Öko-tűztér, a korszerű kandallók és cserépkályhák legfontosabb eleme

Bátran kijelethetjük, hogy a fatüzelésű cserépkályhák, kandallók ideje nem hogy lejárt volna, hanem egyenesen reneszánszukat élik. Az elsődleges okok között a látvánnyal, hangulattal kezdhetnénk a felsorolást, de legalább ennyire fontos, hogy fával fűteni manapság az egyik legkorszerűbb, sőt, a leginkább környezetbarát fűtési módnak számít.

Hamarosan, egészen pontosan 2022-től a mostaninál lényegesen szigorúbb környezetterhelési előírások lépnek életbe az Európai Unióban, ami egyben azt is jelenti, hogy kályhák, kandallók kizárólag öko-tűztérrel ellátva építhetők.

A hagyományos és az öko-tűztér közötti különbség

Az öko-tűzteres cserépkályhán sem rostély, sem hamuajtó nincs, helyettük van az égéselosztó doboz, melyből az oxigén a dupla tűztér fal réseihez eljut. Ez megakadályozza, hogy a fa alulról huzatot kapjon, nem hűl alulról az égéstér. A rostély elhagyásával a hamu nem kerül ki a kéményen keresztül a szabadba, vagyis az égéstermékkel nem szennyezzük a környezetet.

Ugyancsak fontos, hogy az oxigén a dupla falazaton és a rajta kialakított légréseken keresztül az égéstér felső részébe jusson. Fa tüzelésnél a keletkező energia 80%-át a fa 300 °C alatti elbomlásakor keletkező fagázok égése biztosítja, tehát ebben az értelemben gáztüzelésről beszélhetünk. Ennek tökéletes keverését nyújtja az öko-tűztér, az eredmény pedig a minimális emissziós érték.

A Bakos Kandalló valamennyi cserépkályhája és kandallója premium minőségű öko-tűztérrel felszerelt

Fentiek miatt az öko-tűztérben jóval magasabb a hőmérséklet, ezért az el nem égetett szénhidrogének mennyisége töredéke a hagyományos módon készült tűzterekhez képet. Az öko-tűzteres kályhákban, kandallókban zárt ajtóknál ég a láng, ami a környezetbarát tulajdonság mellett biztonságos is.

Röviden tehát az öko-tűztér hosszú távon

  • olcsóbb,
  • gazdaságosabb,
  • és szebb látványt nyújt, mint a hagyományos tűztér.

Az öko-tűztérrel épített kályhák, kandallók a passzívházakkal szemben támasztott szigorú követelményeknek tökéletesen megfelelnek.

A fatüzelés előnyei

A fatüzelés 100%-ban megújuló fűtési mód, ezen belül pedig a kályha hasznosítja a fában tárolt napenergiát az egyik legmagasabb hatásfokkal.

A cserépkályháknál a jogszabályok által meghatározott minimális hatásfok 78%, de egy jól hőszigetelt kéményhez építhető akár (a teljes fűtési szezonra vetítve) 85-90%-os hatásfokú kályha is. A szilárd tüzelésű fűtőberendezések között a cserépkályha károsanyag kibocsájtása kiemelkedően alacsony.

A Bakos Kandalló valamennyi cserépkályhája és kandallója premium minőségű öko-tűztérrel felszerelt

Prémium minőségű öko-tűzterek

A Bakos Kandalló az öko-tűzterek gazdag választékát kínálja: a francia Supra, a szlovák Kobok és Romotop, valamint a német Haas & Sohn tűzterek jelenleg a piacon kapható termékek között a legjobb minőséggel rendelkeznek.

Az öko-tűztér bármilyen stílusú cserépkályhába vagy kandallóba integrálható, a korszerűség nem jár együtt stílusbeli kikötésekkel. Lehet a kályhánk, kandallónk a most oly kedvelt minimál megjelenésű, vagy tradicionális, klasszikus kivitelű.

TOVÁBB A BAKOS KANDALLÓ KÍNÁLATÁRA

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Betatherm: itthon is erősödik a külföldön már befutott radiátor-gyártó

A nemzetközi sikerek után a hazai piacra is fokozott figyelmet fordít a Betatherm, így a miskolci cég saját fejlesztésű radiátorai itthon is egyre népszerűbbek.

Fűtés másképp: LG Therma-V Monobloc-os hőszivattyúk

Az ősz beköszöntével ismét slágertémává válnak az alternatív fűtési megoldások. Manapság számos különféle, a távhőtől és az általános gázos fűtési megoldásoktól eltérő rendszerek is elérhetők a korszerűsítésre, vagy új otthon kialakítására vállalkozók számára.

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

„Aki olyan mértékű felújításra szánja el magát, mint mi, legjobb, ha a fűtésrendszert egy alapos újragondolásnak veti alá.” Személyes tapasztalatok egy - többé-kevésbé - saját kezűleg végzett felújításról.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.

Milyen radiátort válasszunk a fürdőszobába?

A fürdőszoba temperálása részben kényelmi, részben pedig technikai szempontból elengedhetetlen, hiszen a helyiségben keletkező nedvesség felszárításának ez is egy lehetséges módja. Ezek a radiátorok azonban sok szempontból különböznek a szobákban használatos társaiktól.

Intelligens fűtőberendezések - Beszéljünk a kényelemért!

Manapság az, hogy otthonunkban az ideális hőfokot élvezzük, csupán egyetlen szavunkba kerül. És ez nem átvitt értelemben, hanem szó szerint így van, hiszen a legmodernebb fűtőberendezések már hangvezérléssel is működtethetők.

Hogyan alkalmazzuk a felületfűtési és hűtési rendszereket? A használat alapjai

A primer energiafelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése jelenti korunk egyik legnagyobb kihívását. A Wavin Tempower egy olyan felületfűtési és hűtési rendszer, mely egyszerre teljesíti a növekvő komfortigénnyel, valamint az energiamegtakarítással szemben támasztott követelményeket.

Számoljunk le az elektromos fűtést övező tévhitekkel!

Czinege Károly az Az elektromos fűtés a jövő megoldása! című könyve igazi hiánypótló szakkönyv nemcsak szakmabelieknek, amely tisztáz minden, az elektromos fűtéssel kapcsolatos félreértést. Lásson ön is tisztán, hiszen könnyen meglehet, hogy otthonában is az elektromos megoldás lesz a leginkább költséghatékony megoldás!