Hirdetés

Alternatív fűtési mód: a faelgázosító kazán

A faelgázosító kazánok abban különböznek a hagyományos típusoktól, hogy az égés teljesen szabályozott körülmények között történik. A korszerű fűtéstechnikai berendezések között ez az egyik legkörnyezetkímélőbb és leggazdaságosabb megoldás.

Így működik a faelgázosító kazán

A tökéletlen égés során a füstgáz szén-monoxidot, szén-hidrogént, hidrogént, kormot, pernyét és szállóhamut tartalmaz és ilyenkor a füst színe szürke és fekete között mozog. A tökéletes égést külső körülmények hatására nem tudjuk elérni, csak egy ehhez nagyon közeli állapotot és ebben az esetben a fekete füstgáz szinte átlátszóig változhat a tüzelés minőségének függvényében.

Mivel a fa nem szárad ki teljesen, nedvességet tartalmaz, ezáltal begyújtáskor füstölögve ég mindaddig, míg a víz el nem párolog. Miután ez megtörtént, a füst áttetszővé válik, és mikor kisebb-nagyobb felvillanó láng tör elő a fából, akkor kezdődik meg annak elgázosítása. Normál kazánban így működik az égés, ráadásul nagy mennyiségű hamu marad hátra. Ezzel ellentétben a faelgázosító kazánokban az elégetlen szén-monoxidot tartalmazó füstgázhoz másodlagos levegőt kevernek, melynek segítségével a gáz nem szökik el és magas hőmérsékleten elég. Ebben a szinte tökéletes égési állapotban csaknem az összes energia felszabadul a fából és csak kis mennyiségű hamu marad utána.

A kazán két tűztérrel működik. A felsőben a fa elgázosítása történik, utána az itt keletkezett füstöt ventilátor segítségével az alsó részbe juttatják, majd a hozzáadott másodlagos levegővel elégetik. Ennek a felső résztől jóval kisebb kamrának a belseje kerámiából készült, hogy elviselje a magas 1600-1800 °C hőmérsékletet. A két tűztér együtt szinte tökéletes égést biztosít, ráadásul minden művelete automatizált.

A faelgázosító kazán működése
A faelgázosító kazán működésewww.baltimorepower.ie

A vezérlés az égés finomra hangolását a tűztérbe juttatott levegő mennyiségének pontos szabályozásával, illetve elfojtásával szabályozza, ezáltal a az üzemeltetési hőfok igény szerint változtatható. Ha a hőfok megközelíti az általunk beállított értéket, a vezérlő lassan csökkenteni kezdi a levegő mennyiségét, majd a kívánt hőfok elérésekor teljesen megszünteti azt. Ezt követően a keringető szivattyú dolgozik, mely a megfelelő helyre juttatja a kinyert hőenergiát.

Az olcsóbb modellekkel ellentétben a drágábbak képesek nem csak a hőmérsékletet, de a teljesítményt is szabályozni. A hőmérséklet alapján vezérelt kapcsolások nehezen állíthatóak be, ráadásul puffer tartály nélkül nehéz megregulázni a 100%-ban működő kazánt. A fűtőtesten - a kátrányosodás elkerülése érdekében - a visszatérő hőmérsékletet minimum 60 °C-on érdemes tartani. A károsodás megelőzéséhez 20% alatti nedvességtartalmú fahasábokat ajánlott eltüzelni. Ha ennél magasabb a nedvességtartalom, az ecetsav keletkezéséhez vezethet, ami károsíthatja a kazánt.

A faelgázosító kazán beépítése

A faelgázosító kazán beüzemelés köteles, azaz minden esetben képesítéssel rendelkező szakemberrel kell elvégeztetni, akit a gyártó, vagy a forgalmazó biztosít. A kazán bármilyen rendszerbe beépíthető, ami megfelel a teljesítményének, illetve a helyiségnek rendelkeznie kell egy a kazán füstgázkivezetéséhez megfelelő keresztmetszetű, bélelt kéménnyel.

Ne feledkezzünk meg a hűtőkörről sem, ami meggátolja a túlmelegedést. Ehhez hidegvíz és csatorna csatlakozás szükséges az adott helyiségben, ezzel biztosítva a hűtésre használt víz elvezetését.

Szilárd tüzelésű kazánnál érdemes ellátni a rendszert áramszünet elleni védelemmel, hiszen áramszünet esetén leáll a kazán és a szivattyú vezérlése, ennek következtében pedig a berendezés felrobbanhat. Mindezek mellett a szünetmentes áramforrás segítségével akár 12 órát meghaladóan is működtethető a fűtőtest.

Utólagos beépítés esetén először a meglévő kéményt érdemes megvizsgálni, hogy az a tüzelőberendezéshez megfelelően szigetelt-e, illetve a nedves üzemnek és a magas hőmérsékletnek egyszerre álljon ellen. Abban az esetben, ha nem megoldható a kémény utólagos bélelése, akkor szóba kerülhet az új kémény felépítése, vagy felszerelése.

A faelgázosító kazán működése

Mi okozhat meghibásodást? Megoldások

Elsősroban az, hogy áram nélkül még mindig fűt a kazán, de mivel áram nélkül a keringető szivattyúk már nem működnek, a kazánból a szivattyúk nem tudják kikeringtetni a hőt. Így a kazánban lévő víz felforrhat, gőz keletkezhet a kazánon belül, a kazán esetleg károsodhat, vagy robbanhat! Ez viszont már komoly veszélyforrás! Emiatt az egyszerű kazánhoz erősen-ajánlott egy 500-1000 literes puffer alkalmazása, amit gravitációs elveken kell a faelgázosító kazánra rácsatlakoztatni. Áramkimaradás esetén a melegvíz gravitációsan a pufferbe jut. A puffer tehát az egyszerű kazánoknál azért is javasolt, hogy áramkimaradás, vagy elektronikai hiba esetén a hő a pufferbe juthasson. Így nem keletkezik káros gőz a berendezésben.

Fontos tudnivalók: a szakember tanácsai

  • A kazán felső vízterébe beépített hidegvízzel mőködő biztonsági hűtő-csőkígyó nem elegendő megoldás, (szükséges, de nem elegendő). Előfordulhat ugyanis hogy szünetel a vízellátás.
  • A puffer helyigényes, ami bizony néha hátrány is, mert nincs mindig hely egy puffer számára.
  • Nem szabad figyelmen kívül hagyni az energia-pazarlást a puffer miatt. Ugyanis a puffernek a 6 hónapnyi fűtési idény ideje alatt komoly hőveszteségei vannak. Ezt figyelembevéve viszont már romlik az össz-hatásfoka a faelgázosító kazánnak.
  • Igényesebb berendezések esetén (természetesen drágább kazánoknál) eleve azt akarta elérni a gyártó, hogy áramkimaradás, vagy elektronikai hiba esetén a kazán egyáltalán nem fűt. Ekkor, áram nélkül nem csak a ventilátor áll le, hanem különösen fontos, hogy a ventilátor leállásával egyidőben a ventilátor nyomócsonkjánál visszacsuklik, azaz bezáródik a lég-beengedő inox-csappantyú is. Így a kazán nem jut égési levegőhöz, azaz „megfojtódik”. Az áramkimaradást követően azonnal megszűnnek a fa lángok, így biztos, hogy nem forr fel semmi és nem keletkezik gőz a kazánban. Tehát puffer nélkül sem keletkezik semmiféle vészhelyzet.

A faelgázosító kazán előnyei és hátrányai

A tökéletesebb égésnek köszönhetően kevesebb fa szükséges, abból is lehet kemény vagy puha, és akár nagyobb hasábok is rakhatók a kazánba. A tüzifa az egyik legolcsóbban beszerezhető tüzelőanyag, viszont a költséghatékony megoldásért cserébe időt kell szánni a fa megfelelő felhasogatására és tárolására. Ugyanakkor felhasználhatók a kisebb famaradványok, forgácsok, gallyak és újságpapírok is, így nem kell semmilyen könnyen tüzelhető fa- és papírszármazékot eldobni. Ez egy kisebb lakásban talán problémát okozhat, de a fűtőrendszer ennek ellenére beköthető a hagyományos központi fűtéshez. A helyzetet enyhítheti, hogy a kazánt nem kell minden órában megrakni, mivel a rendszer helyettünk gazdálkodik. A berendezés az 50-400 m2-es ingatlanok és lakások fűtésére a legalkalmasabb.

A faelgázosító kazán működése

Megtakarítás faelgázosító kazánnal

Az alábbi táblázat jól példázza, miként alakulhatnak a díjak egy 100 m2-es, átlagos családi otthonban. Kiderült, hogy bár a négy különböző fűtési mód közül a faelgázosító kazánnak van a legmagasabb anyagköltsége, a fűtési szezonban fizetendő havidíj csak a töredéke a többinek.

KészülékAnyagköltségMunkadíjHavidíj
Elektromos radiátor444 ezer Ft110 ezer Ft222 755 Ft
Cserépkályha400 ezer Ft100 ezer Ft85 802 Ft
Gázkonvektor90 ezer Ft20 ezer Ft96 278 Ft
Faelgázosító kazán500 ezer Ft300 ezer Ft63 059 Ft

Természetesen a faelgázosító kazán esetében nem feledkezhetünk meg a kazánházból (mint nélkülözhetetlen kiegészítő) adódó árkülönbségről! Ha így vizsgáljuk, hogy családi háznál mennyi plusz költséget jelent az egyszerű faelgázosító kazános kazánház az egyszerű faelgázosító kazán árán, valamint az eleve szükséges anyag-és-díjköltségeken felül, akkor a költségek az alábbiak szerint alakulnak:

  • az 500-1000 literes puffer és hőszigetelése: kb. +180 eFt
  • a „keverő” egység szivattyúval és gravitációs csappantyúval: kb. +100 eFt
  • a puffer miatt szükséges gravitációs csövek, idomok, csőhéjak: kb. +70 eFt
  • a fentiek miatti szerelési többlet-díjköltségek: kb. + 60 eFt

azaz az összes plusz költség az egyszerű faelgázosító kazán esetében: kb. + 410 eFt.

A faelgázosító kazán működése

A faelgázosító fűtési rendszer leginkább azoknak javasolt, akik egy teljesen korszerű, automatizált fűtést szeretnének az otthonukba, illetve van kapacitásuk és elegendő helyük a tüzelőanyag aprítására és tárolására. A leghatékonyabb módszernek és a szabályozható ventilátornak köszönhetően a legtöbb hozható ki a tüzelőanyagból, ráadásul mindezt gazdaságos és környezetkímélő módszerrel teszi, a hatékony és komfortos fatüzelés pedig jól szabályozható vezérlővel rendelkezik.

A cikket Bokor András, a Vizaterv okleveles gépészmérnöke, igazságügyi szakértő lektorálta.
A cikk szerzője a https://www.csapuniverzum.hu/ oldal bloggere.

 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Átszellőztetett homlokzati hőszigetelés ISOTEC Falpanelekkel

Rendezze be teraszát, kertjét!

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Kompakt okosotthon rendszer: a nagyobb kényelem könnyed megoldása

Kandalló – soha nem megy ki a divatból. Új anyagok, innovatív tűzterek, energiatakarékosság

Élvezd a kerted egész évben! Teraszmelegítés felsőfokon

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Patikamérlegen a hőszigetelés vastagsága

Több, mint fűtés: Ariston hőszivattyúk a megújuló energia erejével

Megúszhatják a társasházak a gyűjtőkémény átalakítását

Betatherm: itthon is erősödik a külföldön már befutott radiátor-gyártó

Fűtés másképp: LG Therma-V Monobloc-os hőszivattyúk

Jelenlétszimuláció a biztonságos okosotthonért

Mi az energiamérleg, és miért érdemes javítani rajta?

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Ne maradjon le! Pályázati lehetőség megújuló energiával működő fűtés/hűtésre

Alternatív fűtések – Érdemes-e hőszivattyúra váltani?

Vásárlási listák
További vásárlási listák