Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Napelemes rendszer az elszabaduló energiaárak ellen?

Az energiapiacon – ebben a pillanatban is tapasztalható – bizonytalanságnak, és az ebből fakadó árrobbanásnak már voltak előzményei, hiszen a szélerőművek gondjai, az ázsiai piac egyre nagyobb energiaéhsége már megmutatta, mi történik akkor, ha az energia ára – mint például egy év alatt a gázé – a húszszorosára növekszik. De hogyan készülhetünk fel erre mi, fogyasztók? Megoldás-e minderre a napelemes rendszer? Ennek járunk utána.

Bár a szélsőségesen megnövekedett energiaárak gyors enyhülését várja jelenleg minden érintett, a szakértők mindenkit óvatosságra intenek. Mert ugyan az ukrán-orosz válság elmélyítette az energiaellátás problémáit, nem ez a baj fő okozója.

Hiszen a világ évente dinamikusan növekvő, egyre nagyobb energiaéhsége az, ami az okok fő kiváltója: hiszen ma egyre nehezebben tudunk annyi energiát előállítani, mint amire szükségünk lenne. Hogy mi erre a megoldás? Csak a fogyasztás optimalizálása, és segíthet az is az energiatudatosságban, ha a szükséges mennyiséget magunk termeljük meg. A hálózattól való függetlenedéssel pedig valamelyest (hiszen a termékek és szolgáltatások árában így is meg kell majd fizetnünk az emelkedő energiaárakat) távol tarthatjuk magunktól az energiaválságtól, azonban ennek ára van.

Tény, hogy a napelemes rendszerek a növekvő energiaárak mellett egyre gyorsabban megtérülhetnek, és megteremthetik az energiafogyasztásunk kiszámítható, tervezhető költségeit a következő néhány évtizedre. Viszont ez a legtöbb magyar család számára rendkívüli beruházást jelent. Mégis érdemes minden rendelkezésre álló erőforrást erre fordítani – akár modulárisan, később bővíthető rendszerek építésével – mert ezzel a jövőre nézve számtalan előnyhöz juthatunk.

Íme, a négy legfontosabb tényező, amiért megéri napelemes rendszerrel számolnunk a jövőben.

  • Saját élethelyzetünk szerint dönthetünk a szaldó, hibrid vagy teljes önálló, szigetüzemű rendszerek mellett

Ha most telepítünk napelemes rendszert, még kihasználhatjuk a szaldó elszámolás előnyét, vagyis jelenleg még ingyen tárolhatjuk a megtermelt, de el nem fogyasztott áramot az áramszolgáltató hálózatában, hogy amikor arra újra szükségünk van, könnyen és egyszerűen hozzájuthassunk.

Az energiaárak emelkedésével, és a 2024. január elsejével életbe lépő, bruttó elszámolási rendszer életbe lépésével azonban egyre kifizetődőbbé válik a hibrid és a szigetüzemű rendszerek kiépítése. Míg a hibrid rendszereknél túlfogyasztás esetén használhatjuk egyfajta mentőövként a szolgáltató hálózatát, vagyis saját energiatárolóink mellett a hálózati szolgáltatótól vételezett áramra is számíthatunk, addig a szigetüzemű rendszerekben csak a saját magunk által termelt és eltárolt energia az, amire egyedül támaszkodhatunk. Bár az akkumulátorok rendszerbe építése most még nagyobb pénzbefektetéssel jár, az ötszörösére-tízszeresére emelkedő árak mellett a jövőben ezek is egyre gyorsabban megtérülő befektetések lehetnek.

Best Solar napelemes rendszer
Fotó: unsplash.com

A napelem rendszer meghatározása egyedi igények alapján kerül kalkulálásra

Nem véletlen, hogy a szakmai fórumokon egyre többször felmerül a szolgáltatói függetlenedés lehetősége, az otthoni energiatárolás megtérülése, hiszen egyre közelebb kerültünk ahhoz a pillanathoz, amikor az energiatárolás, a hálózattól való függetlenedés – még ha most nagyobb beruházással is jár – egyre gyorsabban kifizetődhet.

  • Szolgáltatói csatlakozás esetén is teljesen kiválthatjuk az áramszámlánkat

Az áramszolgáltatói hálózatba visszatápláló rendszer – jelen helyzetben és szabályok szerint – a leggyorsabban megtérülő és leginkább kifizetődő napelemes rendszer, azonban ezek tervezésekor az egyik legfontosabb momentum, hogy a HMKE valóban a valós fogyasztásunkhoz igazított és telepített rendszer legyen. Hogy miért fontos mindez?

Mert amint kiegészítő árammennyiségre lenne szükségünk, azért a piaci árat kell majd megfizetnünk. Vagyis bárhogyan is alakul a hazai rezsicsökkentés, az éves elszámolás során kiderülhet, hogy túlfogyasztásunk volt, így a növekvő áramdíjakat nekünk is meg kell majd fizetnünk, hiába ruháztunk be drága háztartási méretű kiserőműre. Ezért a tervezés során mindig vegyük figyelembe, fogyasztásunk hogyan változhat majd az évek folyamán, hiszen egy háztartási méretű kiserőmű 25-30 évig is képes áramot termelni.

Ezért nem mindegy, hogy a gyermekek elköltözésével vagy éppen ellenkezőleg, további gyermekek érkezésével számolunk, és az sem mindegy, tervezünk-e a jövőben e-autót, illetve más, nagyfogyasztót beszerezni. Vagyis a rendszer akkor éri meg igazán, ha megfelelően tervezett és egyéni fogyasztáshoz igazított.

Best Solar napelemes rendszer
Fotó: unsplash.com
  • Fenntarthatóbb életünk lesz, hiszen tiszta energiát használunk fel

Bár a napelemes rendszerek megítélése magyarországi viszonylatban alapvetően pénzügyi szemléletű, gyakran elfelejtjük, hogy minden megújuló energiaforrás azért jött létre, hogy zöld, fenntartható és környezetkímélő törekvéseinket segítse.

Ezzel pedig nemcsak magunkra, hanem a következő generációra is gondolunk, hiszen a megtérülés mellett az is fontos tényező, mi magunk mit teszünk a környezetünkért és karbonlábnyomunk csökkentéséért. A napelemes rendszerek, illetve a saját energiafogyasztás tudatosabb szintre emelése, a felesleges fogyasztás visszaszorítása pedig mind-mind olyan fenntartható lépés, amelyet a pénztárcánktól függően bármikor, bármilyen formában elkezdhetünk. Az pedig, hogy ez megtérülő befektetés, nemcsak vonzóvá, de egyre több fogyasztó számára fontos befektetési stratégia is lesz, amit a saját, zöld jövőjébe fektet.

  • Támogatásokkal, pályázatokkal megfelezhetjük, vagy éppen költségmentesen juthatunk hozzá

Egy napelemes pályázat igénybevételével, illetve különböző támogatási forrásokkal egy HMKE kiépítése egy hagyományos gázfűtés bekerülési költségére csökkenthető. A vissza nem térítendő támogatásokkal pedig az alacsony jövedelműek számára is elérhetővé válik a háztartási méretű kiserőmű telepítése. Ezért érdemes figyelni az aktuális információkat, fejleményeket, hiszen ezzel most nemcsak pénzt spórolhatunk, de a beruházás költségeit is megtakaríthatjuk.

Best Solar napelemes rendszer
Fotó: unsplash.com

Az elérhető, napelem rendszerre igénybevehető támogatások listája

Népszerűek a témában

Mitől nevezhető minőséginek egy radiátor és mitől függ az ára? – Erre figyeljünk a vásárlásnál!

Zárni való dolgok, ha házon kívül vagyunk: az egyik a vízvezeték

5 kérdés és a válaszok a radiátorokról - ezt gondoljuk át a fűtési rendszer kiépítése, korszerűsítése előtt

Ez is érdekelhet

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

EGLO connect okoslámpa: A fény, ahogy Te AKAROD!

Design elem és funkcionalitás a fürdődben az AREZZO design-tól

Újítsd fel garázsod műgyanta vékonybevonattal!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Most érdemes igazán napelemben gondolkozni

Hörmann bejárati ajtók

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Zuhanykabin tisztítás gyorsan és egyszerűen, az Easy Clean bevonat segítségével

Outdoor-otthonok modern árnyékoló és pergola megoldásai - kültéri életterek tervezése az Archishade szakértőivel

10 + 1 tipp otthonunk sikeres energetikai korszerűsítéséért

Esztétika és környezettudatosság – arany középút a megújuló energiaforrások terén

Állami támogatás tetőfelújításra, napelemre

A Tesla legújabb innovációja: hatékony és magas szilárdságú napelemes tetőfedés

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

Megújuló energia fémtetőről

Milyen cserepet válasszunk az otthonunkra, ha az energiatakarékosság, az esztétikum és a funkcionalitás egyaránt fontos?

Így hasznosíthatjuk a napenergiát otthonunkban - Napelemes és napkollektoros rendszerek

12 fontos dolog, melyekről felújítás előtt a villanyszerelővel beszélnünk kell

Búcsú a hagyományoktól – Megújuló napelemek, figyelemreméltó innovációk

Van új a nap alatt - Napelem fejlesztések, újdonságok

0%-os hitel a napelemre, szigetelésre. A legfontosabb tudnivalók