Parketta, laminált padló vagy padlószőnyeg?

Lakásfelújításkor, építkezésnél nagy dilemma lehet, hogy milyen burkolatok kerüljenek a szobákba. Hosszú távú döntésről van szó, érdemes mérlegelni az előnyöket és hátrányokat.

A különböző szobákat akár más-más burkolóanyagokkal is fedhetjük, a nagy igénybevétel miatt az egyik legfontosabb szempont a kopásállóság. Emellett azonban legalább ennyire meghatározók a tisztántarthatóság, a csúszásmentesség és az utóbbi időben – az allergia terjedése miatt – az egészségügyi szempontok is.

Parketta

A természetes fa padlóburkolat hangulatosabb, mint a műanyag borítás. A klasszikus, legnagyobb hagyományokkal rendelkező fa padlóburkolatnak, a parkettának számos előnye van. Tartós, akár több generációt is kiszolgálhat, esztétikus, kopásálló, s könnyen tisztítható. Felújítása – csiszolás, lakkozás – sem bonyolult művelet, s attól sem kell tartani, hogy ezt sűrűn kell megismételni. A leggyakrabban tölgy-, cser-, bükk- és kőrisfából készítik a parketta járórétegét. Szakemberek szerint ezek közül a legkeményebb, a legjobb műszaki tulajdonságú és legtartósabb a tölgy. Szép rajzolata, világos színe miatt kedvelt a kőrisfa is. Különlegesen szép megjelenése miatt alkalmazzák a diófát is, nagyon tartós az akác, de nehezen megmunkálható.

Parketta, laminált padló vagy padlószőnyeg?

A beépítés szerint is megkülönböztethetjük a parkettákat.

  • A hagyományos, csaphornyos parkettát a vakpadlóhoz szögezik, vagy az aljzatbetonhoz ragasztják.
  • A mozaikparkettát az aljzatbetonhoz ragasztják, amíg
  • a szalagparkettát a sima, sík aljzatbetonra rögzítés nélkül fektetik, a parkettaszalagokat csak egymáshoz ragasztják, az aljzathoz nem.

Laminált padló

A parkettáknál olcsóbb megoldás a laminált padló, valószínűleg ennek is köszönhető az elmúlt években szerzett népszerűsége. A laminált padlók anyaga csak kilencven százalékban fa, vagyis környezetbarát faőrlemény. A hordozó lapját a gyártás során faőrleményből sajtolják össze, amit azután mind alulról, és mind felülről különböző réteggel fednek le. Szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy vásárlás előtt feltétlenül informálódni kell arról, hogy a kiválasztott laminált padló milyen rétegekkel rendelkezik. (Az ár általában egyenes arányban van a rétegeltséggel is.) Vastagságánál 1-2 mm óriási különbséget jelenthet, s 7 mm-nél vékonyabbat nem érdemes vásárolni, mert az olcsó megoldás csak néhány évre szól. A laminált padlót kopásállóság és igénybevétel szerint is besorolják, vásárláskor fontos ezeket a mutatókat is megnézni, hiszen a padló élettartama egy-két évtől akár tizenöt-huszonöt évig is terjedhet. Az ár itt is egyenes arányban van a minőséggel. Akár 6 ezer forintba is kerülhet négyzetmétere a jó minőségű laminált padlónak, s érdemes lehet elgondolkozni, hogy ennyi pénzért akár száz százalékban fa alapanyagú parkettát is lehet választani. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a rétegeltség miatt a laminált padlót nem lehet teljes felületükben felújítani, mint a száz százalékban fa alapú parkettát.

Parketta, laminált padló vagy padlószőnyeg?

Szőnyegpadló

Olcsósága, melegsége, zajelnyelő képessége miatt vannak, akik a meleg burkolatok közül a szőnyegpadló mellett voksolnak. Ugyanakkor nem árt arra gondolni, hogy a fa padlóburkolatokkal szemben a szőnyegpadló tisztántartása jóval macerásabb, ezért például a nappaliban – ahol sok ember fordulhat meg – nem praktikus. Ráadásul, ha allergiás van a családban, sok gondot okozhat, mert a szálak között jobban tenyészik a házipor-allergiáért felelős atka. Emiatt nem ajánlatos a gyerekszobát sem szőnyegpadlóval burkolni, hiába tűnik pénztárcakímélő megoldásnak. Leginkább a hálóban lehet létjogosultsága, ahol kisebb igénybevételnek lehet kitéve, s érvényesülhet melegsége, puhasága.

Kapcsolódó cikkek

Változatos melegburkolatok

Ha a kiválasztásra kerül a sor, nehéz eldönteni, hogy milyen típusú burkolatra lesz szükségünk. Ismerkedjünk meg a melegburkolatok gazdag világával.

Flokkolt szőnyeg, az elnyűhetetlen melegburkolat

Az ma már nem újdonság, hogy egy járólap fahatású, de azt talán még kevesen tudják, hogy egy bizonyos szőnyegtípus is keltheti fa- vagy betonburkolat hatását. Ez a különleges anyag a flokkolt szőnyeg.

Modern kis lakás rengeteg tárolóval – A lakberendező tanácsai egy átalakítás kapcsán

Hogyan lehet megvalósítani a minimál stílus irányelveit 33 négyzetméteren? Rengeteg tárolóval! Tanácsok a lakberendezőtől.

A stílusos és időtálló készparketta

Ha melegburkolatról van szó, a parketta az elegancia és az otthonosság szinonimája. A környezetbarát technológiával készülő modern készparketták számos előnyös tulajdonságuk mellett a fa természetes látványát hozzák a belső terekbe.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

A kivitelezésben manapság a hatékonyság, a gyors és minőségi munka szinte mindig az elsődleges szempontok között szerepelnek. Szerencsére már elérhető az a modern technológiai háttér, melynek segítségével például a falazás, vagy a lépcsőépítés kifogástalanul elvégezhető. Az előregyártott betonelemek a legjobban alkalmazható anyagok közé tartoznak.

A stílusos és időtálló készparketta – felhasználás, karbantartás, trendek

A parketta a klasszikusnak számító melegburkolatok között az eleganciát, az otthonosságot képviseli, de nem csupán tradicionális megjelenésű, hanem modern, vagy minimalista stílusú enteriőrökbe is jól illik. A karbantartást, a felhasználás lehetőségeit, határait azonban fontos ismernünk.

Családi ház felújítása 2. rész - Falazás és nyílászáró beépítés, előkészítési munkák

Korábbi cikkünkben egy családi ház felújítási munkáinak személyes tapasztalatait mutattuk be. A cikksorozat nem a szakembereknek szánt műszaki megoldásokkal teletűzdelt írás, hanem azoknak szól, akik felújításra szánják el magukat és képesek azt végigvinni, akár saját kezűleg is.

Miért inkább parketta? – Válasszuk a készparkettát!

A melegburkolatok népszerűségi listáján töretlenül az élvonalba tartozó parketta előnyeit sokan szinte álmukból felkeltve is sorolni tudják. A legmodernebb termékek azonban több olyan remek tulajdonsággal is rendelkeznek, melyekkel elődeik nem.