Milyen szempontok szerint válasszunk napkollektort?

A napkollektor kiválasztása, akár új családi házat építünk, akár felújítjuk a régit, vagy a társasház felújítást tervez, mindenképp körültekintést igénylő feladat. Arra feltétlenül gondolni kell, hogy az energetikai beruházás a biztos nyugdíj-előtakarékosság.

A napkollektor megújuló energiaforrásból meleg vizet állít elő, amelyet otthonunk melegvíz-ellátására és fűtésrásegítésre használhatunk, sőt a medence fűtésére is alkalmazható. A leggyakrabban használati meleg vizet készít vele a tulajdonosa. A napkollektorral, ha jó minőségű, az igényekhez pontosan illeszkedő rendszert választunk, akkor éves szinten a meleg víz készítésére felhasznált energia árának legalább 60 százalékát lehet megtakarítani. A napkollektor vásárlása hasznos beruházás, egyrészt az energiamegtakarítás miatt, másrészt, mert házunk értéke is nő. Vásárlás előtt arra is figyeljünk, hogy a napkollektor energiamegtakarításának mértéke függ – az adott területen – a napsugárzástól és a tájolástól.

Weishaupt napkollektor

A napkollektoros rendszer tervezése előtt szükség van alapos igényfelmérésre

 • Hol élünk: családi házban, lakásban, vagy társasház szeretne napkollektort?
 • Mire kell a napkollektor: melegvíz-készítésre, medencefűtésre, fűtésrásegítésre?
 • A tető jellemzői: lapos vagy ferde tető, milyen a dőlésszöge, fedése, tájolása, és mekkora terület áll rajta rendelkezésre?
 • Milyen távol van a napkollektor az energiatárolótól?
 • Jelenleg hogyan készül a használati meleg víz?
 • Hányan élnek a házban, mennyire víztakarékosak?
 • A ház méretei: mekkora az alapterület, a belmagasság?
 • Mekkora a medence vízfelülete, átlagos mélysége, kívánt hőmérséklete?

Weishaupt napkollektor

Napkollektorok

Kétféle napkollektor kapható:

 • síkkollektor és
 • vákuum csöves.

A síkkollektor előnye, hogy jobban tűri az időjárás viszontagságait és jégálló. A napkollektor megtérülés idejét nehéz kiszámolni, ugyanis a gáz árának változását még kristálygömbből is nehéz megjósolni. Egyben biztosak lehetünk, csökkenni nem fog, a kérdés a növekedés mértéke.
Tekintsünk el attól az esettől, amikor nem ugyan az a beruházó, mint az üzemeltető, mivel ilyenkor az a szempont, hogy minél olcsóbban venni és drágábban eladni. Ha saját magunknak vásárolunk, akkor viszont már árnyaltabb a kérdés. Általában igaz, hogy az ár-érték arányt kell nézni, azt, hogy az adott berendezés teljes élettartama alatt mekkora hasznot hoz. Ebből a szempontból egyértelműen a jó minőségű síkkollektor kerül ki győztesen.
Képek: tetőre, tetőbe, lapos tetőre
A síkkollektort magas tető esetén a tetőre és a tetőhéjalás helyére a tetőbe is be lehet építeni, a vákuum csövest a tetőre helyezik el. Mindkettőt lehet lapos tetőre is tenni.

Weishaupt napkollektor

A síkkollektor felépítése

Fényelnyelő réteggel ellátott, abszorber borítja síkkollektort. Az abszorber lemez hátoldalára lézerhegesztéssel vékony vörösréz csőkígyót rögzítenek, amelyben fagyálló folyadék kering. A Nap által fölmelegített folyadék hőszigetelt tároló tartályba áramlik. A korszerű napkollektort a tetején erős üveglap borítja, amely jég- és lépésálló. A jó kollektor gyártója gondoskodott arról, hogy a kollektor ne párásodjon be, a csapadék ne jusson az üveglap és az abszorber közé.

Weishaupt napkollektor

A legjobb minőségű napkollektorokra a gyártó 10 év garanciát, 25 év élettartam-garanciát és visszavételi garanciát vállal. A korszerű síkkollektor 100 százalékban újrahasznosítható. A síkkollektorban a hőközlő folyadék élettartamát azzal lehet növelni, ha megóvjuk a túlhevüléstől. Itt nem kell semmiféle takarófóliára gondolni – a szolárszabályzó gondoskodik erről.

Weishaupt napkollektor

Energiatároló

A ház fűtése és melegvíz-előállítása szorosan összefügg egymással. Az energia több forrásból származhat: a gázkazánból, a napkollektorból, hőszivattyúból, kandallóból vagy épp a vegyes tüzelésű kazánból. A kapott energiát fűtésre és használati meleg víz készítésére lehet használni. Az energiatárolóval oldhatjuk meg, hogy a nyert hőt a leghatékonyabban használjuk föl.
Az energiatárolót úgy kell elképzelni, mint egy jól hőszigetelt melegvíz-tartályt, amelybe a hőt a kazánból, napkollektorból, kandallóból nyerjük. Kifelé pedig oda juttatjuk a meleg vizet, ahol éppen szükség van rá: a melegvíz-csapba vagy a fűtőtestbe.

Weishaupt napkollektor

Energiamegtakarítás

A napkollektor használatával való energiamegtakarítás mértéke több tényezőből áll össze. Először is jó minőségű, jó hatásfokú készüléket érdemes választani. Ha már befektetünk, akkor azt ajánlott megvenni, amelyik teljes élettartama alatt a legtöbb hasznot hozza. Mindig teljes rendszerben kell gondolkozni, mert csak így valósul meg az ígért energiamegtakarítás és élettartam.

20121120 Weis kondenz uj

A napkollektor kiválasztásakor arra is figyelni kell, milyen tartozékok kaphatók hozzá. A jó rendszer része a fordulatszám-szabályzott szivattyú is, amely mindig a maximális energiahozam biztosításának megfelelően áramoltatja a folyadékot. Ennek köszönhetően az energiafelhasználás optimális, és a szivattyú üzemeltetési költsége jelentősen csökken. Figyeljünk a rendszer kiépítése során a részletekre is! Így például, hogy megfelelő legyen valamennyi csővezeték hőszigetelése, a gépészeti helyiségekben és az álmennyezetben is.

Weishaupt napkollektor

Medencefűtés

A Nap ingyen energiáját medence fűtésére is használhatjuk – megfelelően kialakított kollektorrendszerrel. A medencefűtés tervezésekor is számos kérdés merül föl.

 • Mit szeretnénk: csak nyáron vagy télen is fűtenénk a medence vizét?
 • Nyitott vagy zárt helyen van-e a medence?
 • Éjjelre van-e medencefedés?
 • Mekkora a medence felülete, mélysége?

Medencefűtés esetén ajánlott megfontolni, hogy a napkollektort és a hőszivattyút kombináljuk az optimális energiafelhasználás érdekében, mivel a két rendszer hatékonyan összekapcsolható.

Garancia, szerviz

Döntés előtt fontos azt is megtudni, mennyi időre vállal garanciát a gyártó, meddig biztosított az alkatrészellátás. A szerviz szóba áll-e velünk azonnal, éjjel, hétvégén, ünnepnap is? És amikor kell az alkatrész, azt raktárról szállítják-e vagy majd 5–6 hét múlva érkezik-e meg.

Mit is nevezhetünk megújuló energiának?

Azok a rendszereket, amelyek a nap, a szél, a víz energiáját használják, megújulónak nevezzük. Jól tudjuk, hogy ezek használnak más energiaforrásokat is, általában villamos energiát, amelyet főként a hálózatból nyernek. Az pedig túlnyomó részt nem megújuló forrásból származik. Hőszivattyúknál alkalmazott jellemző a COP (coefficient of performance) magyarul ezt jóságfoknak vagy teljesítménytényezőnek nevezzük. Azt mutatja meg a COP, hogy a befektetett nem megújuló energia hányszorosát nyerjük ki a rendszerből megújuló forrásból. Minél magasabb ez az érték, annál hatékonyabb a rendszerünk, annál kevesebb nem megújuló energiát használunk fel, annál több szén-dioxid-kibocsátást kerülhetünk el.

Forrás: Weishaupt

Kapcsolódó írásunk

Rácz József, a Weishaupt Hőtechnikai Kft. ügyvezetője.
Kapcsolódó cikkek

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

„Aki olyan mértékű felújításra szánja el magát, mint mi, legjobb, ha a fűtésrendszert egy alapos újragondolásnak veti alá.” Személyes tapasztalatok egy - többé-kevésbé - saját kezűleg végzett felújításról.

Modern kis lakás rengeteg tárolóval – A lakberendező tanácsai egy átalakítás kapcsán

Hogyan lehet megvalósítani a minimál stílus irányelveit 33 négyzetméteren? Rengeteg tárolóval! Tanácsok a lakberendezőtől.

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság. Csupán néhány tulajdonság, mely a Tétény-Ker termékeit és szolgáltatásait jellemzi.

Megújuló energia fémtetőről

Meglepő adat, hogy az éghajlatnak köszönhetően Magyarországon minden négyzetméterre körülbelül 1265 kilowattóra napenergia jut. Mivel ez több mint jónak nevezhető érték, így emiatt - és az egyre terjedő trendnek köszönhetően -, egyre több tetőn jelennek meg a nap energiáját összegyűjtő és hasznosító eszközök, napelemek és napkollektorok. Kifejezetten széles a választék, de amiről most szó lesz, az ezek biztonságos és tartós rögzítése – pl. fémtetőn.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

A tervezéstől a felújításon és a tetőfedő anyagok kiválasztásán át a szigetelésig, itt mindent megtalál, amit a tetőkről tudnia kell

A tető az épület egyik fontos teherhordó szerkezete, épsége, megfelelő stabilitása éppen ezért kulcskérdés. Az épülethez illő formát és kialakítást, a tetőfedés típusát, anyagát, színvilágát a tervezés során kell meghatározni, majd a kivitelezésnél - minden részletre kiterjedően - szakszerűen végigvinni. A cél, a tető évtizedekig tartó időtállósága és nem utolsósorban esztétikája.

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

A kivitelezésben manapság a hatékonyság, a gyors és minőségi munka szinte mindig az elsődleges szempontok között szerepelnek. Szerencsére már elérhető az a modern technológiai háttér, melynek segítségével például a falazás, vagy a lépcsőépítés kifogástalanul elvégezhető. Az előregyártott betonelemek a legjobban alkalmazható anyagok közé tartoznak.

Családi ház felújítása 2. rész - Falazás és nyílászáró beépítés, előkészítési munkák

Korábbi cikkünkben egy családi ház felújítási munkáinak személyes tapasztalatait mutattuk be. A cikksorozat nem a szakembereknek szánt műszaki megoldásokkal teletűzdelt írás, hanem azoknak szól, akik felújításra szánják el magukat és képesek azt végigvinni, akár saját kezűleg is.