Hirdetés

Hogyan óvjuk meg szép, új kültéri kőburkolatainkat?

Láthatatlan védelem a kőburkolatoknak csapadék, kosz, fagy okozta károk ellen.

Épületeink, kerítéseink, lábazati szerkezeteink egyik legszebb díszítő eleme lehet a szépen elkészített kőburkolat. A burkolatok megvásárlása és elkészítése komoly anyagi teherrel jár, ezért fontos hogy minél hosszabb távon óvjuk meg állapotát a különböző környezeti hatásoktól. Az évek múlásával a környezeti terhelés miatt a kövek elkoszolódhatnak, és felületükön fagyási károk jelentkezhetnek. Később ezek a hibák komoly esztétikai elváltozásokhoz vezethetnek, kijavításuk pedig sok pénzbe kerülhet.

Mapei Antipluviol

A köveken, főleg a természetes köveken, ezek a jelenségek annál hamarabb jelentkeznek minél nyitottabb az adott kőfajta szerkezete. A felületen lerakódott kosz az érkező csapadékkal a nyitott pólusokon keresztül a kő szerkezetébe hatol, majd ott lerakódik. Ezzel a folyamattal könnyen elváltozik a kő színe, és akár néhány hónap elteltével is elkoszolódhat, függően a környezeti terheléstől.

A bejutó nedvesség nem csak a koszolódást segíti elő, hanem a téli időszakban a kő szerkezetét roncsolja, mégpedig azzal hogy a szerkezetbe érkezve 0 Celsius-fok alatt megfagy. A fagyásnak köszönhetően a víz 10 százalékos térfogat-növekedésen megy keresztül, és azokban a pólusokban ahova bejutott, szétfeszíti a körülötte lévő szerkezetet. Ezt a jelenséget nagyban befolyásolja a szmog, a por és a szélterhelés, a csapadék, a környezeti fekvés, a páratartalom, valamint a kő típusa által meghatározott szerkezet. Nyitott pólussal rendelkező természetes mészkő, mint például a horvát vagy a brazil mészkő vagy épp a vágott tégla szerkezetének köszönhetően sokkal nagyobb veszélynek van kitéve, mint a műkő.

Mapei Antipluviol

Hogyan óvjuk meg tartósan ezeknek a felületeknek a szépségét?

Lényeges, hogy a fent felsoroltaktól, vagyis a környezeti ártalmaktól tartsuk távol a felületeket, impregnáljuk azokat. Mivel nem szeretnénk komolyabban megváltoztatni sem a megjelenést vagy a szerkezetet, sem a színt, ezért javasolt az úgynevezett kővédőszer alkalmazása, amelyek erre a speciális feladatra lettek kifejlesztve.

Fontos, hogy a követ impregnáló szerben megfelelő mennyiségű és minőségű szilikon vegyület legyen. A szilikon tartalmú termékeknek köszönhetően a nedvesség a felületbe egyáltalán nem tud beszivárogni, hanem nagy cseppekben összeállva távozik a felület felszínéről, továbbá ennek a vegyületnek köszönhetően a felület portaszítóvá is válik. Ezért például egyes vízhígítású termékek jól alkalmazhatók beltéri felületeken is. A szilikon tartalmú szerkre általánosan jellemző, hogy UV-sugárzás hatására roncsolódnak, szerkezetük felbomlik, és az impregnáló anyag minőségének megfelelően idővel eltűnnek a felületekről.

Fontos, hogy járó felületekre (kopásnak kitett) egyáltalán nem javasolt alkalmazni az impregnáló termékeket. Ezért a felületek állagmegóvását a termék típusától függően 2–5 évente szükséges megismételni. Jó minőségű impregnáló szer esetében ez az idő inkább több mint, kevesebb.

Mapei Antipluviol

A gyártó

A Mapei Kft. több mint egy évtizede foglalkozik természetes és műkövek impregnáló anyagainak fejlesztésével és gyártásával. Ez alatt az időszak alatt a cég termékei a kor kihívásainak megfelelően és a vegyipari fejlődésnek köszönhetően újabb és újabb termékeket kínálnak a piac számára. Az egyik legrégebbi múlttal rendelkező termékünk az Antipluviol, amely általános felhasználású impregnálószer.

Az Antipluviol W vízhígítású szilikon gyantát tartalmazó impregnálószer, amely meghagyja az alapfelület természetes színét. Kifejezetten ajánlják olyan felületekre, amelyek könnyen felveszik a nedvességet, és jó beszívó hatással rendelkeznek. Ezt a terméket akár beltéri felhasználásra is javasolják, hiszen sem használat közben, sem azt követően nem érezhető szúrós oldószerszag. Az élettartama a felhasználástól függően legfeljebb 3–4 év.

Az Antipluviol S terméket olyan felületekre ajánlják, amelyek alacsony nedvszívással rendelkeznek, így az impregnálásra használni kívánt termékek is nehezen tudnak beszivárogni a szerkezetbe, viszont az oldószeres hígításnak köszönhetően mélyebben tud bejutni a felületbe. Ilyenek például a műkő vagy akár a beton felületek is. Az Antipluviol S terméket használva a kövezet színe megélénkül, egyes esetekben kissé elsötétülhet, olyan benyomást nyújtva, mintha frissen megázott felület lenne. A mélyen beszivárgott anyagnak köszönhetően ebben az esetben a termék tartóssága akár 4–5 év is lehet, mivel a szerkezetek mélyén az UV-sugarak kevésbé érik el a szilikon vegyületet.

Mapei Antipluviol

További információt a termékről itt olvashat.

Hőszigetelné lábazatát és kőburkolattal szeretné ellátni? A tartós megoldásért forduljon bizalommal szaktanácsadónkhoz a (+36-40) 462-734-es számon vagy írjon a marketing@mapei.hu e-mail címre.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

5 ok, miért a Természetes Kő a legjobb választás otthonunk díszítéséhez

Manapság egyre gyakrabban beszélünk egészséges, praktikus és könnyen fenntartható otthonokról. Ugyanakkor a piac számtalan lehetőséget kínál, így nehéz eldönteni mit is válasszunk. A természetes kő mindig tökéletes választás, mivel eleganciája és bája miatt, nehéz neki ellenállni.

Mire figyeljünk, ha kőburkolatot vásárolunk?

A természetes kövek burkolatként történő felhasználása – úgy tűnik – soha nem megy ki a divatból. Éppen ezért a választás meglehetősen nehéz: hova, milyen méretű, típusú kőburkolat illik? Tanácsok a szakértőtől.

Szaniter szilikon használata a fürdőszobában

Ez a 3D animációs film a szaniter szilikon fürdőszobai használatát mutatja be.

Így alakulhat egy falusi ház modern lakótérré

Egy eklektikus sváb falusi ház felújítása és letisztult modern stílusúvá alakítása nem mindennapi feladat, de a Csikós Terv építészeti elképzeléseit alapul véve ezt a kihívást is sikerült egy rendkívül elégedett megrendelővel zárni.

Kertben és lakásban is jól alkalmazható az újra felfedezett gabion

Biztosan sokak fantáziáját megmozgatja hirtelen ez a rejtélyes szó, mely egy egészen hétköznapi, de zseniális, újra gondolt eszközt, módszert és tájépítészeti elemet takar. Alkalmazását érdemes sok esetben érdemes fontolóra venni.

A térkő tavaszi tisztítása, felújítása

A növényápolás mellett a tavaszi kerti munkák része a díszburkolat, a térkő felújítása, gondozása. Ha hosszú ideig szeretnénk gyönyörködni a lerakott térburkolatban, akkor szenteljünk időt a térkövek rendszeres karbantartására.