Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?

Milyen szempontok szerint válasszunk kazánt?

A kazán kiválasztása, akár új családi házat építünk, akár felújítjuk a régit vagy a társasház fűtéskorszerűsítést tervez, mindenképp nehéz feladat. Arra feltétlenül gondolni kell, hogy az energetikai beruházás a biztos nyugdíj-előtakarékosság.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A kazánválasztás szempontjai eltérnek új családi ház, lakóház építésekor és felújításkor. Az ideális eset az lenne, amikor is még az épület tervezésének szakaszában választjuk ki a kazánt, mert akkor lehet a legjobban megtervezni a fűtési rendszert, a legkönnyebben elhelyezni a kazánt és a kapcsolódó renszerelemeket.
Viszont felújításkor már az adott rendszerhez illesztjük az új kazánt, az adott helyre. Így azután előny az, ha a gyártónak több fajta kazánja is van, így a leghatékonyabban tudjuk kihasználni a rendelkezésre álló teret. Inkább magas vagy inkább széles legyen a készülék, a melegvíz-tárolót a falra akasztanánk szívesebben, hogy beférjen alá még valami?
Ha kevés a hely, akkor nagyon fontos, hogy mennyire csendes a kazán, kapható olyan is, amelyiket, akár a nappaliban, sőt a hálószobában is el lehet helyezni.

Milyen szempontok szerint válasszunk kazánt?

Igényfelmérés

Először is számos kérdésre kell választ adnunk ahhoz, hogy elinduljunk, még ha csak az Interneten kezdjük keresni a számunkra ideális kazánt.

 • Hol élünk: családi házban, lakásban, vagy társasház szeretne központi fűtést?
 • Mire kell a kazán: fűtésre, melegvíz-készítésre, medencefűtésre?
 • Van kémény? Milyen: falazott, külső? Milyen távol van a kazán a kémény tejétől? Milyen állapotban van a kémény?
 • Honnan fogja kapni a levegőt a kazán az égéshez?
 • A ház méretei: mekkora az alapterület, a belmagasság?
 • Hány fűtőkör van? Hány radiátoros, hány padlófűtéses fűtőkör van? (Vigyázzunk: a radiátorok száma, nem azonos a fűtőkörök számával.)
 • A melegvíz-készítéshez: hányan élnek a házban, mennyire víztakarékosak? Átfolyós vagy tárolós legyen a meleg víz készítése? Mekkora legyen a tároló?
 • Mekkora a medence vízfelülete, átlagos mélysége, kívánt hőmérséklete?

Gáz? Fa? Vegyes? Pellet?

Ez attól is függ, hol élünk. Néhány szempont a döntéshez:

 • Magyarország területének több mint 80 százalékán biztosított a gázellátás. Bár nem olcsó, de jó minőségű, energiahatékony gázkazánnal mégis megéri a kényelmet.
 • Fatüzelés esetén, gondoljunk arra, a fa ára követi a gáz árának emelkedését. És sokkal macerásabb.
 • Sokan szemétégetésre használják a vegyes tüzelésű kazánt, ezzel súlyosan veszélyeztetve a környéken lakók egészségét, beleértve saját magukat és gyermekeiket is. Az elégetett műanyag égésterméke rákkeltő, de nem biztos, hogy könnyű felfedezni az összefüggést a betegség és a felelőtlenség között.
 • Pelletfűtés esetén nagy a helyigény, meg kell oldani a pellet tárolását. Arra is kell figyelni, hogy többféle méretű pellet van, az adott készülékhez viszont csak egy fajta jó. Vásárlás előtt érdemes utánajárni, hol, mennyiért kapni, mennyi a szállítási költség.

Gázkazánok: nyílt vagy zárt égésterű?

Semmiképp sem szabad nyílt égésterű kazánt választani. Hazánkban évente túl sokan halnak meg szén-monoxid-mérgezésben. Ennek oka pedig az, ha a nyílt égésterű kazánban nem kap elég oxigént az égéshez a gáz, így szén-dioxid helyett szén-monoxid keletkezik. Még mindig nem lenne baj, ha ez a kéményen át távozna. De ha a kémény valamiért elzáródott, ha az időjárási viszonyok, vagy a szagelszívó szívóhatása miatt visszaáramlik a helyiségbe az égéstermék, akkor következik be a szén-monoxid-mérgezés.
A másik ok, amiért nem ajánlott nyílt égésterű kazánt választani, hogy rossz a hatásfoka, nem gazdaságos, azaz nem energiatakarékos. Mivel a kazánvásárlás hosszú távú befektetés, érdemes zárt égésterű, kondenzációs kazánt venni.

Milyen szempontok szerint válasszunk kazánt?

Kondenzációs kazán

Ma már egyértelmű, hogy kazánt hosszú időre vásárolunk, legalább 20–30 évre. A kondenzációs kazánnal élettartama alatt sokszorosát megtakaríthatjuk annak, mint amennyivel többe került veszélyes és energiapazarló társainál.
A gáz égése során víz is keletkezik, amelyet a magas hőmérsékletű, körülbelül 160 Celsius-fokos füstgáz gőz formájában magával visz. Ezzel sok energia távozik a szabadba, a fűtési energia közel 10 százaléka. A kondenzációs gázkazán esetében azonban lehűtik a távozó füstgáz hőmérsékletét 40 Celsius-fokra, ebben a pára lecsapódik (kondenzálódik, innen a készülék neve). A víz lecsapódása során hő szabadul fel, ez hozzáadódik a gáz égésekor felszabadult hőhöz, ezzel növelve a kondenzációs gázkazán teljesítményét. E tulajdonságai miatt a kondenzációs gázkazánnak a legalacsonyabb az üzemeltetési költsége. Családi házak esetében a kondenzátumot (a lecsapódott vizet) a csatornába vezetik, amíg nagyobb teljesítményű készülékeknél, például társasházban, csak közönbösítés után kerülhet a csatornába a víz.

Szabályozhatóság

A hagyományos kazán csak két dolgot tud, bekapcsol vagy sem, tehát vagy teljes teljesítménnyel üzemel vagy nem fűt. Így azután feleslegesen használ föl sok energiát, és gyakran ki-, bekapcsol.
A folyamatos szabályzásra képes kazánok, sok energiát takarítanak meg. A kazán méretezésekor a legnagyobb teljesítményt nagyon hideg időre, –15 Celsius-fokra választják ki. Ilyen hideg azonban ritkán van, azt is mondhatjuk, hogy a gázkazán 50 százaléknál nagyobb teljesítményen csupán 35–40 napig működik évente. Minél hidegebb van kint, annál nagyobb teljesítményre lesz szükség, hogy bent kellő gyorsasággal legyen meleg. A jó kazán 15 és 100 százalékos teljesítmény között folyamatos teljesítménnyel üzemel.

Gázminőség-változás követése

A gáz minősége nem állandó, ha viszont a készüléket az üzembe helyezéskor adott minőségre beállították, akkor a későbbiekben nem mindig fog a legnagyobb hatékonysággal működni. Ezért szükséges, hogy a gázkazán képes legyen követni a gáz minőségének változását, hasonlóan az autók katalizátorához. A jó minőségű gázkazán estében mindig tökéletes az égés, nem fordulhat elő, hogy szén-monoxid keletkezzen. Ha nem elég a levegő, akkor csökken a teljesítmény, végül pedig lekapcsol a gázkazán.

Időjárás-követés

A korszerű kazánok alapfelszereltsége az időjárásfüggő szabályozás. Ehhez a rendszer méri a külső hőmérsékletet, és minél hidegebb van kint, annál magasabb vízhőmérsékletre van szükség, hogy gyorsan elérjük a kívánt belső hőmérsékletet. Miközben a tökéletes kondenzáció érdekében gondoskodik az alacsony visszatérő vízhőmérsékletről.

Milyen szempontok szerint válasszunk kazánt?

Garancia, szerviz

Nagyon fontos azt is megtudni, mennyi időre vállal garanciát a gyártó, meddig biztosított az alkatrészellátás. A szerviz szóba áll-e velünk azonnal, éjjel, hétvégén, ünnepnap is? És amikor kell az alkatrész, azt raktárról szállítják-e vagy majd 5–6 hét múlva érkezik meg, épp mire kitavaszodik.

Forrás: www.weishaupt.hu

Kapcsolódó írásaink

Népszerűek a témában

Amikor a hagyomány egyesül a korszerűséggel: dizájn radiátorok a Zehndertől

Kandalló: válasszunk energiatakarékos, innovatív modellt!

Ez is érdekelhet

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Tervezd meg tetődet egyszerűen, 6 lépésben!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Ezeket érdemes mérlegelni, ha napelem telepítésén gondolkozunk

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Még az istennők is megirigyelnék: műmárvány zuhanytálcák

Plusz egy helyiség tavasztól őszig - Kerti- és teraszárnyékoló rendszerek

Elszálló építőanyagárak, komoly kihívások. Mit tehetünk? – szakértőket kérdeztünk

Házépítés másképp: új típusú falazóelemek, típusházak, gyors kivitelezés

Otthonfelújítási támogatástól az építőanyag vásárlásig – Ezentúl mindezt egy helyen intézhetjük!

Masszív épületszerkezet költséghatékonyan, rekordidő alatt - Ytong Vasalt Pallós építési rendszer

Házat, de gyorsan! - 4. rész - Szárnyakon a fal evolúciója

A családi ház építését is egyre tudatosabban tervezzük meg

Praktikus újítás, magas hatásfok – itt az épületszigetelés új dimenziója!

Hogyan kalkuláljunk családi ház építésekor?

Tippek tetőablak választáshoz – felújítóknak

Így alakul végül otthonná az épülő belső tér – lakberendezés a gyakorlatban

Miért fontos kivitelezői szerződést kötni és mi szerepeljen a szerződésben? Letölthető szerződésminta és magyarázatok felújítóknak, építkezőknek

Állami támogatás tetőfelújításra, napelemre

Az ősz legfontosabb eseménye építkezőknek, felújítóknak: Bau Budapest Expo

Újraszervezett terek és különleges részletek - 55 négyzetméteres lakás felújítása

Checklist - Mire gondoljunk a konyha tervezéskor, felújításkor?