Hirdetés

Festés kívül, belül – speciális festékek

Hogyan is fogjunk, hozzá és mit találunk a piacon a terveink megvalósításához. Ehhez adunk néhány fontos szempontot.

Tavasszal és nyáron indul a szezonja a beltéri és kültéri festéseknek a legtöbbünknél az időjárás kedvező alakulásával kalkulálva. Idén azonban az időjárás kevésbé kedvezett az ilyen jellegű tevékenységekhez. Azonban még mindig nem késő, hogy belevágjunk a lakásunk vagy házunk kifestéséhez. A belső falfestések kivitelezhetőek ilyen időjárás mellett is, esetleg a száradási idő hosszabbodik meg a nyirkos idő miatt.

Első sorban gondoljuk végig, hogy milyen helységeket szeretnénk kifestetni vagy kifesteni. Amennyiben használt lakást vásároltunk, minél előbb szeretnénk eltűntetni az előző tulajdonos nyomait és saját kedvünkre kiszínezni a lakást. Házépítés végeztével vagy a felújítás során is az egyik legfontosabb mozzanat a festés, hiszen a megfelelő színek, festékek kiválasztásával, kombinációjával alakíthatjuk saját terünket és hangulatunkat, javíthatjuk közérzetünket. A festés nem csak egyszerű, minden díszítést és mintát nélkülöző színek felvitelét jelentheti. Hiszen ha egyedivé, különlegessé vagy csak dekoratívvá szeretnénk tenni a belső tereket, érdemes átgondolni, milyen variációkkal, milyen mintákkal és különleges díszítő elemekkel, dekorációval tehetjük olyanná környezetünket, amelyről mindig álmodtunk. A fürdőszoba festésénél figyelnünk kell a páratartalomra és inkább a nedves falakra való penészesedést gátló festékeket használjunk. A konyha az a helyiség, ami a leghamarabb elkoszolódik, ezért oda is speciális festék használata javasolt. Manapság kezdenek azok a gyártmányok is széles körben elterjedni, amelyek a kellemetlen szagok ellen védenek, pontosabban semlegesítik azokat, így többnyire friss lesz a levegő mindig az adott helységben. Célszerű kikérni szakember véleményét, hiszen a festékek széles palettája megtalálható már a piacon.

kivitelezs_burkolatok

Az sem mindegy, hogy milyen minőségű festéket vásárolunk. A festék vásárlása során figyeljünk arra is, hogy hány réteget szükséges felvinni az adott falfelületre, hiszen vannak nagyobb fedőképességű festékek, amik időt, energiát és fáradságot takarítanak meg. Nagyon fontos, hogy a festést mindig alapozással kezdjük. Az alapozott festés maradandóbb, mivel elzárja a felület pórusait, megköti a porosodást és így kezelhető felületet biztosít a festéknek. Figyelnünk kell arra az alapozó megvásárlásakor, hogy csak olyat vegyünk, ami kompatibilis a festékkel, ezért érdemes elolvasni a használati útmutatót, illetve itt is kikérhetjük a szakember véleményét.

Fontos átgondolnunk mielőtt neki kezdenénk, hogy rendelkezünk-e olyan kézügyességgel és kreativitással, hogy önmagunk tudjuk kivitelezni a munkát, vagy kérjünk-e segítséget szakembertől. Sok esetben a mester munkadíjának finanszírozása okoz nehézséget, de szerencsére vannak olyanok is, akik azért kezdenek saját kezűleg a festésbe, mert éreznek magukban egy kis kreativitást, szeretnének büszkék lenni saját alkotásukra. Hiába gondoljuk azt, hogy meg tudjuk mi is csinálni, néha mégis elfeledkezünk egy-két apró részletről, ill. munkafolyamatról.

kivitelezes_burkolatok

Milyen eszközökre lesz szükség a festés során? A festés legegyszerűbben és leggyorsabban festőhengerrel végezhető el, azonban a sarkoknál, nyílászáróknál, csövek és radiátorok mögött elengedhetetlen az ecsetek használata. Lehetőség szerint ne a legolcsóbb ecsetet válasszuk, mert azzal biztosan nem tudunk minőségi munkát végezni. A jó ecset sörtéi sűrűn helyezkednek el, erősen rögzítve a nyélhez, a végük elvékonyodó és meghajlítás után visszaugrik eredeti állapotába. A nagyobb felületek festésének legegyszerűbb és leggyorsabb módja a hengerezés. Hengert mindig a használni kívánt festékhez válasszunk. A hígabb anyagokhoz hosszabb szálú hengert, a sűrűbbekhez rövidebb tömör szerszámot válasszunk. A legjobb, ha kikérjük az eladó véleményét, hogy a vásárolt festékhez melyik szerszámot ajánlja. Érdemes a henger mellé festőtálcát, lehúzó rácsot és egy hosszabbítót is beszerezni. A hosszabbító a mennyezet festését könnyíti meg. Mielőtt a festéshez kezdenénk mindenképpen célszerű beszerezni a takaró fóliát, hogy a padló ne legyen festékes az esetleg lehulló cseppektől, ezzel a takarítást könnyítjük meg. A parkettánál a szegőlécet is ragasszuk le a direkt erre a célra kapható papírcsíkkal.

A felület előkészítése során távolítsuk el a régi, laza pergő vakolatot, majd gletteléssel javítsuk ki az apróbb hibákat, repedéseket. A nagyobb lyukak és repedések kijavítására, speciális anyagra van szükség, mivel a glett csak vékony rétegben vihető fel. Az ilyen hibáknál használjunk javítóvakolatot. Ha a felületen tapéta van, akkor az eltávolításának legegyszerűbb módja a gőzölős tapétaeltávolító, de kapható a szaküzletekben tapéta eltávolító folyadék is. Ez után mossuk le a falat, hogy eltávolítsuk a tapétaragasztó maradványait, majd itt is jöhet a glettelés. A felületi hibák javítása a csiszolással fejezzük be. Fontos, hogy a csiszolás után portalanítsuk a felületet. A megtisztított felületen már használjunk a korábban szakszerűen kiválasztott alapozót. Ez segíti a festék magtapadását, megelőzi a későbbi foltosodást, valamint növeli a felület élettartamát.

A festés legszebb része, amikor azokat a színeket visszük fel a falra, melyeket megálmodtunk. Nem csak gyárilag színre kevert festéket választhatunk, hanem otthon is kikeverhetjük a számunkra legjobban tetsző színt. Fontos, hogy a választott festékhez minden esetben a gyártó által javasolt színező pasztát alkalmazzuk, így biztosan nem lesz összeférhetetlenség a festék és a paszta között. Azt azonban tudnunk kell, hogy a gyári, ill. a festékboltokban színkeverő géppel készített erősebb színekkel ellentétben otthon csak halvány, pasztell árnyalatokat tudunk előállítani. Gondosan olvassuk el a dobozokon lévő használati utasítást, a keverési arányok betartása miatt. Ha túl sok pasztát öntünk a fehér festékbe, akkor előfordulhat, hogy a festékben található pigmentek telítődnek és a meg nem kötött színezőanyag kicsapódik az anyag tetejére. Amikor kiszámoljuk a festék mennyiségét, akkor bő ráhagyással érdemes számolni, mert ha elfogy az anyag, akkor nagyon nehéz házilag ugyanazt a színt előállítani.

kivitelezes_burkolatok


A festést természetes fénynél végezzük lehetőleg fényes nappal. Szürkületben és mesterséges megvilágításnál nagyobb az esély a kihagyásra és emiatt a felület foltos lesz. Alapszabály, hogy a festést mindig felülről kezdjük. A mennyezet festését az ablakok felöli oldalon kezdjük. Az éleket fessük végig egy ecsettel, majd utána az élektől haladva használjuk a hengert. Az utolsó réteget mindig a természetes fényforrásra (ablak) merőlegesen, a beeső fénnyel párhuzamosan vigyük a felületre. A falak festését, a mennyezethez hasonlóan az éleknél, a felső sarkokban kezdjük. Ha a falakat és a mennyezetet különböző színűre szeretnénk festeni, akkor használjunk ragasztószalagot. Az erre a célra kifejlesztett krepp szalag több méretben kapható. Könnyebb a ragasztót egyenesen felhelyezni, ha előtte egy ún. kicsapó zsinórral (mérőszalaghoz hasonló vázban, krétaporral átitatott szövetzsinór) megjelöljük a fal és a mennyezet határát, ahol a két szín találkozik. A falakat hengerrel, vízszintes sávokkal haladva fessük.

A leggyakoribb választás a diszperziós festékekre esik, melyek szerves vegyületek, akril és polivinilacetát tartalommal. Ezért is találhatóak meg közöttük a mosható, de erősen párazáró; törölhető, de jó páraáteresztő és a kettő közötti átmenetek. Kiválasztásuknál a funkció és a szerkezeti adottságok alapján kell mérlegelni. Mosható festéket ott alkalmazzunk, ahol az erős igénybevétel miatt a falfelületet a szokásos festési ciklusnál sűrűbben kell tisztítani (műhely, garázs, lépcsőház). Az átlagos igénybevételű helyiségeket nem szerencsés mosható diszperziós festékkel festeni, mert ezek a felületet lezárva akadályozzák a falazat természetes lélegzését. A gyakorlat szerint a falakat nem mossuk, hanem inkább átfestjük, mert az új felület előállítása általában nem jár lényegesen nagyobb munkával, de mindig többet nyújt a régi letisztításánál. Az olyan helyiségekben pedig, ahol a falazat szellőzése feltétlenül szükséges (mint pl. a szárítóvakolattal ellátott felületek, hiányos szigetelésű falazatok, vályogfalak, kamrák) csak páraáteresztő festéket használjuk, ellenkező esetben a festés felhólyagzik, a felület nedvesedni, penészedni kezd.

kivitelezes_burkolatok

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Festék újdonságok és falszín trendek - Falfestés színnel, lélekkel

Bajban vagyunk a falak színét illetően? Vagy ötleteink lennének éppen, de nem tudjuk, hogyan valósítsuk meg? Számos festék újdonság segít most abban, hogy otthonunkat felfrissítsük, kedvünk szerint alakítsuk.

Régi ládából látványos tároló – festéssel, saját kezűleg

Talán més soha nem volt ilyen népszerű a „csináld magad”, angolul DIY (do it yourself = csináld magad), melyhez számtalan technika és eszköz áll a rendelkezésünkre. Íme, egy régi utazóláda újjászületése.

Bőr a falon?

Igen, ránézésre olyan, mint ha bőr lenne, de nem az! Viszont esztétikus, mutatós, könnyen és gyorsan elkészíthető, akár saját kezűleg is. Jó kézügyességre és figyelmes olvasásra lesz csupán szükség.

Bútorátalakítás ötletesen, antikolás technikával

Az úgynevezett antikoló technika segítségével bútorainkat hangulatos, patinás megjelenésűvé varázsolhatjuk. Átalakítás lépésről lépésre.

Látványosan alakítható falfelületek 2. – A fésűs technika

Alapanyagok és eszközök a fésűs technika hibátlan alkalmazásához. A végeredmény: egyedi és látványos felület.

Látványosan alakítható falfelületek 1. – A húzott technika

Hogyan lesz a felület strukturált és dekoratív? Íme, az úgynevezett húzott technika megfelelő alkalmazása.

Különleges hangulat rozsdás falakkal

Rusztikus, kopottas, úgynevezett “rozsdás” falat alakíthatunk ki egy kisebb falszakaszon vagy akár az egész falon. Fontos azonban a megfelelő technika elsajátítása.