Hirdetés

Téglából épített kémények hibái és azok javítása

A fűtésszezonban sajnos gyakran hallunk szén-monoxid-mérgezésekről. Ezek megelőzése érdekében fontos a kémények vizsgálata és az esetleges hibák javítása.

A kémények feladata a tüzelőberendezésekben keletkezett füstgázok kivezetése a szabadba. Régen többségében szilárd tüzelőanyaggal fűtöttek az emberek, amelyek füstjét egyrétegű, falazott kémények vezették el. Kéményeink jelentős része még ma is ilyen. Azonban az utóbbi időben számos új típusú tüzelőberendezés került forgalomba, ezeknek pedig már más típusú kéményekre van szükségük.

A falazott kémények általában egyidősek az épületekkel, mivel azonban ma már sok helyen gázzal fűtenek fontos átalakítani a kéményeket. Ha ez elmarad, akkor jelentősen megnő szén-monoxid-mérgezés valószínűsége, az pedig gyakran halálos kimenetelű lehet.

Kémények felújítása

A másik baleseti forrás a kémények leomlása nagy szél esetén.

A különféle balesetek megelőzősét szolgálja a kéményseprők rendszeres kéményellenőrzése, a kémények javítása és átalakítása.

Kéményépítés

Téglából építik a falazott kéményeket együtt a falakkal. Az építőanyaga nagy szilárdságú, tömör, égetett, lehetőleg egész agyagtégla, amelyhez meszes-cementes, esetleg cementhabarcsot használnak. A légzárás érdekében a téglák közötti réseket gondosan kell kitölteni.

A kéményt érő hatások

  • a füst és a levegő hőmérsékletének különbsége okozta hőingadozás,
  • a füstgázból lecsapódó folyadékok okozta korrózió,
  • az eltérő időjárási viszonyok hatása,
  • a kéménytisztítás mechanikai hatásai,
  • a gépkocsik okozta rezgések,
  • szakszerűtlen épület-felújítás.

Laza téglák

A téglából épült hagyományos kéményekbe a hazai szabványok szerint nem szabad gázüzemű fűtőberendezést bekapcsolni. Ennek oka, hogy a földgáz és a fűtőolaj füstgázai körülbelül 10 százalék vízgőzt tartalmaznak, ez pedig a kémény hideg részein lecsapódik. A víz a füstben lévő kén-dioxiddal és szén-dioxiddal reakcióba lép, és kénsavat illetve szénsavat alkot, amely a habarccsal újabb vegyületet kalcium-szulfátot hoz létre. Ettől pedig a habarcs elmállik, meggyengül a kémény, viharos szélben pedig ledőlhet.

A kémény felújítása

Elzáródás

Gyakori hiba még a kémény eldugulása, ezt az összegyűlt korom, kihullott tégla, habarcs- vagy vakolatdarabok okozzák. Ezek akár teljesen elzárhatják a kéményt, majd emiatt visszaáramolhat az égéstermék a lakóhelyiségbe. Ráadásul, ha ott nem megfelelő a szellőzés, akkor a tökéletlen égés miatt történhet meg a szén-monoxid-mérgezés.

A kémény javítása

Ha csak a kémény sérült falát kell javítani, akkor az a kérdés, hol, milyen kár érte azt. Lehetséges, hogy elég újrafugázni, de az is lehet, le kell bontani a sérült részt, majd újra fölépíteni. Ha a belső szakaszok sérültek – bár ez ritkább eset –, jóval nehezebb a javítás.

Kémények felújítása

Az igazi megoldás a kémény bélelése, ilyenkor béléscsövet helyeznek el benne. Ezután a kémény már használható lesz folyékony tüzelőanyaggal vagy gázzal üzemelő készülékek füstjének elvezetésére. Ez a megoldás akkor lehetséges, ha a kürtő keresztmetszete elég nagy. Hogy tartós legyen a megoldás, a bélés behelyezése előtt el kell végezni a kéményen a szükséges javításokat.

A béléscsövek lehetnek merevek vagy flexibilisek, ezeket elhúzott kéménykürtőkben használják.

A kémények felújítása

A csövek anyaga lehet

  • alumínium,
  • rozsdamentes acél,
  • műanyag vagy
  • kerámia.

A legtartósabb megoldás a rozsdamentes acél vagy a kerámia, az alumínium kevésbé tartós. A műanyagot gázüzemű, kis hőmérsékletű és kondenzációs kazánok füstgázainak elvezetésére használják, rendkívül tartósak.

Dr. Berecz Tibor

Forrás: František Jirík: Kémények

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

Miért kell egyáltalán kémény egy épületbe?

A modern, alternatív fűtési módok tervezésekor gyakran felmerül a fenti kérdés. A válaszok pedig nagyon egyszerűek!

A modern, szigetelt épületek légtömör héjazata a kéményválasztást is befolyásolja

A hagyományos, hátsó szellőzésű kéményekben folyamatosan áramlik ki a levegő a kéményen keresztül, valahogy úgy, mintha bukóra nyitva hagynánk az ablakot. Az ilyen hagyományos kéményrendszernek ez az ún. hátsó kiszellőztetés az egyik alapvető működési jellegzetessége, hiszen a béléscsöve samottból készül.

Melyek a kémények kritikus pontjai és mit tehetünk a problémák megelőzéséért?

Bármilyen fűtést is tervezzünk házunkba, kéményt még akkor is ajánlott kialakítani, ha egyébként a fűtési rendszer ezt nem tenné indokolttá. Azonban fontos tudnunk, melyek azok a tényezők, kémény részek, melyek kialakítása, karbantartása különös figyelmet érdemel.

5 dolog, amit a kéményről feltétlenül tudnunk kell

A modern, alternatív fűtési módok tervezésekor gyakran felmerül a kérdés: miért van szükség a kéményre? A válaszok egyszerűbbek, mint gondolnánk.

Megfelelő kémény nélkül mit sem ér a korszerű kazán

Tavaly ősszel lépett életbe az uniós irányelv, mely szerint csak kondenzációs elven működő kazán üzembehelyezése engedélyezhető. A modern eszközök csak speciális kéményekkel együtt használhatók, ám ezek kiépítése egy családi háznál közel milliós tételt jelenthet, egy társasháznál pedig már több millió forintos beruházást igényel.

Milyen szempontok szerint válasszunk kazánt? 1-2. rész

Legyen szó házépítésről, felújításról, vagy korszerűsítéséről, a kazán kiválasztása minden esetben nehéz és felelősségteljes feladat. Azt azonban tartsuk szem előtt, hogy az energetikai rendszer korszerűsítésével hosszú távon pénzügyi előnyhöz juthatunk.

Kéményválasztás okosan - jó kéménnyel bárki spórolhat a fűtésen

Jól hőszigetelt ház és tökéletes ablakok, vajon a kémény is megfelel ennek a légtömörségnek? Kandalló- és kéményválasztás. Ne a gombhoz a kabátot! Hogyan előzhető meg a kémény átázása?