Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Kisokos a mennyezethűtéshez, azaz topkategóriás mennyezethűtés: Uponor Thermatop M

Hogyan kivitelezhető leghatékonyabban az előírásoknak megfelelő fűtési/hűtési rendszer? Erre kínál megoldást az Uponor Thermatop M.

2020. december 31-e után használatbavételi engedélyt kapó, új építésű lakóépületeknek meg kell felelni a 7/2006-os TNM rendelet szigorodó előírásainak, azaz a 6. mellékletben található „közel nulla energiaigényű” épületekre vonatkozó feltételeknek. Ezen előírások betartása nem kis feladat elé állítja a tervezőket. A legtöbb esetben ezeknek az előírásoknak hőszivattyús hőtermeléssel és felületfűtéssel/hűtéssel lehet megfelelni. Ezeket a hőleadó rendszereket az alábbi háromféle megoldással lehet megvalósítani:

 • épületszerkezetbe integrált csővezetékekkel
 • nedves technológiás fal/mennyezethűtéssel (vakolt rendszer)
 • száraz technológiás fal/mennyezethűtéssel (gipszkartonos rendszer)

A belsőépítészek, illetve a szakági tervezők rengeteg süllyesztett berendezést helyeznek el a mennyezeten felújításnál és új építésnél egyaránt, ilyenek lehetnek pl.: szellőző rendszer befúvó/elszívó elemei, világítótestek, spinklerek, süllyesztett hangszórók, stb. Ezen igények figyelembe vétele mellett nagyon sok esetben már csak száraztechnológiás fűtési/hűtési rendszert lehet megvalósítani, melyre tökéletes megoldást nyújt az Uponor Thermatop M rendszer.

Uponor Thermatop M

A panelek Uponor Uni Pipe PLUS 16x2,0 előszerelt ötrétegű csővezetéket tartalmaznak. Az Uni Pipe PLUS csővezeték alumínium rétege varratnélküli húzott technológiával készül, így 40%-kal jobban hajlítható, mint egy átlag ötrétegű csővezeték. A csővezeték nagy előnye a panel kialakításánál tökéletesen szemléltethető: 30 m csővezeték található 1m2 panel felületen. A csővezeték munkapadon kerül letekerésre 5 féle hosszúságban (950 mm, 1350 mm, 1750 mm, 2150 mm és 2550 mm). A panel szélessége minden esetben 277 mm.

A tetszőleges hosszúság miatt szabadon alakítható az álmennyezet, lehetőség van a panelek közé berendezési tárgyakat süllyeszteni, vagy akár az álmennyezet alsó síkját egy helyiségen belül megváltoztatni. A panelben lévő csővezetékek műanyag tartószerkezettel kerülnek rögzítésre, melyek egy mozdulattal az álmennyezeti CD profilba illeszthetők. A műanyag tartók nagy előnye, hogy hűtés esetén nem jelentkezhet a tartónál kondenzáció.

Az Uponor Thermatop M panel egy sugárzásos hőleadással működő rendszer, ami huzatmentesen, légmozgás nélkül tud magas fűtési és hűtési teljesítményt leadni:

VIDEÓ MEGTEKINTÉSE

 • Fűtés esetén 22°C-os belső hőmérséklet és 38/33°C-os fűtési hőfoklépcső esetén 95 W/m2 fűtési energiát tudunk a helyiségbe juttatni.
 • Hűtés esetén 26°C-os belső hőmérséklet és 15/18°C-os hűtési hőfoklépcső esetén 80 W/m2 hűtési energiát tudunk a helyiségbe juttatni.

Mind fűtés, mind hűtés esetén elmondható, hogy jóval magasabb a teljesítmény leadása, mint egy gyárilag gipszkartonba integrált rendszernek, ezáltal kisebb fűtő/hűtő felülettel érhető el ugyanaz a teljesítmény. A fenti hőleadás biztosításának elengedhetetlen feltétele, hogy a paneleket eltakaró gipszkarton 10 mm vastag legyen és a hővezetési tényezője (λ) minimum 0,3 W/mK, vagy ennél magasabb érték legyen. Ezen paramétereket minden esetben ellenőrizni kell az adott gipszkartongyártó által kiállított teljesítmény nyilatkozatban. Ha 0,3 W/mK értéknél kisebb a hővezetési tényező, vagy vastagabb a panel, akkor a beépített panel „szigetelni fog” és ennek következtében csökken a leadott teljesítmény.

Uponor Thermatop M

A panelek egymással Uponor S-Press PLUS prés toldókkal sorolhatók. Az így sorba kötött panelek úgynevezett „mezőt” alkotnak, melyet akár direkt osztó-gyűjtőre köthető, előszigetelt, ötrétegű csővezetékekkel és eurokonuszos csatlakozással. Egy másik megoldás lehet, ha a kapott mezőket egymáshoz képest Tichellmann rendszerbe kötve csatlakoztatjuk az osztó-gyűjtőre. Az Uponor Uni Pipe ötrétegű csővezetékek 16-32 mm-es átmérőig előszigetelt kivitelben is elérhetők, melyek zártcellás, hűtésre alkalmas szigeteléssel ellátottak. A hőszigetelés vastagsága 16-25 mm-es csőátmérőig 4, 6, és 10 mm, míg a 32 mm-es csővezetéknél 15 mm. A gyárilag szigetelt csővezetékek használatával tovább gyorsítható a kivitelezési idő.

Uponor Thermatop M

Az Uponor Thermatop M panelek rendkívül alacsony súllyal rendelkező elemek, melyek felhelyezése az álmennyezeti tartók kialakítása után egyből kezdhető. A szerelés során jól elkülöníthetők a gipszkartonos és fűtésszerelői feladatok, ezáltal a kivitelezés nagyban felgyorsítható.

Rendszerelőnyök:

 • mennyezeti tárgyak egyszerű integrálása
 • gyors szerelési idő
 • nagy hűtési teljesítmény
 • fűtés és hűtés egy felülettel
 • préselt csatlakozók azonnali nyomáspróbát tesznek lehetővé
 • rendelhető gyorscsatlakozóval is
 • huzatmentes hűtés

ÉRDEKLŐDÖM AZ UPONOR TERMÉKEI IRÁNT

A cikk Benis Attila mérnök, üzletkötő közreműködésével készült.

Népszerűek a témában

Szabadmezős, talajra telepített napelemes rendszerek: nem ördögtől való megoldások

RAUTHERM SPEED plus tépőzáras padlófűtés

5 kérdés és a válaszok a radiátorokról - ezt gondoljuk át a fűtési rendszer kiépítése, korszerűsítése előtt

Ez is érdekelhet

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Kültéri világítás lépésről lépésre

Exkluzív termékek a kärcher online áruház kínálatában!

Tervezz ötcsillagos tetőt a gasztronómiából inspirálódva

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Könnyű cserepek az időtálló tetőért

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Ahogyan még soha nem gondolt a zuhanyajtókra

Erre figyelj oda, ha pliszé szúnyoghálót veszel!

10 + 1 tipp otthonunk sikeres energetikai korszerűsítéséért

Rövid- és hosszútávú megoldások az elszálló rezsiköltségek ellen

Amikor a hagyomány egyesül a korszerűséggel: dizájn radiátorok a Zehndertől

Minden, amit a fűtési rendszerekről tudni kell!

Javuló életminőség, mérséklődő költségek – hőcserélős szellőztetők a Zehndertől

Padlófűtés melegburkolattal? Igen, lehetséges!

Mitől nevezhető minőséginek egy radiátor és mitől függ az ára? – Erre figyeljünk a vásárlásnál!

Hűtés fűtés egy rendszerrel egész évben

„Okosotthon, okos fűtés” – fenntarthatóság és környezettudatosság

Elektromos padlófűtés minimális beépítési magassággal – Uponor Comfort-E

Mi az energiamérleg, és miért érdemes javítani rajta?

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

A Hörmann tippjei az otthoni energiatakarékossághoz