Hogyan alkalmazzuk a felületfűtési és hűtési rendszereket? A használat alapjai

A primer energiafelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése jelenti korunk egyik legnagyobb kihívását. A Wavin Tempower egy olyan felületfűtési és hűtési rendszer, mely egyszerre teljesíti a növekvő komfortigénnyel, valamint az energiamegtakarítással szemben támasztott követelményeket.

A fűtés és hűtés költsége

Egy átlagos háztartás összköltségének több mint a felét a fűtés teszi ki. Fűtési költségeink csökkentésének egyik lehetséges módja például az épület hőszigetelésének a javítása. Ennek előnye, hogy a hőveszteség csökken, így a fűtéshez kevesebb energia szükséges. Hátránya, hogy az éjszakai hőcsere lecsökken, ami nyáron az épületben magasabb hőmérsékletet eredményez. Az energiatakarékos helyiségklimatizálás kellemes komfortérzetet nyújtó modern megoldását a felületfűtési és -hűtési rendszerek jelentik.

Ezen rendszerek előnye:

 • üzemeltetésük alacsony energiaköltséggel jár
 • huzathatás csökkenése
 • majdnem teljes zajmentesség.
A Wavin felületfűtési és hűtési rendszer osztógyűjtője
A Wavin felületfűtési és hűtési rendszer osztógyűjtője

Felületfűtési és hűtési rendszerek és a kellemes komfortérzet

A felületi rendszerek fűtési/hűtési teljesítményében a sugárzási és a konvekciós arány 2/3-1/3. Ventilátorokat és fúvókat nem használ, ezért sem huzat, sem zaj nem keletkezik. Emellett a hőközlő folyadék hőmérséklete csak kevéssel van a teremhőmérséklet felett, illetve alatt. Ez kedvez a megújuló energiaforrások alkalmazásának, mint pl. a geotermikus energia felhasználása hőszivattyú segítségével.

A helyiségklímára ható befolyásoló tényezők

Az ember hőkomfortérzetét a DIN EN ISO 7730 szabvány írja elő. Ez a szabvány olyan jellemzőket határoz meg, amelyben az emberek nagy része kellemesen érzi magát. Az emberi komfortérzetet egy adott térben vagy épületben sok különböző tényező befolyásolja.

Az 1. ábra a legfontosabb befolyásoló tényezőket mutatja. Az utóbbi évtizedekben, elsősorban a 80-as években, sok kutatást folytattak a helyiségklíma és a komfortérzet kapcsán. Ezek célja a helyiségen belüli komfortérzet klimatikus feltételeinek meghatározása. Az ebből nyert eredményeket beépítették a nemzeti és a nemzetközi szabványokba (DIN EN ISO 7730 és DIN EN 15251), amelyek a tervezők és építészek, valamint az építtetők energetikai számításainak fontos információs forrásai.

1. ábra: A helyiségklímára ható legfontosabb befolyásoló tényezők
1. ábra: A helyiségklímára ható legfontosabb befolyásoló tényezők

A vizsgálatok szerint az emberi komfortérzet 100%-ban ugyan sosem egyezik meg, mégis nagy százalék érezheti magát kellemesen egy meghatározott paraméterekkel rendelkező rendszerben.

Felületfűtéssel és hűtéssel biztosítható egy olyan helyiségklíma, amely állandó és kellemes komfortérzetet jelent. Egy személynek a helyiségben érzett szubjektív hőmérsékletérzete az úgynevezett operatív helyiség-hőmérséklet, 1 °K-kal magasabb lehet az optimális helyiség-hőmérséklethez képest, és 2/3-ban sugárzási hőmérsékletből, valamint 1/3-ban a levegő hőmérsékletéből áll össze. Ez a hatás eszközöket és költséget takarít meg.

 • Falhőmérséklet és a léghőmérséklet különbsége 4 °K
 • Láb- és fejmagasság között 2 °K
 • Sugárzási aszimmetria 4 °K

Az ennek következtében bekövetkező légsebességek és azok örvénylései huzathatást okoznak, amely a hőmérséklet-növekedés következtében egyre nagyobb lesz.

Hőmérséklet

Egy személy komfortérzetének egyik fontos tényezője a helyiség hőmérséklete. Azt, hogy egy megfelelő helyiséghőmérsékletnél jó komfortérzet keletkezzen a PMV-mutató (Predicted Mean Vote) tükrözi. Ennek a mutatónak a képzésénél nemcsak a helyiséghőmérséklet játszik fontos szerepet, hanem a ruházat, a tevékenység, a környező felületek sugárzási hőmérséklete és még számos tényező. A felületek és a helyiség levegőjének hőmérséklete lehetőleg közel álljon egymáshoz. Ha csak a felületek és a helyiség levegőjének hőmérsékletét vesszük figyelembe, a komfortérzet tekintetében a következő vázlatos összefüggés mutatkozik. (2. ábra)

2. ábra: Komfortérzet a felületek és a helyiség levegő hőmérsékletének figyelembevételével
2. ábra: Komfortérzet a felületek és a helyiség levegő hőmérsékletének figyelembevételével

Légnedvesség

Egy további meghatározó tényező, amely egy helyiségben a komfortérzetet nagyban befolyásolja, ez pedig a légnedvesség. A levegő csak egy bizonyos fokig képes nedvességet felvenni. A relatív légnedvesség (%-ban) az abszolút légnedvesség és a maximális lehetséges légnedvesség (g/m2-ben) arányát adja meg a hőmérséklet függvényében. Hogy milyen szűk tartományba esik a komfortmező, azt a 3. ábra jól mutatja, a legtöbben pedig a 40–60% relatív légnedvességet részesítik előnyben.

3. ábra: A komfortmező szűk tartománya a légnedvességnél
3. ábra: A komfortmező szűk tartománya a légnedvességnél

Légszárítás

A sugárzó felületi rendszerek szabályozzák a helyiség hőmérsékletét, de nem szabályozzák a légnedvességet. Az épületek klimatizálásánál – főleg nyáron – ezt figyelembe kell venni. Nyáron a kellemes komfortérzethez 50–60% relatív légnedvesség szükséges. A relatív légnedvességet a külső légnedvesség, valamint az épületben tartózkodó személyek száma és aktivitása is befolyásolja (pl. pihenés, mozgás, sport).

Légsebesség

A légsebesség szintén befolyásolja egy helyiségben a komfortérzetet. Túl magas légsebességek huzatot okoznak, mely zavaró, sőt egészséget károsító is lehet. Ugyanez vonatkozik a légörvénylés fokára, amely a légmozgás ingadozását jellemzi. Minél egyenletesebb a légmozgás, annál hosszabb ideig érezzük a helyiséget komfortosnak.

Ahhoz, hogy a huzatjelenségeket minimalizáljuk, a felületfűtési és hűtési rendszerek jelentik a legjobb megoldást. Az alacsony felületi hőmérsékletek következtében csak kismértékű hőáramlás lép fel. Más rendszereknél, amelyek fúvókkal dolgoznak, a légáramlattól mindig megfelelő távolságban célszerű tartózkodni, mert a nagy kilepő levegősebesség és az alacsony kilépő levegő-hőmérséklet a helyiségben található emberek egészségét veszélyezteti.

A Wavin Tempower rendszerek áttekintése

 • CW-90 Betonfödémbe integrált mennyezetfűtő/hűtő rendszer
 • Újépítésű házaknál
 • Gyors reakcióidő mind fűtés, mind hűtés üzemmódban
 • Egyedileg gyártott panelek, igazodva az épület sajátosságaihoz
 • Gyors telepítési idő
CW-90 Betonfödémbe integrált mennyezetfűtő/hűtő rendszer
CW-90 Betonfödémbe integrált mennyezetfűtő/hűtő rendszer

CD-4 Álmennyezeti fűtő/hűtő rendszer

 • A gyors reakcióidőnek köszönhetően egyenletes felületi hőmérsékletet és optimális hőérzetet biztosít.
 • Alkalmazhatók új épületek esetén, mint pl.: irodaházak, szállodák.
 • Széles méretsor 0,8 – 5 m-ig
 • Megbízható idomrendszer
 • Gyors telepítés
CD-4 Álmennyezeti fűtő/hűtő rendszer
CD-4 Álmennyezeti fűtő/hűtő rendszer

WW-10 Vakolat alatti mennyezetfűtő/hűtő rendszer

 • Új építésű és meglévő épületeknél is alkalmazható
 • Jól igazítható a helyiség geometriájához
 • Térelválasztó elemek későbbi módosítás lehetőségénél jól használható
 • Alacsony anyagköltség
WW-10 Vakolat alatti mennyezetfűtő/hűtő rendszer
WW-10 Vakolat alatti mennyezetfűtő/hűtő rendszer

CM-70 fémkazettás álmennyezeti rendszer

 • Jól alkalmazható irodaházakban bontható álmennyezetnél
 • Minden kazetta mérethez jól igazodó panel
 • Gyors telepítés

Sentio vezérlőrendszer

Intelligens felületfűtés és -hűtés

A Sentio rendszert úgy alakították ki, hogy a felületfűtés és -hűtés telepítése intelligens és könnyű legyen. A Wavin korábbi szabályzóinak sikereire építve a Sentio termékcsalád egy központi vezérlőegységet (CCU), bővítőegységeket, helyiség termosztátokat és érzékelőket, egy alkalmazást, valamint egy intuitív LCD érintőképernyőt tartalmaz. Összességében a Sentio egy nagyon egyszerűen telepíthető, kényelmes fűtési és hűtési megoldást kínál.

Sentio vezérlőrendszer
Sentio vezérlőrendszer
Wavin WTC-3 kapcsoló automatika
Wavin WTC-3 kapcsoló automatika
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Csináld magad épületgépészet: elsőre furcsa, de jól működik!

A villanyszerelés, vagy éppen a vízvezetékszerelés egy komoly szakma, amit nem biztos, hogy szerencsés az egyre népszerűbb DIY (Do it yoursfelf! – Csináld magad!) útján haladva kiváltani. Vagy mégis?

Betatherm: itthon is erősödik a külföldön már befutott radiátor-gyártó

A nemzetközi sikerek után a hazai piacra is fokozott figyelmet fordít a Betatherm, így a miskolci cég saját fejlesztésű radiátorai itthon is egyre népszerűbbek.

Fűtés másképp: LG Therma-V Monobloc-os hőszivattyúk

Az ősz beköszöntével ismét slágertémává válnak az alternatív fűtési megoldások. Manapság számos különféle, a távhőtől és az általános gázos fűtési megoldásoktól eltérő rendszerek is elérhetők a korszerűsítésre, vagy új otthon kialakítására vállalkozók számára.

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

„Aki olyan mértékű felújításra szánja el magát, mint mi, legjobb, ha a fűtésrendszert egy alapos újragondolásnak veti alá.” Személyes tapasztalatok egy - többé-kevésbé - saját kezűleg végzett felújításról.

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság. Csupán néhány tulajdonság, mely a Tétény-Ker termékeit és szolgáltatásait jellemzi.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Így hasznosíthatjuk a napenergiát otthonunkban - Napelemes és napkollektoros rendszerek

A többség számára manapság már nyilvánvaló, hogy a napelemek a napsugárzást elektromos energiává alakító eszközök. Sokan azonban még mindig összetévesztik ezeket a fotovoltaikus rendszereket tévesztik a napkollektorokkal, pedig működésük és hasznosításuk is jelentősen eltérő. Bár mind a napelem, mind a napkollektor napenergiát alakít át, a napelem elektromos-, a napkollektor pedig hőenergia hasznosítás célját szolgálja.

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.

Milyen radiátort válasszunk a fürdőszobába?

A fürdőszoba temperálása részben kényelmi, részben pedig technikai szempontból elengedhetetlen, hiszen a helyiségben keletkező nedvesség felszárításának ez is egy lehetséges módja. Ezek a radiátorok azonban sok szempontból különböznek a szobákban használatos társaiktól.