Hirdetés

Gazdaságos fűtés a társasházakban

A társasházakban fontos, hogy a fűtés és a használati meleg víz előállítása gazdaságos, energiatakarékos és környezetbarát módon történjen, akár épülő társasházról, akár fűtéskorszerűsítés előtt álló régebbi építésűről beszélünk. A társasházakra is igaz, hogy az energetikai beruházás a biztos nyugdíj-előtakarékosság.

Akár kisebb 4–6 lakásos, vagy akár nagyobb 20–30 lakásos társasházról beszélünk, a központi fűtés gazdaságosabb, energiahatékonyabb megoldás, mintha minden lakásban külön kazánt építenénk be. Sőt így a füstgáz-elvezetési rendszer is egyszerűbben építhető meg. Az igazságos fizetéshez pedig megoldható a lakásonkénti, fogyasztás alapú egyéni mérés.
Régebbi társasházak esetén a fűtéskorszerűsítésre a bankok hitelt adnak. A biztonságos törlesztés érdekében arra kell figyelni, ahogy olyan fűtési rendszer válasszunk, amellyel az elért megtakarítás összege nagyobb, mint a hitel törlesztőrészlete.

Weishaupt kondenzációs gázkazán társasházba

Az éves gázfogyasztás az alapterület és a fűtési megoldás függvényében (az adatok tájékoztató jellegűek)

Zárt égésterű kondenzációs gázkazánok kaszkád rendszerben

Az építés, fűtéskorszerűsítés előtt először is a fűtési módot kell kiválasztani. (Lásd: Milyen szempontok szerint válasszunk kazánt?) Az optimális, legkedvezőbb üzemeltetési költséget és legalacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást garantáló megoldás a zárt égésterű kondenzációs gázkazán. Társasház esetén előnyös a több kisebb teljesítményű gázkazánból összeállított kaszkádrendszer. Ez annyit tesz, hogy több kazánt olyan vezérléssel üzemeltetnek, amely figyel arra, hogy a gázkazánok

  • megfelelő hatásfokon,
  • széles szabályozhatósági tartománnyal, tehát az aktuális hőigényhez alkalmazkodva
  • kellő hőmérsékletet biztosítva,
  • minimális kopással, azaz maximális élettartamot biztosítva üzemeljenek.

Vezérlés

Az optimális működés érdekében a vezérlés feladata az, hogy mindenkor összehangolja a kazánok teljesítményét a fűtési igénnyel. Ez a gyakorlatban úgy történik, hogy, amikor az első gázkazán teljesítménye közelít a szakember által beállított százalékhoz, csak akkor kapcsolja be a vezérlés a második kazánt. Ekkor pedig mindkettő egyenkénti teljesítménye alacsonyabb lesz, alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást is eredményezve.
Az optimális teljesítmény elérése érdekében ma már nélkülözhetetlen az időjáráskövető szabályozó rendszer, amely korszerű kazánnál már alapkivitel. Ennek során a rendszer méri a külső hőmérsékletet, és annak figyelembe vételével határozza meg, illetve állítja be az előremenő víz hőmérsékletét a fűtési rendszerben, hogy gyorsan – és túlfűtés nélkül – elérjük a kívánt belső hőmérsékletet. Miközben a vezérlés a tökéletes kondenzáció érdekében gondoskodik az alacsony visszatérő vízhőmérsékletről.

A gépészeti helyiség

Társasházban a gázkazánokat külön gépészeti helyiségben helyes elhelyezni. A gépészeti helyiség legyen tiszta, a berendezéseknek jól hozzáférhetőknek, könnyen karbantarthatóknak kell lenniük. Ezek a készülékek tiszták, nem szennyezik a helyiséget, nem folyik belőlük semmi. Nem jó megoldás, ha a ruhaszárításra is használt helyiség sarkába állítjuk be a gázkazánokat, mivel a tűzvédelmi előírásoknak is meg kell felelniük az ilyen helyiségeknek.

Weishaupt kondenzációs gázkazán társasházba

Zárt égésterű kondenzációs gázkazánok kaszkád rendszerben

Napkollektor

Ha van a társasházon hasznosítható tetőfelület, akkor érdemes napkollektort is fölszerelni. (Lásd: Milyen szempontok szerint válasszunk napkollektort?) A napkollektor alkalmas a használati meleg víz készítésére és/vagy fűtésrásegítésre, ezzel még gazdaságosabbá tehető a társasház fűtési rendszere.

Weishaupt kondenzációs gázkazán társasházba

Napkollektorral még gazdaságosabbá tehető a társasház fűtési rendszere

Garancia, szerviz

A kazánok vásárlása előtt fontos azt is megtudni, mennyi időre és milyen körben vállal garanciát a gyártó, hány évig biztosított az alkatrészellátás. A szerviz szóba áll-e velünk azonnal, éjjel, hétvégén, ünnepnap is? És amikor kell az alkatrész, azt raktárról szállítják-e vagy majd 5–6 hét múlva érkezik-e meg, mire kitavaszodik.

Forrás: Weishaupt

Kapcsolódó írásaink

Rácz József, a Weishaupt Hőtechnikai Kft. ügyvezetője.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

Infrafűtés! No, de mi az igazság?

Manapság ki ne hallott volna az infrafűtésekről? Ki ne hallotta volna, hogy az infrafűtés a jövő fűtéstechnikája, amely környezet-, pénztárca- és felhasználóbarát?! Sőt! Beépítése egyszerű, szinte csak be kell dugni a konnektorba és már működik is! De mit mond erről egy gépészmérnök, aki fűtési rendszereket tervez?

Tetőrendszerek, energiahatékonyság és tetődivat - Körkép a Bramac tetőcserepek világából

Ha tetőcserepekről van szó, sokunknak a Bramac neve jut elsőként eszébe – nem véletlenül. A világ legnagyobb, hazánkban több évtizede jelenlévő tetőfedőanyag gyártó vállalata mind technikai újításait, mind pedig trenddiktáló szerepét tekintve a “leg-ek” kategória egyik éllovasa.

Melyek a kémények kritikus pontjai és mit tehetünk a problémák megelőzéséért?

Bármilyen fűtést is tervezzünk házunkba, kéményt még akkor is ajánlott kialakítani, ha egyébként a fűtési rendszer ezt nem tenné indokolttá. Azonban fontos tudnunk, melyek azok a tényezők, kémény részek, melyek kialakítása, karbantartása különös figyelmet érdemel.

5 dolog, amit a kéményről feltétlenül tudnunk kell

A modern, alternatív fűtési módok tervezésekor gyakran felmerül a kérdés: miért van szükség a kéményre? A válaszok egyszerűbbek, mint gondolnánk.

Miért fontos a fűtési rendszer átmosása?

A fűtési rendszer megfelelő áttisztítása elengedhetetlen az üzembe helyezés előtt. Számos problémát előzhetünk meg ezzel a gondos eljárással, többek között a hőcserélők kilyukadását, a rendszer dugulását és a kazán élettartamát is növelhetjük.

Megfelelő kémény nélkül mit sem ér a korszerű kazán

Tavaly ősszel lépett életbe az uniós irányelv, mely szerint csak kondenzációs elven működő kazán üzembehelyezése engedélyezhető. A modern eszközök csak speciális kéményekkel együtt használhatók, ám ezek kiépítése egy családi háznál közel milliós tételt jelenthet, egy társasháznál pedig már több millió forintos beruházást igényel.

Milyen szempontok szerint válasszunk kazánt? 1-2. rész

Legyen szó házépítésről, felújításról, vagy korszerűsítéséről, a kazán kiválasztása minden esetben nehéz és felelősségteljes feladat. Azt azonban tartsuk szem előtt, hogy az energetikai rendszer korszerűsítésével hosszú távon pénzügyi előnyhöz juthatunk.