek is elérhetők a korszerűsítésre, vagy új otthon kialakítására vállalkozók számára.

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

„Aki olyan mértékű felújításra szánja el magát, mint mi, legjobb, ha a fűtésrendszert egy alapos újragondolásnak veti alá.” Személyes tapasztalatok egy - többé-kevésbé - saját kezűleg végzett felújításról.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.

Milyen radiátort válasszunk a fürdőszobába?

A fürdőszoba temperálása részben kényelmi, részben pedig technikai szempontból elengedhetetlen, hiszen a helyiségben keletkező nedvesség felszárításának ez is egy lehetséges módja. Ezek a radiátorok azonban sok szempontból különböznek a szobákban használatos társaiktól.

Intelligens fűtőberendezések - Beszéljünk a kényelemért!

Manapság az, hogy otthonunkban az ideális hőfokot élvezzük, csupán egyetlen szavunkba kerül. És ez nem átvitt értelemben, hanem szó szerint így van, hiszen a legmodernebb fűtőberendezések már hangvezérléssel is működtethetők.

Hogyan alkalmazzuk a felületfűtési és hűtési rendszereket? A használat alapjai

A primer energiafelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése jelenti korunk egyik legnagyobb kihívását. A Wavin Tempower egy olyan felületfűtési és hűtési rendszer, mely egyszerre teljesíti a növekvő komfortigénnyel, valamint az energiamegtakarítással szemben támasztott követelményeket.

Számoljunk le az elektromos fűtést övező tévhitekkel!

Czinege Károly az Az elektromos fűtés a jövő megoldása! című könyve igazi hiánypótló szakkönyv nemcsak szakmabelieknek, amely tisztáz minden, az elektromos fűtéssel kapcsolatos félreértést. Lásson ön is tisztán, hiszen könnyen meglehet, hogy otthonában is az elektromos megoldás lesz a leginkább költséghatékony megoldás!