Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Fa és WPC burkolat teraszra? Ezekkel nem lőhetünk mellé!

A teraszok, erkélyek igazi felüdülésnek számítanak egészen késő tavasztól-kora őszig. Az időjárás azonban nem kíméli a kültéri burkolatokat, ezért érdemes olyat választanunk, ami hosszú éveken át megbízható minőséget képvisel, hogy ne kelljen idő előtt újra pénzt és energiát belefektetni a burkolat cseréjébe.

A jó idő sokak kedvét meghozza egy kerti terasz építéséhez vagy a régi felújításához. A kert hangulatát látványosan meghatározza, hogy milyen burkolóanyag kerül a teraszra, de a teraszburkolat anyaga önmagában is lehet stílusteremtő.

A legnépszerűbb teraszburkoló anyagok a kő és a fa, az utóbbi években azonban megjelentek a fa- műanyag kompozitok, az úgynevezett WPC burkolatok is. A WPC-vel elsősorban a méltán népszerű fa burkolóanyagokat igyekeznek kiváltani a gyártók.

WPC, azaz Wood Plastic Composite

A WPC a Wood Plastic Composite szó rövidítése, ami a fával kevert műanyagot jelenti. Környezetvédelmi szempontból a legkorszerűbb WPC-k újrahasznosított papír és műanyag keverékei, mellyel az UPM Profi Deck készíti WPC burkolatait.

A WPC ugyan drágább, de tartósabb, mint a fa, a tervezésnél és a vásárlásnál viszont számos egyéb szempont is előtérbe kerülhet, melyek összehasonlítása egy laikus számára sok időt és utánajárást igényel. A végleges döntés előtt ezeket mindenképpen mérlegelni kell, hiszen senki sem szeretne egy gyönyörű teraszburkolatot néhány évente kicserélni. A jó választással azonban nemcsak különlegessé és stílusosabbá varázsolható a kert, de még az ingatlan értékét is jelentősen befolyásolhatja a hozzá- vagy ráépített jó minőségű és időtálló terasz.

Összegyűjtöttük a 13 legfontosabb szempontot, melyek segítenek megfelelő döntést hozni a fa, illetve a WPC mellett.

A szempontok összeállításánál az egyik legnagyobb faipari forgalmazó, a Jafholz Kft. volt segítségünkre. Termékkínálatukban egyaránt megtalálhatók a kiváló minőségű fa- és wpc teraszburkolatok, így egyik anyag irányába sem elfogultak.

Fa és WPC teraszburkolatok összehasonlítása

Kellemessé teszi a kert hangulatátFa Kellemessé teszi a terasz hangulatátWPC Megjegyzés
Időtállóság Fafajtától függően változó Nagyon időtálló A fa és a WPC esetében egyaránt nagyok a különbségek a  forgalomban lévő termékek anyagminősége között. Egy hazai vörösfenyő tartóssága megközelítőleg 10 év, míg egy kemény, egzóta fáé, mint pl. a Massaranduba, vagy az Ipé 25-30 év. A hőkezelt borovié kb. 15-25 év. Ez természetesen függ az éghajlattól, az időjárásnak való kitettségtől és a felületkezeléstől is. Nem tekinthetó minden WPC egyformának! Gyakran az olcsóbban kínált WPC teraszburkolatok élettartama csupán 2-3 év.
Megmunkálhatóság  Egyszerű Egyszerű Egyszerű faipari szerszámokkal - körfűrész, csavarbehajtó - megmunkálható. A drágább fa burkolatok és a wpc magas ára miatt, javasolt szakember segítségét kérni!
Ár/érték Alacsonyabb beszerzési ár, rendszeres karbantartási költség Magasabb beszerzési ár, karbantartási költsége nincs A fa természetessége semmivel sem helyettesíthető, ám egyes tulajdonságai miatt mindenképpen javasolt évente felületkezelni. Ezáltal az elején olcsóbbnak tűnő fa terasz ára jelentősen megnövekedhet.
A jó minőségű WPC-k valóban gondozásmentesek, nedvesség hatására nem mozognak, felületük nem nedvszívó. Így az elején viszonylag magas bekerülési ár 2-3 év alatt a gondozásmentességnek köszönhetően megtérül.
A lerakás átlagos ára 4-5000 Ft/m2 4-5000 Ft/m2 A lerakás árát mindkét típusnál befolyásolja a burkolandó felület bonyolultsága.
Mennyire bonyolult a lerakása? Egyszerű Egyszerű Előzetesen javasolt szakember tanácsát kikérni. Fontos pontok: alap, szintezés, alátétszerkezet, rögzítő elemek, felületkezelés.
Tisztíthatóság Körülményes Egyszerű A fa teraszok nehezebben tisztíthatók, ez különösen igaz a puhább, tűlevelű fákra. A nagynyomású mosó kárt tehet a burkolatban.
A WPC-k nyugodtan moshatók nagynyomással, kefével.
Karbantartás Körülményes Egyszerű Fa: évenkénti felületkezelés, előtte alapos tisztítás
WPC: mosás
Alakváltozás Előfordulhat Nem fordulhat elő Egyes fákra jellemző, hogy agresszív alakváltozással reagálnak az időjárás változásaira: csapadék, hideg- és meleg idő. Az egzóta fák nem a mi éghajlatunkon nőttek, így a gyakori, óriási hőingadozásra nem az általunk elvárt módon reagálnak. Nagyon fontos, hogy a vetemedés ellen megfelelő rögzítéssel védekezzünk.
Egyszerűbb a helyzet az európai faanyagoknál, mint pl. vörösfenyő. A rögzítés technikájára azonban itt is nagy hangsúlyt kell fektetnünk! A jobban vetemedő anyagoknál használjunk erősebb, tartósabb csavarokat, még akkor is, ha ez kicsivel drágább! Így megelőzhetjük a burkolat vetemedéséből adódó deformálódást és az idő előtti cserét.
A hőkezelt fák nagyon stabilak, elhanyagolható mozgással reagálnak az időjárás változására.
Hol ajánlott? Kevésbé igénybevett teraszoknál, időjárástól védettebb helyeken Nagyobb igénybevételű helyeken, medencék, jacuzzi-k körül, valamint víznek jobban kitett részeken, ahol a karbantartásra kevesebb időt szeretnének fordítani. A fa élő anyag, ezért nagyon természetközeli. Kertekben, családi házakban, társasházi teraszokon, vagy erkélyeken kellemes hangulatot nyújt a természetessége miatt, de mindenképpen időt kell szentelni az évenkénti kezelésére, egyébként elveszítheti a vele járó előnyöket. Érdemes azonban nem csak az ára alapján dönteni. A WPC esetében az alacsony árú termék általában csalódást okoz!
Környezetvédelem
2010 októberében az összetétele miatt a UPM ProFi Deck Zöld díjat nyert az energiatakarékosság, újrahasznosítás és fenntarthatóság kategóriában, az Európai Építszeti Központ választotta ki, több mint 40 ország 1000 projektjéből, Művészet és Design.
Beszerzési helytől függ Beszerzési helytől függ A fa esetében az erdők kiírtása, míg a wpc esetében az anyag lebomlási ideje teszi környezeti szempontból hátrányossá. A környezettudatosabb faipari cégek, mint a Jafholz kiemelt figyelmet fordítanak a környezetvédelemre. A Jafholznál minden fa termék tartósan fenntartható erdőgazdálkodásból származik, FSC tanusítvánnyal rendelkezik. Szintén a Jafholz által forgalmazott UPM Profi Deck WPC újrahasznosított alapanyagból készül, az egészségre és a környezetre ártalmatlan összetevőkből áll.
Súly Változó 10kg/4m A Thermo borovi fa nagyon könnyű, a thermo eljárás során a fában lejátszódó folyamatok eredményezik ezt. Az egzóta fák súlya valamivel nehezebb, megegyezik a wpc burkolatéval.
Helykialakítás igénye, alapozás Kavicságy, beton, alapra párnafák Kavicságy, beton, alapra párnafák Egyszerű faipari szerszámokkal - körfűrész, csavarbehajtó - megmunkálható.
Várható élettartam 10-15 év 20 év Fa esetében az élettartam mindenképp függ a karbantartástól, felületkezeléstől. A WPC karbantartás nélkül is minimum 20 évig megőrzi az állapotát.
Fa burkolat
Fa burkolat
Forrás: Pinterest
WPC burkolat
WPC burkolat
Forrás: Pinterest

Néhány hasznos tanács, amiben kérjük ki a kereskedő véleményét

  • Látszó vagy nem látszó csavarral tegyük fel?
  • Hova szeretnénk burkolni és oda milyen anyagot vagy fát ajánl?
  • A formai lehetőségek?
  • Terasz alapjának kialakítása?
  • Pácolás, karbantartás gyakorisága és a hozzá ajánlott anyagok?
  • Szállítási feltételek, lehetőségek?
  • Kivitelező ajánlás?

A jó minőségű WPC-kről könnyedén eltávolítható még az olajfolt is:

Ebben a videóban pedig WPC referencia munkákat láthatunk: