Hirdetés

Japán vízmelegítők hazánkban

Japán Rinnai gázüzemű, átfolyó rendszerű kondenzációs vízmelegítőt kezdett árusítani egy hazai PB-gázforgalmazó cég.

A Nagoya-i székhelyű, 1920-ban alapított, ezen a területen világszinten piacvezető gyártó Magyarországon még egyelőre alig ismert, holott készülékeivel 40–70 százalékos energiamegtakarítást lehet elérni.

A japán cég kondenzációs készülékei 105 százalékos, fűtőértékre vonatkoztatott hatásfokkal működnek, ami azt jelenti, hogy a betáplált energia csaknem egészét meleg víz formájában visszakapjuk a készülékben nincs állandóan égő „őrláng”, és a berendezés mindig csak annyi gázt fogyaszt, amennyi az épp átfolyó vízmennyiség kívánt hőmérsékletre melegítéséhez szükséges.

Átfolyó rendszerű vízmelegítő

Manapság itthon a legtöbben árammal vagy gázzal készítenek meleg vizet úgy, hogy azt tartályokban, bojlerekben tárolják. Ezekben az eszközökben a vízfogyasztás csökkentése érdekében a meleg vizet a csapok felé többnyire keringtetik is, amely további jelentős energiaveszteséggel jár.

Önmagában a melegvíz-tartályban az állandó hőmérsékleten tartás miatt 10–15 százalékos energiaveszteség keletkezik, amíg a vezetékekben a víz keringtetése során további 30–70 százalék veszteséggel kell számolni. Ez azt jelenti, hogy a melegvíz-tartályok a bemeneti teljesítménynek csak 15–60 százalékát fordítják a víz melegítésére. A kisméretű, átfolyó rendszerű vízmelegítők ezzel szemben a fogyasztási hely közelébe telepíthetők, így ezek a veszteségek elkerülhetők.

Átfolyó rendszerű vízmelegítő

A PB-gázzal és földgázzal is üzemeltethető vízmelegítők előnye éppen az, hogy a meleg víz mindig pontosan a kívánt mennyiségben és hőmérsékleten áll rendelkezésre. Az átfolyó rendszernél a meleg víz sohasem fogy ki, senki sem forrázhatja le magát, és nincs tartály, amiben a legionella baktérium megtelepedhetne. A napkollektoros rendszerekhez is ideális kiegészítő, hiszen a téli időszakban így át lehet állni a tartályos vízmelegítési módról az átfolyósra.

A készülékeknek több típusa van, többségüknek kültéri és beltéri változata is létezik. A szolgáltatott víz hőmérséklete 1 Celsius-fok pontossággal állítható, függetlenül a vízvétel nagyságától, tehát akkor sem változik, ha hirtelen újabb csapok nyílnak meg. A különböző modellek teljesítménye ugyanis percenként 2-től 37 literig változtatható, amelynek révén az egyes készülékek széles körben, lakásoktól nagyobb intézményekig is felhasználhatók. Ha ennél is nagyobb mennyiségű meleg vízre van szükség, a rendszer moduláris felépítése lehetővé teszi a készülékcsoport teljesítményének sokszorozását is.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Pénz a levegőből – hővisszanyerős szellőztető rendszerrel

A 2020-tól kötelező közel nulla energiaigényű épületek elengedhetetlen tartozéka a hővisszanyerős szellőztető rendszer.

Szeptembertől módosulnak a lakossági „ingyenhitel” feltételei

Az iskolakezdéssel egyidőben módosulnak a kamattámogatott lakossági energetikai hitel feltételei. Igény lenne az energiatakarékos lakások iránt. A kérdés inkább az, elég vonzó-e a támogatott hitel, hogy akár a családi házak tulajdonosai, akár a társasházakban vagy lakásszövetkezetekben élők ebből a pénzből újítsák fel otthonaikat. 115 milliárd forint sorsa és több tízezer háztartás energiahatékonyságának a növelése a tét.

25 éves az Austrotherm Hőszigetelés

25 éves az Austrotherm Hőszigetelés.

Borostyánfallal egy élhetőbb Budapestért – Zöldfalaké a jövő

A borostyanfal.hu csapatát kérdeztük: mégis hogyan lehetne Budapestet zöldebbé, élhetőbbé tenni a városlakók számára? Az urbanizáció szükségszerűen hozta magával a mesterséges épített környezet térnyerését, és ezzel párhuzamosan szorította vissza az élő zöldterületek mennyiségét.

NagyCsaládiHáz - Belső szerelések, gépészet kialakítása Nagy Péteréknél, Veszprémben

Falak, födémek, tetőzet állnak, jöhet a téli csapadék. Talán gyorsabb előrehaladásra számítottak Nagy Péterék, a NagyCsaládi Ház pályázat építői Veszprémben, de így a munka biztosan alaposabb, átgondoltabb lesz, és a kivitelezés környékén sem lesznek utólagosan lényegi kifogások.

A halász és a rezsi

Egyre drágulnak fogyóban lévő energiakészleteink. Csakis energiamegtakarítással juthatunk előrébb, legyen szó a házak hőszigeteléséről, fűtéskorszerűsítésről vagy épp a közlekedésről. Kormányokon átívelő programok nélkül nem valósítható meg az energia falhasználásának csökkentése és a megújuló energiaforrások minél nagyobb arányú használata.

Környezetbarát menedékház épült a Mont Blanc-on

A semmi szélén hintázó tojás – új menedékház épült a Mont Blanc hegyén 3835 méter magasságban. A rendkívüli épület tervezésekor minimális szén-dioxid-kibocsátásra törekedtek a tervezők.