Milyen szempontok szerint válasszunk napkollektort?

A napkollektor kiválasztása, akár új családi házat építünk, akár felújítjuk a régit, vagy a társasház felújítást tervez, mindenképp körültekintést igénylő feladat. Arra feltétlenül gondolni kell, hogy az energetikai beruházás a biztos nyugdíj-előtakarékosság.

A napkollektor megújuló energiaforrásból meleg vizet állít elő, amelyet otthonunk melegvíz-ellátására és fűtésrásegítésre használhatunk, sőt a medence fűtésére is alkalmazható. A leggyakrabban használati meleg vizet készít vele a tulajdonosa. A napkollektorral, ha jó minőségű, az igényekhez pontosan illeszkedő rendszert választunk, akkor éves szinten a meleg víz készítésére felhasznált energia árának legalább 60 százalékát lehet megtakarítani. A napkollektor vásárlása hasznos beruházás, egyrészt az energiamegtakarítás miatt, másrészt, mert házunk értéke is nő. Vásárlás előtt arra is figyeljünk, hogy a napkollektor energiamegtakarításának mértéke függ – az adott területen – a napsugárzástól és a tájolástól.

Weishaupt napkollektor

A napkollektoros rendszer tervezése előtt szükség van alapos igényfelmérésre

 • Hol élünk: családi házban, lakásban, vagy társasház szeretne napkollektort?
 • Mire kell a napkollektor: melegvíz-készítésre, medencefűtésre, fűtésrásegítésre?
 • A tető jellemzői: lapos vagy ferde tető, milyen a dőlésszöge, fedése, tájolása, és mekkora terület áll rajta rendelkezésre?
 • Milyen távol van a napkollektor az energiatárolótól?
 • Jelenleg hogyan készül a használati meleg víz?
 • Hányan élnek a házban, mennyire víztakarékosak?
 • A ház méretei: mekkora az alapterület, a belmagasság?
 • Mekkora a medence vízfelülete, átlagos mélysége, kívánt hőmérséklete?

Weishaupt napkollektor

Napkollektorok

Kétféle napkollektor kapható:

 • síkkollektor és
 • vákuum csöves.

A síkkollektor előnye, hogy jobban tűri az időjárás viszontagságait és jégálló. A napkollektor megtérülés idejét nehéz kiszámolni, ugyanis a gáz árának változását még kristálygömbből is nehéz megjósolni. Egyben biztosak lehetünk, csökkenni nem fog, a kérdés a növekedés mértéke.
Tekintsünk el attól az esettől, amikor nem ugyan az a beruházó, mint az üzemeltető, mivel ilyenkor az a szempont, hogy minél olcsóbban venni és drágábban eladni. Ha saját magunknak vásárolunk, akkor viszont már árnyaltabb a kérdés. Általában igaz, hogy az ár-érték arányt kell nézni, azt, hogy az adott berendezés teljes élettartama alatt mekkora hasznot hoz. Ebből a szempontból egyértelműen a jó minőségű síkkollektor kerül ki győztesen.
Képek: tetőre, tetőbe, lapos tetőre
A síkkollektort magas tető esetén a tetőre és a tetőhéjalás helyére a tetőbe is be lehet építeni, a vákuum csövest a tetőre helyezik el. Mindkettőt lehet lapos tetőre is tenni.

Weishaupt napkollektor

A síkkollektor felépítése

Fényelnyelő réteggel ellátott, abszorber borítja síkkollektort. Az abszorber lemez hátoldalára lézerhegesztéssel vékony vörösréz csőkígyót rögzítenek, amelyben fagyálló folyadék kering. A Nap által fölmelegített folyadék hőszigetelt tároló tartályba áramlik. A korszerű napkollektort a tetején erős üveglap borítja, amely jég- és lépésálló. A jó kollektor gyártója gondoskodott arról, hogy a kollektor ne párásodjon be, a csapadék ne jusson az üveglap és az abszorber közé.

Weishaupt napkollektor

A legjobb minőségű napkollektorokra a gyártó 10 év garanciát, 25 év élettartam-garanciát és visszavételi garanciát vállal. A korszerű síkkollektor 100 százalékban újrahasznosítható. A síkkollektorban a hőközlő folyadék élettartamát azzal lehet növelni, ha megóvjuk a túlhevüléstől. Itt nem kell semmiféle takarófóliára gondolni – a szolárszabályzó gondoskodik erről.

Weishaupt napkollektor

Energiatároló

A ház fűtése és melegvíz-előállítása szorosan összefügg egymással. Az energia több forrásból származhat: a gázkazánból, a napkollektorból, hőszivattyúból, kandallóból vagy épp a vegyes tüzelésű kazánból. A kapott energiát fűtésre és használati meleg víz készítésére lehet használni. Az energiatárolóval oldhatjuk meg, hogy a nyert hőt a leghatékonyabban használjuk föl.
Az energiatárolót úgy kell elképzelni, mint egy jól hőszigetelt melegvíz-tartályt, amelybe a hőt a kazánból, napkollektorból, kandallóból nyerjük. Kifelé pedig oda juttatjuk a meleg vizet, ahol éppen szükség van rá: a melegvíz-csapba vagy a fűtőtestbe.

Weishaupt napkollektor

Energiamegtakarítás

A napkollektor használatával való energiamegtakarítás mértéke több tényezőből áll össze. Először is jó minőségű, jó hatásfokú készüléket érdemes választani. Ha már befektetünk, akkor azt ajánlott megvenni, amelyik teljes élettartama alatt a legtöbb hasznot hozza. Mindig teljes rendszerben kell gondolkozni, mert csak így valósul meg az ígért energiamegtakarítás és élettartam.

20121120 Weis kondenz uj

A napkollektor kiválasztásakor arra is figyelni kell, milyen tartozékok kaphatók hozzá. A jó rendszer része a fordulatszám-szabályzott szivattyú is, amely mindig a maximális energiahozam biztosításának megfelelően áramoltatja a folyadékot. Ennek köszönhetően az energiafelhasználás optimális, és a szivattyú üzemeltetési költsége jelentősen csökken. Figyeljünk a rendszer kiépítése során a részletekre is! Így például, hogy megfelelő legyen valamennyi csővezeték hőszigetelése, a gépészeti helyiségekben és az álmennyezetben is.

Weishaupt napkollektor

Medencefűtés

A Nap ingyen energiáját medence fűtésére is használhatjuk – megfelelően kialakított kollektorrendszerrel. A medencefűtés tervezésekor is számos kérdés merül föl.

 • Mit szeretnénk: csak nyáron vagy télen is fűtenénk a medence vizét?
 • Nyitott vagy zárt helyen van-e a medence?
 • Éjjelre van-e medencefedés?
 • Mekkora a medence felülete, mélysége?

Medencefűtés esetén ajánlott megfontolni, hogy a napkollektort és a hőszivattyút kombináljuk az optimális energiafelhasználás érdekében, mivel a két rendszer hatékonyan összekapcsolható.

Garancia, szerviz

Döntés előtt fontos azt is megtudni, mennyi időre vállal garanciát a gyártó, meddig biztosított az alkatrészellátás. A szerviz szóba áll-e velünk azonnal, éjjel, hétvégén, ünnepnap is? És amikor kell az alkatrész, azt raktárról szállítják-e vagy majd 5–6 hét múlva érkezik-e meg.

Mit is nevezhetünk megújuló energiának?

Azok a rendszereket, amelyek a nap, a szél, a víz energiáját használják, megújulónak nevezzük. Jól tudjuk, hogy ezek használnak más energiaforrásokat is, általában villamos energiát, amelyet főként a hálózatból nyernek. Az pedig túlnyomó részt nem megújuló forrásból származik. Hőszivattyúknál alkalmazott jellemző a COP (coefficient of performance) magyarul ezt jóságfoknak vagy teljesítménytényezőnek nevezzük. Azt mutatja meg a COP, hogy a befektetett nem megújuló energia hányszorosát nyerjük ki a rendszerből megújuló forrásból. Minél magasabb ez az érték, annál hatékonyabb a rendszerünk, annál kevesebb nem megújuló energiát használunk fel, annál több szén-dioxid-kibocsátást kerülhetünk el.

Forrás: Weishaupt

Kapcsolódó írásunk

Rácz József, a Weishaupt Hőtechnikai Kft. ügyvezetője.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

A lakásokkal szemben egyre nagyobb kereslet mutatkozik a házakra

A korábban nagy népszerűségnek örvendő lakások kezdik elveszteni a varázserejüket. Persze még mindig vannak olyanok, akik szívesebben alakítják ki otthonukat egy lakásban, mint egy házban, de egyre többet vannak azok, akik a házakat részesítik előnyben. Az Ingatlannet.hu utánajárt minek köszönhető a változás.

Otthonunk egészséges lakóklímája a jó minőségű hőszigeteléssel kezdődik

Az elavult hőszigetelés nagyban befolyásolhatja a beltéri klímát, amiben élünk, ezért kiemelten fontos, hogy az ősz közeledtével, milyen felújításon esnek át a kevéssé korszerű épületek.

Mit mesél rólad a házad? - Személyiségünkről is árulkodik otthonunk homlokzata

A színek az emberi személyiség kifejezőeszközeként is működnek – nincs ez másként az épületeknél választott árnyalatokkal sem. Magyarországon ugyan kevésbé jellemző a széleskörű színhasználat, pedig a megfelelő a homlokzati anyag színének kiválasztásával nemcsak a lakók, a lakókörnyezet is harmonikusabbá válik.

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Mezítláb a Párisi udvarban - KROKI stúdió

Virtuális túra a felújított Párisi udvarban kialakított, ötcsillagos hotel fürdőszobáiban

5+1 fontos tudnivaló az építkezést megelőző földmunkákról: gépek, árak, időtartam

A családi ház építésének első fázisát a földmunkákkal kezdjük. Íme, a legfontosabb információk a gépekről, árakról, időtartamról, hogy könnyebben tervezhessünk.

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

„Aki olyan mértékű felújításra szánja el magát, mint mi, legjobb, ha a fűtésrendszert egy alapos újragondolásnak veti alá.” Személyes tapasztalatok egy - többé-kevésbé - saját kezűleg végzett felújításról.

Modern kis lakás rengeteg tárolóval – A lakberendező tanácsai egy átalakítás kapcsán

Hogyan lehet megvalósítani a minimál stílus irányelveit 33 négyzetméteren? Rengeteg tárolóval! Tanácsok a lakberendezőtől.

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság. Csupán néhány tulajdonság, mely a Tétény-Ker termékeit és szolgáltatásait jellemzi.