Milyen szempontok szerint válasszunk kazánt?

A kazán kiválasztása, akár új családi házat építünk, akár felújítjuk a régit vagy a társasház fűtéskorszerűsítést tervez, mindenképp nehéz feladat. Arra feltétlenül gondolni kell, hogy az energetikai beruházás a biztos nyugdíj-előtakarékosság.

A kazánválasztás szempontjai eltérnek új családi ház, lakóház építésekor és felújításkor. Az ideális eset az lenne, amikor is még az épület tervezésének szakaszában választjuk ki a kazánt, mert akkor lehet a legjobban megtervezni a fűtési rendszert, a legkönnyebben elhelyezni a kazánt és a kapcsolódó renszerelemeket.
Viszont felújításkor már az adott rendszerhez illesztjük az új kazánt, az adott helyre. Így azután előny az, ha a gyártónak több fajta kazánja is van, így a leghatékonyabban tudjuk kihasználni a rendelkezésre álló teret. Inkább magas vagy inkább széles legyen a készülék, a melegvíz-tárolót a falra akasztanánk szívesebben, hogy beférjen alá még valami?
Ha kevés a hely, akkor nagyon fontos, hogy mennyire csendes a kazán, kapható olyan is, amelyiket, akár a nappaliban, sőt a hálószobában is el lehet helyezni.

Milyen szempontok szerint válasszunk kazánt?

Igényfelmérés

Először is számos kérdésre kell választ adnunk ahhoz, hogy elinduljunk, még ha csak az Interneten kezdjük keresni a számunkra ideális kazánt.

 • Hol élünk: családi házban, lakásban, vagy társasház szeretne központi fűtést?
 • Mire kell a kazán: fűtésre, melegvíz-készítésre, medencefűtésre?
 • Van kémény? Milyen: falazott, külső? Milyen távol van a kazán a kémény tejétől? Milyen állapotban van a kémény?
 • Honnan fogja kapni a levegőt a kazán az égéshez?
 • A ház méretei: mekkora az alapterület, a belmagasság?
 • Hány fűtőkör van? Hány radiátoros, hány padlófűtéses fűtőkör van? (Vigyázzunk: a radiátorok száma, nem azonos a fűtőkörök számával.)
 • A melegvíz-készítéshez: hányan élnek a házban, mennyire víztakarékosak? Átfolyós vagy tárolós legyen a meleg víz készítése? Mekkora legyen a tároló?
 • Mekkora a medence vízfelülete, átlagos mélysége, kívánt hőmérséklete?

Gáz? Fa? Vegyes? Pellet?

Ez attól is függ, hol élünk. Néhány szempont a döntéshez:

 • Magyarország területének több mint 80 százalékán biztosított a gázellátás. Bár nem olcsó, de jó minőségű, energiahatékony gázkazánnal mégis megéri a kényelmet.
 • Fatüzelés esetén, gondoljunk arra, a fa ára követi a gáz árának emelkedését. És sokkal macerásabb.
 • Sokan szemétégetésre használják a vegyes tüzelésű kazánt, ezzel súlyosan veszélyeztetve a környéken lakók egészségét, beleértve saját magukat és gyermekeiket is. Az elégetett műanyag égésterméke rákkeltő, de nem biztos, hogy könnyű felfedezni az összefüggést a betegség és a felelőtlenség között.
 • Pelletfűtés esetén nagy a helyigény, meg kell oldani a pellet tárolását. Arra is kell figyelni, hogy többféle méretű pellet van, az adott készülékhez viszont csak egy fajta jó. Vásárlás előtt érdemes utánajárni, hol, mennyiért kapni, mennyi a szállítási költség.

Gázkazánok: nyílt vagy zárt égésterű?

Semmiképp sem szabad nyílt égésterű kazánt választani. Hazánkban évente túl sokan halnak meg szén-monoxid-mérgezésben. Ennek oka pedig az, ha a nyílt égésterű kazánban nem kap elég oxigént az égéshez a gáz, így szén-dioxid helyett szén-monoxid keletkezik. Még mindig nem lenne baj, ha ez a kéményen át távozna. De ha a kémény valamiért elzáródott, ha az időjárási viszonyok, vagy a szagelszívó szívóhatása miatt visszaáramlik a helyiségbe az égéstermék, akkor következik be a szén-monoxid-mérgezés.
A másik ok, amiért nem ajánlott nyílt égésterű kazánt választani, hogy rossz a hatásfoka, nem gazdaságos, azaz nem energiatakarékos. Mivel a kazánvásárlás hosszú távú befektetés, érdemes zárt égésterű, kondenzációs kazánt venni.

Milyen szempontok szerint válasszunk kazánt?

Kondenzációs kazán

Ma már egyértelmű, hogy kazánt hosszú időre vásárolunk, legalább 20–30 évre. A kondenzációs kazánnal élettartama alatt sokszorosát megtakaríthatjuk annak, mint amennyivel többe került veszélyes és energiapazarló társainál.
A gáz égése során víz is keletkezik, amelyet a magas hőmérsékletű, körülbelül 160 Celsius-fokos füstgáz gőz formájában magával visz. Ezzel sok energia távozik a szabadba, a fűtési energia közel 10 százaléka. A kondenzációs gázkazán esetében azonban lehűtik a távozó füstgáz hőmérsékletét 40 Celsius-fokra, ebben a pára lecsapódik (kondenzálódik, innen a készülék neve). A víz lecsapódása során hő szabadul fel, ez hozzáadódik a gáz égésekor felszabadult hőhöz, ezzel növelve a kondenzációs gázkazán teljesítményét. E tulajdonságai miatt a kondenzációs gázkazánnak a legalacsonyabb az üzemeltetési költsége. Családi házak esetében a kondenzátumot (a lecsapódott vizet) a csatornába vezetik, amíg nagyobb teljesítményű készülékeknél, például társasházban, csak közönbösítés után kerülhet a csatornába a víz.

Szabályozhatóság

A hagyományos kazán csak két dolgot tud, bekapcsol vagy sem, tehát vagy teljes teljesítménnyel üzemel vagy nem fűt. Így azután feleslegesen használ föl sok energiát, és gyakran ki-, bekapcsol.
A folyamatos szabályzásra képes kazánok, sok energiát takarítanak meg. A kazán méretezésekor a legnagyobb teljesítményt nagyon hideg időre, –15 Celsius-fokra választják ki. Ilyen hideg azonban ritkán van, azt is mondhatjuk, hogy a gázkazán 50 százaléknál nagyobb teljesítményen csupán 35–40 napig működik évente. Minél hidegebb van kint, annál nagyobb teljesítményre lesz szükség, hogy bent kellő gyorsasággal legyen meleg. A jó kazán 15 és 100 százalékos teljesítmény között folyamatos teljesítménnyel üzemel.

Gázminőség-változás követése

A gáz minősége nem állandó, ha viszont a készüléket az üzembe helyezéskor adott minőségre beállították, akkor a későbbiekben nem mindig fog a legnagyobb hatékonysággal működni. Ezért szükséges, hogy a gázkazán képes legyen követni a gáz minőségének változását, hasonlóan az autók katalizátorához. A jó minőségű gázkazán estében mindig tökéletes az égés, nem fordulhat elő, hogy szén-monoxid keletkezzen. Ha nem elég a levegő, akkor csökken a teljesítmény, végül pedig lekapcsol a gázkazán.

Időjárás-követés

A korszerű kazánok alapfelszereltsége az időjárásfüggő szabályozás. Ehhez a rendszer méri a külső hőmérsékletet, és minél hidegebb van kint, annál magasabb vízhőmérsékletre van szükség, hogy gyorsan elérjük a kívánt belső hőmérsékletet. Miközben a tökéletes kondenzáció érdekében gondoskodik az alacsony visszatérő vízhőmérsékletről.

Milyen szempontok szerint válasszunk kazánt?

Garancia, szerviz

Nagyon fontos azt is megtudni, mennyi időre vállal garanciát a gyártó, meddig biztosított az alkatrészellátás. A szerviz szóba áll-e velünk azonnal, éjjel, hétvégén, ünnepnap is? És amikor kell az alkatrész, azt raktárról szállítják-e vagy majd 5–6 hét múlva érkezik meg, épp mire kitavaszodik.

Forrás: www.weishaupt.hu

Kapcsolódó írásaink

Rácz József, a Weishaupt Hőtechnikai Kft. ügyvezetője.
Kapcsolódó cikkek

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

A kivitelezésben manapság a hatékonyság, a gyors és minőségi munka szinte mindig az elsődleges szempontok között szerepelnek. Szerencsére már elérhető az a modern technológiai háttér, melynek segítségével például a falazás, vagy a lépcsőépítés kifogástalanul elvégezhető. Az előregyártott betonelemek a legjobban alkalmazható anyagok közé tartoznak.

Családi ház felújítása 2. rész - Falazás és nyílászáró beépítés, előkészítési munkák

Korábbi cikkünkben egy családi ház felújítási munkáinak személyes tapasztalatait mutattuk be. A cikksorozat nem a szakembereknek szánt műszaki megoldásokkal teletűzdelt írás, hanem azoknak szól, akik felújításra szánják el magukat és képesek azt végigvinni, akár saját kezűleg is.

Így változnak az épületenergetikai szabályok – Amit minden építtetőnek, építkezőnek tudni érdemes

Az épületekkel kapcsolatos hőtechnikai követelmények állandó változásban vannak. Mindenki szereti az alacsony rezsit, de a folyamatosan változó szabályozást már kevésbé. Különösen akkor, ha ennek komoly következményei lehetnek a használatbavételi engedély megszerzésekor. Mire figyeljünk?

Magán- és középületek, üzemek, raktárak könnyűszerkezetes technológiával

Legyen szó műhelyről, kerti tárolóról, garázsról vagy épp egy kisvállalkozás számára épített üzemről, raktárról, boltról, ha gyorsan szeretnénk tartós és szép házat, akkor a könnyűszerkezetes épület jelentheti a megoldást.

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Mintha új lakásba költöztünk volna – így érezhetik magukat, akik egy mindent felforgató, szakszerűen levezényelt, alapos felújítás mellett döntenek. Íme, egy látványos átalakítás, mely igazolja, hogy megéri a munkát profi lakberendezőre bízni.

Hézagok és repedések megszüntetése - tartós ragasztás és tömítés a legszélsőségesebb körülmények között is

A ablakok és a falazat találkozásánál, vagy a különféle burkolatok érintkező pontjain megjelenő hézagok, a mozgásból adódó repedések a legbosszantóbb problémák közé tartoznak. Ezek megszüntetése mindenképpen ajánlott, hiszen idővel még több baj okozói lehetnek.

Így alakulhat egy falusi ház modern lakótérré

Egy eklektikus sváb falusi ház felújítása és letisztult modern stílusúvá alakítása nem mindennapi feladat, de a Csikós Terv építészeti elképzeléseit alapul véve ezt a kihívást is sikerült egy rendkívül elégedett megrendelővel zárni.

A gázkészülék leállását gyakran okozzák a kéményben keletkező jégdugók – Fontos a kémény szigetelése!

A hideg időjárás nem kíméli a kéményeket sem. Egyáltalán nem ritka jelenség, hogy a kazánok füstelvezetőjében jégdugó keletkezik, melynek következménye a zárt égésterű kazán leállása. Előzzük meg a bajt!