Hirdetés

Napelem, vagy napkollektor?

Annyit már mindannyian hallottunk, hogy mindkét féle szerkezet a napfénnyel kapcsolatos, azonban gyakran összekeverjük ezeket, így érdemes körüljárni a témát.

Elöljáróban annyit, hogy a napkollektor melegvizet állít elő, míg a napelem villamos energiát, azaz áramot. Mindkettő közös tulajdonsága, hogy többnyire a házak tetőszerkezetén elhelyezett tábla formájú szerkezetek, és a kettő közül a napkollektor a vastagabb, vaskosabb. Messziről, felületes szemléléssel össze is téveszthetők. A mérsékelt égövön a tetőszerkezetek 40‑60°-os dőlésszöge egyszerű és kézenfekvő lehetőséget ad a tetősíkban való felszerelésre. Lapostetőknél kiegészítő támasztó állványzatot alkalmaznak a megfelelő dőlési szög biztosítására.

Melyiket válasszuk?

Magyarországon a napsütéses órák száma viszonylag állandó (1900-2200 óra/év), így adottságaink elmaradnak a mediterrán államokétól, viszont az északabbra lévő Németországhoz képest például 20 százalékkal jobbak. A napenergia-hasznosító rendszerek hazai széleskörű elterjedésének - minden előnyük ellenére - nagyrészt anyagi okai vannak. Ugyanakkor jó hír, hogy az utóbbi néhány évben jelentősen csökkent ezeknek a technológiáknak az ára.

Napelem a háztetőn

A napelemes rendszerek kiépítése egyszerűbb és olcsóbb, mint a napkollektoroké, de így is 2-5 millió forintos beruházást jelenthetnek. A megtérülési idő úgy 10-12 év, támogatás nélkül. A napelemeket nagyjából egy hét alatt fel lehet szereltetni, viszont használatukat engedélyeztetni kell az áramszolgáltatónál, ami akár hónapokat is igénybe vehet.

A napkollektoros rendszerek kiépítése drágább, de segítségükkel több energiát nyerhetünk. Mivel a napkollektoros beruházások a jóval drágábbak, ezért ezeket többnyire valamilyen pályázati támogatással ajánlott megvalósítani. A megtérülés támogatás nélkül legalább 15‑20 év.

Napelem

A napelemek a Nap fényenergiáját alakítják át egyenárammá. A fotovoltaikusnak is nevezett napelem számára az ideális, ha a külső hőmérséklet hűvös, viszont felhőtlen az ég, így semmi nem árnyékolja a napsütést. A túlmelegedett napelem cellák jelentősen veszítenek teljesítményükből, ez különösen igaz a leggyakoribb polikristályos és monokristályos napelemekre. Ennél jobb hatásfokúak a vékonyréteg napelemek, de akkor nagyobb felületet kell kiépíteni.
A napelemeket modern technológiának tekintjük pedig már az 1950-es években is gyártották. Az űrprogramok sem jöhettek volna létre napelemek nélkül. A lakossági célú napelem rendszerek, nagyon megbízhatók és üzembiztosak, minimális meghibásodási lehetőséggel. A csatlakozó vezetékeken keresztül az áram az inverterbe jut, ami a termelt egyenáramot hálózati váltóárammá alakítja, amit már a háztartásunkban használni tudunk.

  

Napkollektor

A napkollektor meleg vizet állít elő, a napelem pedig elektromos áramot. A meleg víz előállítással 30-70 százalék megtakarítást érhetünk el, ami több tényezőtől függ. A napkollektor esetében nem jelentkeznek járulékos költségek, a napelem felhasználásakor viszont igen. A napkollektornál a napsugárzás hőenergiája melegíti fel a benne lévő folyadékot, ami egy hőcserélő közvetítésével egy puffer tartályban tárolódik.
A tartály hőszigetelő fala hosszú ideig tárolni tudja a nap által felmelegített vizet. Ezt a tárolt meleg vizet használhatjuk fűtés rásegítésre, a padlófűtésünkben vagy akár radiátoros rendszerben is. Rengeteg energiát spórolhatunk meg, mert a gázkazánnak nem 20 fokos, hanem akár 60 fokos vizet kell tovább melegítenie, vagy szinten tartani.
Többfajta napkollektor létezik, a kiválasztást az dönti el, hogy pontosan mire szeretnénk használni. A két legelterjedtebb a vákuumcsöves napkollektor és a sík kollektor, de ezen belül is vannak technológiai eltérések.

Ariston napkollektor

A négy legfontosabb vákuumcsöves, a heatpipe (hőcsöves) napkollektor, az U- csöves (tükrös) napkollektor, és van még a direkt átfolyású napkollektor, mely utóbbi a hazai éghajlati körülmények között nem javasolt. 

A sík abszorber lemezes napkollektorok működése egyszerűbb, mint a vákuumcsöveseké. A sík kollektorban két, vékony, abszorber szőnyegnek nevezett sötét színű lemez van, amik között apró csatornákban áramlik a szolár folyadék, és átveszi a hőt.

Az ARISTON mint a világ egyik legnagyobb háztartási készülék és gépészeti rendszerek gyártója ugyancsak komoly fejlesztéseket végzett a napkollektorok előállítása területén. Az egyes kiváló minőségű panelek és tartozékok mellett komplett, kész beépíthető szetteket is kínálnak.

Hybrid megoldások

Hamarosan okafogyottá válik azon törni a fejünket, hogy melyik verziót válasszuk, hiszen a technológiai evolúció ismét új csábító lehetőséget kínál.
Az legfrissebb, legérdekesebb technológiai fejlesztés a napelemek és a napkollektorok házasítása, kombinálása. Az ötlet nem a helytakarékosságból és a beruházási költségek csökkentéséből adódott. Az ok a napelemek hatásfokának fokozásában rejlik.
A napelemek nyáron a külső hőmérséklet emelkedésével egyre rosszabb hatásfokúak. Erre a problémára kínál megoldást a napkollektor és a napelem kombinálása.
A napkollektorban meleg vizet állítunk elő, a napelemmel pedig villamosenergiát. A napkollektor felületi hőmérséklete jóval alacsonyabb nyáron, hiszen a beérkező hidegebb víz átfolyik a kollektoron és nem engedi a túlmelegedést, így nő a napelem hatásfoka. Ez lehet akár 40 százalékos növekedés is az áramtermelést tekintve.
Nyáron, ha a cella hőmérséklete a napsütésben 80 ˚C-ra nő, akkor ez az érték ugyanannál a táblánál akár 100 kWp is lehet. Ha sikerül 40-50 ˚C-ra visszahűteni a cellákat, akkor 130 – 140 kWp-et lesz képes megtermelni újra a panel, miközben a használati melegvíz termelésünk is megoldódik.

Ariston napkollektor

A kereskedelemben jelenleg kétféle típusú hybridkollektor érhető el. A hőteljesítmény ugyan elmarad egy átlag napkollektor hőteljesítményétől, mivel itt a fénygyűjtő felület maga a napelem, ami nincs úgy tökéletesítve a hőgyűjtésre mint egy napkollektornál. Ez azonban a gyakorlatban nem jelent problémát, mert egy átlagos családi házhoz kicsit nagyobbra kell a paneleket és a puffertárolót is méretezni. Ezzel akár az éves fűtési költség 20%-át is ki tudjuk váltani, viszont hátrányosan megnöveli a beruházási költséget, de a fejlesztéseknek szerencsére még nincs vége.

forrás: Ariston

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Új hőszigetelő panel technológiát vezet be a magyar piacon az Isopan

Energiatakarékos hőszigetelő megoldást mutatott be a magyar piacon a fém hőszigetelő panelek szegmensének az egyik piacvezető gyártója az Isopan.

Hővisszanyerős szellőztetők a Zehnder kínálatában

A magyar követelményeknek megfelelő, közel nulla energiaigényű házaknak nincs természetes szellőzése, gépi szellőzés nélkül a pára nem jut ki, és a friss levegő nem jut be.

A Tesla legújabb innovációja: hatékony és magas szilárdságú napelemes tetőfedés

Az elektromos árammal hajtott autóinak fejlesztése után a Tesla tovább emeli a tétet: olyan fotovoltalikus tetőfedő anyagokat dobott piacra, melyek anyagukban és élettartamukban is különböznek az eddig ismert napelemes cserepektől.

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság. Csupán néhány tulajdonság, mely a Tétény-Ker termékeit és szolgáltatásait jellemzi.

Megújuló energia fémtetőről

Meglepő adat, hogy az éghajlatnak köszönhetően Magyarországon minden négyzetméterre körülbelül 1265 kilowattóra napenergia jut. Mivel ez több mint jónak nevezhető érték, így emiatt - és az egyre terjedő trendnek köszönhetően -, egyre több tetőn jelennek meg a nap energiáját összegyűjtő és hasznosító eszközök, napelemek és napkollektorok. Kifejezetten széles a választék, de amiről most szó lesz, az ezek biztonságos és tartós rögzítése – pl. fémtetőn.

A tervezéstől a felújításon és a tetőfedő anyagok kiválasztásán át a szigetelésig, itt mindent megtalál, amit a tetőkről tudnia kell

A tető az épület egyik fontos teherhordó szerkezete, épsége, megfelelő stabilitása éppen ezért kulcskérdés. Az épülethez illő formát és kialakítást, a tetőfedés típusát, anyagát, színvilágát a tervezés során kell meghatározni, majd a kivitelezésnél - minden részletre kiterjedően - szakszerűen végigvinni. A cél, a tető évtizedekig tartó időtállósága és nem utolsósorban esztétikája.

Milyen cserepet válasszunk az otthonunkra, ha az energiatakarékosság, az esztétikum és a funkcionalitás egyaránt fontos?

A Terrán GENERON napelemes tetőcserép alkalmazásával a tető védelmi funkciója a teljes felületen tökéletesen biztosított, miközben fenntartható módon járul hozzá otthononunk mindennapi energiaszükségletéhez.

Így hasznosíthatjuk a napenergiát otthonunkban - Napelemes és napkollektoros rendszerek

A többség számára manapság már nyilvánvaló, hogy a napelemek a napsugárzást elektromos energiává alakító eszközök. Sokan azonban még mindig összetévesztik ezeket a fotovoltaikus rendszereket tévesztik a napkollektorokkal, pedig működésük és hasznosításuk is jelentősen eltérő. Bár mind a napelem, mind a napkollektor napenergiát alakít át, a napelem elektromos-, a napkollektor pedig hőenergia hasznosítás célját szolgálja.

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.