Hirdetés

Miért éppen napkollektor?

Időnként fellángol a vita, hogy az amúgy is új keletű két energiamegtakarító, illetve energianyerő rendszerből, mint a napkollektor vagy napelem közül melyik az előnyösebb. A jelenlegi technikai fejlettségi állapotot, a beruházási költségeket, és az energia nyereséget tekintve a napkollektor áll nyerőre, mely technikai evolúcióban is megelőzi vetélytársát.

Mindkettőben közös, hogy a nap fényét, sugárzó energiáját alkalmazza energianyerésre, a napkollektor alapvetően melegvizet állít elő, a napelem ugyanakkor közvetlenül elektromos áramot. A melegvíz előállítással 30‑70 százalékos megtakarítást érhetünk el, ami több tényezőtől függ, fontos megjegyezni, hogy a napkollektor használatával nem jelentkeznek jelentős járulékos költségek, míg a napelem felhasználásakor igen, így az utóbbi csak 5‑15 százalékos megtakarítást eredményez. Azonban egyik esetben sem szabad elfeledkeznünk, hogy mindkét rendszer csak rásegítéses, tehát nem tudják (egyelőre) lefedni egy ház, lakás, intézmény teljes energia szükségletét. Ha nem is a győztes jogán, a következőkben a napkollektorok rejtelmeibe tekintünk bele.

Napkollektor a tetőn

A napkollektor esetében a Nap hője többnyire a tetőkön elhelyezett kollektorokban folyadékot melegít fel. A keringő folyadékközeg hőjét egy hőcserélőn keresztül adja át egy másik folyadékközegnek, amely révén a hőenergiát hasznosítani tudjuk.
A keletkezett hőenergiát el kell vezetni a napkollektorokból többnyire egy tárolóba. Ehhez különféle működtető, biztonsági, és egyéb szerelvényekkel ellátott csővezeték rendszert kell kiépíteni a napkollektorok és a tároló tartály között. A meleg‑víz tároló biztosítja a termelés és a felhasználás közötti időszak áthidalását. A megtermelt hőenergia felhasználható használati melegvíz előállítására, medence fűtésére, fűtésrásegítésre és ipari mértékű hőtermelő folyamatokhoz is. A különböző rendszerek kialakításokhoz szükséges tartozékok eltérők lehetnek, hiszen minden esetben az adott házra, épületre, annak energia tényezőire, adottságaira kell méretezni és kiépíteni.

A napkollektorok hatásfoka

Annál nagyobb a hatásfok, minél nagyobb a napsugárzás szintje. Azonos napsugárzási szint esetén a kollektor hatásfoka csökken, ha növekszik az energiafelvevő környezetbe kibocsátott hővesztesége. A hőveszteség akkor is nő, ha a levegő hőmérséklete alacsony (télen), vagy az energiaelnyelő egység hőmérséklete magas (magas hőmérsékletű hővezető folyadékkal működő ipari eljárások).
A használati melegvíz nagyon jó százalékban kiváltható napkollektorral, hiszen egész évben szükség van rá, és sok helyen elektromos áram fogyasztás váltható ki vele. Mint mindent ezt is, egyedi igényekre kell méretezni, de kijelenthető, hogy 3‑4 főre, kb. 4 m2 síkkollektorral és egy 200 literes rétegtárolóval megoldható a melegvíz készítés. Ha a kollektor felületet túlméretezzük, akkor keletkezik tartalékhő, amit lehet fűtésrásegítésre fordítani, vagy növelni a melegvíz készítés biztonságát tartalék hő képzésével, de ekkor a tároló űrtartalmát meg kell növelni, és a fűtési rendszerbe való integrálást meg kell oldani.

Elhelyezés, földrajzi tényezők

A napkollektorokat nálunk célszerű a DK‑DNY közötti irányba tájolni, tehát olyan tetőfelületre feltenni, amit nem árnyékol be fa, saját tetőfelépítmény, vagy szomszéd épület, tehát nem csak szórt sugárzást, hanem direkt sugárzást is kap a teljes időtartamban a kollektor. A tetőbe integrálva szebb elhelyezni, de az utólagos felszerelés is megoldható.

Napkollektorral felszerelt családi ház

Egy napkollektoros hőtermelő alapberendezés a következő egységekből áll:

  • napkollektor, ami összegyűjti a napsugárzás energiáját
  • melegvíz tároló, ami felhalmozza és tárolja a kollektortól kapott meleget
  • hidraulikai és vezérlőegységek, melyek a kollektor és a tároló közötti kapcsolatot biztosítják.

A napkollektor és a melegvíz tároló között a hőátadás egy közvetítő közegen keresztül történik. A napkollektorban keringő energiafelvevő, magyarul felmelegedő közvetítő közeg fagyálló folyadék‑víz keverék, hogy fagyos hidegben se menjen tönkre a csőrendszer a fagyveszélyes helyeken.

A napkollektorok két fő típusa:

  • A természetes keringésű, gravitációs rendszerek.
  • Kényszer‑keringetéses, szivattyús berendezések.

A keringő folyadékközeg egy szabályozott üzemű szivattyú által kering, tehát árammal működik, ezért is aktív a rendszer.

Napkollektor a tetőn

Egyszerű gravitációs rendszer előnyei

Nem igényli szivattyú és vezérlés beépítését, a keringetést a gravitáció biztosítja. A működése ingyenes, nem igényel elektromos áramot. A szivattyús rendszerekkel szemben a megtakarítás legalább 25 százaléka lehet. Alig igényel karbantartást, olyan egyszerű, hogy alig tud elromlani. Elsősorban használati melegvíz készítésére ajánljuk a rendszert.
Hátránya: Csak kis méretű, korlátozott rendszerek kiépítésére alkalmas. A hőcserélő tárolót a kollektor szintje felett kell elhelyezni, és a csővezetéknek viszonylag rövidnek kell lennie (maximum 6 m). Efölött már szivattyú szükséges.

Kényszerkeringetéses (szivattyús) rendszer előnyei

Jól működik alacsony emelőmagasságú és állandó fordulatszámú szivattyúval is. Csendes és hatékony elektromos rendszer, egyszerű és gazdaságos, semmilyen különösebb korlátozás nincs a berendezés magasságára vonatkozóan, nagyobb rendszer kiépítése esetén sem. A tároló tartály bárhol elhelyezhető.
Hátrányai: Fagyálló folyadék, tágulási tartály és biztonsági egységek kellenek hozzá és a szivattyú működtetéséhez villamos betáplálás.

Korszerű rendszerek

Az egyszerűen kiépíthető, mondhatni kompakt napkollektor rendszerek közül figyelemre méltók az ARISTON napkollektor egységei, tartozékai, alkatrészei. Az átlag felhasználókat segítik a komplett, egyszerűbb kiépítésre alkalmas szettek mint a KAIROS MACC.
A készletek motoros keverőszeleppel szerelve, Sensys vezérlővel, kettős magnéziumanód-védelemmel, ARISTON és más gyártmányú kazánokhoz egyaránt alkalmazhatók. Egyszerű a telepítése a kevés alkotóelemnek köszönhetően. A magas hőelnyelő képességű kollektorok 4 mm vastag biztonsági üvege védelmet nyújt jégeső esetén is. A nagyfokú energiahatékonyság hozzájárul a károsanyag kibocsájtás csökkentéséhez is.
Természetesen egyedi tervezéshez, szereléshez és kiépítéshez a különféle részegységek, a szükséges alkatrészek külön is rendelkezésre állnak.

Forrás: Ariston

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

A kellemeset az egészségessel – jakuzzik otthonra, élmény minden napra

Az elmúlt évtizedekben talán soha nem volt akkora jelentősége az otthon eltöltött időszak minőségének, s vele együtt az egészségmegőrzésnek, mint ebben az évben.

Hővisszanyerős szellőztető: összeköti az egészségest a kötelezővel

A közel nulla energiaigényű épületeknek 2021-től számos követelménynek meg kell felelniük, ami már most előre gondolkodást, alapos felkészülést igényel azoktól, akik jövőre építkezésbe fognak. Sarkalatos pont a megfelelő mennyiségű friss levegő biztosítása, ennek legoptimálisabb módjáról kérdeztük Papp Szilárdot, az Energetika 2020 Kft. ügyvezető igazgatóját.

Hőszigetelés Kisokos: Mit? Mivel? Mennyire?

Az Austrotherm Hőszigetelés kisokos egyszerű és könnyen hozzáférhető tájékoztatást nyújt az épületek, lakóházak szigetelésével kapcsolatban.

Újdonságok a légkondicionálók között - BreezeleSS+

Aki igazán előrelátó, az a légkondicionáló készülék megvásárlását sem hagyja az utolsó pillanatra, amikor már elviselhetetlen forróság tombol a lakásban. Sőt, így elegendő ideje marad arra is, hogy alaposan körülnézzen az aktuális újdonságok között és felfedezheti a Midea egyik forradalmi innovációját.

Egy évtizedünk maradt változtatni - Szigeteléssel csökkenthető a klímaszorongás

A korszerűtlen épületek többlet energiafogyasztása nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz. Szigetelésükkel azonban több üvegházhatású gáztól menthetjük meg a Föld légkörét, ugyanis így több mint 0,4 tonnával, akár 40-50%-kal is csökkenthetjük CO2-kibocsátásunkat.

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkentheti fűtési költségeit

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35%-a a falakon, 25%-a az ablakokon, 15%-a a padlón keresztül, 25%-a pedig a tetőn át távozik. A tető hőszigetelése az egyre népszerűbb innovatív fújható szigetelésnek köszönhetően a legegyszerűbben, leggyorsabban elvégezhető munka.

Új hőszigetelő panel technológiát vezet be a magyar piacon az Isopan

Energiatakarékos hőszigetelő megoldást mutatott be a magyar piacon a fém hőszigetelő panelek szegmensének az egyik piacvezető gyártója az Isopan.

Hővisszanyerős szellőztetők a Zehnder kínálatában

A magyar követelményeknek megfelelő, közel nulla energiaigényű házaknak nincs természetes szellőzése, gépi szellőzés nélkül a pára nem jut ki, és a friss levegő nem jut be.