Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Kandalló: válasszunk energiatakarékos, innovatív modellt!

Számos fűtési megoldás közül választhatnak azok, akik tudatosan tervezik meg otthonaikat, figyelembe véve a bekerülési költségeket, a megtérülési időt és a környezetre gyakorolt hatásokat.

Annak ellenére, hogy a földgáz korábban kifejezetten népszerű tüzelőanyagnak számított Magyarországon, ma már sokan döntenek inkább levegő-víz hőszivattyús vagy inverteres klímás fűtés mellett, sok esetben napelemmel kiegészítve. Ennek egy 2022. június 30-tól érvényes szabályozás is kedvez, miszerint az ezen határidő után értékesített új építésű ingatlanok energiaigényének legalább 25 százalékát megújuló forrásból kell biztosítani.

Hőtárolós kandalló

Megújuló energiaforrás

Szerencsére sokak számára egyértelmű, hogy a fatüzelés is a megújulók közé sorolható, alacsony környezeti terheléssel járó fűtési forma, ezért jó választás az előírt arány megszerzésére. A ropogó tűz látványa, a sugárzó meleg romantikája, szolgáltatóktól való függetlenedés és nem utolsó sorban a környezettudatosság egyre népszerűbbé teszik a fatüzelésű kandallókat és kályhákat hazánkban.

A napjainkban épülő házakba egyszerűen integrálható olyan kandalló vagy kályha, amely gondosan illeszkedik a bonyolult gépészeti rendszerekhez, és remekül egészíti ki a kényes épületklímát.

Hőtárolós kandalló

Igényekhez igazodva

Mivel nagy általánosságban elmondható, hogy otthonaink egyre jobban szigeteltek, jóval kevesebb energia szükséges ahhoz, hogy a téli napokon komfortosan érezzük magunkat a nappalinkban.

Az egyre csökkenő hőszükséglet azt eredményezi, hogy a korábbi, kizárólag a légfűtés elvén működő kandallók helyett – melyek a forró levegő áramoltatásával egyszerre nagyobb hőmennyiséget keltenek a helyiségben – mára a hőtárolós kandallóké lett a főszerep.

Hőtárolós kandalló

Ezeknél a modernnek számító berendezéseknél a felszabaduló hőenergia jelentős része az építményben akkumulálódik, és lágyan sugárzó, egyenletes melegként szabadul fel, elkerülve a hirtelen túlfűtést. Felületük a hagyományos kandallókkal ellentétben meleg, ami a beépítés során alkalmazott hőtároló anyagoknak köszönhető.

Egy jól megépített kandalló ma már nem vasöntvény alkatrészeket tartalmaz, hanem egy speciális lemezből készült, samott elemekkel bélelt tűzteret, mely nagy testsűrűségű hőtároló képességű falépítő lapokkal van burkolva.

A beépített anyagok tömegével egyenes arányban nő a hőtárolási idő, mely az egyszerre felszabaduló energiamennyiség további csökkenését eredményezi. Ez a ma építhető alacsony energiaigényű épületek – akár passzív házak – esetében megkerülhetetlen szempont.

Újdonságok, innovációk

A Hoxter cég által kifejlesztett tűztérbetétek kifejezetten alkalmasak hőtárolós kandalló építésre, mivel az alacsony hőtágulással bíró acélszerkezetük lehetővé teszi a teljesen zárt, szellőzőrács nélküli beépítést. Ezzel a megoldással csökkentjük a házon belüli kellemetlen poráramlást, és a kandallónk sugárzó kályhaként fog üzemelni.

Hőtárolós kandalló

Ezeknél a típusú égéstereknél lehetőség van a füstgázból kinyert energia további tárolására, amit a tűztér és a kémény közt elhelyezett, átlagosan 3-500 kg tömegű füstjárat biztosít. Ennek köszönhető, hogy egyszeri begyújtással akár 12-16 órán át érezhetjük a kellemes meleget az otthonunkban. Ez a modulokból álló járatrendszer lehetővé teszi további helyiségek vagy akár egy másik szint fűtését is.

A kisebb méretű, keskenyebb megjelenésű kandallóknál – ahol cél a szűkösebb beépítés – igen népszerű a tűztér felső részén elhelyezett, tűzálló betonból készülő spirális hőtároló blokk, amely 150 kilós masszív sugárzó magként funkcionál.

Hőtárolós kandalló

További előnyként említhető a Hoxter tűzterek dupla üvegezése is, mely az elnyújtott hőleadás révén hozzájárul az egyenletesebb épületklímához, és nem utolsósorban a közelben lévő tárgyak, bútorok védelmét is biztosítja.

Hőtárolós kandalló

Mindezek alapján elmondható, hogy egy szakszerűen kivitelezett hőtárolós kandalló modern megjelenésével és a korszerű építési technológiával egyszerre látványos dizájnelem és kellemes közérzetet biztosító fűtés, melynek helye van otthonainkban.

ÉRDEKELNEK A KORSZERŰ HŐTÁROLÓS KANDALLÓK

Kohán Károly
Kohán Károly
Kohán Károly
Népszerűek a témában

A hőszivattyú lehet a megoldás?

Amikor a hagyomány egyesül a korszerűséggel: dizájn radiátorok a Zehndertől

Ez is érdekelhet

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

EGLO connect okoslámpa: A fény, ahogy Te AKAROD!

Exkluzív termékek a kärcher online áruház kínálatában!

Tervezz ötcsillagos tetőt a gasztronómiából inspirálódva

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Könnyű cserepek az időtálló tetőért

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Még az istennők is megirigyelnék: műmárvány zuhanytálcák

Erre figyeljünk, ha Fixscreen árnyékolót vásárolunk! - válaszol a szakértő

Amikor a hagyomány egyesül a korszerűséggel: dizájn radiátorok a Zehndertől

Energiahatékonyság nélkül nincs kényelmes otthon – Hogyan segít ebben a LUXORliving okosotthon rendszer?

Minden, amit a fűtési rendszerekről tudni kell!

Javuló életminőség, mérséklődő költségek – hőcserélős szellőztetők a Zehndertől

Padlófűtés melegburkolattal? Igen, lehetséges!

Mitől nevezhető minőséginek egy radiátor és mitől függ az ára? – Erre figyeljünk a vásárlásnál!

Hűtés fűtés egy rendszerrel egész évben

Kisokos a mennyezethűtéshez, azaz topkategóriás mennyezethűtés: Uponor Thermatop M

Elektromos padlófűtés minimális beépítési magassággal – Uponor Comfort-E

Mi az energiamérleg, és miért érdemes javítani rajta?

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Alternatív fűtések – Érdemes-e hőszivattyúra váltani?

Okosotthon: egy szinttel feljebb az energiatakarékosságban