Hirdetés

Hőtárolós elektromos padlófűtés az energiatakarékos megoldás

Sokan hiszik, hogy a villamos árammal való fűtés drága, pedig gyakran jelent alternatívát a földgáz alapú fűtéssel szemben. Az első elektromos hőtárolós padlófűtést – kizárólagos fűtési megoldásként – szüleim lakóházába építettük be 1983-ban. Azóta is kifogástalanul, gondozásmentesen üzemel. Saját családi házunk 10 éve, irodánk 7 éve üzemel hasonló megoldással.

Mint sokan mások, akik történetesen most építkeznek, kerestük azokat a megoldásokat, amelyek a beruházási költségeket – ennek érdekében a teljes kivitelezést magunk végeztük el – valamint a hosszú távú üzemelési költségeket ésszerű mértékben csökkentheti.

Mi is az elektromos hőtárolós padlófűtés?

Képzeljünk el a vizes padlófűtési rétegrendet némi módosítással. Mivel a hőtároló betonréteg a nap 24 órájában hasonló hőmérsékletű, célszerű alá a szokásosnál vastagabb (10–15 cm) hőszigetelést alkalmazni a talaj felé történő hőveszteség csökkentése érdekében. A betonréteget – a megfelelő tárolókapacitás biztosítására – 10–12 cm vastagra készítjük. A fűtőkábelt a beton közepére, kígyóvonalban kell lefektetni. A betonra jellemzően járólap, a hálószobákba padlófűtéshez alkalmas laminált padló, esetleg parketta kerülhet. A sűrű kábelezés tökéletesen elosztja a meleget a padló felületén, és a termosztátok segítségével a szabályozás helyiségenként megoldott.
A vastag betonréteget kizárólag csak éjszakai – kedvezményes tarifájú – árammal fűtjük, amely azonban az egész nap – a tárolókapacitása miatt – meleg marad. Az alulról, a nap 24 órájában egyenletesen érkező meleg – a radiátoros fűtéshez képest – magasabb komfortérzetet, egyenletesebb hőelosztást okoz, 1–2 Celsius-fokkal alacsonyabb szobahőmérséklet mellett is. Ez azt jelenti, hogy az energiafelhasználás is csökkenni fog körülbelül 10 százalékkal.
A fűtőkábelek mozgó alkatrészt nem tartalmaznak. Élettartamuk gyakorlatilag megegyezik a falba épített rézvezetékével. A hőtárolós fűtés bárhol alkalmazható, ahol rendelkezésre áll – vagy kérhető – az úgynevezett vezérelt („éjszakai”) áram, legyen az iroda, lakás, műhely vagy sportcélú épület.

Hőtárolós elektromos padlófűtés az energiatakarékos megoldás

Sokan félnek a fűtött padló magas felületi hőmérsékletétől, és az ebből esetlegesen származó egészségügyi ártalmaktól. A félelem jogos, mert a sok, tervezés nélkül – „így szoktuk” módon – megvalósított vizes padlófűtés bizony okozhat problémát. Akkor most kavarja – a padlófűtés a port – vagy nem kavarja? Tesszük fel a kérdést egy kicsit Rejtő Jenőt utánozva. A véleményem: igen kavarhatja, de csak a rosszul tervezett vagy kivitelezett padlófűtés, amelynek hőmérséklete az alulméretezés miatt indokolatlanul és egészségtelenül magas.
A hőtárolós fűtés az alacsony felületi hőmérsékletű fűtőkábelek szakaszos működése útján valósul meg. A padló felületi hőmérséklete a nap folyamán közel azonos, hiszen a vezérelt megtáplálás nem egyhuzamban, hanem napi 4–5 szakaszban történik. Saját lakásunkban már 10 éve 24–25 Celsius-fokos padlóhőmérséklet biztosítja a kellemes, 21–22 Celsius-fokos szobahőmérsékletet. A padló tehát egészséges hőmérsékletű.

A vezérlés

Igazán komfortos megoldás az, amikor minden helyiségbe egy-egy padlóhőmérséklet-érzékelős termosztátot helyezünk el. A lakó beállítása alapján ezek gondoskodnak a szobánként eltérő hőigények kielégítéséről. A termosztát segítségével az adott helyiség teljesen ki- vagy egymagában be is kapcsolható.

A hőtárolós padlófűtés

 • kivitelezése egyszerű, a bekötés igényel csak szakértelmet,
 • az anyagköltség hasonló a vizes fűtés kialakításához,
 • az üzemelése a vezérelt (éjszakai) áram kedvező tarifája miatt alacsony költségű,
 • nem szükséges drága kémény kiépítése, engedélyezése, nincs szennyezőanyag-kibocsátás,
 • a vezérlése egyszerű,
 • sokakat zavar a lábuk alatt csordogáló víz, egészségügyi problémától tartanak, itt azonban a fűtőkábelek árnyékoltak, amit összekötünk a földeléssel, így nem keletkezik elektroszmog sem,
 • kiválóan alkalmas állandóan nem lakott házak, üdülők fűtésére, és távolról – az Internet segítségével – is bekapcsolható előre a fűtés,
 • a fűtésre használt áramot utólag, éves szinten havonta egyenletesen elosztva lehet fizetni,
 • bárhol alkalmazható, mert bár gáz nincs mindenütt, de áram van.

Előnyök

 • nincs szükség kazánra,
 • 20–25 év múlva nem kell a fűtési rendszert, kéményt cserélni, felújítani,
 • nem vízkövesedik el a keringtető szivattyú, nem kell figyelni a fűtési víz minőségre, a rendszer légtelenítésére,
 • nem kell elkészíttetni, engedélyeztetni a gázbekötési tervet,
 • nem cserélnek pár évente gázórát, nincs gázrobbanás-veszély, periodikus fizetős kazán-felülvizsgálat,
 • nincsenek fűtési, hatásfoki veszteségek, és ezek költségei stb.

Működési költségek

Ha megnézzük az uniós árakat, azt látjuk, a villamos áramért már hasonló összeget fizetünk, mint másutt, a gázért viszont még jóval kevesebbet. Vajon melyiknek az ára fog nagyobbat nőni? A hőtárolós, elektromos padlófűtés-rendszer tökéletes fűtési megoldás, a leggazdaságosabb energiafelhasználás mellett. Ezt kijelenthetem saját, 30 éves tapasztalatom alapján. Sokan állítják, hogy a padlófűtés rugalmatlan, ez a hőtárolós fűtésváltozatra különösen igaz. De ez a fokú rugalmatlanság itt már előny, mert attól függetlenül, hogy mikor kapjuk a vezérelt áramot, a nagytömegű fűtött beton miatt az egész ház, mindig egyenletes hőmérsékletű.

Mi történik, ha nincs áram?

Először is, abban az esetben a gázfűtés sem működik. Különben pedig a radiátor sokkal hamarabb kihűl, mint a 12 cm vastag, meleg beton? Ha egy napig nincs áram, ezzel a rendszerrel még nem fáznak a felhasználók. Egy napnál hosszabb áramszünet pedig ma már nem jellemző. Az elektromos padlófűtés jó alternatíva, különösen új házak esetében csökkenti a beruházási igényt, használata rendkívül komfortos, vezérlése egyszerű, gondozásmentes, intelligens rendszerbe is köthető.

Mi a jövő?

A rendszer napelemekkel kitűnően kombinálható. A fel nem használt villamos energia a hálózatba visszatáplálható, ezzel fedezhetjük a fűtésen kívül, az elektromos háztartási fogyasztók teljes energiaigényét is.
A távrányithatósága miatt alkalmas kevésbé cselekvőképes emberek otthonában is. Ahol pedig a kialakítás nem lehetséges, ott az elektromos infrafűtés másik lehetőség a komfortos fűtésre.

elektromosfutes.hu

 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Átszellőztetett homlokzati hőszigetelés ISOTEC Falpanelekkel

Rendezze be teraszát, kertjét!

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

A Tesla legújabb innovációja: hatékony és magas szilárdságú napelemes tetőfedés

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

Megújuló energia fémtetőről

Milyen cserepet válasszunk az otthonunkra, ha az energiatakarékosság, az esztétikum és a funkcionalitás egyaránt fontos?

Így hasznosíthatjuk a napenergiát otthonunkban - Napelemes és napkollektoros rendszerek

Számoljunk le az elektromos fűtést övező tévhitekkel!

4 fontos dolog, melyek nélkülözhetetlenek a jó tetőhöz

A legfontosabb tudnivalók az elektromos padlófűtésről

9 +1 enteriőr vinyl padlóval

Házat, de gyorsan! - 4. rész - Szárnyakon a fal evolúciója

Tetőcsere, tetőfelújítás, napelem – Ezekre ad pénzt az állam

RAUTHERM SPEED plus tépőzáras padlófűtés

Új tető állami támogatással

Várjon el többet a padlófűtés-szabályozástól

Vásárlási listák
További vásárlási listák