Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Hogyan lehetünk függetlenek az energiahálózattól? Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár ez?

Az áremelkedést látva sokan játszanak gondolattal, hogy függetlenedve a nagy hálózatoktól, maguknak termelik, és ha lehet, tárolják is az energiát. Hogyan működhet egy szigetüzemű energiatermelő és tároló rendszer? Megéri-e egyáltalán ebbe beruházni?

Európában 2019-ben az összes telepített háztartási méretű kiserőmű alig 7 százaléka rendelkezett energiatárolóval, vagyis a rendszerek megtérülése sokkal gyorsabb és előnyösebb volt tárolási funkciók kiépítése nélkül. Csakhogy a hálózatra visszatápláló rendszerek bővülése az elektromos hálózat fejlesztései nélkül nem határtalan, így eljöhet az a pillanat, amikor a magas energiaárak helyett a fogyasztók inkább energiatárolókba ruháznak be, mintsem tétlenül figyeljék az áramdíjak egekbe szökését. A folyamatot segítheti az energiatároló rendszerek egyre olcsóbb előállítási költsége, valamint a LiFePO4, vagyis a lítiumvasfoszfát akkumulátorok egyre szélesebb körben való használata is. Bár a napelemes beruházás így jóval költségesebb, a szolgáltató is veszíthet azzal, ha a napelemes rendszerek szigetüzemű működésbe kezdenek, hiszen a napelemek által termelt árammennyiség 60-70 százalékát nem a termelők fogyasztják el, hanem a szolgáltató használja fel. Vagyis nemcsak a napelemes rendszerrel felszerelt ingatlanok tulajdonosai veszíthetnek az energiatárolók felszerelésével, de a szolgáltatók is. De nézzük, mik az előnyei és a hátrányai jelenleg a fogyasztói energiatárolásnak!

Best Solar szigetüzemű napelemes rendszer

Az energiatárolóval kiegészített rendszer előnyei

 • Egy szigetüzemben kialakított rendszer független mindenkitől, vagyis a jövőben az áramdíjak, a rendszerhasználati díjak emelkedése nem érint bennünket.
 • Az off-grid rendszer kiépítéséhez nincs szükségünk hálózati engedélyre, anélkül is használható és üzemeltethető.
 • Nincsenek évenként elszámolási rendszerek, de sem a szaldó, sem a bruttó elszámolás nem érinti a fogyasztót.
 • Mivel az akkumulátorok töltéséről egy töltésvezérlő gondoskodik, ami a kisfeszültségű fogyasztókat is ellátja árammal, így megtakaríthatjuk az egyenáramból váltakozó árammá járó átalakításból fakadó veszteségeket.
 • Saját igényeinknek megfelelő akkumulátortípust válaszhatunk, így az ólom-sav, nikkel-kadmium, nikkel-fém-hibrid, lítium-ion, esetleg az új típusú, LiFePO4, más néven lítium-vasfoszfát akkumulátor mellett is letehetjük voksunkat, szolgáltatói szabályozás nem köt minket.

A szigetüzemű rendszer, pontosabban az energiatárolók alkalmazásának hátrányai

 • Csak annyi energiát használhatunk fel, amennyit megtermelünk. A fényszegény hónapokban, vagyis a téli időszakban szinte lehetetlen az energiafogyasztásunkat fedező kapacitású energiatárolót telepíteni. Azaz a fogyasztásunkat ezekben a hónapokban jelentősen vissza kell szorítani ahhoz, hogy ne szoruljunk a szolgáltató hálózat nyújtotta energiaforrásokra.
 • Egységnyi energia megtermelése szigetüzemű rendszerrel akár 50 százalékkal is magasabb lehet. Egy 1 kWp beépített csúcsteljesítményű napelemes rendszer 1,2-1,4 kWh kapacitású energiatárolót igényel, így egy háztartási méretű, energiatárolóval kiegészített rendszer akár háromszor- négyszer drágább kiépítési költséggel jár, mint egy hálózatba visszatápláló változat.
 • A sziget üzemű rendszer energiatároló kapacitása az akkucellák elöregedése miatt az évek előrehaladtával egyre inkább romlik. Míg a panelek akár 30 évig is gondtalanul működhetnek, addig az energiatárolók a rendszer működése alatt többször is cserére szorulhatnak: az energiatároló akkumulátorok cseréje akár 5-8 éven belül szükségessé válhat. Vagyis az újabb beruházás, így a nagyobb költség miatt az energiatárolóval kiegészített rendszerek lassabban megtérülő beruházások.
 • Míg a napelemek szinte gondozásmentesek működés közben, addig az akkumulátorok élettartama külön odafigyelést igényel, hiszen kapacitásuk, teljesítményük csak megfelelő környezetben és hőmérsékleten maximalizálható.

A fentiekből jól látható, hogy a szigetüzemű, az áramhálózattól független rendszerek kialakításakor komoly döntést kell hoznunk:

 • vagy tudatos, napi bontásban ciklikusan kialakított energiafogyasztási szokásokat alakítunk ki (jellemzően napközben fogyasztjuk az energiát, amikor több áramot termel a rendszerünk), illetve az áramfogyasztás jelentős visszaszorítása mellett döntünk,
 • vagy felkészülünk a fogyasztásunkhoz alakított energiatárolók vásárlására, ami a napelemes rendszer többszörösébe is kerülhet, így az is előfordulhat, hogy a megújuló energiatermelő rendszerünk soha nem térül majd meg.

A döntés ellenére azonban nem árt számításba venni, hogy az energiaárak és a rendszerhasználati díjak a jövőben tovább drágulhatnak, így akár tudatos áramfogyasztás mellett még mindig gyorsabban megtérülhet egy szigetüzemű rendszer kialakítása, mint a klasszikus, szolgáltatótól való áramvásárlás.

Best Solar szigetüzemű napelemes rendszer

Ha pedig az energiatárolóval kiegészített rendszer mellett döntöttünk, ma már nemcsak hagyományos akkumulátorokban gondolkodhatunk: többféle lakásakkumulátor található már a piacon, így a lehetőségeknek csak az inverterek és a pénztárcánk szabhat határt.

Íme néhány lakásakkumulátor a legek közül

Tesla Powerwall, minden ízében amerikai
Minden bizonnyal nemcsak az elsősége, hanem a megbízhatósági miatt is az egyik legkedveltebb lakásakkumulátor a Tesla Powerwallja, amely a magyarországi piacon még nem terjedt el annyira, köszönhetően mindez talán ma is magas árának. A Powerwall azonban igazán sok fejlesztést hozott a napelemes energiatárolás piacára: képes arra, hogy az energiadíjak monitorozása mellett csak akkor töltse magát a hálózatról, ha a fogyasztó számára megfelelő szinten áll annak árszintje. Két teljesítményfokozat mellett, akár kilenc akkumulátormodul is egymáshoz kapcsolható, ami alapvetően amerikai háztartások igényéhez idomul jelenleg.

Huawei LUNA 2000, itthon is elérhető
A hazai piacon már kapható Huawei termék a gyártó napelemes rendszerökoszisztémájának része, amely egy energiaoptimalizálókkal kiegészített okos architektúrát alkalmaz, így nemcsak az akkumulátorok hosszú élettartamát, de a legmagasabb szintű biztonságot is garantálják. A rendszer 5 kWh kapacitású akkumulátormodulonként bővíthető, a két teljesítménymodulra összesen hat akkumulátor csatlakoztatható maximum 30 kWh kapacitással.

Sessy, az új generációs akkumulátor
A Charged holland startup az elődjei által kitaposott utat szélesítette tovább, amikor közösségi finanszírozásból megalkotta a lakásakkumulátorok újabb generációját, a Sessy-t. Az 5 kilowattórás tárolási kapacitású, 2 kilowatt névleges teljesítményű lítium-vas-foszfát akkumulátor kompakt méretei mellett egy hálózatra köthető inverterrel rendelkezik, és a felhőből kinyerhető adatok segítségével képes az energia optimális felhasználásának modellezésére. Tízéves garancia mellett dobják a piacra, és a gyártók szerint 6000 cikluson keresztül garantálják a lakásakkumulátor stabil működését.

ÉRDEKLŐDÖM A BEST SOLAR NAPELEMES RENDSZER IRÁNT

Népszerűek a témában

A külső vagy a belső számít igazán? – A legfontosabb szempontok klímaválasztás során

Otthonos energiahatékonyság: a biomasszával működő fűtési rendszerhez nélkülözhetetlen a jó kémény

A fafűtéses rendszerek előnyei – Kandalló, faelgázosítós kandalló, vízteres és légfűtéses lehetőségek

Ez is érdekelhet

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Mindent az arany zuhanykabinokról

Erre figyelj oda, ha pliszé szúnyoghálót veszel! – válaszol a szakértő

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Mindent a hőszigetelésről: anyagok, módszerek és árak

Hová szökik az áram? – Rangsoroltuk a 10 legnagyobb villamosenergia-fogyasztót a háztartásunkban

Helytakarékos megoldás kis otthonokba – Zehnder ComfoAir Flex mennyezetre szerelt szellőztetőegyég

Információ nélkül nem tudunk jó döntéseket hozni

Előregyártott hűtő-fűtő rendszer: klímafödém

Otthonos energiahatékonyság: a biomasszával működő fűtési rendszerhez nélkülözhetetlen a jó kémény

A fafűtéses rendszerek előnyei – Kandalló, faelgázosítós kandalló, vízteres és légfűtéses lehetőségek

A Hörmann tippjei az otthoni energiatakarékossághoz

Az energiapazarló családi házak szinte eladhatatlanok - Soha nem volt ennyire sürgető és zsebbe vágó egy-egy családi ház szigetelése

A megfelelő csaptelepek használatával akár 40 százalékkal alacsonyabb lehet az energiafogyasztásunk

Szabadmezős, talajra telepített napelemes rendszerek: nem ördögtől való megoldások

Hogyan fizessünk kevesebbet a fűtésért? Gáz helyett klíma és fontos a hatékony hőszigetelés - Számoljunk együtt!

Tények és tévhitek a napelemes rendszerekről

Hatékony levegőcsere üzemeltetési költségek nélkül – Szakértői tanácsok szellőztetéshez