Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Egzotikus faburkolatok a környezetvédelem jegyében

A fával burkolt felületek különleges hangulatot és természetes megjelenést kölcsönöznek kertünknek. Ahány fafajta, annyi féle hangulat és stílus közül választhatunk. Manapság pedig az Európában egyáltalán nem honos faanyagokban is bátran gondolkodhatunk.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Mindannyiunk számára természetes, hogy a megfelelő fafajta kiválasztása előtt felmerül bennünk a kérdés, vajon az egzota fák megvásárlásával milyen mértékben támogatjuk az őserdők kiirtását.
Nyugodjunk meg, ez nincs minden esetben így, hiszen a kereskedelemben már elterjedt az úgynevezett FSC tanúsítvány, mely garantálja, hogy a megvásárolt faanyag fenntartható erdőgazdaságból származik.

Mit is jelent pontosan az FSC tanúsítvány?

Forest Stewardship Council az a szervezet, amely a fatermékeket meghatározott normákhoz kötötten minősíti, illetve szármázásukat igazolja. Lényege az erdők fenntartható kitermelésének biztosítása, azaz normáival a szociális, környezetbarát valamint ökonómiailag vállalható erdőgazdálkodás feltételeinek megteremtése.

Kiemelt figyelmet kapnak az esőerdők, illetve az északi erdők, amelyek nagyobb mértékben veszélyeztetettek.

Az egzota fák fogyasztói árára az FSC minősítés nincs jelentős hatással. A tengerentúlról szállított fa árát elsősorban a szállítási költség növeli az európai fa többszörösére.

Az alábbi infografika a Magyarországon kapható legnépszerűbb tengerentúlról származó fa teraszburkolatok jellemzőit mutatja.
A Jaf-holz Kft.- nél kapható összes termék FSC tanúsítvánnyal rendelkezik. Amennyiben innen vásároljuk teraszburkolatunkat, biztosak lehetünk abban, hogy nem romboljuk környezetünket. Figyeljünk erre!

20140526 jaf faterasz infografika

Kapcsolódó cikkek: 

Fa és WPC teraszburkolatok összehasonlítása a 13 legfontosabb szempont szerint
Terasz trendek avagy teret hódít a fa
Készítsen kerti teraszt
Naomi Campbell szeme fénye
Gyeptégla vagy fűvetés? – A gondos füvesítés apró trükkjei
Tervezze meg alaposan a térburkolatot!
Távol-keleti stílus: India és Indonézia
Mit kell tudni a kopásállóságról?