Építési hibák – burkolás

A lakásfelújításnál sokan vélekednek úgy, hogy a csempézéshez, burkoláshoz nem szükséges szakembert hívniuk, azt maguk is el tudják végezni. Fürdőszoba, terasz burkolása megkezdése előtt érdemes átgondolni, hogy a művelet során hol adódhatnak pontok, ahol hibázhatunk.

Az első lépés az anyagvásárlás, s már itt is lehet hibázni. Szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy különösen a segédanyagoknál – ragasztó, fuga – nem kifizetődő takarékoskodni, csak a jó minőségű terméket érdemes megvásárolni. Az esetleges későbbi javítások sokkal többe kerülhetnek. Gyakori hiba – a különböző méretű és anyagú burkolólapokhoz – a nem megfelelő ragasztóválasztás. Emiatt leeshetnek a csempék, feljöhetnek a járólapok, vagy szétrepedezhet a fuga. Figyelni kell arra, hogy a fagyálló járólapok lerakásához nem lehet sima csemperagasztót alkalmazni, az ugyanis nem tapad megfelelően a tömör szerkezetű, kis vízfelvételű lapokhoz. Az így lerakott padlóburkolat hamarosan elkezdhet „kopogni”, majd elválhat az aljzattól.

Építési hibák – burkolás

Csempe vagy járólap vásárlásakor a méreten kívül érdemes megnézni az úgynevezett kaliberszámot is. A csempék és járólapok – azonos típus esetén is – több gyártósoron készülnek. Emiatt az azonos típusú burkolólapok között is lehetnek néhány milliméteres méretbeli különbségek. Ezeknek a méretbeli eltéréseknek a jelölésére vezették be a kaliberszámot, amelyet vásárlásnál ellenőrizni kell, hogy azonosak-e.

Építési hibák – burkolás

Terasz burkolásához érdemes nagy rugalmasságú ragasztót választani. Gondoljunk arra, hogy nyáron a nappali meleg és az éjszakai hűvösebb idő ingadozásából eredő hőmozgást az olcsóbb, nem megfelelő rugalmasságú ragasztók nem tudják követni. A burkolat elválhat a ragasztótól, a fugán pedig repedések keletkezhetnek. Az őszi esőzések, és a téli olvadások után a repedéseken a víz beszivárog, és ez tovább roncsolja a burkolatot.

Építési hibák – burkolás

A csempék, járólapok vásárlásánál érdemes úgy kalkulálni, hogy maradjon tartalék, ha a későbbiekben bármi történik, nem biztos, hogy sikerül a pótlás. A számolt mennyiségre javasolt 10–15 százalékot rátenni, a fel- és lerakásnál is adódhat selejt, s egy csőtörés miatti falbontásnál is szükséges a burkolat javítása. A vásárlásnál az esztétikum mellett figyelni kell a csempe kopás- és ütésállóságára, kültéri burkolatnál pedig a fagyállósági mutatókra.

Amennyiben nem új falfelületre burkolunk, fontos néhány szabály betartása. Régi burkolatra csak akkor szabad burkolni, ha az alsó, régi burkolólap ép és sima. Ha ez így van, akkor a csemperagasztó felkenése előtt a régi burkolatot dörzspapírral le kell csiszolni, hogy a ragasztó könnyebben megtapadjon. Érdemes egy tapadásjavító folyadékot felvinni, s annak száradása után következhet a ragasztás, fugázás. Ha a régi burkolat hibás, akkor a csemperagasztó felvitele előtt a hibákat (rések, kitört csempék) pótolni kell, ezt követően jöhet a csiszolás.

Építési hibák – burkolás

Amennyiben nem marad a régi burkolat, figyelni kell arra, hogy nem csak a csempéket kell eltávolítani, hanem a régi ragasztónyomokat vagy habarcsréteget is. Ha a falon korábban tapéta volt, és helyette csempe lesz, akkor a burkolás megkezdése előtt mindenképpen el kell távolítani a tapétát. A kerámialapok súlya ugyanis a későbbiekben lehúzhatja a tapétát, és ez a burkolat leválásához vezethet. Ha a felület nem megfelelően sík, akkor burkolás előtt szintkiegyenlítőt kell használni, hogy a hullámos aljzat miatt később ne váljanak el a faltól a lapok. Szem előtt kell tartani, hogy egyenletes burkolást csak síkfelületre lehet tökéletesen elkészíteni. Síkfelületen a ragasztó egyenletes felhordásával, minimális igazítással is egyenletes burkolat képezhető. Burkolás közben többször is ellenőrizni kell a sorokat, nehogy elcsússzanak.

Építési hibák – burkolás

Kültéri helyek – teraszok, erkélyek – burkolása előtt nem szabad elhagyni a vízszigetelést. A tartósan nedvességnek kitett épületszerkezetek szigetelésével meg lehet védeni a burkolatot és a betonszerkezetet. Arra kell gondolni, hogy az esetleges javítások ára jóval meghaladhatja a vízszigetelés költségét.

Kapcsolódó cikkek

Változatos és modern hidegburkolatok beltérre – Extra méretek és tapétaszerű megjelenés

Van, ami változatlan, már-már az örökzöld kategóriába sorolható, ám meglepő, új trendek is felütötték a fejüket a beltéren alkalmazható hidegburkolatok világában.

Csempe vagy valami más? Mivel válthatjuk ki a hagyományos hidegburkolatokat?

Felújítás vagy építkezés során, mikor a burkolatok kiválasztására kerül sor, magától értetődő, hogy bizonyos helyiségekben a padlót és a falat is csempézzük. Léteznek azonban más, legalább ilyen jól működő megoldások, ha úgy döntünk, hogy megválunk a túlságosan hétköznapinak ítélt szokásoktól.

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Mintha új lakásba költöztünk volna – így érezhetik magukat, akik egy mindent felforgató, szakszerűen levezényelt, alapos felújítás mellett döntenek. Íme, egy látványos átalakítás, mely igazolja, hogy megéri a munkát profi lakberendezőre bízni.

Így alakulhat egy falusi ház modern lakótérré

Egy eklektikus sváb falusi ház felújítása és letisztult modern stílusúvá alakítása nem mindennapi feladat, de a Csikós Terv építészeti elképzeléseit alapul véve ezt a kihívást is sikerült egy rendkívül elégedett megrendelővel zárni.

Hogyan készül a Zalakerámia padlólap?

Az egyik legismertebb, hazai gyártású kerámia burkolat készítésének rejtelmeibe kalauzol az izgalmas videó.

Mivel burkolunk 2019-ben? Burkolat trendek kül- és beltéren

Egyszerű, természetes és patinás felületek, nagyméretű burkolólapok jellemzik 2019 burkolat trendjét.

Belvárosi lakás felújítása – főszerepben a harmonikaajtó

Budapest belvárosában, egy kifejezetten jó állapotú lakás “újrahangolására” került sor. A legkülönlegesebb új elem egy harmonikaajtó lett.

10 látványos fürdőszoba, ahol a hidegburkolatok dominálnak

A fürdőszoba látványát, stílusát elsősorban a burkolatok határozzák meg. Ezen belül pedig maga a burkolat erőteljes optikai tuningra is lehetőséget ad.

Csempe trend, amire érdemes figyelnünk

Nagyméretű lapok, cement hatás, 3D megjelenés – ezek jellemzik az előttünk álló szezon csempe divatját. Ami nagy előnye az új trendnek, hogy meglehetősen időtállónak és más dekorokkal, kiegészítőkkel könnyen variálhatónak tűnik.