Vasúti alagút fűti egy osztrák kisváros épületeit

A németek és az osztrákok komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy minél nagyobb arányban használjanak megújuló energiaforrásokat. A legújabb kísérlet eredményeként az ausztriai Jenbachban a vasúti alagút falába épített csövek segítségével nyernek ki hőt egyrészt az alagutat körülvevő talajból, másrészt magából az alagút levegőjéből, és ezzel épületeket fűtenek a településen.

Geotermikus fűtés a vasúti alagútból Jenbachban

Jenbachban a vasúti alagút nagy felülete körül elhelyezkedő talajból nyerik ki a geotermikus energiát, de használják a vonatok által fölmelegített levegőt is fűtési energia termelésére.

Geotermikus fűtés a vasúti alagútból Jenbachban Geotermikus fűtés a vasúti alagútból Jenbachban

Az alagutakat betonból készült, úgynevezett tübingekből építik fel. Itt az alagút építéséhez 54 méteren keresztül „energiatübingeket” használtak. Ezek úgy készültek, hogy a vasalásba a Rehau szakemberei által nem rég kifejlesztett műanyag csőből (magas nyomású térhálósított polietilén – PE-Xa) csőkígyókat építettek be, majd a vasalást kiöntötték betonnal.

A csövekben különleges folyadék kering, amely átadja a hőt az alagúton kívül elhelyezett hőszivattyúnak. A hőt télen fűtésre használják, nyáron pedig hűtésre. Ezzel pótolják a télen a talajból kivett hőenergiát, azaz a nyári meleget raktározzák télire.

Geotermikus fűtés a vasúti alagútból Jenbachban

Németországban is épültek geotermikus energiát hasznosító alagutak az U6 vonalán Stuttgartban és Katzenbergben.

Forrás: Detail.de és Baulinks.de

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák