Hirdetés

Japán vízmelegítők hazánkban

Japán Rinnai gázüzemű, átfolyó rendszerű kondenzációs vízmelegítőt kezdett árusítani egy hazai PB-gázforgalmazó cég.

A Nagoya-i székhelyű, 1920-ban alapított, ezen a területen világszinten piacvezető gyártó Magyarországon még egyelőre alig ismert, holott készülékeivel 40–70 százalékos energiamegtakarítást lehet elérni.

A japán cég kondenzációs készülékei 105 százalékos, fűtőértékre vonatkoztatott hatásfokkal működnek, ami azt jelenti, hogy a betáplált energia csaknem egészét meleg víz formájában visszakapjuk a készülékben nincs állandóan égő „őrláng”, és a berendezés mindig csak annyi gázt fogyaszt, amennyi az épp átfolyó vízmennyiség kívánt hőmérsékletre melegítéséhez szükséges.

Átfolyó rendszerű vízmelegítő

Manapság itthon a legtöbben árammal vagy gázzal készítenek meleg vizet úgy, hogy azt tartályokban, bojlerekben tárolják. Ezekben az eszközökben a vízfogyasztás csökkentése érdekében a meleg vizet a csapok felé többnyire keringtetik is, amely további jelentős energiaveszteséggel jár.

Önmagában a melegvíz-tartályban az állandó hőmérsékleten tartás miatt 10–15 százalékos energiaveszteség keletkezik, amíg a vezetékekben a víz keringtetése során további 30–70 százalék veszteséggel kell számolni. Ez azt jelenti, hogy a melegvíz-tartályok a bemeneti teljesítménynek csak 15–60 százalékát fordítják a víz melegítésére. A kisméretű, átfolyó rendszerű vízmelegítők ezzel szemben a fogyasztási hely közelébe telepíthetők, így ezek a veszteségek elkerülhetők.

Átfolyó rendszerű vízmelegítő

A PB-gázzal és földgázzal is üzemeltethető vízmelegítők előnye éppen az, hogy a meleg víz mindig pontosan a kívánt mennyiségben és hőmérsékleten áll rendelkezésre. Az átfolyó rendszernél a meleg víz sohasem fogy ki, senki sem forrázhatja le magát, és nincs tartály, amiben a legionella baktérium megtelepedhetne. A napkollektoros rendszerekhez is ideális kiegészítő, hiszen a téli időszakban így át lehet állni a tartályos vízmelegítési módról az átfolyósra.

A készülékeknek több típusa van, többségüknek kültéri és beltéri változata is létezik. A szolgáltatott víz hőmérséklete 1 Celsius-fok pontossággal állítható, függetlenül a vízvétel nagyságától, tehát akkor sem változik, ha hirtelen újabb csapok nyílnak meg. A különböző modellek teljesítménye ugyanis percenként 2-től 37 literig változtatható, amelynek révén az egyes készülékek széles körben, lakásoktól nagyobb intézményekig is felhasználhatók. Ha ennél is nagyobb mennyiségű meleg vízre van szükség, a rendszer moduláris felépítése lehetővé teszi a készülékcsoport teljesítményének sokszorozását is.

 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Az Elevenház Panzió Projekt

Rendezze be teraszát, kertjét!

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Családi ház felújítása 1. rész – Állapotfelmérés

Pénz a levegőből – hővisszanyerős szellőztető rendszerrel

Szeptembertől módosulnak a lakossági „ingyenhitel” feltételei

25 éves az Austrotherm Hőszigetelés

Borostyánfallal egy élhetőbb Budapestért – Zöldfalaké a jövő

NagyCsaládiHáz - Belső szerelések, gépészet kialakítása Nagy Péteréknél, Veszprémben

A halász és a rezsi

Környezetbarát menedékház épült a Mont Blanc-on

Egyedi hőmennyiség-mérés távfűtéses lakásokban

Az Austrotherm és a BME Épületszerkezettani Tanszék konferenciája

Csináld magad épületgépészet: elsőre furcsa, de jól működik!

Javuló életminőség, nagyon kedvező áron – Zehnder E350 hőcserélő szellőztető

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

Hogyan alkalmazzuk a felületfűtési és hűtési rendszereket? A használat alapjai

Vásárlási listák
További vásárlási listák