Hirdetés

Festés kívül, belül – speciális festékek

Hogyan is fogjunk, hozzá és mit találunk a piacon a terveink megvalósításához. Ehhez adunk néhány fontos szempontot.

Tavasszal és nyáron indul a szezonja a beltéri és kültéri festéseknek a legtöbbünknél az időjárás kedvező alakulásával kalkulálva. Idén azonban az időjárás kevésbé kedvezett az ilyen jellegű tevékenységekhez. Azonban még mindig nem késő, hogy belevágjunk a lakásunk vagy házunk kifestéséhez. A belső falfestések kivitelezhetőek ilyen időjárás mellett is, esetleg a száradási idő hosszabbodik meg a nyirkos idő miatt.

Első sorban gondoljuk végig, hogy milyen helységeket szeretnénk kifestetni vagy kifesteni. Amennyiben használt lakást vásároltunk, minél előbb szeretnénk eltűntetni az előző tulajdonos nyomait és saját kedvünkre kiszínezni a lakást. Házépítés végeztével vagy a felújítás során is az egyik legfontosabb mozzanat a festés, hiszen a megfelelő színek, festékek kiválasztásával, kombinációjával alakíthatjuk saját terünket és hangulatunkat, javíthatjuk közérzetünket. A festés nem csak egyszerű, minden díszítést és mintát nélkülöző színek felvitelét jelentheti. Hiszen ha egyedivé, különlegessé vagy csak dekoratívvá szeretnénk tenni a belső tereket, érdemes átgondolni, milyen variációkkal, milyen mintákkal és különleges díszítő elemekkel, dekorációval tehetjük olyanná környezetünket, amelyről mindig álmodtunk. A fürdőszoba festésénél figyelnünk kell a páratartalomra és inkább a nedves falakra való penészesedést gátló festékeket használjunk. A konyha az a helyiség, ami a leghamarabb elkoszolódik, ezért oda is speciális festék használata javasolt. Manapság kezdenek azok a gyártmányok is széles körben elterjedni, amelyek a kellemetlen szagok ellen védenek, pontosabban semlegesítik azokat, így többnyire friss lesz a levegő mindig az adott helységben. Célszerű kikérni szakember véleményét, hiszen a festékek széles palettája megtalálható már a piacon.

kivitelezs_burkolatok

Az sem mindegy, hogy milyen minőségű festéket vásárolunk. A festék vásárlása során figyeljünk arra is, hogy hány réteget szükséges felvinni az adott falfelületre, hiszen vannak nagyobb fedőképességű festékek, amik időt, energiát és fáradságot takarítanak meg. Nagyon fontos, hogy a festést mindig alapozással kezdjük. Az alapozott festés maradandóbb, mivel elzárja a felület pórusait, megköti a porosodást és így kezelhető felületet biztosít a festéknek. Figyelnünk kell arra az alapozó megvásárlásakor, hogy csak olyat vegyünk, ami kompatibilis a festékkel, ezért érdemes elolvasni a használati útmutatót, illetve itt is kikérhetjük a szakember véleményét.

Fontos átgondolnunk mielőtt neki kezdenénk, hogy rendelkezünk-e olyan kézügyességgel és kreativitással, hogy önmagunk tudjuk kivitelezni a munkát, vagy kérjünk-e segítséget szakembertől. Sok esetben a mester munkadíjának finanszírozása okoz nehézséget, de szerencsére vannak olyanok is, akik azért kezdenek saját kezűleg a festésbe, mert éreznek magukban egy kis kreativitást, szeretnének büszkék lenni saját alkotásukra. Hiába gondoljuk azt, hogy meg tudjuk mi is csinálni, néha mégis elfeledkezünk egy-két apró részletről, ill. munkafolyamatról.

kivitelezes_burkolatok

Milyen eszközökre lesz szükség a festés során? A festés legegyszerűbben és leggyorsabban festőhengerrel végezhető el, azonban a sarkoknál, nyílászáróknál, csövek és radiátorok mögött elengedhetetlen az ecsetek használata. Lehetőség szerint ne a legolcsóbb ecsetet válasszuk, mert azzal biztosan nem tudunk minőségi munkát végezni. A jó ecset sörtéi sűrűn helyezkednek el, erősen rögzítve a nyélhez, a végük elvékonyodó és meghajlítás után visszaugrik eredeti állapotába. A nagyobb felületek festésének legegyszerűbb és leggyorsabb módja a hengerezés. Hengert mindig a használni kívánt festékhez válasszunk. A hígabb anyagokhoz hosszabb szálú hengert, a sűrűbbekhez rövidebb tömör szerszámot válasszunk. A legjobb, ha kikérjük az eladó véleményét, hogy a vásárolt festékhez melyik szerszámot ajánlja. Érdemes a henger mellé festőtálcát, lehúzó rácsot és egy hosszabbítót is beszerezni. A hosszabbító a mennyezet festését könnyíti meg. Mielőtt a festéshez kezdenénk mindenképpen célszerű beszerezni a takaró fóliát, hogy a padló ne legyen festékes az esetleg lehulló cseppektől, ezzel a takarítást könnyítjük meg. A parkettánál a szegőlécet is ragasszuk le a direkt erre a célra kapható papírcsíkkal.

A felület előkészítése során távolítsuk el a régi, laza pergő vakolatot, majd gletteléssel javítsuk ki az apróbb hibákat, repedéseket. A nagyobb lyukak és repedések kijavítására, speciális anyagra van szükség, mivel a glett csak vékony rétegben vihető fel. Az ilyen hibáknál használjunk javítóvakolatot. Ha a felületen tapéta van, akkor az eltávolításának legegyszerűbb módja a gőzölős tapétaeltávolító, de kapható a szaküzletekben tapéta eltávolító folyadék is. Ez után mossuk le a falat, hogy eltávolítsuk a tapétaragasztó maradványait, majd itt is jöhet a glettelés. A felületi hibák javítása a csiszolással fejezzük be. Fontos, hogy a csiszolás után portalanítsuk a felületet. A megtisztított felületen már használjunk a korábban szakszerűen kiválasztott alapozót. Ez segíti a festék magtapadását, megelőzi a későbbi foltosodást, valamint növeli a felület élettartamát.

A festés legszebb része, amikor azokat a színeket visszük fel a falra, melyeket megálmodtunk. Nem csak gyárilag színre kevert festéket választhatunk, hanem otthon is kikeverhetjük a számunkra legjobban tetsző színt. Fontos, hogy a választott festékhez minden esetben a gyártó által javasolt színező pasztát alkalmazzuk, így biztosan nem lesz összeférhetetlenség a festék és a paszta között. Azt azonban tudnunk kell, hogy a gyári, ill. a festékboltokban színkeverő géppel készített erősebb színekkel ellentétben otthon csak halvány, pasztell árnyalatokat tudunk előállítani. Gondosan olvassuk el a dobozokon lévő használati utasítást, a keverési arányok betartása miatt. Ha túl sok pasztát öntünk a fehér festékbe, akkor előfordulhat, hogy a festékben található pigmentek telítődnek és a meg nem kötött színezőanyag kicsapódik az anyag tetejére. Amikor kiszámoljuk a festék mennyiségét, akkor bő ráhagyással érdemes számolni, mert ha elfogy az anyag, akkor nagyon nehéz házilag ugyanazt a színt előállítani.

kivitelezes_burkolatok


A festést természetes fénynél végezzük lehetőleg fényes nappal. Szürkületben és mesterséges megvilágításnál nagyobb az esély a kihagyásra és emiatt a felület foltos lesz. Alapszabály, hogy a festést mindig felülről kezdjük. A mennyezet festését az ablakok felöli oldalon kezdjük. Az éleket fessük végig egy ecsettel, majd utána az élektől haladva használjuk a hengert. Az utolsó réteget mindig a természetes fényforrásra (ablak) merőlegesen, a beeső fénnyel párhuzamosan vigyük a felületre. A falak festését, a mennyezethez hasonlóan az éleknél, a felső sarkokban kezdjük. Ha a falakat és a mennyezetet különböző színűre szeretnénk festeni, akkor használjunk ragasztószalagot. Az erre a célra kifejlesztett krepp szalag több méretben kapható. Könnyebb a ragasztót egyenesen felhelyezni, ha előtte egy ún. kicsapó zsinórral (mérőszalaghoz hasonló vázban, krétaporral átitatott szövetzsinór) megjelöljük a fal és a mennyezet határát, ahol a két szín találkozik. A falakat hengerrel, vízszintes sávokkal haladva fessük.

A leggyakoribb választás a diszperziós festékekre esik, melyek szerves vegyületek, akril és polivinilacetát tartalommal. Ezért is találhatóak meg közöttük a mosható, de erősen párazáró; törölhető, de jó páraáteresztő és a kettő közötti átmenetek. Kiválasztásuknál a funkció és a szerkezeti adottságok alapján kell mérlegelni. Mosható festéket ott alkalmazzunk, ahol az erős igénybevétel miatt a falfelületet a szokásos festési ciklusnál sűrűbben kell tisztítani (műhely, garázs, lépcsőház). Az átlagos igénybevételű helyiségeket nem szerencsés mosható diszperziós festékkel festeni, mert ezek a felületet lezárva akadályozzák a falazat természetes lélegzését. A gyakorlat szerint a falakat nem mossuk, hanem inkább átfestjük, mert az új felület előállítása általában nem jár lényegesen nagyobb munkával, de mindig többet nyújt a régi letisztításánál. Az olyan helyiségekben pedig, ahol a falazat szellőzése feltétlenül szükséges (mint pl. a szárítóvakolattal ellátott felületek, hiányos szigetelésű falazatok, vályogfalak, kamrák) csak páraáteresztő festéket használjuk, ellenkező esetben a festés felhólyagzik, a felület nedvesedni, penészedni kezd.

kivitelezes_burkolatok

 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Átszellőztetett homlokzati hőszigetelés ISOTEC Falpanelekkel

Rendezze be teraszát, kertjét!

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Festék újdonságok és falszín trendek - Falfestés színnel, lélekkel

Régi ládából látványos tároló – festéssel, saját kezűleg

Bőr a falon?

Bútorátalakítás ötletesen, antikolás technikával

Látványosan alakítható falfelületek 2. – A fésűs technika

Látványosan alakítható falfelületek 1. – A húzott technika

Különleges hangulat rozsdás falakkal

Mire jó a táblafesték?

Trükkös csempecsere

Rendhagyó burkolatok: különlegességek és újdonságok a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon

5 lépés a minőségi homlokzat felé - Hogyan kíméljük meg magunkat a hosszas színválogatástól?

Mennyit spórolhatunk a Homeinfo Kedvezmény Hetek kuponjaival? Íme, egy példa arra, hogy elég sokat!

Kölcsönhatásban: amikor a fekete és a bronz festés dominál

2021 színei: napsárga és nyugtató szürke. Inspiráló párosítás, melytől otthonunk is frissebbnek hat

Vásárlási listák
További vásárlási listák