Új irányvonal: Faburkolat a fürdőszobában

A faburkolat otthonunk bármely helyiségének meleg hangulatot kölcsönözhet, így a legújabb trendnek megfelelően a fürdőnek is.

Ma még sokan elbizonytalanodnak, ha azt hallják, tegyünk faburkolatot a fürdőszobába. Pedig ha belegondolunk mennyivel kellemesebb meztelen lábbal a meleg fapadlóra lépni a hideg kő helyett.A fa bármilyen színű, stílusú csempe faburkolathoz és a formatervezett szaniterekhez is jól illeszthető, hiszen maga az anyag semleges, ugyanakkor több színárnyalatban létezik. Sőt már hozzá illő kiegészítőket is lehet fából választani.

Új trend: Faburkolat a fürdőszobában

Általában azok választanak faburkolatot a fürdőjükbe, akik szeretik a természetes anyagokat, és szeretnék, hogy fürdőjük elegáns, exkluzív, ugyanakkor otthonos legyen. A kiválasztásnál fontos, hogy a tartósság és megelégedettségünk érdekében minőségi tömörfa burkolatot válasszunk, amelyik jól bírja a nedves, párás környezetet. A trópusokon fejlődő legstabilabb és legmérettartóbb fafajták a legmegfelelőbbek, mint a teak, merbau, doussie, iroko, vagy a hőkezelt fafajták.

A trópusokon fejlődő legstabilabb és legmérettartóbb fafajták a legmegfelelőbbek.

Lényeges szempont, hogy állják a magas páratartalmat, és ne tegyen bennük kárt a kifröccsenő víz sem. Fontos tudni, hogy bár ezeknek a tulajdonságoknak megfelelnek, de azért ne hagyjuk órákon át a víztócsákat a fapadlón. Az olajozott felület jobban elviseli a víztócsákat, és könnyen javítható.

Ne hagyjuk órákon át a víztócsákat a fapadlón

A faburkolatok különösebb gondoskodást nem igényelnek, csupán időnként padlóápolóval át kell törölni, hogy selymesen csillogó legyen a felület. Figyelni kell arra, hogy a mechanikai és kémiai behatásoknak kevésbé áll ellen, így nem szabad maró hatású tisztítószerekkel kezelni.

Tehát amire érdemes figyelni a kiválasztásnál: alaposság a faburkolat minősége miatt illetve a megfelelő hozzáértő kivitelező kiválasztása.

A faburkolat lerakása

    1. Első lépésben tisztítsuk meg a betonaljzatot! Fontos, hogy vízszintes és repedésmentes legyen a felület, ellenkező esetben deformálódhat a faburkolatunk!
    2. A lerakáshoz egy-, vagy kétkomponensű poliuretán ragasztót válasszunk! Az általános ragasztóanyag szükséglet: 800-1200 g/m2, függően a lerakni kívánt lap méretétől, és a betonaljzat minőségétől! A ragasztóanyag használati utasítását érdemes elolvasni, de általánosságban elmondhatjuk, hogy egy 5 mm fogmélységű spatulával tudjuk felhordani kellő vékonyan a felületre a ragasztóanyagot!
    3. A padlólap lerakásakor használjunk fugakereszteket, ezekkel könnyedén betarthatjuk a kellő távolságot (kb. 4 mm) az elemek között! A széleknél, illesztékeknél, tanácsos kicsivel nagyobb távolságot tartani!

  1. Fontos: A munka folytatása, csak a ragasztóanyag száradása után folytatható! Ragasztótól függően ez körülbelül 24-72 óra (lásd. Használati útmutató)! A megfelelő hőmérséklet (18-24 Celsius-fok), és páratartalom (46-65 %) is fontos, ahhoz, hogy a padlónk megtartsa formáját!
  2. Az utolsó lépésben a hézagok kitöltése következik (SIKA-FLEX 290 DC)! Ügyelni kell a megfelelő mennyiségre, mivel az anyag száradás közben jelentősen zsugorodik, így inkább domborúan töltsük a réseket. A száradási idő után (kb. 72 óra), késsel távolíthatjuk el a gumit.

Faburkolat a fürdőszobában

A felület kezelése

Natúr padlónkat csiszolópapír segítségével csiszolhatjuk egyenletesre! Először használjunk erősebb papírt, a végén pedig finomabbat. Miután lecsiszoltunk a felületet, fontos, hogy alaposan portalanítsuk, mielőtt lekezelnénk fapadló olajjal (AURO, SLC, BONA)! Az olajok használata előtt is érdemes elolvasni azok használati útmutatásait!

Új trend: Faburkolat a fürdőszobában

Kapcsolódó cikkek

A fürdőszoba takarítása plafontól a lefolyóig - vegyszerrel és nélküle

Beszürkült fuga? Penész? Fénytelen csaptelepek? Hogyan tartsuk újszerű állapotban a fürdőnket?

Díszítő elemek használata a burkolatoknál

A burkolt felület látványát, esztétikus megjelenését nem csupán a hibátlan kivitelezés befolyásolja, hanem a különböző kiegészítők, díszítőelemek alkalmazása is. Hogyan válasszuk ki a díszítőelemeket? Melyik burkolathoz, mi illik legjobban? Erre keressük a válaszokat.

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.

Stílusos színek a megújult Ceresit CE 40 fugázók között

Színesítse meg hétköznapjait prémium fugázókkal! A Henkel Magyarország Kft. a Ceresit termékkör esetében is folyamatosan törekszik arra, hogy a prémium minőség mellett olyan újításokat fejlesszen ki, amelyek igazodnak a mai kor követelményeihez és szükségleteihez. Ezért kerültek a színek a továbbfejlesztett Ceresit CE 40 termékünk középpontjába a legújabb Color Perfect formulával. Tökéletesen lehet vele dolgozni, és tökéletes velük együtt élni!

Geberit One WC, új generációs, TurboFlush öblítésű WC-kerámia

A Geberit ONE egyesíti a vállalatcsoport több évtizedes műszaki tudását a visszafogott és tökéletes megjelenéssel.

Közös fürdőzés? Tegye kényelmesebbé középlefolyós káddal!

A láb felőli oldalon elhelyezett kádlefolyóval addig nincs gond, amíg nem akarunk megfordulni, vagy kettesben fürödni. A mai tágas kádak azonban hosszas relaxálásra és közös lubickolásra csábítanak. Ha középlefolyós M-Acryl kádat választ, a lefolyó biztosan nem zavarja majd a kikapcsolódást.

Kádból zuhanykabin? Akár ez is lehetséges a megfelelő kádparavánnal

Nincs könnyű dolga annak, aki kedvenc fürdőkádjában zuhanyozni szeretne. Ha nem óvja semmi a fürdőszobát a kifröccsenő víztől, akkor a frissítő tusolásból hamarosan bosszankodás lesz. A zuhanyfüggöny nem igazán esztétikus, azonban az M-Acryl kádparavánokkal szinte zuhanykabint emelhetünk a kád köré és így már zavartalanul élvezhető a zuhanyozás.

Valódi fa! - Miért válasszunk trópusi fa előlapot fürdőkádunkhoz?

A természetes anyagok alkalmazásával kiemelhetjük fürdőszobánk eleganciáját. Az M-Acryl trópusi fa kádelőlapjainak köszönhetően fahatású burkolat helyett már igazi fát is választhatunk. A végeredmény pedig időtálló, vízálló felület és az egyedülálló látvány.

Fürdőszoba & konyha: teljeskörű megoldások a Grohe-tól

Ha felmerül a kérdés, hogy „milyen csaptelepet válasszunk?”, az első megoldási javaslatok között biztosan ott lesz a Grohe. Ez nem csoda, hiszen a német gyártó termékei Magyarországon is régóta jól ismertek.

Önnek ajánljuk