Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Napelemes rendszertípusok: miből választhatunk?

Aki csak most kezd a napelemes rendszerek megismerésébe, a lehetőségei feltérképezésébe, azok számára hasznos lehet összefoglalni, milyen napelemes rendszermegoldások közül választhat, ha saját HMKE-t, vagyis háztartási méretű kiserőművet szeretne. A lehetőségek száma ugyanis nagy, így jól jöhet, ha tisztában vagyunk a különböző rendszertípusok előnyeivel és hátrányaival.

A napelemes rendszerek iránti érdeklődések száma soha nem volt ilyen nagy, azonban a telepítés előtt állók nagyobb hányadát nemcsak a hálózathoz kapcsolt rendszer, de a szigetüzem is érdekli. Érthető mindez, hiszen az energiaárak rendkívüli robbanása miatt egyre többen érzik úgy, ideje függetlenedni az áramhálózattól. Ezért jó, ha ismerjük a különböző rendszerek tulajdonságait, így körültekintően dönthetünk a lehetőségeinkről.

Hálózatra kapcsolt napelemes rendszer

Az áramszolgáltatói hálózathoz kapcsolt napelemes rendszerek az egyik legelterjedtebbek Magyarországon. A szaldós elszámolási rendszer miatt mindez nem véletlen, hiszen a napelemek által megtermelt, felesleges árammennyiséget ebben a megoldásban az áramszolgáltató rendszerében „tárolhatjuk”, majd – ha szükségünk van a megtermelt mennyiségre –, onnan visszavételezhetjük. Mindezt egy úgynevezett ad-vesz óra mellett, éves elszámolás mellett tehetjük meg, így a téli és a nyári időszak alul-és túltermelése egyszerűen kiegyenlítődik. Vagyis, ha okosan kialakított a rendszerünk, az elszámolás során nulla, vagy a közeli áramszámlát kaphatunk majd a fogyasztótól. De nézzük a rendszer előnyeit és hátrányait!

Előnyei

 • Nem szükséges drága energiatároló akkumulátor az áram tárolásához, amit egy évig tárolhatunk a szolgáltató hálózatában.
 • Kiküszöbölhető vele a gyenge téli termelési időszak.
 • A rendszer így jelentősen olcsóbb, mint a szigetüzemű rendszerek, ezért gyorsan megtérülő beruházások a szigetüzemű kialakításhoz képest.

Hátrányai

 • Mivel a rendszer hálózathoz kapcsolt, kialakítása szolgáltatói engedélyekhez kötött.
 • Az áramhálózattól nem független, ezért áramszünet esetén nálunk sem lesz majd áram.
 • Jelentős a függés az esetlegesen változó jogszabályi környezettől, az elszámolási rendszer módosításaitól és az energiaárak emelkedése is érzékenyen érinthet minket.
Napelemes rendszertípusok: miből választhatunk?

Szigetüzemű rendszer

Az önálló rendszerüzem, más néven a szigetüzemű kialakítások Ausztráliában, Amerika és Afrika egyes részein évek óta a legterjedtebbek. Az áramellátás hiányossága, a szolgáltatás akadozása ott ugyanis nagyban eltér az itthon megszokottól, azonban az energiaárak emelkedése miatt itthon is egyre többen keresik az úgynevezett off-grid megoldásokat.

Magyarországon a hálózattól független rendszer kialakításához szinte minden feltétel adott, hiszen a napsütéses órák száma körülbelül 1900-2200 óra közé esik, vagyis márciustól egészen októberig képes lehet a rendszer arra, hogy teljes mértékben megtermelje a szükséges energiamennyiséget. Azonban a kevés napsütéses, például téli időszakokat nehezebb áthidalni, hiszen túlméretezett energiatárolóra lenne szükségünk ahhoz, hogy a nyáron megszokott fogyasztásunkat a téli időszakban is teljesíteni tudjuk.

Előnyei

 • Egy szigetüzemű napelemes rendszer nem függ az áramáraktól, a hálózati szabályok változásától, vagyis a szaldó, bruttó elszámolás változása sem befolyásolja a rendszer megtérülését.
 • Szigetüzemű rendszer esetén nem érint bennünket az áramárak növekedése.
 • Ehhez a rendszerhez nincs szükségünk hálózati engedélyre, anélkül is használható és üzemeltethető.
 • Mivel a rendszer kiépítéséhez nem szükséges áramszolgáltatói engedélyre, ezért nem kell megvárnunk a csatlakozási kérelem elfogadását, bárhol és bármikor felállíthatjuk rendszerünket.
 • Mivel az akkumulátorok töltéséről egy töltésvezérlő gondoskodik, a kisfeszültségből adódóan akár egyenárammal működtetett rendszert is elláthatunk kellő áramforrással, ezzel pedig jelentős többletenergiára tehetünk szert, hiszen a váltakozó árammá való átalakítás során jelentős energiaveszteséget könyvelhetünk el.

Hátrányai

 • Az áramszolgáltatói hálózat – amolyan védőhálóként – nem áll mögöttünk. Ha nem termel elég áramot a rendszer, nem vételezhetünk máshonnan: csak a saját rendszerünkre támaszkodhatunk.
 • Az energiatárolók vagyis az akkumulátorok még nem kiforrottak, beszerzésük pedig költséges, ez pedig jelentősen megemeli a rendszer kiépítésének költségét és meghosszabbítja a megtérülési időszakot.
 • Az akkumulátorok élettartama rövid és véges, ma még nem létezik olyan technológia, ami ugyanannyi ideig, jelentős teljesítménycsökkenés nélkül működik, mint a napelemes rendszer többi egysége.
Napelemes rendszertípusok: miből választhatunk?

Hibrid napelemes rendszerek

A hibrid megoldás – ahogyan az a nevéből is kitűnik – a két rendszer előnyeit egy rendszerben érvényesíti. Képes arra, hogy energiatárolók megléte mellett az elérhető kapacitásig áramot tároljon, és arra is, hogy a fényszegény időszakokban az áramszolgáltató rendszeréből vételezze a szükséges árammennyiséget. Igaz, ennél a rendszernél speciális inverterre és drága energiatárolóra van szükség, a rendszer teljeskörűsége, szolgáltatási biztonsága és későbbi költséghatékonysága a lehető legelőnyösebb megoldássá tenné, ha a hazai jogszabályi környezetben működtetése nem ütközne falakba.

Előnyei

 • Annyi áramot tárolhatunk el akkumulátorainkban, amennyire nekünk szükségünk van.
 • A rendszert – egy esetleges energiaár robbanás során úgy bővíthetjük, hogy az áramárak növekedését teljes mértékben kivédhessük.
 • Fényszegény időszakokban az áramszolgáltatói „vésztartalék” mindig elérhető, vagyis megnövekedett fogyasztáskor a hálózatból kényelmesen áramot vételezhetünk.

Hátrányai

 • Speciális inverterre van szükségünk a hibrid üzem kialakításakor, ami drágább, mint a hagyományos inverterek.
 • Drága energiatárolókat, vagyis akkumulátorokat kell beszereznünk ahhoz, hogy a megtermelt energiát vagy annak egy részét a későbbi fogyasztáshoz eltárolhassuk.
 • A hazai jogszabályi környezet még nem segíti a hibridüzemű rendszerek kialakítását.
 • Ha mentesülni szeretnénk az energiaárak növekedése alól, energiatárolóink kapacitását túl kell biztosítanunk ahhoz, hogy a lehető legkisebb termelés esetén is legyen elég elfogyasztható árammennyiség az akkumulátorainkban.
Népszerűek a témában

RAUTHERM SPEED plus tépőzáras padlófűtés

Energiahatékonyság, egészségvédelem és esztétikus megjelenés – a legfontosabb szempontok a klíma készülék kiválasztásakor

5 kérdés és a válaszok a radiátorokról - ezt gondoljuk át a fűtési rendszer kiépítése, korszerűsítése előtt

Ez is érdekelhet

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

EGLO connect okoslámpa: A fény, ahogy Te AKAROD!

Design elem és funkcionalitás a fürdődben az AREZZO design-tól

Újítsd fel garázsod műgyanta vékonybevonattal!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Most érdemes igazán napelemben gondolkozni

Hörmann szekcionált garázskapu

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Zuhanykabin lézergravírozás - üvegre visszük elképzelését

Outdoor-otthonok modern árnyékoló és pergola megoldásai - kültéri életterek tervezése az Archishade szakértőivel

A Tesla legújabb innovációja: hatékony és magas szilárdságú napelemes tetőfedés

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

Megújuló energia fémtetőről

Milyen cserepet válasszunk az otthonunkra, ha az energiatakarékosság, az esztétikum és a funkcionalitás egyaránt fontos?

Így hasznosíthatjuk a napenergiát otthonunkban - Napelemes és napkollektoros rendszerek

Napelem, napkollektor - Hogyan válasszunk megújuló energiaforrást? Tudnivalók a telepítéshez

12 fontos dolog, melyekről felújítás előtt a villanyszerelővel beszélnünk kell

Szeptembertől módosulnak a lakossági „ingyenhitel” feltételei

Búcsú a hagyományoktól – Megújuló napelemek, figyelemreméltó innovációk

Van új a nap alatt - Napelem fejlesztések, újdonságok

0%-os hitel a napelemre, szigetelésre. A legfontosabb tudnivalók

A legfontosabb vissza nem térítendő támogatások és energetikai pályázatok magánszemélyek részére