Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Miért éppen napkollektor?

Időnként fellángol a vita, hogy az amúgy is új keletű két energiamegtakarító, illetve energianyerő rendszerből, mint a napkollektor vagy napelem közül melyik az előnyösebb. A jelenlegi technikai fejlettségi állapotot, a beruházási költségeket, és az energia nyereséget tekintve a napkollektor áll nyerőre, mely technikai evolúcióban is megelőzi vetélytársát.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Mindkettőben közös, hogy a nap fényét, sugárzó energiáját alkalmazza energianyerésre, a napkollektor alapvetően melegvizet állít elő, a napelem ugyanakkor közvetlenül elektromos áramot. A melegvíz előállítással 30‑70 százalékos megtakarítást érhetünk el, ami több tényezőtől függ, fontos megjegyezni, hogy a napkollektor használatával nem jelentkeznek jelentős járulékos költségek, míg a napelem felhasználásakor igen, így az utóbbi csak 5‑15 százalékos megtakarítást eredményez. Azonban egyik esetben sem szabad elfeledkeznünk, hogy mindkét rendszer csak rásegítéses, tehát nem tudják (egyelőre) lefedni egy ház, lakás, intézmény teljes energia szükségletét. Ha nem is a győztes jogán, a következőkben a napkollektorok rejtelmeibe tekintünk bele.

Napkollektor a tetőn

A napkollektor esetében a Nap hője többnyire a tetőkön elhelyezett kollektorokban folyadékot melegít fel. A keringő folyadékközeg hőjét egy hőcserélőn keresztül adja át egy másik folyadékközegnek, amely révén a hőenergiát hasznosítani tudjuk.
A keletkezett hőenergiát el kell vezetni a napkollektorokból többnyire egy tárolóba. Ehhez különféle működtető, biztonsági, és egyéb szerelvényekkel ellátott csővezeték rendszert kell kiépíteni a napkollektorok és a tároló tartály között. A meleg‑víz tároló biztosítja a termelés és a felhasználás közötti időszak áthidalását. A megtermelt hőenergia felhasználható használati melegvíz előállítására, medence fűtésére, fűtésrásegítésre és ipari mértékű hőtermelő folyamatokhoz is. A különböző rendszerek kialakításokhoz szükséges tartozékok eltérők lehetnek, hiszen minden esetben az adott házra, épületre, annak energia tényezőire, adottságaira kell méretezni és kiépíteni.

A napkollektorok hatásfoka

Annál nagyobb a hatásfok, minél nagyobb a napsugárzás szintje. Azonos napsugárzási szint esetén a kollektor hatásfoka csökken, ha növekszik az energiafelvevő környezetbe kibocsátott hővesztesége. A hőveszteség akkor is nő, ha a levegő hőmérséklete alacsony (télen), vagy az energiaelnyelő egység hőmérséklete magas (magas hőmérsékletű hővezető folyadékkal működő ipari eljárások).
A használati melegvíz nagyon jó százalékban kiváltható napkollektorral, hiszen egész évben szükség van rá, és sok helyen elektromos áram fogyasztás váltható ki vele. Mint mindent ezt is, egyedi igényekre kell méretezni, de kijelenthető, hogy 3‑4 főre, kb. 4 m2 síkkollektorral és egy 200 literes rétegtárolóval megoldható a melegvíz készítés. Ha a kollektor felületet túlméretezzük, akkor keletkezik tartalékhő, amit lehet fűtésrásegítésre fordítani, vagy növelni a melegvíz készítés biztonságát tartalék hő képzésével, de ekkor a tároló űrtartalmát meg kell növelni, és a fűtési rendszerbe való integrálást meg kell oldani.

Elhelyezés, földrajzi tényezők

A napkollektorokat nálunk célszerű a DK‑DNY közötti irányba tájolni, tehát olyan tetőfelületre feltenni, amit nem árnyékol be fa, saját tetőfelépítmény, vagy szomszéd épület, tehát nem csak szórt sugárzást, hanem direkt sugárzást is kap a teljes időtartamban a kollektor. A tetőbe integrálva szebb elhelyezni, de az utólagos felszerelés is megoldható.

Napkollektorral felszerelt családi ház

Egy napkollektoros hőtermelő alapberendezés a következő egységekből áll:

  • napkollektor, ami összegyűjti a napsugárzás energiáját
  • melegvíz tároló, ami felhalmozza és tárolja a kollektortól kapott meleget
  • hidraulikai és vezérlőegységek, melyek a kollektor és a tároló közötti kapcsolatot biztosítják.

A napkollektor és a melegvíz tároló között a hőátadás egy közvetítő közegen keresztül történik. A napkollektorban keringő energiafelvevő, magyarul felmelegedő közvetítő közeg fagyálló folyadék‑víz keverék, hogy fagyos hidegben se menjen tönkre a csőrendszer a fagyveszélyes helyeken.

A napkollektorok két fő típusa:

  • A természetes keringésű, gravitációs rendszerek.
  • Kényszer‑keringetéses, szivattyús berendezések.

A keringő folyadékközeg egy szabályozott üzemű szivattyú által kering, tehát árammal működik, ezért is aktív a rendszer.

Napkollektor a tetőn

Egyszerű gravitációs rendszer előnyei

Nem igényli szivattyú és vezérlés beépítését, a keringetést a gravitáció biztosítja. A működése ingyenes, nem igényel elektromos áramot. A szivattyús rendszerekkel szemben a megtakarítás legalább 25 százaléka lehet. Alig igényel karbantartást, olyan egyszerű, hogy alig tud elromlani. Elsősorban használati melegvíz készítésére ajánljuk a rendszert.
Hátránya: Csak kis méretű, korlátozott rendszerek kiépítésére alkalmas. A hőcserélő tárolót a kollektor szintje felett kell elhelyezni, és a csővezetéknek viszonylag rövidnek kell lennie (maximum 6 m). Efölött már szivattyú szükséges.

Kényszerkeringetéses (szivattyús) rendszer előnyei

Jól működik alacsony emelőmagasságú és állandó fordulatszámú szivattyúval is. Csendes és hatékony elektromos rendszer, egyszerű és gazdaságos, semmilyen különösebb korlátozás nincs a berendezés magasságára vonatkozóan, nagyobb rendszer kiépítése esetén sem. A tároló tartály bárhol elhelyezhető.
Hátrányai: Fagyálló folyadék, tágulási tartály és biztonsági egységek kellenek hozzá és a szivattyú működtetéséhez villamos betáplálás.

Korszerű rendszerek

Az egyszerűen kiépíthető, mondhatni kompakt napkollektor rendszerek közül figyelemre méltók az ARISTON napkollektor egységei, tartozékai, alkatrészei. Az átlag felhasználókat segítik a komplett, egyszerűbb kiépítésre alkalmas szettek mint a KAIROS MACC.
A készletek motoros keverőszeleppel szerelve, Sensys vezérlővel, kettős magnéziumanód-védelemmel, ARISTON és más gyártmányú kazánokhoz egyaránt alkalmazhatók. Egyszerű a telepítése a kevés alkotóelemnek köszönhetően. A magas hőelnyelő képességű kollektorok 4 mm vastag biztonsági üvege védelmet nyújt jégeső esetén is. A nagyfokú energiahatékonyság hozzájárul a károsanyag kibocsájtás csökkentéséhez is.
Természetesen egyedi tervezéshez, szereléshez és kiépítéshez a különféle részegységek, a szükséges alkatrészek külön is rendelkezésre állnak.

Forrás: Ariston

Népszerűek a témában

Kéményt mindig lehet építeni - A Leier kémények ideális megoldást kínálnak a rezsitakarékos fűtéshez

„A tábortűz ihlette” - Fedezze fel a Planika modern design kandallóit!

Fűtés hőszivattyúval

Ez is érdekelhet

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Az Ön számára mi fontos egy fürdőszobában?

4 tipp, ahogy érdemes megválasztani a ház stílusát

Kérjen gyors, díjmentes, nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Mit jelent az okosotthon?

Útmutató a kádvásárláshoz - majdnem minden, amit döntés előtt át kell gondolnia

Az egyrétegű falazatok használata a gyakorlatban

Információ nélkül nem tudunk jó döntéseket hozni

Otthonos energiahatékonyság: a biomasszával működő fűtési rendszerhez nélkülözhetetlen a jó kémény

Ha jól csináljuk, rengeteget spórolhatunk a szigeteléssel – 5 szigetelési hiba, melyeket mindenképpen kerüljünk el!

Megnyílt a Zehnder új bemutató- és oktatóterme

Okosotthon: egy szinttel feljebb az energiatakarékosságban

A Hörmann tippjei az otthoni energiatakarékossághoz

Hogyan lehetünk függetlenek az energiahálózattól? Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár ez?

A megfelelő csaptelepek használatával akár 40 százalékkal alacsonyabb lehet az energiafogyasztásunk

Szabadmezős, talajra telepített napelemes rendszerek: nem ördögtől való megoldások

Tények és tévhitek a napelemes rendszerekről

Sosem lesz itt gáz! Árelőny a lakáspiacon az alacsony rezsi

10 + 1 tipp otthonunk sikeres energetikai korszerűsítéséért

Zöld útra áll az építőipar?

Vegyük kezünkbe a rezsicsökkenetést! Födémszigetelés saját kezűleg

VitalSpa masszázsmedence: fenntartható luxus az otthonában