Milyen szempontok szerint válasszunk kazánt? 1-2. rész


Legyen szó házépítésről, felújításról, vagy korszerűsítéséről, a kazán kiválasztása minden esetben nehéz és felelősségteljes feladat. Azt azonban tartsuk szem előtt, hogy az energetikai rendszer korszerűsítésével hosszú távon pénzügyi előnyhöz juthatunk. A kazánválasztás szempontjai eltérnek új családi ház építésekor, illetve felújításkor. Ideális, ha még a tervezés szakaszában választjuk ki a kazánt, mert akkor lehet a legjobban megtervezni a fűtési rendszert, elhelyezni a kazánt és a kapcsolódó rendszerelemeket.
Felújításkor már meglévő rendszerhez illesztjük az új kazánt. Mivel célunk az, hogy a lehető leghatékonyabban használjuk ki a rendelkezésünkre álló teret, ezért nagy előnyt jelent, ha a gyártó gazdag választékkal rendelkezik kazánok terén. A kazánhelyiség kialakításának megfelelően választhatunk magas vagy széles készüléket, helytakarékosság érdekében a melegvíztárolót szerelhetjük falra is, hogy ne veszítsünk az értékes rakodóterületből.

Amennyiben otthonunk nem teszi lehetővé a saját kazánhelyiség kialakítását, érdemes a csendes (és biztonságos) üzemelésű kazánok alkalmazása mellett dönteni, melyeket zajmentes működésükből fakadóan helyezhetünk a nappaliba, vagy akár a hálószobába is.  
Zajmentesen működő kazán

 
Igényfelmérés

A számunkra ideális kazán kiválasztásához több kérdést kell megválaszolnunk. Ezt követően elkezdhetjük feltérképezni az internet adta lehetőségeket.

 • Hol szeretnénk alkalmazni: családi házban, lakásban, vagy társasházban?
 • Mire szeretnénk használni: fűtésre, melegvíz-készítésre, medencefűtésre?
 • Van-e a házunkon kémény?
 • Milyen kéményünk van: falazott vagy külső?
 • Milyen távol van a kazán a kémény tetejétől?
 • Milyen állapotban van a kémény?
 • Honnan fogja kapni a levegőt a kazán az égéshez?
 • Mekkora az épület alapterülete, belmagassága?
 • Hány fűtőkör van kiépítve?
 • Hány radiátoros, hány padlófűtéses fűtőkör van? (Vigyázzunk: a radiátorok száma, nem azonos a fűtőkörök számával!)
 • Fontos információk a melegvíz-készítéshez: hányan élnek a házban, mennyire víztakarékosak?
 • Átfolyós vagy tárolós legyen a meleg víz készítése?
 • Mekkora legyen a tároló?
 • Mekkora a fűtendő medence vízfelülete, átlagos mélysége, kívánt hőmérséklete?

 Kényelem és energiatakarékosság kondenzáció kazánnal

 

Az üzemeltetés módja

Milyen tüzelésű kazánt szeretnénk? Gáz? Fa? Vegyes? Pellet? Ez attól is függ, hol élünk. Íme, néhány fontos szempont a döntéshez:

 • Magyarország területének több mint 80 százalékán biztosított a gázellátás. Bár nem olcsó, de jó minőségű, energiahatékony gázkazánnal mégis megéri a kényelmet.

 

 • Fatüzelés esetén, gondoljunk arra, hogy a fa ára követi a gáz árának emelkedését. És sokkal több odafigyelést igényel.
 • Sokan szemétégetésre használják a vegyes tüzelésű kazánt, ezzel súlyosan veszélyeztetve a környéken lakók egészségét, beleértve saját magukat és gyermekeiket is. Az elégetett műanyag égésterméke rákkeltő, de nem biztos, hogy könnyű felfedezni az összefüggést a betegség és a felelőtlenség között.

 

 • Pelletfűtés esetén nagy a helyigény, meg kell oldani a pellet tárolását. Arra is kell figyelni, hogy többféle méretű pellet van, az adott készülékhez viszont csak egy fajta jó. Vásárlás előtt érdemes utánajárni a következőknek: hol, mennyiért kapni, mennyi a szállítás költsége.

Gázkazánok: nyílt vagy zárt égésterű?

Semmiképp sem szabad nyílt égésterű kazánt választani. Hazánkban évente túl sokan halnak meg szén-monoxid-mérgezésben. Ennek oka pedig az, ha a nyílt égésterű kazánban nem kap elég oxigént az égéshez a gáz, így szén-dioxid helyett szén-monoxid keletkezik. Még mindig nem lenne baj, ha ez a kéményen át távozna. De ha a kémény valamiért elzáródott, vagy az időjárási viszonyok, a szagelszívó szívóhatása miatt visszaáramlik a helyiségbe az égéstermék, akkor következik be a szén-monoxid-mérgezés. 
A másik ok, amiért nem ajánlott nyílt égésterű kazánt választani, az a rossz hatásfok, azaz nem gazdaságos, nem energiatakarékos. Mivel a kazánvásárlás hosszú távú befektetés, érdemes zárt égésterű, kondenzációs kazán mellett  dönteni.

 Kondenzációs kazán

Ma már egyértelmű, hogy kazánt hosszútávra vásárolunk, legalább 20–30 évre. A kondenzációs kazánnal élettartama alatt sokszorosát megtakaríthatjuk annak, mint amennyivel többe került veszélyes és energiapazarló társainál.

 

Kondenzáció kazán
A gáz égése során víz is keletkezik, amelyet a magas hőmérsékletű, körülbelül 160 °C-os füstgáz gőz formájában magával visz. Ezzel sok energia távozik a szabadba, a fűtési energia közel 10%-a. A kondenzációs gázkazán esetében azonban lehűtik a távozó füstgáz hőmérsékletét 40 °C-ra, ebben a pára lecsapódik (kondenzálódik, innen a készülék neve). A víz lecsapódása során hő szabadul fel, ez hozzáadódik a gáz égésekor felszabadult hőhöz, ezzel növelve a kondenzációs gázkazán teljesítményét. E tulajdonságai miatt a kondenzációs gázkazánnak a legalacsonyabb az üzemeltetési költsége. Családi házak esetében a kondenzátumot (a lecsapódott vizet) a csatornába vezetik, amíg nagyobb teljesítményű készülékeknél, például társasházban, csak közönbösítés után kerülhet a csatornába a víz.

Szabályozhatóság

A hagyományos kazán csak két dolgot tud, bekapcsol, vagy sem, tehát vagy teljes teljesítménnyel üzemel, vagy nem fűt. Így azután feleslegesen használ föl sok energiát, és gyakran ki-, bekapcsol.

A folyamatos szabályozásra képes kazánok sok energiát takarítanak meg. A kazán méretezésekor a legnagyobb teljesítményt nagyon hideg időre, –15 °C-ra választják ki. Ilyen hideg azonban ritkán van, azt is mondhatjuk, hogy a gázkazán 50%-nál nagyobb teljesítményen csupán 35–40 napig működik évente. Minél hidegebb van kint, annál nagyobb teljesítményre lesz szükség, hogy bent kellő gyorsasággal legyen meleg. A jó kazán 15 és 100%-os teljesítmény között folyamatos teljesítménnyel üzemel.

Gázminőség-változás követése

A gáz minősége nem állandó, ha viszont a készüléket az üzembe helyezéskor adott minőségre beállították, akkor a későbbiekben nem mindig fog a legnagyobb hatékonysággal működni. Ezért szükséges, hogy a gázkazán képes legyen követni a gáz minőségének változását, hasonlóan az autók katalizátorához. A jó minőségű gázkazán estében mindig tökéletes az égés, nem fordulhat elő, hogy szén-monoxid keletkezzen. Ha nem elég a levegő, akkor csökken a teljesítmény, végül pedig lekapcsol a gázkazán. 

Időjárás-követés

A korszerű kazánok alapfelszereltsége az időjárásfüggő szabályozás. Ehhez a rendszer méri a külső hőmérsékletet, és minél hidegebb van kint, annál magasabb vízhőmérsékletre van szükség, hogy gyorsan elérjük a kívánt belső hőmérsékletet. Miközben a tökéletes kondenzáció érdekében gondoskodik az alacsony visszatérő vízhőmérsékletről.

Kondenzációs kazán

Garancia, szerviz

Nagyon fontos azt is megtudni, mennyi időre vállal garanciát a gyártó, meddig biztosított az alkatrészellátás. A szerviz szóba áll-e velünk azonnal, éjjel, hétvégén, ünnepnap is? És amikor kell az alkatrész, azt raktárról szállítják-e ,vagy majd 5–6 hét múlva érkezik meg, épp mire kitavaszodik.

Összegezzük tehát, mire kell figyelni a kazán kiválasztásakor!

 • A választást igényfelmérés előzze meg!
 • Mekkora a rendelkezésre álló hely?
 • A fűtőanyag kiválasztása
 • Alacsony legyen az üzemeltetési költség!
 • Szabályozható legyen!
 • Képes-e a gázminőség-változás követésére?
 • Időjárás-követő-e a készülék?
 • Mennyi időre szól a garancia és a jótállás?
 • Milyen a szervizháttér (24/356, éjjel-nappal, az év minden napján)?

 

Forrás: Weishaupt

 

CONTENT UPDATE

Otthona, épülete optimális energiafelhasználásának érdekében a hőszigetelés korszerűsítését minden esetben kísérje a fűtési rendszer átvizsgálása és a megváltozott fűtési igényekhez való igazítása. Másik esetben - amely a fűtéskorszerűsítést helyezi előtérbe - is szükséges a két rendszer (fűtés, hőszigetelés) összehangolása. Csak így várható az a pozitív változás, amelyet Ön az újítástól remél.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Otthonunk egészséges lakóklímája a jó minőségű hőszigeteléssel kezdődik

Az elavult hőszigetelés nagyban befolyásolhatja a beltéri klímát, amiben élünk, ezért kiemelten fontos, hogy az ősz közeledtével, milyen felújításon esnek át a kevéssé korszerű épületek.

Hővisszanyerős szellőztető: összeköti az egészségest a kötelezővel

A közel nulla energiaigényű épületeknek 2021-től számos követelménynek meg kell felelniük, ami már most előre gondolkodást, alapos felkészülést igényel azoktól, akik jövőre építkezésbe fognak. Sarkalatos pont a megfelelő mennyiségű friss levegő biztosítása, ennek legoptimálisabb módjáról kérdeztük Papp Szilárdot, az Energetika 2020 Kft. ügyvezető igazgatóját.

Hőszigetelés Kisokos: Mit? Mivel? Mennyire?

Az Austrotherm Hőszigetelés kisokos egyszerű és könnyen hozzáférhető tájékoztatást nyújt az épületek, lakóházak szigetelésével kapcsolatban.

Több, mint fűtés: Ariston hőszivattyúk a megújuló energia erejével

Ha három ismérvet kellene felsorakoztatni, hogy miért érdemes beruházni az Ariston által gyártott Nimbus NET hőszivattyú-család valamelyik tagjára, akkor ezek lennének azok: hatékony, megtérülő és környezettudatos.

Újdonságok a légkondicionálók között - BreezeleSS+

Aki igazán előrelátó, az a légkondicionáló készülék megvásárlását sem hagyja az utolsó pillanatra, amikor már elviselhetetlen forróság tombol a lakásban. Sőt, így elegendő ideje marad arra is, hogy alaposan körülnézzen az aktuális újdonságok között és felfedezheti a Midea egyik forradalmi innovációját.

Megúszhatják a társasházak a gyűjtőkémény átalakítását

Megvan a megoldás a gyűjtőkémények drága korszerűsítésének elkerülésére. Fellélegezhetnek a társasházban élő, kéménykorszerűsítés és kazáncsere előtt álló háztartások. Nagyrészüknél megoldás lehet az új típusú készülék, mellyel sokat spórolhatnak az érintett családok.

Egy évtizedünk maradt változtatni - Szigeteléssel csökkenthető a klímaszorongás

A korszerűtlen épületek többlet energiafogyasztása nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz. Szigetelésükkel azonban több üvegházhatású gáztól menthetjük meg a Föld légkörét, ugyanis így több mint 0,4 tonnával, akár 40-50%-kal is csökkenthetjük CO2-kibocsátásunkat.

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkentheti fűtési költségeit

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35%-a a falakon, 25%-a az ablakokon, 15%-a a padlón keresztül, 25%-a pedig a tetőn át távozik. A tető hőszigetelése az egyre népszerűbb innovatív fújható szigetelésnek köszönhetően a legegyszerűbben, leggyorsabban elvégezhető munka.

Betatherm: itthon is erősödik a külföldön már befutott radiátor-gyártó

A nemzetközi sikerek után a hazai piacra is fokozott figyelmet fordít a Betatherm, így a miskolci cég saját fejlesztésű radiátorai itthon is egyre népszerűbbek.