Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Napelemes rendszer az elszabaduló energiaárak ellen?

Az energiapiacon – ebben a pillanatban is tapasztalható – bizonytalanságnak, és az ebből fakadó árrobbanásnak már voltak előzményei, hiszen a szélerőművek gondjai, az ázsiai piac egyre nagyobb energiaéhsége már megmutatta, mi történik akkor, ha az energia ára – mint például egy év alatt a gázé – a húszszorosára növekszik. De hogyan készülhetünk fel erre mi, fogyasztók? Megoldás-e minderre a napelemes rendszer? Ennek járunk utána.

Bár a szélsőségesen megnövekedett energiaárak gyors enyhülését várja jelenleg minden érintett, a szakértők mindenkit óvatosságra intenek. Mert ugyan az ukrán-orosz válság elmélyítette az energiaellátás problémáit, nem ez a baj fő okozója.

Hiszen a világ évente dinamikusan növekvő, egyre nagyobb energiaéhsége az, ami az okok fő kiváltója: hiszen ma egyre nehezebben tudunk annyi energiát előállítani, mint amire szükségünk lenne. Hogy mi erre a megoldás? Csak a fogyasztás optimalizálása, és segíthet az is az energiatudatosságban, ha a szükséges mennyiséget magunk termeljük meg. A hálózattól való függetlenedéssel pedig valamelyest (hiszen a termékek és szolgáltatások árában így is meg kell majd fizetnünk az emelkedő energiaárakat) távol tarthatjuk magunktól az energiaválságtól, azonban ennek ára van.

Tény, hogy a napelemes rendszerek a növekvő energiaárak mellett egyre gyorsabban megtérülhetnek, és megteremthetik az energiafogyasztásunk kiszámítható, tervezhető költségeit a következő néhány évtizedre. Viszont ez a legtöbb magyar család számára rendkívüli beruházást jelent. Mégis érdemes minden rendelkezésre álló erőforrást erre fordítani – akár modulárisan, később bővíthető rendszerek építésével – mert ezzel a jövőre nézve számtalan előnyhöz juthatunk.

Íme, a négy legfontosabb tényező, amiért megéri napelemes rendszerrel számolnunk a jövőben.

  • Saját élethelyzetünk szerint dönthetünk a szaldó, hibrid vagy teljes önálló, szigetüzemű rendszerek mellett

Ha most telepítünk napelemes rendszert, még kihasználhatjuk a szaldó elszámolás előnyét, vagyis jelenleg még ingyen tárolhatjuk a megtermelt, de el nem fogyasztott áramot az áramszolgáltató hálózatában, hogy amikor arra újra szükségünk van, könnyen és egyszerűen hozzájuthassunk.

Az energiaárak emelkedésével, és a 2024. január elsejével életbe lépő, bruttó elszámolási rendszer életbe lépésével azonban egyre kifizetődőbbé válik a hibrid és a szigetüzemű rendszerek kiépítése. Míg a hibrid rendszereknél túlfogyasztás esetén használhatjuk egyfajta mentőövként a szolgáltató hálózatát, vagyis saját energiatárolóink mellett a hálózati szolgáltatótól vételezett áramra is számíthatunk, addig a szigetüzemű rendszerekben csak a saját magunk által termelt és eltárolt energia az, amire egyedül támaszkodhatunk. Bár az akkumulátorok rendszerbe építése most még nagyobb pénzbefektetéssel jár, az ötszörösére-tízszeresére emelkedő árak mellett a jövőben ezek is egyre gyorsabban megtérülő befektetések lehetnek.

Best Solar napelemes rendszer
Fotó: unsplash.com

A napelem rendszer meghatározása egyedi igények alapján kerül kalkulálásra

Nem véletlen, hogy a szakmai fórumokon egyre többször felmerül a szolgáltatói függetlenedés lehetősége, az otthoni energiatárolás megtérülése, hiszen egyre közelebb kerültünk ahhoz a pillanathoz, amikor az energiatárolás, a hálózattól való függetlenedés – még ha most nagyobb beruházással is jár – egyre gyorsabban kifizetődhet.

  • Szolgáltatói csatlakozás esetén is teljesen kiválthatjuk az áramszámlánkat

Az áramszolgáltatói hálózatba visszatápláló rendszer – jelen helyzetben és szabályok szerint – a leggyorsabban megtérülő és leginkább kifizetődő napelemes rendszer, azonban ezek tervezésekor az egyik legfontosabb momentum, hogy a HMKE valóban a valós fogyasztásunkhoz igazított és telepített rendszer legyen. Hogy miért fontos mindez?

Mert amint kiegészítő árammennyiségre lenne szükségünk, azért a piaci árat kell majd megfizetnünk. Vagyis bárhogyan is alakul a hazai rezsicsökkentés, az éves elszámolás során kiderülhet, hogy túlfogyasztásunk volt, így a növekvő áramdíjakat nekünk is meg kell majd fizetnünk, hiába ruháztunk be drága háztartási méretű kiserőműre. Ezért a tervezés során mindig vegyük figyelembe, fogyasztásunk hogyan változhat majd az évek folyamán, hiszen egy háztartási méretű kiserőmű 25-30 évig is képes áramot termelni.

Ezért nem mindegy, hogy a gyermekek elköltözésével vagy éppen ellenkezőleg, további gyermekek érkezésével számolunk, és az sem mindegy, tervezünk-e a jövőben e-autót, illetve más, nagyfogyasztót beszerezni. Vagyis a rendszer akkor éri meg igazán, ha megfelelően tervezett és egyéni fogyasztáshoz igazított.

Best Solar napelemes rendszer
Fotó: unsplash.com
  • Fenntarthatóbb életünk lesz, hiszen tiszta energiát használunk fel

Bár a napelemes rendszerek megítélése magyarországi viszonylatban alapvetően pénzügyi szemléletű, gyakran elfelejtjük, hogy minden megújuló energiaforrás azért jött létre, hogy zöld, fenntartható és környezetkímélő törekvéseinket segítse.

Ezzel pedig nemcsak magunkra, hanem a következő generációra is gondolunk, hiszen a megtérülés mellett az is fontos tényező, mi magunk mit teszünk a környezetünkért és karbonlábnyomunk csökkentéséért. A napelemes rendszerek, illetve a saját energiafogyasztás tudatosabb szintre emelése, a felesleges fogyasztás visszaszorítása pedig mind-mind olyan fenntartható lépés, amelyet a pénztárcánktól függően bármikor, bármilyen formában elkezdhetünk. Az pedig, hogy ez megtérülő befektetés, nemcsak vonzóvá, de egyre több fogyasztó számára fontos befektetési stratégia is lesz, amit a saját, zöld jövőjébe fektet.

  • Támogatásokkal, pályázatokkal megfelezhetjük, vagy éppen költségmentesen juthatunk hozzá

Egy napelemes pályázat igénybevételével, illetve különböző támogatási forrásokkal egy HMKE kiépítése egy hagyományos gázfűtés bekerülési költségére csökkenthető. A vissza nem térítendő támogatásokkal pedig az alacsony jövedelműek számára is elérhetővé válik a háztartási méretű kiserőmű telepítése. Ezért érdemes figyelni az aktuális információkat, fejleményeket, hiszen ezzel most nemcsak pénzt spórolhatunk, de a beruházás költségeit is megtakaríthatjuk.

Best Solar napelemes rendszer
Fotó: unsplash.com

Az elérhető, napelem rendszerre igénybevehető támogatások listája

Népszerűek a témában

A fafűtéses rendszerek előnyei – Kandalló, faelgázosítós kandalló, vízteres és légfűtéses lehetőségek

Szabadmezős, talajra telepített napelemes rendszerek: nem ördögtől való megoldások

Milyen napelemes rendszertípust válasszunk?

Ez is érdekelhet

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Így élvezheti a fürdőszobája panorámáját zuhanyzás közben és teheti tágasabbá a teret egyszerre Walk-In zuhanyfallal

A külső textilárnyékolók Fixscreen-rendszerével új dimenzió kezdődött az árnyékolásban

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Könnyebb építkezés, jobb hőszigetelés: ez tudja az Ytong

Zöld útra áll az építőipar?

Információ nélkül nem tudunk jó döntéseket hozni

10 + 1 tipp otthonunk sikeres energetikai korszerűsítéséért

Esztétika és környezettudatosság – arany középút a megújuló energiaforrások terén

Állami támogatás tetőfelújításra, napelemre

A Tesla legújabb innovációja: hatékony és magas szilárdságú napelemes tetőfedés

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

Megújuló energia fémtetőről

Milyen cserepet válasszunk az otthonunkra, ha az energiatakarékosság, az esztétikum és a funkcionalitás egyaránt fontos?

Így hasznosíthatjuk a napenergiát otthonunkban - Napelemes és napkollektoros rendszerek

12 fontos dolog, melyekről felújítás előtt a villanyszerelővel beszélnünk kell

Búcsú a hagyományoktól – Megújuló napelemek, figyelemreméltó innovációk

Hová szökik az áram? – Rangsoroltuk a 10 legnagyobb villamosenergia-fogyasztót a háztartásunkban