Hirdetés

Megfelelő kémény nélkül mit sem ér a korszerű kazán

Tavaly ősszel lépett életbe az uniós irányelv, mely szerint csak kondenzációs elven működő kazán üzembehelyezése engedélyezhető. A modern eszközök csak speciális kéményekkel együtt használhatók, ám ezek kiépítése egy családi háznál közel milliós tételt jelenthet, egy társasháznál pedig már több millió forintos beruházást igényel.
Bár az új típusú kazánokkal jelentős energia- és költségmegtakarítás érhető el, a beszerzésük lényegesen drágább, mint elődeiké. Ráadásul a beszereléshez nem elegendő egyedül a kazánt kicserélni, számos egyéb változtatást is végre kell hajtani a rendszeren. Ez különösen akkor kap nagyobb hangsúlyt, ha az új eszközt a régebbi kiépítéshez kell illeszteni.

Az egyik legnagyobb ilyen tétel a kifejezetten a kondenzációs kazánokhoz tervezett kémény kiépítése. Egy társasház esetében, ha akár csak egyetlen lakó cseréli ki modernebbre kazánját, az egész épület közös kéményét is fel kell újítani, újra kell bélelni. Ez komoly konfliktus forrása lehet a lakóközösségben, ha a felújítás költségeit nem egyedül a korszerűsítő lakónak, hanem a társasháznak kell a közös kasszából állnia.

Kondenzáció kazán

Az már egyáltalán nem meglepő, hogy egy felújításnál mindig jelentkeznek előre nem kalkulált költségek. Egyik ilyen lehet a tetőjárda felújítása, ami nélkül a kéményépítő szakemberek és a kéményseprők nem tudják ellátni feladataikat. Az engedélyeztetés ugyancsak plusz kiadásokat hozhat.

A jövőben várhatóan egyre több ilyen típusú átalakításra lesz szükség, ezért érdemes a társas- és családiházaknak jó előre felkészülniük ezekre a kiadásokra.

Kondenzáció kazán

A teljes kémény felújítása egy belvárosi, közel 100 éves házban 20-30 méteres szakaszt is jelenthet és nem ritka, hogy épületenként akár 5-6 darab külön, bélelésre szoruló kéménnyel számolnunk kell. A beruházás önmagában 2-3 millió forintba kerülhet, de ez az ár a kémények mennyiségével és a különböző kiegészítő munkákkal akár többszörösére is nőhet.

Milliós állami támogatás is igényelhető

Nem csak a társasházakat érinti a probléma, a hazai lakásállomány többségét kitevő családi házak esetében is hasonló munkafolyamatokkal kell számolni. A régi épületeknél jellemző, hogy a kéményt csak téglából rakták ki, amely alkalmatlan egy modernebb rendszer kiszolgálására. Nem árt idejében felkészülni az ilyen kiadásokra, hiszen egy hirtelen meghibásodás is azonnali beavatkozást kíván. Az ilyen típusú költségek finanszírozására jó megoldás lehet a lakástakarékpénztári megtakarítás. Itt a megtakarítás mértékétől függően a megtakarításához az állam is hozzájárul. Ezt magánszemélyek és társasházak is megköthetik és korszerűsítésre fordíthatják. Érdemes továbbá figyelemmel követni a különféle, korszerűsítésre, energiahatékony fűtési eszközök beszerzésére kiírt pályázatokat is.

Forrás: Energiaoldal

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

Több, mint fűtés: Ariston hőszivattyúk a megújuló energia erejével

Ha három ismérvet kellene felsorakoztatni, hogy miért érdemes beruházni az Ariston által gyártott Nimbus NET hőszivattyú-család valamelyik tagjára, akkor ezek lennének azok: hatékony, megtérülő és környezettudatos.

Megúszhatják a társasházak a gyűjtőkémény átalakítását

Megvan a megoldás a gyűjtőkémények drága korszerűsítésének elkerülésére. Fellélegezhetnek a társasházban élő, kéménykorszerűsítés és kazáncsere előtt álló háztartások. Nagyrészüknél megoldás lehet az új típusú készülék, mellyel sokat spórolhatnak az érintett családok.

Betatherm: itthon is erősödik a külföldön már befutott radiátor-gyártó

A nemzetközi sikerek után a hazai piacra is fokozott figyelmet fordít a Betatherm, így a miskolci cég saját fejlesztésű radiátorai itthon is egyre népszerűbbek.

Fűtés másképp: LG Therma-V Monobloc-os hőszivattyúk

Az ősz beköszöntével ismét slágertémává válnak az alternatív fűtési megoldások. Manapság számos különféle, a távhőtől és az általános gázos fűtési megoldásoktól eltérő rendszerek is elérhetők a korszerűsítésre, vagy új otthon kialakítására vállalkozók számára.

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

„Aki olyan mértékű felújításra szánja el magát, mint mi, legjobb, ha a fűtésrendszert egy alapos újragondolásnak veti alá.” Személyes tapasztalatok egy - többé-kevésbé - saját kezűleg végzett felújításról.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Fontos tudnivalók a tetőterek kialakításáról

A magastetők alatti terület, a padlástér a bővíthetőség ígéretét hordozza magában a lakóházak, de akár a középületek esetében is. Mindez azonban számos, statikai, gépészeti és belsőépítészeti kérdést vet fel, melyeket még a tervezés szakaszában kell alaposan átgondolnunk.