Hirdetés

Miért lehet szükség a gázkazán cseréjére?

A gázkazán folyamatos karbantartása mellett is van, amikor már a kazán cseréjére kell gondolni. Általában a magas rezsi késztet bennünket a döntésre, de lehet más szempontok is.

A fűtési rendszer és ezen belül is a kazán rendszeres karbantartása az üzembiztonság és az előírások betartása érdekében nélkülözhetetlen. A kazán karbantartása a gyártói előírások szerint kell megtörténjék, ehhez pedig feltétlenül szakemberre van szükség. Aki gondos, mindenképp évente, lehetőleg nyáron, sort kerít a kazán tisztítására. Ezzel sok pénzt lehet megtakarítani, mert a rendszeresen karbantartott kazán kevesebbet fogyaszt, mint elhanyagolt társai.
Fölvetődik azonban a kérdés a rendszeres karbantartás mellett: miért lehet szükség a gázkazán cseréjére?

A rezsi

A fosszilis energiahordozók fogyóban vannak, áruk ezért és a gazdasági, politikai helyzet miatt folyamatosan nő. Ez ellen csak úgy védekezhetünk, ha olyan gázkazánt használunk, amely takarékos, gazdaságos és megbízhatóan üzemel.

fűtéskorszerűsítés kondenzációs gázkazán

Kényelem

A fűtéskorszerűsítést a kényelem igénye is ösztönözheti. A korszerű fűtésvezérlés a takarékosság mellett a kényelem növelésére is szolgál, így például több fűtőkör külön vezérelhető vele, rugalmasan lehet programozni. A régi kazánt pedig vagy nem lehet, vagy nem érdemes korszerű fűtésvezérléssel fölszerelni. A korszerű fűtésvezérlés teljesen automatizálja a fűtést, nincs szükség folyamatos ellenőrzésre. Ha igazán kényelmes, jól vezérelt kazánt szeretnénk, akkor a ma leghatékonyabb kondenzációs gázkazánt érdemes választani.

Időjárás-követés

Az elavult kazánok szabályzása nem követi az időjárást, ugyanolyan meleg az előremenő víz – a régi kazánok esetén ez gyakran 80 Celsius-fok – enyhébb időben, mint nagy fagyban. Sokkal inkább kíméli a pénztárcánkat az alacsonyabb előremenő vízhőmérséklet. Az időjáráskövető szabályozásnak köszönhetően alacsonyabb külső hőmérséklet esetén melegebb lesz az előremenő vízhőmérséklet, amíg enyhébb időben alacsonyabb lesz. Ezzel nagyon sok energiát, tehát pénzt lehet megtakarítani.

Hőszigetelés

Nem csak az épületet kell szigetelni. Az is csökkenti a fűtőanyag fogyasztást, ha a fűtési rendszer vezetékeinek megfelelő a hőszigetelése. Fűtetlen tereken, falakban vagy padlóban rejtve vezetett, illetve szabadon szerelt fűtési vezetékek veszteségeit megfelelő hőszigeteléssel lehet és kell csökkenteni.

Épületfelújítás után

Ha az épületet hőszigetelik, az ablakokat kicserélik, akkor csökken az épület hőigénye. Az eredeti kazán, így túlméretezett lesz, és ez energiapazarláshoz vezet. Ablakcsere, hőszigetelés után a pontos hőigényeknek megfelelően lehet kiválasztani a szükséges teljesítményű új kondenzációs kazánt.

fűtéskorszerűsítés kondenzációs gázkazán

Meleg víz

A melegvíz-készítés, amennyiben tárolós rendszerben készül, és a kazán fűti (indirekt mód) akkor is, és ha régi átfolyós vízmelegítőről beszélünk, akkor is, a gyújtóláng folyamatos fogyasztása mellett valósul meg. Ezt az energiát közvetlenül nem fordítja a berendezés vízmelegítésre, tehát veszteség. A modern kazánok elektronikus gyújtással rendelkeznek, így nincs az őrlángból adódó többletfogyasztás.

Forrás: Weishaupt

Kapcsolódó írásaink

 | 
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Hetek

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Átszellőztetett homlokzati hőszigetelés ISOTEC Falpanelekkel

Üzem, raktár, üzlet, vállalati telephely – modern acélvázas csarnokokban

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Konvektoronként 120 ezer forint támogatás kapható

Megfelelő kémény nélkül mit sem ér a korszerű kazán

Milyen szempontok szerint válasszunk kazánt? 1-2. rész

A legfontosabb vissza nem térítendő támogatások és energetikai pályázatok magánszemélyek részére

Ó, te mit választanál? Szigetelés vagy kazáncsere?

Weishaupt Thermo Condens WTC-GW (15…60kW) Kondenzációs gázkazán

Fűtéskorszerűsítésre igényelhető pályázatok 2016-ban - Az Otthon melege program 2016

Mikor mondjuk egy fűtési rendszerre, hogy megbízható?

Így működik a biokandalló

Radiátor választás – Az egyik legfontosabb lépés a fűtési rendszer kiépítése, korszerűsítése előtt

Energia- és pénz megtakarítás tudatos házkialakítással. Szakértők szerint a tudatos választás akár már 5 éven belül is megtérülhet a rezsiköltségekben

Több, mint fűtés: Ariston hőszivattyúk a megújuló energia erejével

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

Vásárlási listák
További vásárlási listák