Hirdetés

Fűtés napenergiával

A Nap energiáját napkollektor segítségével ma már a meleg víz készítése mellett a fűtés rásegítésére is érdemes használni. Azonban mindenképp csak műszakilag kiforrott, megbízható szolárrendszert érdemes választani.

Fűtés napenergiával? Napkollektor télen? Számos tévhit él a napkollektorok téli alkalmazásával, a szolárrendszerek fűtésrásegítésre történő használatával kapcsolatban. E tévhiteket szeretnénk eloszlatni írásunkban.

A napenergia felhasználásával kapcsolatos tévhitek

  • a napenergiát hasznosító berendezések drágák
  • Közép-Európában nem elég hatékony a napenergia felhasználása
  • fűtésrásegítésre nem érdemes használni, mert télen kevés energiát ad a Nap
  • nem kapható még műszakilag kiforrott szolárrendszer a fűtéshez

Fűtés napenergiával

A napenergia ára

A szolárrendszerek ára folyamatosan csökken, miközben a fosszilis energia és a biomassza ára egyre nő. A megtérülést csak napi áron tudjuk számolni, az azonban biztos, hogy a gáz, az olaj és a szén ára folyamatosan nő, és az is várható, hogy a növekedés mértéke is nőni fog, mivel a kitermelés és szállítás is egyre drágább.

Földrajzi helyzet

Magyarországon a napsütéses órák száma magasabb, mint Németországban, ahol pedig rohamosan nő a napkollektorok száma. Melegvíz-készítés esetén az éves igény 60 százalékát képes fedezni a jó minőségű napkollektor (hisz’ nem vagyunk annyira gazdagok, hogy olcsót vegyünk...).

Fűtésrásegítés napkollektorral

Nem csak melegvíz-készítésre, hanem fűtésrásegítésre is használható a szolárrendszer. Fűtésrásegítés során a napenergia akár az éves igény 25–30 százalékát ki tudja termelni.

Műszakilag kiforrott szolárrendszer a fűtéshez

Ahhoz, hogy hatékonyan kihasználjuk a napenergiát, jól kiforrott, tökéletes műszaki megoldásra van szükség.

  • Fontos, hogy kiváló minőségű legyen a szolárrendszer minden egyes alkatrésze: a napkollektor a hőséggel, faggyal, szélterheléssel szemben ellenálló legyen.
  • A teljes szolárrendszer hatékony hőszigeteléssel rendelkezzen.
  • A napkollektor felületének speciális üvege segítse az optimális hőfelvételt borult idő esetén is, mivel hasznosítani tudja a szórt napsugárzást is.
  • A teljes fűtési rendszer szabályzása megfelelően hangolja össze a szolárrendszer és a kazán működését.
  • Előnyös, ha a választott termék rendelkezik, a jellemzői alapján elnyert Környezetbarát Termék védjeggyel – hiszen a kollektor telepítése környezettudatosságot sugall.

Fontos szempont még, hogy a szolárrendszer mérete összhangban álljon az igényekkel, a szükségletnek megfelelően legyen méretezve. A napkollektort számára – a földrajzi és építészeti adottsághoz igazodva – szinte minden háztető esetén létezik optimális elhelyezés. A jó minőségű szolárrendszer jellemzője még a hosszú élettartam: ami legalább 20 év, és hogy alig igényel karbantartást. Mindemellett a rendszer kiválasztásakor vegye igénybe a gyártó hasznos, értékes tanácsait.

Miért fontos a napenergia széles körű használata?

Korlátlanul áll rendelkezésre a napenergia: ha teljes mértékben kihasználnánk a napenergiát, akkor a fél óra alatt a Földre érkező napenergia fedezné a teljes évi energiaszükségletünket. A globális felmelegedést, a klímaváltozást mindannyian bőrünkön érezzük. Az időjárás egyre szélsőségesebb: télen sokkal hidegebb van, nyáron egyre melegebb, miközben a tavasz és az ősz eltűnőben van. Mindezek oka az utóbbi 150 évben jelentősen megnőtt szén-dioxid-kibocsátás következtében kialakult üvegházhatás. Ha most egy csapásra lecsökkenne a fenntartható mértékre a szén-dioxid-kibocsátásunk, akkor is még 2 Celsius-fokkal nőne az átlaghőmérséklet. Ha pedig hagyjuk, hogy tovább folytatódjon az utóbbi évek tendenciája, akkor a századfordulóra 5–6 Celsius-fokkal fog megemelkedni a Földön az átlaghőmérséklet. Ez pedig azt jelenti, hogy bolygónk nagy része lakhatatlanná válik.
A fosszilis energiahordozók készletei kimerülőben vannak, és áruk folyamatosan nő. Mindkét gond enyhítésére szolgál a napenergia átgondolt, tudatos felhasználása. Fűtésünk, melegvíz-ellátásunk közös hőtermelő rendszernek köszönhető, ne gondolkodjunk tehát csupán kazánban. Nagyon fontos még az energiaigényünk csökkentése is. Ezért az energetikai korszerűsítés a fűtéskorszerűsítés, a hőszigetelés és a nyílászárócsere harmonikus egységét jelenti.

Forrás: Weishaupt

Kapcsolódó írásaink
Milyen szempontok szerint válasszunk kazánt?
Milyen szempontok szerint válasszunk napkollektort?
Megbízható fűtési rendszer
Gazdaságos fűtés a társasházakban
Miért lehet szükség a gázkazán cseréjére?

Rácz József, a Weishaupt Hőtechnikai Kft. ügyvezetője.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Búcsú a hagyományoktól – Megújuló napelemek, figyelemreméltó innovációk

Mondhatni, az egész világ napelem fejlesztési lázban ég, csak úgy röpködnek a jobbnál jobb ötletek. Az új típusú napelemek fejlesztését egyébiránt több tengerendtúli nagyvállalat is támogatja.

Van új a nap alatt - Napelem fejlesztések, újdonságok

A napelemek fejlődése olyan ugrásszerűen változik, hogy lassan a hagyományos és jól bevált szilíciumlapkás táblákat említeni szinte korszerűtlen. Mielőtt sorolnánk a jobb és ígéretesebb, zseniális újdonságokat, tegyünk említést a hagyományos és jelenleg is általánosan használatban lévő szilícium napelemekről.

Megfelelő kémény nélkül mit sem ér a korszerű kazán

Tavaly ősszel lépett életbe az uniós irányelv, mely szerint csak kondenzációs elven működő kazán üzembehelyezése engedélyezhető. A modern eszközök csak speciális kéményekkel együtt használhatók, ám ezek kiépítése egy családi háznál közel milliós tételt jelenthet, egy társasháznál pedig már több millió forintos beruházást igényel.

Napelem és/vagy napkollektor?

Vajon mikor melyiket célszerű használni, illetve használható‑e mindkettő egy háztartási háztartási rendszerben? Az átlagember számára a kettő szinte ugyanaz, pedig működési elvüket és a kimeneti energia formát tekintve jelentősen különbözőek, bár a betáplált energiát valóban a napsugárzás biztosítja mindkét esetben.

Új termékek és technológiák a napelemek piacán

Már a közeli jövőt illetően, de napjainkban is egyre inkább megkerülhetetlenek a megújúló energiát használó rendszerek, ha építkezésre, felújításra adjuk a fejünket. Mit kínálnak ezen a téren a napelemek?

Ez a passzívház kevesebb energiát használ, mint egy működő hajszárító

1300 watt. Mindössze ekkora áramfogyasztás szükséges ahhoz, hogy a Wisconsinban található, 200 négyzetméteres családi házban a farkasordító hideg ellenére is barátságos meleg fogadja a lakókat és vendégeiket.

Uniós ingyen hitel lakásfelújításhoz

Folyik az egyeztetés a Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelprogramról, melynek a teljes rendelkezésre álló keretösszege 105 milliárd forint.