Kandalló: válasszunk energiatakarékos, innovatív modellt!

Számos fűtési megoldás közül választhatnak azok, akik tudatosan tervezik meg otthonaikat, figyelembe véve a bekerülési költségeket, a megtérülési időt és a környezetre gyakorolt hatásokat.

Annak ellenére, hogy a földgáz korábban kifejezetten népszerű tüzelőanyagnak számított Magyarországon, ma már sokan döntenek inkább levegő-víz hőszivattyús vagy inverteres klímás fűtés mellett, sok esetben napelemmel kiegészítve. Ennek egy 2022. június 30-tól érvényes szabályozás is kedvez, miszerint az ezen határidő után értékesített új építésű ingatlanok energiaigényének legalább 25 százalékát megújuló forrásból kell biztosítani.

Hőtárolós kandalló

Megújuló energiaforrás

Szerencsére sokak számára egyértelmű, hogy a fatüzelés is a megújulók közé sorolható, alacsony környezeti terheléssel járó fűtési forma, ezért jó választás az előírt arány megszerzésére. A ropogó tűz látványa, a sugárzó meleg romantikája, szolgáltatóktól való függetlenedés és nem utolsó sorban a környezettudatosság egyre népszerűbbé teszik a fatüzelésű kandallókat és kályhákat hazánkban.

A napjainkban épülő házakba egyszerűen integrálható olyan kandalló vagy kályha, amely gondosan illeszkedik a bonyolult gépészeti rendszerekhez, és remekül egészíti ki a kényes épületklímát.

Hőtárolós kandalló

Igényekhez igazodva

Mivel nagy általánosságban elmondható, hogy otthonaink egyre jobban szigeteltek, jóval kevesebb energia szükséges ahhoz, hogy a téli napokon komfortosan érezzük magunkat a nappalinkban.

Az egyre csökkenő hőszükséglet azt eredményezi, hogy a korábbi, kizárólag a légfűtés elvén működő kandallók helyett – melyek a forró levegő áramoltatásával egyszerre nagyobb hőmennyiséget keltenek a helyiségben – mára a hőtárolós kandallóké lett a főszerep.

Hőtárolós kandalló

Ezeknél a modernnek számító berendezéseknél a felszabaduló hőenergia jelentős része az építményben akkumulálódik, és lágyan sugárzó, egyenletes melegként szabadul fel, elkerülve a hirtelen túlfűtést. Felületük a hagyományos kandallókkal ellentétben meleg, ami a beépítés során alkalmazott hőtároló anyagoknak köszönhető.

Egy jól megépített kandalló ma már nem vasöntvény alkatrészeket tartalmaz, hanem egy speciális lemezből készült, samott elemekkel bélelt tűzteret, mely nagy testsűrűségű hőtároló képességű falépítő lapokkal van burkolva.

A beépített anyagok tömegével egyenes arányban nő a hőtárolási idő, mely az egyszerre felszabaduló energiamennyiség további csökkenését eredményezi. Ez a ma építhető alacsony energiaigényű épületek – akár passzív házak – esetében megkerülhetetlen szempont.

Újdonságok, innovációk

A Hoxter cég által kifejlesztett tűztérbetétek kifejezetten alkalmasak hőtárolós kandalló építésre, mivel az alacsony hőtágulással bíró acélszerkezetük lehetővé teszi a teljesen zárt, szellőzőrács nélküli beépítést. Ezzel a megoldással csökkentjük a házon belüli kellemetlen poráramlást, és a kandallónk sugárzó kályhaként fog üzemelni.

Hőtárolós kandalló

Ezeknél a típusú égéstereknél lehetőség van a füstgázból kinyert energia további tárolására, amit a tűztér és a kémény közt elhelyezett, átlagosan 3-500 kg tömegű füstjárat biztosít. Ennek köszönhető, hogy egyszeri begyújtással akár 12-16 órán át érezhetjük a kellemes meleget az otthonunkban. Ez a modulokból álló járatrendszer lehetővé teszi további helyiségek vagy akár egy másik szint fűtését is.

A kisebb méretű, keskenyebb megjelenésű kandallóknál – ahol cél a szűkösebb beépítés – igen népszerű a tűztér felső részén elhelyezett, tűzálló betonból készülő spirális hőtároló blokk, amely 150 kilós masszív sugárzó magként funkcionál.

Hőtárolós kandalló

További előnyként említhető a Hoxter tűzterek dupla üvegezése is, mely az elnyújtott hőleadás révén hozzájárul az egyenletesebb épületklímához, és nem utolsósorban a közelben lévő tárgyak, bútorok védelmét is biztosítja.

Hőtárolós kandalló

Mindezek alapján elmondható, hogy egy szakszerűen kivitelezett hőtárolós kandalló modern megjelenésével és a korszerű építési technológiával egyszerre látványos dizájnelem és kellemes közérzetet biztosító fűtés, melynek helye van otthonainkban.

ÉRDEKELNEK A KORSZERŰ HŐTÁROLÓS KANDALLÓK

Kohán Károly
Kohán Károly
Kohán Károly
Ez is érdekelhet

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Ezeket érdemes mérlegelni, ha napelem telepítésén gondolkozunk

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Medence kompromisszumok nélkül

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

A mai görgős zuhanykabinok csak hírből ismerik a '90-es évekbeli elődeiket

Zsaluzia – modern és esztétikus árnyékolás

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Radiátor választás – Az egyik legfontosabb lépés a fűtési rendszer kiépítése, korszerűsítése előtt

A lakosság a legnagyobb energiafogyasztó

RAUTHERM SPEED plus tépőzáras padlófűtés

Most éri meg igazán szigetelni - Az állami lakásfelújítási programmal akár egy nap alatt 25 százalékkal csökkentheti fűtési költségeit

Várjon el többet a padlófűtés-szabályozástól

Trendi, energiahatékony zöldtetők - Fejünk felett épülhet a zöld jövő

Kompakt okosotthon rendszer: a nagyobb kényelem könnyed megoldása

Energia- és pénz megtakarítás tudatos házkialakítással. Szakértők szerint a tudatos választás akár már 5 éven belül is megtérülhet a rezsiköltségekben

Élvezd a kerted egész évben! Teraszmelegítés felsőfokon

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Patikamérlegen a hőszigetelés vastagsága

Otthonunk egészséges lakóklímája a jó minőségű hőszigeteléssel kezdődik

Minden, amit a fűtési rendszerekről tudni kell!

Javuló életminőség, mérséklődő költségek – hőcserélős szellőztetők a Zehndertől

Vásárlási listák
További vásárlási listák