Hirdetés

Hőtárolós elektromos padlófűtés az energiatakarékos megoldás

Sokan hiszik, hogy a villamos árammal való fűtés drága, pedig gyakran jelent alternatívát a földgáz alapú fűtéssel szemben. Az első elektromos hőtárolós padlófűtést – kizárólagos fűtési megoldásként – szüleim lakóházába építettük be 1983-ban. Azóta is kifogástalanul, gondozásmentesen üzemel. Saját családi házunk 10 éve, irodánk 7 éve üzemel hasonló megoldással.

Mint sokan mások, akik történetesen most építkeznek, kerestük azokat a megoldásokat, amelyek a beruházási költségeket – ennek érdekében a teljes kivitelezést magunk végeztük el – valamint a hosszú távú üzemelési költségeket ésszerű mértékben csökkentheti.

Mi is az elektromos hőtárolós padlófűtés?

Képzeljünk el a vizes padlófűtési rétegrendet némi módosítással. Mivel a hőtároló betonréteg a nap 24 órájában hasonló hőmérsékletű, célszerű alá a szokásosnál vastagabb (10–15 cm) hőszigetelést alkalmazni a talaj felé történő hőveszteség csökkentése érdekében. A betonréteget – a megfelelő tárolókapacitás biztosítására – 10–12 cm vastagra készítjük. A fűtőkábelt a beton közepére, kígyóvonalban kell lefektetni. A betonra jellemzően járólap, a hálószobákba padlófűtéshez alkalmas laminált padló, esetleg parketta kerülhet. A sűrű kábelezés tökéletesen elosztja a meleget a padló felületén, és a termosztátok segítségével a szabályozás helyiségenként megoldott.
A vastag betonréteget kizárólag csak éjszakai – kedvezményes tarifájú – árammal fűtjük, amely azonban az egész nap – a tárolókapacitása miatt – meleg marad. Az alulról, a nap 24 órájában egyenletesen érkező meleg – a radiátoros fűtéshez képest – magasabb komfortérzetet, egyenletesebb hőelosztást okoz, 1–2 Celsius-fokkal alacsonyabb szobahőmérséklet mellett is. Ez azt jelenti, hogy az energiafelhasználás is csökkenni fog körülbelül 10 százalékkal.
A fűtőkábelek mozgó alkatrészt nem tartalmaznak. Élettartamuk gyakorlatilag megegyezik a falba épített rézvezetékével. A hőtárolós fűtés bárhol alkalmazható, ahol rendelkezésre áll – vagy kérhető – az úgynevezett vezérelt („éjszakai”) áram, legyen az iroda, lakás, műhely vagy sportcélú épület.

Hőtárolós elektromos padlófűtés az energiatakarékos megoldás

Sokan félnek a fűtött padló magas felületi hőmérsékletétől, és az ebből esetlegesen származó egészségügyi ártalmaktól. A félelem jogos, mert a sok, tervezés nélkül – „így szoktuk” módon – megvalósított vizes padlófűtés bizony okozhat problémát. Akkor most kavarja – a padlófűtés a port – vagy nem kavarja? Tesszük fel a kérdést egy kicsit Rejtő Jenőt utánozva. A véleményem: igen kavarhatja, de csak a rosszul tervezett vagy kivitelezett padlófűtés, amelynek hőmérséklete az alulméretezés miatt indokolatlanul és egészségtelenül magas.
A hőtárolós fűtés az alacsony felületi hőmérsékletű fűtőkábelek szakaszos működése útján valósul meg. A padló felületi hőmérséklete a nap folyamán közel azonos, hiszen a vezérelt megtáplálás nem egyhuzamban, hanem napi 4–5 szakaszban történik. Saját lakásunkban már 10 éve 24–25 Celsius-fokos padlóhőmérséklet biztosítja a kellemes, 21–22 Celsius-fokos szobahőmérsékletet. A padló tehát egészséges hőmérsékletű.

A vezérlés

Igazán komfortos megoldás az, amikor minden helyiségbe egy-egy padlóhőmérséklet-érzékelős termosztátot helyezünk el. A lakó beállítása alapján ezek gondoskodnak a szobánként eltérő hőigények kielégítéséről. A termosztát segítségével az adott helyiség teljesen ki- vagy egymagában be is kapcsolható.

A hőtárolós padlófűtés

 • kivitelezése egyszerű, a bekötés igényel csak szakértelmet,
 • az anyagköltség hasonló a vizes fűtés kialakításához,
 • az üzemelése a vezérelt (éjszakai) áram kedvező tarifája miatt alacsony költségű,
 • nem szükséges drága kémény kiépítése, engedélyezése, nincs szennyezőanyag-kibocsátás,
 • a vezérlése egyszerű,
 • sokakat zavar a lábuk alatt csordogáló víz, egészségügyi problémától tartanak, itt azonban a fűtőkábelek árnyékoltak, amit összekötünk a földeléssel, így nem keletkezik elektroszmog sem,
 • kiválóan alkalmas állandóan nem lakott házak, üdülők fűtésére, és távolról – az Internet segítségével – is bekapcsolható előre a fűtés,
 • a fűtésre használt áramot utólag, éves szinten havonta egyenletesen elosztva lehet fizetni,
 • bárhol alkalmazható, mert bár gáz nincs mindenütt, de áram van.

Előnyök

 • nincs szükség kazánra,
 • 20–25 év múlva nem kell a fűtési rendszert, kéményt cserélni, felújítani,
 • nem vízkövesedik el a keringtető szivattyú, nem kell figyelni a fűtési víz minőségre, a rendszer légtelenítésére,
 • nem kell elkészíttetni, engedélyeztetni a gázbekötési tervet,
 • nem cserélnek pár évente gázórát, nincs gázrobbanás-veszély, periodikus fizetős kazán-felülvizsgálat,
 • nincsenek fűtési, hatásfoki veszteségek, és ezek költségei stb.

Működési költségek

Ha megnézzük az uniós árakat, azt látjuk, a villamos áramért már hasonló összeget fizetünk, mint másutt, a gázért viszont még jóval kevesebbet. Vajon melyiknek az ára fog nagyobbat nőni? A hőtárolós, elektromos padlófűtés-rendszer tökéletes fűtési megoldás, a leggazdaságosabb energiafelhasználás mellett. Ezt kijelenthetem saját, 30 éves tapasztalatom alapján. Sokan állítják, hogy a padlófűtés rugalmatlan, ez a hőtárolós fűtésváltozatra különösen igaz. De ez a fokú rugalmatlanság itt már előny, mert attól függetlenül, hogy mikor kapjuk a vezérelt áramot, a nagytömegű fűtött beton miatt az egész ház, mindig egyenletes hőmérsékletű.

Mi történik, ha nincs áram?

Először is, abban az esetben a gázfűtés sem működik. Különben pedig a radiátor sokkal hamarabb kihűl, mint a 12 cm vastag, meleg beton? Ha egy napig nincs áram, ezzel a rendszerrel még nem fáznak a felhasználók. Egy napnál hosszabb áramszünet pedig ma már nem jellemző. Az elektromos padlófűtés jó alternatíva, különösen új házak esetében csökkenti a beruházási igényt, használata rendkívül komfortos, vezérlése egyszerű, gondozásmentes, intelligens rendszerbe is köthető.

Mi a jövő?

A rendszer napelemekkel kitűnően kombinálható. A fel nem használt villamos energia a hálózatba visszatáplálható, ezzel fedezhetjük a fűtésen kívül, az elektromos háztartási fogyasztók teljes energiaigényét is.
A távrányithatósága miatt alkalmas kevésbé cselekvőképes emberek otthonában is. Ahol pedig a kialakítás nem lehetséges, ott az elektromos infrafűtés másik lehetőség a komfortos fűtésre.

elektromosfutes.hu

3 diplomás mérnök, 3 gyermek édesapja, a Czinege és Fiai Kft. ügyvezető tulajdonosa. Rendkívül gyakorlatias szakember. Rendszeresen részt vesz Európa piacvezető elektromos fűtésgyártóinak képzésein. Kitartóan kutatja a szakmával és a kereskedelemmel kapcsolatos szakirodalmat. Tanácsadóként rendszeresen látogat villamos- és épületgépész tervezőket, segíti munkájukat. Első elektromos padlófűtését 1982-ben készítette, ami azóta is karbantartás nélkül üzemel. Cikkeiben 20 év saját tapasztalatát, és munkatársai hasznos észrevételeit foglalja össze, osztja meg közérthető formában, hogy bárki hiba nélkül alakíthassa ki álmai otthonát. Évek óta rendszeres előadója szakmai/épületgépészeti konferenciáknak, ahol nem teóriákról beszél, hanem gyakorlati példákat mutat be. Az általa javasolt fűtőkábelek fűtik az IKEA, a KÖKI mélygarázsainak lehajtóit, a Kossuth tér lépcsőit, de védik a budavári Mátyás-templom homlokzatát is. Több ezer magán- és irodaépületben működnek a használók nagy örömére hiba nélkül elektromos fűtései. Szakmai tapasztalatával sok ügyfelének jelentős összegeket takarított meg. Küldetése, hogy egyszerű megoldásokkal hosszú időre komfortosabbá, élhetőbbé tegye a Te otthonodat is.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

Megújuló energia fémtetőről

Meglepő adat, hogy az éghajlatnak köszönhetően Magyarországon minden négyzetméterre körülbelül 1265 kilowattóra napenergia jut. Mivel ez több mint jónak nevezhető érték, így emiatt - és az egyre terjedő trendnek köszönhetően -, egyre több tetőn jelennek meg a nap energiáját összegyűjtő és hasznosító eszközök, napelemek és napkollektorok. Kifejezetten széles a választék, de amiről most szó lesz, az ezek biztonságos és tartós rögzítése – pl. fémtetőn.

Milyen cserepet válasszunk az otthonunkra, ha az energiatakarékosság, az esztétikum és a funkcionalitás egyaránt fontos?

A Terrán GENERON napelemes tetőcserép alkalmazásával a tető védelmi funkciója a teljes felületen tökéletesen biztosított, miközben fenntartható módon járul hozzá otthononunk mindennapi energiaszükségletéhez.

Így hasznosíthatjuk a napenergiát otthonunkban - Napelemes és napkollektoros rendszerek

A többség számára manapság már nyilvánvaló, hogy a napelemek a napsugárzást elektromos energiává alakító eszközök. Sokan azonban még mindig összetévesztik ezeket a fotovoltaikus rendszereket tévesztik a napkollektorokkal, pedig működésük és hasznosításuk is jelentősen eltérő. Bár mind a napelem, mind a napkollektor napenergiát alakít át, a napelem elektromos-, a napkollektor pedig hőenergia hasznosítás célját szolgálja.

Számoljunk le az elektromos fűtést övező tévhitekkel!

Czinege Károly az Az elektromos fűtés a jövő megoldása! című könyve igazi hiánypótló szakkönyv nemcsak szakmabelieknek, amely tisztáz minden, az elektromos fűtéssel kapcsolatos félreértést. Lásson ön is tisztán, hiszen könnyen meglehet, hogy otthonában is az elektromos megoldás lesz a leginkább költséghatékony megoldás!

4 fontos dolog, melyek nélkülözhetetlenek a jó tetőhöz

A megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel, minőségi anyagokból épített tető hosszú évtizedekig ellenáll az időjárás viszontagságainak, és hatékonyan támogatja az otthonok energia-megtakarítását. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a tető hibátlanul tegye a dolgát? Íme, a legfontosabb tényezők, melyek figyelmet érdemelnek az építés, felújítás során.

A legfontosabb tudnivalók az elektromos padlófűtésről

A számos fűtési lehetőség között laikusként meglehetősen nehéz eligazodni, még nehezebb igazságot tenni az előnyös és kevésbé előnyös megoldások között. A döntést megkönnyítendő, ejtsünk néhány szót az elektromos padlófűtésről.

9 +1 enteriőr vinyl padlóval

A vinyl burkolat több olyan előnyös tulajdonsággal is rendelkezik, melyek miatt versenyképes alternatívát jelent más melegburkolatokkal szemben. Az egyik ezek közül a változatos megjelenés. Íme, néhány inspiráló példa arra, miképpen alakíthatjuk belső tereink látványát egyedi módon.