Hirdetés

Infrafűtés: melegít, mint a nap

Infrafűtést használva hőérzetünk olyan, mint, amikor a nap süt ránk. Az infrafűtés legelterjedtebb formája falra vagy mennyezetre szerelt, elektromos árammal működő infrapanel, amely infrasugarakat bocsát ki.

Az infrafűtés fő előnye, hogy a napsugárzáshoz hasonló érzetet kelt, és bárhova könnyen telepíthető, ahol megfelelő elektromos hálózat van.
Az infrafűtés alapja a hősugárzás, amely kellemes komfortérzetet nyújt: ahhoz hasonlóan, mint amikor a kinti hűvös időt melegebbnek érezzük, ha a felhők közül előbújik a nap – holott a körülöttünk lévő levegő hőmérséklete valójában nem változik. Azt lehet mondani tehát, hogy infrafűtés esetén ugyanahhoz a komfortérzethez néhány Celsius-fokkal alacsonyabb hőmérséklet is elég, mivel sugárzó meleget érzünk. A hősugárzásos fűtési módok energiatakarékosságát főleg ez a néhány Celsius-fok különbség adja.

Infrafűtés, infrapanel

A hősugárzásról

 Az infrapanelek azért melegítenek a naphoz hasonlóan, mert itt a hőátadás infravörös (vagy hő-) sugárzással (radiáció révén) történik: akárcsak a cserépkályha, a kandalló és hajdan a kemence esetén. Ez utóbbi fűtőtestekben az a közös, hogy nagyrészt infravörös sugárzást bocsátanak ki, amellyel nem a levegőt, hanem a környezetükben levő tárgyakat melegítik, ezek egy idő után (miután felmelegedtek) már maguk is hőt bocsátanak ki. A városiasodással azonban ezek a fűtési módok erősen háttérbe szorultak: felváltották őket a náluk sokkal kényelmesebb radiátoros központi, illetve gázkonvektoros fűtések. Ezek jellemzője, hogy a lakótér levegőjét – a fűtőtest által leadott hőmennyiség hatására kialakuló – hőmérséklet-különbség áramoltatja. A hőmennyiség tehát főleg hőáramlás (konvekció) révén terjed a lakótérben; szemben az infrapanelekkel, ahol a hősugárzás a jellemző (így szigorúan véve a radiátor elnevezése sem annyira helyt álló, mivel esetében a konvekció dominál).

Felépítésük, jellemzőik

Az infrapanelek tábla alakú, 2-5 centiméter vastag, villamos fűtőtestek. Közös jellemzőjük, hogy nincs bennük mozgó alkatrész, és a hőt kibocsátó oldal (működés közben) 90-110 Celsius-fok hőmérsékletet érhet el. Az infrapanel hosszú élettartamú, karbantartást nem igénylő eszközök. Hazánkban gyakorlatilag két típus terjedt el. A vásárlók főként a kedvezőbb árú modelleket kedvelik, ezért első sorban PTC változatok fogynak, amelyek különféle fűtő oldali felületekkel és többféle kerettel készülnek. Az infrafűtés során a meleget két szigetelő lap között lévő speciális karbon keverék adja. Mögötte egy vagy két hőtükör és hőszigetelő réteg található. Ezek csökkentik a hátoldal felé történő hőleadást. Más változatú infrapanel esetében speciális edzett üvegfelület mögé fűtőfilmet szerelnek. Az előző változathoz hasonlóan itt is hővisszaverő fólia és hőszigetelő anyag található mögötte.
A mellékelt táblázatban megtekinthetők néhány infrapanel fontosabb jellemzői. A nagyobbak teljesítménye akkora vagy valamivel kisebb, mint egy vasalóé. A gazdaságos működtetéshez körültekintő méretezés és – lehetőleg helyileg kezelhető – programozható termosztát szükséges.

 

Teljesítmény (W)

Méret (mm)

Tömeg (kg)

Besugárzott terület (m2)

150

345 × 293 × 35

2,5

2–3

550

593 × 593 × 35
1193 × 293 × 35 

10–15

650

743 × 493 × 35

12–15

800

993 × 493 × 35

16–20

1100 

1243 × 618 × 35 
1193 × 593 × 35 

12   

20–25

Néhány különböző teljesítményű infrapanel fontosabb jellemzője (Forrás: www.lexin.com)


Újdonság: infra halogén fűtőeszköz

 Az infrapanelek hatásmechanizmusához hasonlít egy új, hazai megoldás: az infra halogén fűtőeszközök három változata. Akár egy egységen belül lehet sötéten sugárzó, napfény érzetét keltő vagy vörös színű. Ez a rendszer iparjogvédelmi eljárás alatt áll, eddig csak annyit tudtunk meg róla, hogy a gazdaságos modulrendszernek köszönhetően 60-tól 6000 wattig sokféle teljesítményben és alakban előállítható. Hatásfokuk nagyon jó, mivel az energia gyakorlatilag veszteségmentesen sugárzó hővé alakul át, és nincs hőközvetítő közeg – szemben például a gázkonvektoros vagy radiátoros központi fűtéssel, ahol az égés során felszabaduló hőmennyiség kisebb-nagyobb része elvész. Az infrapanelek egyes típusai beépített termosztáttal rendelkeznek.

Infrafűtés, infrapanel

Megújuló energiával is

Az infrapaneleket napelem is működtetheti. Jelenleg a leghatékonyabb az úgynevezett „ad-vesz” rendszer. Ezt – az áramszolgáltató előírásainak megfelelően kiépített –, legfeljebb 5 kW-os napelemrendszerrel lehet megvalósítani. Az áramszolgáltató évente egy alkalommal olvassa le az oda-vissza mérésre alkalmas fogyasztásmérő állását. Így szükségtelenné válik a drága akkumulátorok beépítése. Jelentősen lecsökken a megtérülési idő.

Telepítésük

Az infrapanelek a hőt gyakorlatilag úgy sugározzák, mint a lámpák a fényt: tehát van egyfajta hatósugaruk, amely hasonlít a lámpák által bevilágított felülethez. (A hasonlóság azért is megáll, mert az infravörös sugárzás, és a látható fény elektromágneses sugárzás). Ennek megfelelően az infrapanelek hősugárzását le lehet „árnyékolni”: ezért a telepítéskor úgy kell elhelyezni azokat, hogy ne „lógjanak” a hatósugarába olyan tárgyak, amelyek megakadályozzák, hogy a kívánt teret melegítse.

Helyi fűtés, kiegészítő fűtés

Az infrapanel gazdaságos megoldás helyi fűtésre, utólagos, kiegészítő fűtésre, amikor a főfűtés mellett az íróasztalnál vagy a televízió előtt ülve jólesik egy kis többletmeleg, vagy például a nagy belmagasságú helyiségeket – irodákat, ügyfélszolgálatokat – gyakran jóval a javasolt hőmérséklet fölé fűtik. Ennek az az oka, hogy a padló szintjén 15–17 Celsius-fok van, ezért az ott dolgozóknak fázik a lába. A téli öltözetű ügyfelek viszont az 1,5–1,7 méter magasságban tapasztalható 26–28 Celsius-fokos meleget kibírhatatlan hőségnek érzik, ez egyben fölösleges pénzkidobás. A legnagyobb megtakarítást tavasszal és ősszel biztosítja, amikor a kis teljesítményű helyi fűtések használatával elkerülhető a főfűtés beindítása. Jó hőszigetelésű építményekben – például passzívházakban – előnyösen használható főfűtésként is. Alkalmazása széles körű: lakóépületekben, közintézményekben, irodákban, fürdőkben, valamint ipari vagy mezőgazdasági célú helyiségekben (például műhelyek, illetve kisállat- vagy palánta-előnevelők) felválthatja a kevésbé gazdaságos fűtéseket.

Az infrapanel előnyei

  • Az infrapanel alkalmazásának legfőbb előnye a jobb komfortérzet.
  • Mivel nem áramoltatja a levegőt, nincs „porhenger” sem.
  • Nedvesebb beltéri levegő esetén szárítja a falakat, ezáltal megelőzhető azok penészedése, illetve gombásodása.
  • Bérelt lakások esetén is előnyös, mert az esetleges költözés során leszerelhetik, és magukkal vihetik az új helyre a tulajdonosok. Telepítéséhez csak az elektromos vezetékek kiépítése szükséges.
  • Ajánlott azonban – a szükséges teljesítményt figyelembe véve – a villamos hálózat állapotának felmérése. Így a beruházás költsége sem nagy.
  • Vannak mozaik díszítésű, és – választható – képpel rendelhető változatok is: ezek úgy néznek ki, mint a falikép. Ehhez sajátos anyagokat kell használni, ezért „házilag” nem célszerű dekorálni az infrapaneleket, mert nem csak a „műalkotás” mehet tönkre, hanem károsan befolyásolhatja az infrapanel működését is.

Forrás: futesimegoldasok.hu, www.lexin.com

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

Számoljunk le az elektromos fűtést övező tévhitekkel!

Czinege Károly az Az elektromos fűtés a jövő megoldása! című könyve igazi hiánypótló szakkönyv nemcsak szakmabelieknek, amely tisztáz minden, az elektromos fűtéssel kapcsolatos félreértést. Lásson ön is tisztán, hiszen könnyen meglehet, hogy otthonában is az elektromos megoldás lesz a leginkább költséghatékony megoldás!

4 fontos dolog, melyek nélkülözhetetlenek a jó tetőhöz

A megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel, minőségi anyagokból épített tető hosszú évtizedekig ellenáll az időjárás viszontagságainak, és hatékonyan támogatja az otthonok energia-megtakarítását. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a tető hibátlanul tegye a dolgát? Íme, a legfontosabb tényezők, melyek figyelmet érdemelnek az építés, felújítás során.

Napelem, napkollektor - Hogyan válasszunk megújuló energiaforrást? Tudnivalók a telepítéshez

A jó napelem, napkollektor rendszer kiépítéséhez néhány alapvető fogalommal tisztában kell lennünk ahhoz, hogy ne járjunk pórul sem a választásnál, sem pedig a szerelésnél.

Érdemes figyelmet fordítani a tartalék fűtésre!

Ismerjük a mondást: ha valami tönkre tud menni, az tönkre is megy. Ha a leghidegebb téli napokban meghibásodik a gázkazán és nincs alternatív megoldás, úgy akár napokig is fűtés nélkül maradhat a lakás.

12 fontos dolog, melyekről felújítás előtt a villanyszerelővel beszélnünk kell

Egy általános összefoglalóban tekintsük át, hogy egy régi építésű családi ház villamos felújításánál mire figyeljünk, miről beszélgessünk el a kivitelezővel. Egy felújításnál ugyanis nem készülnek villamos tervek, így a helyszíni felmérés során tudjuk megadni igényeinket.

Infrafűtés! No, de mi az igazság?

Manapság ki ne hallott volna az infrafűtésekről? Ki ne hallotta volna, hogy az infrafűtés a jövő fűtéstechnikája, amely környezet-, pénztárca- és felhasználóbarát?! Sőt! Beépítése egyszerű, szinte csak be kell dugni a konnektorba és már működik is! De mit mond erről egy gépészmérnök, aki fűtési rendszereket tervez?

Tetőrendszerek, energiahatékonyság és tetődivat - Körkép a Bramac tetőcserepek világából

Ha tetőcserepekről van szó, sokunknak a Bramac neve jut elsőként eszébe – nem véletlenül. A világ legnagyobb, hazánkban több évtizede jelenlévő tetőfedőanyag gyártó vállalata mind technikai újításait, mind pedig trenddiktáló szerepét tekintve a “leg-ek” kategória egyik éllovasa.